Linas Vörtbröd
Linas Vörtbröd
Källa: Lina Petersen
Portioner: 1 limpa

Ingredienser:
5 ägg
1 dl grädde
60g smält smör
ca ½ dl sötning (jag använde stevia strö ifrån ICA)
½ dl pofiber
1 dl mandelmjöl
1 dl vetekli
1 dl dinkelmjöl fullkorn
3 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 hel påse Vörtmix (90g ifrån Santa Maria)
½-1 dl porter /mörk öl (kan uteslutas!)
Gör så här:
Vispa äggen fluffigt i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt ölen, grädden och kryddmixen. Rör samman till en tjockare ?sås?.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål, inkl sötningen och tillsätt dessa i bunken med de vispade äggen.
Rör också ner ?såsen? med kryddor och smör. Blanda allt väl!
Smöra och ?bröa? en brödform (jag ?bröade? med pofiber), häll sedan ner smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt brödet svalna ordentligt innan du skär det i skivor.
Ät och njut!


OBS! Detta vörtbrödet är ej glutenfritt eftersom jag ville åt egenskaperna hos fullkornsmjölet-
Den mörka ölen går absolut att utesluta, för den som vill Jag räknade lite snabbt ihop kolhydratsinnehållet och beroende på hur många skivor man får ut utav sin limpa så hamnar kolhydratsmängden på 2-3g per skiva bröd.
Helt okej med andra ord! - Julen är räddad ;)
Bakkursen i Borås gick strålande!

Tack vare deltagarna!
Helt underbara, härliga och fantastiskt snälla människor som  kom och bakade med mig idag i Borås. Vi var hela 14 personer och det rådde en härlig aktivitet och ugnarna fick verkligen gå varma. Hoppas alla fick veta vad de ville veta om “trix och fix” när det gäller lågkolhydratsbakning.
Alla fick ju baka både Frökusarna (ur framtida brödboken) och Kanellängd (ur bakboken), så man fick verkligen känna på hur degarna blir ;) .
Sedan fikade vi alla det jag hade svängt ihop och sitt egenhändigt bakade fikabröd fick tas med hem för att smaka i lugn och ro och bjuda andra nära och kära på. Här kommer lite härliga bilder från dagen.

Tack alla ni som kom och delade denna dag med mig, ni var super!

 

 

Bloggar etiketter:

14 dagar kvar av utlottningen

Det kommer in recensioner nu av Mariannsocker och för den som undrar så är de inte publicerade på Stevia Vitals sida.
Jag tror däremot att alla har fått ett svar som bekräftar att de är med i utlottningen i alla fall.
Förhoppningsvis blir recensionerna publicerade i en framtid. Men alla som mailar en kort recension av Mariannsockret deltar hur som helst.

Givetvis kan inte recensioner av andra sötningar tas med i utlottningen eller publiceras på sidan. Så använder du andra sötningar så är det liksom ingen idé att tycka nått allmänt om steviasocker till Stevia Vital med den tron att man är med i utlottningen.

Så nu påminner jag nytillkomna läsare och bakare att provar du bakery+ och vill vara med i utlottning av min bakbok eller brödbok så finns det ännu chans kvar att hinna maila in en kort recension av sockret till info@steviavital.se och delta.
1/12 dras en vinnare och vinnaren väljer vilken bok som önskas.

 

 

Bloggar etiketter:

Crêpes med ägg och tonfiskröra


Krämiga röror att fylla till exempel baguetter med är ju himla gott och kan varieras som tillbehör till det mesta. Just den här röran passar utmärkt som pålägg till olika smörgåsar, till bakad potatis, till kokt pasta som sås och jag har faktiskt använt den i smörgåstårta också.

Många som inte gillar just tonfisk brukar bli förvånade hur gott det ändå är så prova om du är skeptisk, jag lovar det är vansinnigt gott bara provsmaka en liten knivsudd på rostat bröd… ;-)

Här har jag fyllt crepes med röran och ett salladsblad, rullat till små strutar och ätit kalla till förrätt, eller kvällstilltugg, och de passar också utmärkt att göra många och servera på buffé.

Har du nån riktigt god favoritröra att dela med dig av? 

Det här behöver du :
4 kokta ägg
1 rödlök
1 burk tonfisk i vatten
1 burk creme fraiche
Citronpeppar, mycket… Smaka av!

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen medium/hårdkokta. Skala och finhacka. Finhacka rödlöken och blanda med resten av ingredienser i en skål, smaka av med citronpeppar. Fyll crepes med salladsblad, tonfiskröra och rulla ihop till strutar.


Jag är visserligen inte storkonsument av tonfisk men föredrar tonfisk i vatten före den i olja, och sen tittar jag alltid på burken där det ska finns märkt att fisket inte skadar delfinbeståndet.


Rör ihop och smaka av.


Super, super, supergott!! Prova! :-P

 

The post Crêpes med ägg och tonfiskröra appeared first on Kryddburken.se.

Förberedelser för bakkurserna

Nu är jag inne i en intensiv fas med att förbereda för bakkurserna som ska hållas.
Först ut är Borås på söndag och den är fulltecknad, jag och 13 baksugna ska träffas och baka dels ett recept ur brödboken och dels ett ur bakboken!
Deltagarna här kommer också redan nu få 5 recept ur brödboken med sig hem att börja med. Det blir också 3 recept ur bakboken och flera bonus recept. Hoppas de alla kommer uppskatta den lilla receptfoldern!
Möjlighet att köpa Mariannsocker och bakboken till ett billigt pris finns också.

Sedan den 26/11 är det Uppsalas tur och PriMaten, där bakar vi också ett recept ur brödboken men däremot blir det lussekatter där då 1 advent är i antågande. Även där får alla deltagare med sig en liten receptfolder med i stort sett samma recept som de i Borås.
Även här kommer bakbok och Mariannsocker att kunna köpas för ett billigt pris.
maila lisa@primaten.org om du är intresserad att höra om det finns finns platser kvar till den.

Ser så fram emot att få träffa er alla!

 

 

 

 

Minestronesoppa med risoni


Blev så hiskeligt sugen på soppa igår när jag fladdrade runt bland mina ”bloglovins” och hamnade hos Mårtenssons. Ja soppa är något så världsligt, jordiskt gott alltså och bröd till är ett absolut måste annars igen soppa! :-P

En favorit jag skulle kunna leva på om jag måste äta samma mat varje dag är potatis och purjolökssoppa, och denna soppa kommer snäppet efter. En tomat och grönsakssoppa med pasta, i det här fallet risoni, jag det är ett måste emellanåt!

Snart är klockan 20.00 och det är åter dags för ”Bonde söker fru?” Följer ni programmet?
Vad tycker ni om våran Ölands-Bengt med alla kameler? :-

Nähäpp, inge ”Bonde” ikväll, fotboll istället??!! Hurra va kul!! …inte…

ca 6 port
Det här behöver du :

2 potatisar
2 gula lök
1 stor morot
1 gul paprika
½ röd paprika
1/3 gurka
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 burk plommontomater
8 dl grönsaksbuljong (hemmagjord, fond el. tärning + vatten)
1 tsk D´Elidas chilisås
Några varv med pepparkvarnen
Ev. salt 
2 dl risoni
Färsk timjan
Bröd

GÖR SÅHÄR : 
Förbered alla grön och rotsaker. Hacka och skär allt fint. Hetta upp en rymlig gryta med lock. Smält smör och häll i lite olja. Fräs på allt på hög värme och häll sedan på tomatburkarna, buljong och chilisås. Sänk värmen och lägg på locket. Låt soppan puttra ca 30-45 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt risonin precis före servering. Garnera med färsk timjan.


Huvudingredienserna.


Soppan puttrar…


Risoni tillsätter du precis före servering så blir den perfekt al dente när den fått stå till sig i soppan några minuter. Smaklig spis. :-P

The post Minestronesoppa med risoni appeared first on Kryddburken.se.

Brödboken går till tryck!

Nu är all korrekturläsning till ända och nu är det bara att “släppa boken fri” och hoppas att vi inte varit för blinda. ;)
Dock hoppas jag att läsarna av brödboken kommer informera mig om det finns felaktigheter. Det värsta är ju om det är fel i recepten ex att det står 15 dl istället för 1,5…
Stavfel är ju mindre viktigt ;) även om de är bra att få rättat till inför nästa tryckning.

Vill också passa på att informera om att from 3/1-13 kommer man att kunna förboka boken via bloggen med en rabattkod och rabatten är återigen på 20 kr.
Prenumerera gärna på bloggen så missar du inte självaste koden, enklast görs det via BLOGLOVIN.

Snart ska jag bjuda på lite bilder ur boken, så ni får se hur vacker även denna bok blir!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Ostburgare med stekta champinjoner


I
t´s fridaytime! Vad ska ni äta ikväll??
Världens godaste hemmagjorda ostburgare kanske? ;-)

För det är ju bara så vansinnigt gott med hemmagjorda burgare med fyllning och tillbehör precis som man vill ha dom.  Jag är ju en sucker för champinjoner och hittar jag små vita, fina i affären då åker dom med hem vare sig jag tänkt ha dom till nåt eller inte. Denna gång fick dom blir lätt smörstekta med salt och peppar för att pryda dom goda ostburgarna vi lagade. Och så bort med köpebrödet, dom är så torra och tråkiga. Använd några skivor rustikt surdegsbröd, vallmofrallor eller rågbullar som du rostar lätt i stekpannan, vad som helst blir godare. Nå, vad skulle ni nu äta ikväll? ;-)

4 stora burgare
Burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >> Stek burgarna i stekpanna. Servera med bröd och allehanda tillbehör.


Trevlig helg!!

The post Ostburgare med stekta champinjoner appeared first on Kryddburken.se.

Tips på etikett

20121108-200138.jpg

Måste ju bara visa er vad jag hittade på Netto idag. Små, söta etiketter i trä i form av de klassiska rektanglarna men också hjärtan och stjärnor, dom sistnämnda hoppade jag dock över!

För att få en extra fin, rustik finish på dessa etiketter drog jag några över spisringarna på kaminen i köket och gned sen in dom i olja, ett par gned jag in i blomjord med vatten och några i sot! :-P

Perfekta att skriva på till årets glögg, en påse julgodis, det hembakade vörtbrödet som ”gå-bort-present” eller varför inte på årets julklappar?!
Ett litet tips från mig bara… :-P
Fler förslag på hur man kan ”förädla” trä??

The post Tips på etikett appeared first on Kryddburken.se.

Enkla lantbröd att experimentera med


Tänkte bjuda er på ett gott lantbröd såhär på onsdagen. Det är ett bröd jag ofta bakar men också använder som grund för lite olika experiment. Jag kan tex byta ut mjölsorterna, tillsätta brödkryddor såsom anis, kummin, pommerans, kanel. Tillsätt valnötter, hasselnötter eller torkad frukt i brödet. Fetaost och pesto är också gott i. Byta ut vattnet mot annat degspad som tex. kroppkakespad, nyponsoppa, buljong etc.

Det är en riktig ”försökskanin-limpa” som tål det mesta. Att baka bröd på en just god buljong (kött/kyckling/grönsaksbuljong) är faktiskt riktigt gott och lämpar sig såklart till den rustika soppan eller som ett mer mättande bröd ute i skogen till en varm kopp choklad! Prova om ni inte gjort det tidigare. ;-)

3 st
Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olivolja
14 dl vetemjöl fullkorn special

- JÄSA 1 TIMME-

2 msk flingsalt
10 dl rågsikt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt  vetemjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och lägg över en kökshandduk. Jäs i 15 min. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna utan bakduk ca 30 min så de får de en knaprig fin skorpa.

Perfekt bröd att rosta dessutom! :-P

The post Enkla lantbröd att experimentera med appeared first on Kryddburken.se.