Lucka 9 – Ischokladtryffel
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron (eller andra bär)

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Det här receptet kommer från Grillmat LCHF, den enda av mina kokböcker som finns kvar att köpa på svenska.

Nästa sommar kommer LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist ut på nytt.

Då med titeln Gammaldags husmanskost à la LCHF, just den typen av mat som boken är fylld med.

Nästa höst kommer min fjärde kokbok, den här gången skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Tomten är förtjust i Alanyas blomsterprakt, jag med...

Tomten är förtjust i Alanyas blomsterprakt, jag med…


Kalvsylta och annorlunda rödkålssallad

Hemlagad sylta

Mångas favorit på julen är en smakrik kalvsylta, idag får du ta del av mitt recept från kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.

Sylta är inte bara gott till julen utan något jag äter av då och då även under resten av året.

Inte minst för att det är en så bra källa till det nyttiga kollagenet, som vi alla behöver få i oss genom maten, inte minst när vi kommer upp lite i åren.

Kollagenet hjälper mot mycket, från stela leder till rynkig hy, läs gärna mer om dess hälsofördelar här i mitt inlägg om buljong.

Kalvsylta

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Röd coleslaw med ingefära

Rödkålssallad med sting

1 liter finstrimlad rödkål

2 dl majonnäs

2 dl granatäppelkärnor, lingon eller tranbär

1 pressad citron

2-3 msk riven ingefära eller pepparrot

Salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor, för en mer traditionell smaksättning tar du lingon/tranbär och riven pepparrot.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.

Salladen blir bara bättre om du gör den dagen innan den ska ätas, då minskar du även stressen kring julmaten.

Här kommer ett julklappstips som även passar till den som föredrar E-böcker.

I första länken hittar du min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” som E-bok och här finns den som en helt vanlig bok med hårda pärmar.

Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda ”LCHF för seniorer” och ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Den innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

På bilderna nedan ser du några till rätter från boken som passar fint på julen.

Först ut en Laxbakelse, klassisk Gubbröra, Tjälknöl, Kycklingleverpaté och Valnötsbröd.

Efter det följer några juliga desserter; Keso à la Malta, Mandelmusslor och Chokladdoppade kokoskakor, sedda genom min fotograf Mikael Erikssons kameraöga.

Laxbakelse från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Gubbröra

Lucka 3 – Julkryddad ischoklad

Ischoklad med julkryddor och flingsalt

Kryddig ischoklad

50 g 85% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis.

Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar.

Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar.

Tomten på hamnbesök...

Tomten på hamnbesök…

Något större båtar än Tomtens...

Något större båtar än Tomtens…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…


MBC – Kaffe med julsmak
Tomtens julkaffe MBC

Skriv en bildtext

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda alla ingredienser i en hög, smal mixerbunke.

Mixa ordentligt med stavmixern, häll upp i kopp och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Tyvärr blir det ingen Tomtens Adventskalender i år, med bilder från vår resa till Alanya.

Vi kom hit i lördags och då hade vår lilla Tomte och väskan dragit iväg nån annanstans.

Får hoppas att han är duktig på att navigera och hittar hit snart igen.

Men han dyker upp på en och annan bild från förr, för att förhöja julkänslan i bloggen.

Nu sen några dagar och fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept.

Dela dem gärna vidare till dina vänner på olika sociala medier, så fler får chansen att njuta av en naturligt god jul❤

P.S. Fått sms nu på morgonen att väskan och Tomten befinner sig i München, så förhoppningsvis dyker de upp snart?

Varm Choklad LCHF i gammal Le Creuset-gryta

Varm LCHF-choklad med kardemumma. Klicka på bilden för recept…


Nyttig chokladmousse med avokado och banan

image

Hej på er! Nu har jag testat ännu ett gott recept på sötsaker. Då jag tycker om att experimentera och testa nya, nyttiga recept i köket så var detta ett måste för mig som är galen i choklad. Jag kikade runt och hittade ett recept på chokladmousse med avokado på Åse’s blogg 56kilo. Hon lägger upp goda, nyttiga LCHF-recept som är värda att prova.

Jag ökade dock mängden kakao och la till banan i receptet. Detta är något man måste testa. Jag personligen tyckte detta var godare än vanlig chokladmousse och vem kan motstå en len, nyttig och god dessert med mycket chokladsmak? /Joline

 
Det här behöver du:

2 mogna avokado

1 banan

1 – 2 dl kakao av fin kvalitè

2 msk honung

0,5 dl mjölk

 
GÖR SÅHÄR:

Kör avokado och banan i matbredare med kniv tills det blir helt slätt utan klumpar. Tillsätt sedan kakao, honung och mjölk och mixa len. Om du inte vill ha en lika stark chokladsmak så minska endast mängden kakao.

Nötchokladbollar

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st små bollar

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat.

Lägg allt utom garneringen i en skål.

Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar.

Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort.

Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta.

Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer.

Du hittar också inköpsställen på nätet i länkarna i ingredienslistan.

Chokladbollar med nötter


Banoffeepaj med dulce de leche

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_presenter_kryddburken_banoffeepaj_bananpaj_digestive_dulce_del_leche_karamelliserad_mjolk

Jolines val av dessert till sin födelsedag blev banoffeepaj! Galet god, och galet söt. Behövs bara en liten bit och gärna till er stark kopp kaffe. 😉

 

Det här behöver du

1 burk karamelliserad mjölk – dulche de leche

200 gram digestivekex

150 gram smör

3 skivade bananer

2 dl vispgrädde

1 dubbeldajm eller annan choklad

 

GÖR SÅHÄR :

Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse. Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen.Grädda ca 10 – 12 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.

Bred ut dulce de leche över bottnen. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde. Ställ in i kylen ca en halvtimme eller mer så allt ”sätter sig”. Toppa sedan före servering med choklad, riven eller hyvlad eller små bitar. Jag ringlade även över chokladsås.

 

joline_fodelsedag_ojkroken_oland_pbanoffepaj

Vad blir det för mat?

per_morberg_program_tv4_recept_husmanskost

Nu äntligen är han tillbaka i rutan igen med nya avsnitt – Per Morberg! Älskar hans program med all rustik husmanskost, enkelt gott och rejält utan krusiduller. En av mina stora favoriter bland matprofiler. Trailer för de nya programmen kan ni se nedan :

 

Full fart och fläkt och otroligt många nya influenser och härliga miljöer. Vad blir det för mat? Nionde säsongen är igång. Det ska bli otroligt spännande att se.

Vill du läsa mer om programmet, klicka HÄR!

Startdatum för programmet är nu på Torsdag 1 september, klockan 21:00 i Sjuan.
se mer på TV4 Play. Ni sitter väl bänkde framför TV:n då hoppas jag. 😛

 

helstekt_fläskfile_potatisgratäng_glöggsås morberg_glögg

Jag har under många år lagat recept från Per, och använt hans produkter bland annat glöggen som har blivit en riktig storfavorit till höstens långkok. Jag har bland annat använt den i skysåser, grytor och även i chokladtryfflar till jul. Galet gott med en väldigt annorlunda men rustik och lite höstig smak. Prova om ni inte gjort det tidigare. Mitt recept hittar ni HÄR.

 

choklad_glöggtryffel_per_morbers_glögg

Julens chokladtryfflar har jag också använt glöggen till. Juligare smak får man leta efter, dom är himmelskt goda! Recept på chokladtryfflar med Per Morbergs glögg hittar ni HÄR.

 

Inlägget i samarbete med Sjuan 

Födelsedagsfirande med LCHF

Dukning till födelsedagsmiddag

87-årsfriande

I helgen har jag varit hemma i Jämtland och firat min kära Mamma som fyllde 87 år.

Hon uppskattar precis som jag naturligt god mat, så det blev mycket gott när vi firade i dagarna 3.

Mamma är mycket duktig på matlagning och hon lagar allt själv från grunden.

Hon äter sin egen variant av LCHF, helt glutenfritt sen flera år, vilket gjort att hon fått betydligt mindre problem med hälsan.

Här kan du läsa ett inlägg som jag skrev till hennes 80-årsdag, på min då nystartade blogg.

Vi inledde firandet i fredags med pilgrimsmusslor som jag serverade med vit sparris och cironsås.

Lördagen var själva födelsedagen, då kom min syster Monica på middag.

Hon hade gjort en variant på frökex som vi åt med laxmousse till förrätt.

Varmrätten stod jag för, det blev tournedos med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter.

En fräsch sallad med ringblommor, citron och jordgubbar från Jordgubbslandet på Rödön och ugnstorkade cocktailtomater blev goda tillbehör.

Jordgubbssallad

Till en liten dessert avnjöt vi de godaste, mörka chokladtryfflar jag smakat.

De smakrika tryfflarna är gjorda på Vivani-choklad med ekologiska och närproducerade råvaror i fyllningen.

Jag hittade dem på Sternersborgs Choklad i Björnlunda förra veckan, där de också tillverkar den bästa glass man kan tänka sig.

Missa inte ett besök om du är i Sörmland, här hittar du dem på Facebook.

Sternersborgs Choklad

På söndagen kom min kusin från Tyskland på besök, vi bjöd honom på en rejäl brunch med flera av godsakerna från helgen till fina ägg från Gallina Ovum.

Mamma äter 2-3 ägg varje dag, en stor anledning till att hon lyckats hålla sig så pigg.

Klicka på länkarna i inlägget så kommer du till recept på det mesta av det vi åt i helgen.

De vackra servetterna jag dukade med hittar du på AllMyTesign.

Oxfilé med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter

Ägg från Gallina Ovum med servett från AllMyTesign.se

Brunch LCHF

Mamma 87 år