Kycklinglevergryta med Chiligrädde

Kycklinglever med sting

Det är tyvärr alltför sällan som det serveras lever i mitt kök, men här kommer ett mycket lättlagat och gott recept.

Våra förfäder åt mycket inälvsmat, men idag är det många som glömt bort denna både billiga och nyttiga mat.

Lever innehåller mycket D-vitamin, något som är viktigt att få i sig nu under de solfattiga vintermånaderna.

I somras gjorde jag en god Tapasrätt på kalvlever, marinerad över natten med citron och chili.

Använde samma marinad till den här rätten som sen fick puttra en stund i grädde.

För Dig som har lite svårt för leversmak är det här något att testa, kryddningen ger verkligen sting åt levern.

Här hittar Du mitt recept på Kycklingleverpaté som är ett bra hemlagat alternativ till leverpastej.

Gräddstuvad Kycklinglever

400 gr Kycklinglever

½ pressad Citron

1 msk Oregano

1 tsk Chiliflingor

Havssalt

2 msk Smör

1 dl tärnad Zucchini

½ röd Paprika

4 Cocktailtomater

2 dl Grädde

½ tsk Balsamvinäger

Skölj av kycklinglevern och krydda med salt, chili och oregano runt om. Pressa över citron.

Täck över och låt stå i kyl och marinera över natten.

Bryn smöret och stek leverbitarna på medelvärme, några minuter på var sida. Ta upp och lägg över i en gryta.

Skär paprikan i små strimlor och stek tillsammans med zucchinin. Krydda med lite salt. Blanda ner de klyftade tomaterna.

Häll grönsakerna över levern, slå på grädde och balsamvinäger och koka upp. Låt puttra några minuter på svag värme.

Servera med Rucola, Bladpersilja och Gurka.


Entrecôte med Örtsmörsås

En god köttbit med sås

Höjden av njutning för många, är väl en saftig köttbit med Bearnaisesås.

Det var en av de rätter som sålde bäst under mina 18 restaurangår på 80- och 90-talet.

På den tiden slog jag ofta bearnaise på 30 äggulor, gissa om det gav rejäla armmuskler.

I den kost jag  äter sen 3 år, som går under bokstavsbenämningen LCHF, är just en köttbit och en smörsås på äggulor synonymt med rena hälsokosten.

Gräsbeteskött och ekologiskt odlade ägg ger oss gott om omega-3 och andra näringsämnen som fallit bort i matindustrins fotspår.

En del av kostmodellens förespråkare äter mest bara kött, smör och ägg, då är det desto viktigare att deras val faller just på naturligt odlad mat.

Jag och många med mig, njuter av en tallrik där det också får plats mycket grönsaker, som ger viktiga vitaminer och mineraler.

Potatisen, riset, pastan och brödet är numera ett minne blott i min tallriksmodell, men gott om grönt får alltid ackompanjera mina måltider.

Så kommer det att förbli, kan inte tänka mig att leva endast på animaliska produkter.

För mig är det helt enkelt naturlig mat som gäller, sånt som vi ätit i alla tider. Konstgjord mat med artificiella aromer hamnar aldrig i min kundvagn.

Har tänkt en del på det här med olika benämningar på koster och dieter. LCHF, LC, GI, Atkins, Paleo är ju nästan samma sak.

Vi vill alla inom dessa områden äta så ursprunglig och obehandlad mat som möjligt, som dessutom håller oss mätta länge.

Alltså en kost med få kolhydrater och rik på bra proteiner och nyttiga fetter.

Då betyder inte en samling bokstäver så mycket för att beskriva vad jag har på tallriken, det enklaste blir att framhålla att jag äter naturlig mat utan tillsatser.

Den mat vi alla är anpassade att äta, genom årtusenden av generationer.

Vill Du få tillgång till ännu fler recept på mat med lite kolhydrater, så gå in på LCHFrecept.com.

Där hittar Du nu också 3 recept från min kokbok LCHF för seniorer.

Boken var också med hos Malou på hennes program Efter Tio igår.

Alexandra Zazzi pratar om flera nya LCHF-böcker, Här kan Du se inslaget. Det var verkligen riktigt kul att se min bok på TV.

Örtsmörsås med Paprika

3 Ekologiska Äggulor

200 gr Smör

1 msk Balsamvinäger

1 msk pressad Citron

2 msk hackad Persilja

1 msk hackad Timjan

½ finhackad Röd Paprika

Havssalt och Chiliflingor efter smak

Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten.

Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.

Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.

Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra. Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan.

Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.

Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle. Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.

Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft. Rör ner hackade örter och paprika.

Servera såsen till Entrecôte och smörstekta Champignoner med grön Paprika.

Vill Du ha tips på hur Du ska steka en köttbit, så titta in Här.

Du kan också vispa äggen i en bunke i varmt vattenbad, men det tycker jag blir för krångligt till en så här liten sats.

Beskrivning på det hittar Du här, i mitt recept på Bearnaisesås.


Kallskuren kycklingfilé med citron, timjan & vitlök


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.

Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också! :-P

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Kyckling med Coleslaw

Snabbmat igen

Haft lite krångel med datorn, tydligen inte bara jag som drabbats av virus.

Testar nu för att se om det går att få iväg det här, både snabb mat och snabbskrivet inlägg.

Nu är den färska vitkålen som bäst här nere i Alanya.

Vi bor granne med stans bästa grönsaksbutik, Vitamin Manav, så vi behöver inte bära hem de stora huvudena ända från marknaden.

För det är verkligen storlek på vitkålen här, aldrig sett så stora någon annanstans.

Sprängfyllda är de av både smak och C-vitamin, dessutom ett utmärkt val av grönsak om man äter LCHF.

Nu när jag varit lite krasslig passade det perfekt att göra en coleslaw som tillbehör till de ofta förekommande kycklingbrösten, från Altinbicak Et.

När man ändå skär kål, kan man lika gärna göra en större sats . Kålsalladen blir bara godare när den står till sig i kylen nån dag.

Den här fick lite extra fräschhet och mer vitamin C av en pressad citron, blev faktiskt den godaste coleslaw jag gjort.

Coleslaw

1 liter strimlad Vitkål

2 rivna Morötter

Saft av 1 Citron

2 dl Majonnäs

1 dl Turkisk Youghurt

Havssalt

Svartpeppar

Häll den strimlade vitkålen i en bunke, kram den lite mellan fingrarna så blir den saftig.

Blanda ner morötter och häll på citron, salt och peppar. Blanda väl.

Rör ihop majonnäs och yoghurt, bland med kålen. Låt stå i kylen en stund, så smakerna mognar.

Servera till ett stekt Kycklingbröst kryddat med Havssalt och Chiliflingor.

Jag skär bröstet mitt itu, nästan helt igenom och fläker ut till en schnitzel.

Då går stekningen riktigt snabbt och kyklingen behåller sin saftighet.

Smör, Avocado, Cocktailtomat och Persilja till.


Jordgubbar med Kaymak som förkylningsmedicin

Jordgubbs- och förkylningssäsong

Senaste veckan har inte gått i friskhetens tecken här i Alanya. Vi blev båda drabbade av förkylning efter första veckans regn och rusk.

Min tog dessutom en vändning i ännu värre symptom, med andningsbesvär, stopp i bihålor, hosta och örvärk. Till det en hals som gjorde så ont så det knappt gick att svälja.

Förr var det här vanligt varje år för mig på vinterresorna till Turkiet, men nu var det flera år sen jag var så här sjuk.

Tack vare ordentligt med bra LCHF-mat och mycket vitaminrika grönsaker, så brukar jag sällan drabbas av mina bihålebesvär numer.

Nu var det alltså dags igen, men blev inte sängliggande med feber den här gången.

Har kunnat vara uppe och även haft tämligen god aptit. Tillsammans med en kur antibiotika, så har det mesta nu gått över.

Gillar inte att ta mediciner i vanliga fall, men när de här illvilliga bakterierna anfaller, så är det bara att försöka bota eländet, innan det blir värre.

Gick med en hemsk bihåleinflammation i 6 veckor en vinter för 8 år sen, det vill jag inte vara med om igen.

Glass är som de flesta vet lindrande vid halsont, upptäckte att Kaymak hade samma effekt.

Det är en traditionell tjock, hopkokt gräddprodukt med en fetthalt på 60%, som är väldigt populär på det Turkiska frukostbordet.

Tillsammans med säsongens första jordgubbar och lite vaniljpuver, blir det också godare än glass.

Klarar inte av den köpta glassen längre, den är oftast alldeles för söt om man inte gör den själv.

Jag sötar oftast mina desserter med honung, det är det mest naturliga valet för mig.

Men är Du sockerberoende eller vill ha ner kolhydraterna ännu mer av andra orsaker, så byt ut honungen mot samma mängd Sukrin eller några korn Stevia.

Här kan Du läsa ett intressant inlägg om sötning, desserter och bakverk inom LCHF hos Anna Hallén.

Nedan följer ett recept på Vaniljpannacotta, som är det som mest liknar Kaymak i smak och konsistens.

Vaniljpannacotta

2 dl Grädde

1 blad Gelatin

1-2 tsk Honung

½ krm Äkta Vaniljpulver

Hallonsås

2 dl Hallon

1 tsk Citronsaft

ev 1 tsk Honung

Koka upp hallonen med citron. Mixa och passera genom nätsil, söta ev med honung och kyl ner.

Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter. Koka upp grädden. Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Vispa i vaniljpulver och den sorts sötning Du föredrar.

Smaka av så Du får en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten och lägg upp på en spegel av hallonsås.

Rör ut lite Yoghurt med Grädde. Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan. Garnera med några fina hallon.

Nedan följer några bilder från gårdagens promenad längs Kleopatrastranden, där det var höga vågor efter senaste dagarnas oväder.


Snabblagad Laxgryta

Snabbmat mot förkylning

Vårvintern här i Alanya har inte visat sig från sin bästa sida, först senaste dagarna har vi sett solen.

Många är förkylda, det spreds mycket baciller i det råkalla vädret.

Även jag och L åkte dit, annars är det inte ofta vi blir sjuka. Med LCHF-kost i systemet, så blir immunförsvaret bättre, har vi märkt.

Snuva och hosta är de enda symptomen vi fått, har inte blivit sängliggande alls.

Lite extra vitaminer och omega-3 är alltid bra att ta till, för att mota bort små förkylningar.

Så dagens recept blir en riktigt lättlagad fiskgryta, som bara tar 10 minuter att svänga ihop.

Inne på Kostrådgivarna kan Du ta del av mitt recept på Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök.

Laxgryta med Grädde och Grönt

400 gr Lax i bitar

2+2 msk Smör

6 Champignoner

2 små Tomater

½ röd Spetspaprika

½ grön Spetspaprika

2 msk strimlad Purjolök

½ tsk Oregano

2 msk hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

1 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär champignoner och grönsaker i bitar. Stek i hälften av smöret i en stekpanna, krydda med salt, peppar och oregano.

Häll på citronsaft, ketchup och grädde och låt puttra några minuter.

Stek under tiden laxbitarna i resten av smöret, salta och peppra.

När de är klara, vilket bara tar ett par minuter, häller Du över grönsaksblandningen och ger allt ett uppkok under försiktig omrörning.

Servera med Citron och en Grönsallad med Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger.


Kycklingbröst med Gräddstuvad Mangold och Purjolök

Våren i sikte

Efter första veckans ihållande regn, storm och kyla, kom fredagens klarblå himmel livet att kännas härligt igen.

Det var som en riktigt skön vårdag. Men än är det varma kläder som gäller här i Alanya, så fort man kommer i skuggan är det inte så höga temperaturer.

Det blev ett besök på den fina grönsaksmarknaden i centrum av stan.

Den färgprakt som slår emot en bland stånden med frukt, grönt och kryddor, upplevs extra vackert en klar dag på vintern.

Att få gå omkring här bland den mycket vänliga Turkiska lokalbefolkningen är bland det bästa jag vet med att vara här på långsemester på vintern.

Deras livsglädje och omtänksamhet smittar verkligen av sig, även på oss lite stela nordbor.


Vi handlade ägg, persilja, rucola, purjolök, mangold, paprika, cocktailtomater och aubergine av de lokala bönderna.

Smaken på de här äggen och grönsakerna är något alldeles extra, går inte att jämföra med det som säljs i vanliga matbutiker.

En del av mangolden och purjolöken fick bli till en krämig stuvning, med fårost och grädde.

Tillsammans med stora kycklingbröst från Altinbicak Et, blev det en riktigt god festmåltid att fira in vårens ankomst.

Stuvad Mangold

4 dl strimlad Mangold

2 dl strimlad Purjolök

3 msk Smör

2 dl Grädde

25 gr Fårost

1 msk pressad Citron

1 tsk Honung

2 msk hackad, färsk Timjan

2 msk Steksky från kycklingen

Havssalt och nymald Vitpeppar

Fräs mangold och purjolök i smöret utan att få färg. Krydda med salt och peppar och häll över grädden. Smaksätt med citron och honung.

Låt koka i 15 minuter, tills stuvningen tjocknat.

Stek under tiden Kycklingbröst i Smör, krydda med Havssalt, Paprikapulver och Chiliflingor.

Rör ner smulad fårost och timjan tillsammans med steksky i stuvningen. Låt puttra ett par minuter till.

Tranchera/skär upp brösten i sneda skivor och servera på en bädd av stuvningen. Cocktailtomater och Paprika blir gott till.


Nyårsdessert och födelsedag.



Till Nyår åt vi Jordgubb/kola Semifreddo. Jag använde mig av Leilas Nutella Semifreddo http://kakmonstren.blogspot.com/2010/12/morgondagens-dessert-nutella-semifreddo.html men bytte Nutellan mot hemmagjord Jordgubbscurd och skippade mandlarna. Spritsade sen på Kolatopping. Mums!
Till äldsta dotterns födelsedag trodde jag att jag skulle få leka lite med choklad (hade några ideér med modelleringschoklad i tanken) men då ville hon inte ha choklad överhuvudtaget. Hon ville ha samma som vi åt till nyår men med citron eller lime. Okidoki så blev det, gjorde Citron/Lime curd efter detta recept: http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/lemon-curd-recipe/index.html
Digestivekex som botten.
Dekorerade med curd, gräddrosetter och lite Apelsinblossom. Frisk och gott.
Jo jag har bakat…….
 Saffranstryffelrutor
Består av browniebotten, saffranstryffel och hallonsocker.
 Pepparkakor med färgglada fönster

 Chokladdoppade Oreos med överföringsark


Och Lakritzkola med citron.
Samma recept som ovan men bytte kakao mot lakritzpasta och rivet citronskal.
Pepparkakor som vi åt upp innan de hann dekoreras.
Och så mitt hus nedan också förstås.

Saffransbullar hanns också med.

Och just nu står en Jordgubbs Semmifreddo i frysen. Ja så jag har bakat lite men bara vara dålig på att lägga in det här:)

Laxbakelse till nyår


En enkel förrätt att tillaga, men som ser arbetad och påkostad ut.

Till en bakelse behöver du två skivor vitt bröd.
100-150g skagenröra, eller annan röra som du har som favorit
3 skivor kallrökt lax
svart caviar, citronskiva,dillkvist till dekoration

Skär ut cirklar av brödskivorna, ca 7-8 cm. Lägg på skagenröra på båda och bygg en bakelse. Klä den med laxskivorna för att sedan dekorera.
Enkelt,va !!??

Dessa bakelser går utmärkt att förbereda dagen innan och sedan förvaras i kylskåp.