Fars dag idag! Älskade pappor runtom i världen idag är det just eran dag. Både här hemma, på kyrkogården och i norrland finns dom oss nära idag…
Alla tänker vi på dom på vårt sätt och alla betyder dom mycket i våra hjärtan! Nickes pappa finns ej med oss men han lever ändå här med oss i vårt hus på nåt sätt. Max & Joline har sin ”bästaste pappa Nicke” och jag har min pappa Dennis många mil uppe i norr, långt ifrån mig som jag saknar enormt… Man ska ändå vara tacksam för de man har, alla har det inte så fint trots allt…
Vi har firat vår Nicke här hemma idag med frukost och små presenter, kort, choklad och teckningar från barnen. En stund på kyrkogården hos Bertil och tänt ljus. Min svärfar, barnens farfar och Nickes pappa.
Lite senare, hemma igen lagade jag till denna middag och strax är det barnen som fixar dessert lagom tills ”Solsidan” början! Jag får återkomma till den imorgon för nu tar vi kväller här i Öj, trötta och nöjda efter en lång dag fylld av känslor, bus och god mat!
En fin, eftertänksam dag på alla sätt…
Fläskfile citrus 6-8 port
2 fläskfiléer, ca 400 gram styck
Olja + smör till stekning
1-2 msk hemmagjort örtsalt
2 msk vetemjöl
7 dl vatten
2 st fond du chef grönsak
3 rengjorda och sköljda clementiner
2 rengjorda och sköljda lime
1 rengjord och sköljd citron
1 bruk creme fraiche
150 gram sugar snaps
150 gram färska chmapinjoner
Några varv med pepparkvarnen
GÖR SÅHÄR:
Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Banka ut dom lätt med köttklubba. Bryn i het stekpanna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med örtsalt. Slå på vatten och tillsätt fond du chef grönsaksbuljong. Halvera clementiner, lime och citron.
Pressa ur juicen ur dom i stekpanna och lägg i de hela skalen och låt puttra med ca 10 min. Tryck ut alls juice ur citrusfrukterna med en träslev mot kanten och plocka sedan upp dom. Rör ner en burk creme fraiche i såsen. Dra några varv med pepparkvarnen. Tillsätt sugar snaps och skivade champinjoner. Låt puttra nån minut bara. Smaka av med salt och peppar. Servera med hasselbackspotatis, skyn från stekpannan och färsk timjan.
Fars dag-middagen förbereds. Tittar ni riktigt nog kan ni kanske ana barnens dessert dom ska ordna med lite senare också!
Hasselbackspotatis är en stor favorit här hemma.
Fläskfilen lätt bankad med köttklubban.
Clementiner och lime. Citron ska också vara med för att sätta extra syra och piff på grytan.
En bottenredning med pudrat mjöl över köttet innan vätskan tillsätts.
Vatten, buljong och citron får nu puttra ner ca 10 min och ge härlig smak till grytan.
Sugar snaps och champinjoner ger fina kontraster.
Hasselbackarna är klara och dags för servering!
Smaklig måltid på fars dag alla pappor!
The post Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky appeared first on Kryddburken.se.
Varför inte bjuda på Chokladcupcakes till Fars Dag?
Chokladcupcake ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk Bakery+ sötning
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
Hallontopping:
100 gram frysta hallon silade
200 gram färskost typ philadelphia, cream cheese eller mascarpone
1,5 msk bakery+ sötning
0,5 dl grädde
Gör så här:
Kakan: Vispa ägg och sötning fluffigt i några min. Tillsätt grädden och de smälta avsvalnade smöret och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Häll alt skeda upp i muffins formar, ställ gärna formarna i en muffinsplåt. Grädda i 175 grader i ca 15-20 min. Låt de svalna.
Toppingen: hetta upp hallonen att de saftar sig och sila dem genom trådsil. Vispa upp färskost med sötning till en krämig smet. Blanda ner hallonpurén väl, ta i lite grädde i taget och vispa upp till en fluffig topping.
Spritsa eller bred över toppingen. Dekorera gärna med färska hallon.
©Mariann Andersson
Tänkte bjuda er på ett gott lantbröd såhär på onsdagen. Det är ett bröd jag ofta bakar men också använder som grund för lite olika experiment. Jag kan tex byta ut mjölsorterna, tillsätta brödkryddor såsom anis, kummin, pommerans, kanel. Tillsätt valnötter, hasselnötter eller torkad frukt i brödet. Fetaost och pesto är också gott i. Byta ut vattnet mot annat degspad som tex. kroppkakespad, nyponsoppa, buljong etc.
Det är en riktig ”försökskanin-limpa” som tål det mesta. Att baka bröd på en just god buljong (kött/kyckling/grönsaksbuljong) är faktiskt riktigt gott och lämpar sig såklart till den rustika soppan eller som ett mer mättande bröd ute i skogen till en varm kopp choklad! Prova om ni inte gjort det tidigare.
3 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olivolja
14 dl vetemjöl fullkorn special
- JÄSA 1 TIMME-
2 msk flingsalt
10 dl rågsikt
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt vetemjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och lägg över en kökshandduk. Jäs i 15 min. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna utan bakduk ca 30 min så de får de en knaprig fin skorpa.
Perfekt bröd att rosta dessutom!
The post Enkla lantbröd att experimentera med appeared first on Kryddburken.se.
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 6 stycken
Ingredienser:
25 gram rumsvarmt smör
40 gram macadamianötter
2 msk riven kokos
2 msk mandelmjöl
1- 1 ½ msk stevia strö
2/3 msk kokosmjöl
½-1 krm vaniljpulver
Smaksättning: 1 msk kakao+ extra sötning
Gör så här:
Stöt macadamianötterna i en mortel (alternativt finhacka). Blanda med kokos, mandelmjöl, kokosmjöl, vaniljpulver, stevia strö och smör. Ta undan hälften av degen och tillsätt kakao och extra sötning i en av delarna. Ta en bit av den ljusa degen och en bit av chokladdegen och gör en kaka av detta. Gör circka sex kakor av hela degen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader, mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Det är halloween idag, barnens högtid som dom bara älskar när dom får spöka ut sig, bli sminkade till zombies, pyssla med läskiga saker, spöka, piffa på sitt eget vis, tillverka godis och busa med sina föräldrar. Tiggarrundor med ”bus eller godis” har vi inte här, det är familjen som gäller och vi har en mysig kväll tillsammans istället.
Alla uppskattar ju inte halloween så det är mer en familjegrej hemma hos oss där de får busa och spexa och klä ut sig och vi hittar på lite roliga pyssel på dan, gör hemmagjort godis och lagar mat med halloween-tema. Fullkomligt tillräckligt och barnen uppskattar det och brukar också somna som små zombies!
Vilket nog även zombie-mamman lär göra efter denna dag…
Hela huset kryllar av spindlar…
Och självklart är pumpaljuset tänt.
Godis ska de ju va, men hemmagjort blev det här!
Chokladbollar med orangefärgad kokos!
Ganska simpel med kul tyckte barnen! Tomatskivor med oliver…
Köttfärsmonster!! Källarfranska, en zucchini-tunga, köttfärssås, en skiva ost och på med lock och in i ugnen. Ska bara gratineras så det blir varmt och tungan hänger… Sen på med babymozarella och olivskivor till ögon.
Barnen hade fixat i badrummet medan jag stod och grejade i köket! Dom ville bli riktigt zombie-sminkade… Å de fick dom förstås!
Och spindelvävd chokladpudding till efterrätt….
Fler bilder på barn o vuxna hänvisar jag till er som har mig tillagd privat på fb. Sov gott nu, om ni vågar…. Mohahaaaaa!!
The post Halloween-party med barnen! appeared first on Kryddburken.se.
Morgonstunderna här är dom allra vackraste, jag är alltid uppe före dom andra och har inte missat en soluppgång ännu. Det är så rofyllt att bara sitta och se hur ljuset stiger med helt magiska färger och det enda som hörs är lite vågskvalp från havet och poolen som bubblar… Detta kommer jag att sakna!
Frukosten här på hotellet är så grymt fin och vällagad, man blir aldrig besviken. Utbudet är rejält tilltagen och de finns inte en chans att man orkar prova lite av allt, det är för mycket!
Det finns det varma med korv, bacon, stekta ägg, äggröra, stekt potatis, olika sorters inbakade korvar, toast och friterat. Sen bröd, frallor, baguetter, rågbröd med alla pålägg man kan önska och färska grönsaker. Tomaterna är helt otroligt goda och smakrika här, likaså gurkorna! The, kaffe, choklad, latte, juicer, mjölk, yoghurt, massor av olika sorters flingor… Våfflor och småplättar, ringlande honung och massor med färsk frukt att frossa i… Som om inte detta skulle räcka finns även kakor, mjuka kakor och vetebröd för den som är sötsugen efter den frukosten!
Nä, nu är det dags för just den här frukosten och sen FÅNGA DAGEN!
The post Carpe diem appeared first on Kryddburken.se.