Semester och gästinlägg av Marie Norder Aspholm

Sas flyger från Frösön

Semesterdags

Nu kopplar jag ur dator, blogg och Facebook och kopplar av en tid, efter en väldigt intensiv skrivperiod.

Haft fullt upp senaste tiden med mina nya och spännande receptjobb för Ecocaféet i Östersund och Wonderbag Sweden.

Jag lämnar över ordet idag till min gästbloggare Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil.

Välkommen, Marie <3

Jag är väldigt glad att få gästblogga hos Birgitta. Birgitta har varit en stor inspiratör genom åren med sina underbara recept och sina fina kokböcker. Vi har samma sätt att se på mat och vi har upptäckt att vi äter på ungefär samma sätt.

Birgitta och jag kom i kontakt med varandra via nätet och sociala medier och har sedan blivit goda vänner. Vi har träffats på flera event som har handlat om naturlig mat och hälsa, LCHF-kryssningen, LCHF-eventet i Säffle och nu senast på den första Paleokvällen som Swedish Paleo anordnade i Stockholm.

Marie Norder Aspholm

Jag heter Marie Norder Aspholm och är kostrådgivare inom Paleo och lågkolhydratkost, enklast beskrivet som naturlig mat. Birgitta frågade om jag vill skriva lite om mig själv, vem jag är och hur jag äter och ser på kosten. Mat att njuta av som samtidigt ger oss de bästa förutsättningarna att hålla oss friska livet ut.

Jag har alltid varit intresserad av kost, hälsa och träning. Jag är leg. sjuksköterska och har tidigare arbetat med dialyspatienter på njurmedicin, varav de flesta var diabetiker. Mitt i livet så gjorde jag ett ganska drastiskt karriärbyte och läste till ingenjör. Sedan 2002 har jag arbetat med teknik på Vattenfall och de senast 4 åren som projektledare. Mitt intresse för att laga naturlig mat har hela tiden funnits med liksom min träningspassion och intresse för hur kosten påverkar vår hälsa och ohälsa.

Trots att både jag och min man tränade mycket och åt enligt tallriksmodellen så märkte vi att det var svårt att hålla vikten så för tio år sedan så började vi äta en GI-liknande kost. Det fungerade hyggligt men inte optimalt, särskilt inte vid träning. Kroppen var ändå sockerdriven och van vid kolhydrater. Vi upplevde sämre uthållighet och min som alltid krånglat fortsatte att göra det. 2011 så började jag läsa på om LCHF och blev nyfiken på om det kunde vara något för oss.

Jag såg en logik i att utesluta socker, vitt mjöl, bröd, mängder med pasta, ris och potatis. Näringsfattiga livsmedel som höjer blodsockret. Det gjorde skillnad. Vi fick mer energi i vardagen, kroppen ställde om till fettförbränning och träningen gick bättre. Min man tappade 15 kilo snabbt och även jag håller vikten lättare. Mina IBS-besvär har blivit mycket lindrigare. Matlagningen blev också mycket roligare och på många sätt mer kreativ.

2014 så startade jag mitt företag Gävle Kost & Livsstil och utbildade mig till Kostrådgivare hos mf Gruppens. Många års intresse för kost, hälsa och träning har tillsammans med min sjuksköterskebakgrund och kostrådgivarutbildning gett mig en bra grund att stå på. Jag föreläser och bloggar om kost, hälsa träning och livsstil. Jag vill förmedla ett grundkoncept som består i naturlig mat utan socker och vitt mjöl, mindre stress, god sömn och att hitta en träningsform som passar just dig.

Mitt brinnande intresse ligger i hur fel kost påverkar uppkomsten av moderna sjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, inflammatoriska och neuropsykiatriska sjukdomar mm. Och hur rätt kost är ett kraftfullt verktyg för att hålla oss friska.
Inga kostråd kan sägas gälla för alla och alltid men ingen människa behöver socker, vitt mjöl, processad mat och tillsatser. Många människor mår även bättre av att utesluta mjölkprodukter, särskilt om det finns magproblem, eksem, ledvärk och inflammatoriska sjukdomar. Här kan du läsa min jämförelse av LCHF och Paleo. För mig så är båda kostinriktningarna hälsosamma beroende på din livsstil, hälsostatus och eventuella besvär och sjukdomar. De är på många sätt snarlika enligt min definition och kan lätt kombineras. Det är bara du som kan säga vad du mår bra av att äta.

All kostrådgivning ska för övrigt vara individuell. Det finns inte ett recept som passar alla människor. Lite ödmjukhet behövs när vi ger kostråd och definierar vad som är rätt och fel. Våra kroppar fungerar alla på liknande sätt men individuella variationer finns. Hur skulle vi annars kunna förklara att det över hela världen finns och funnits naturfolk som ätit helt olika kost och haft en god hälsa och levt länge? Det som förenar är avsaknaden av socker och spannmål.

Jag är övertygad om att genom att äta rätt så förbättrar vi drastiskt våra chanser att hålla oss friska. Att undvika stress och att sova gott på nätterna är också viktiga bitar i pusslet för vårt välmående. Det kanske låter som självklarheter men i praktiken så är det så lätt att glömma bort.

Själv har jag genom att prova mig fram hittat en kost som passar just mig. Jag har plockat delar från både LCHF och Paleo med reducering av komjölksprodukter. Däremot så tar jag ibland gärna en bit get- eller fårost som fungerar bättre för mig.
Jag har hämtat mycket inspiration från Birgitta’s böcker, framför allt Långkok för LCHF och Paleo. Vi är båda stora fans av långkok.

Min kost ser i stort sett ut så här:

  • Sockerfritt
  • Spannmålsfritt (glutenfritt)
  • Jag håller nere kolhydratmängden som pendlar mellan ca 20-50 g/dag men räknar aldrig
  • Smör, kokosolja, olivolja, majonnäs och avokado som fettkälla
  • Mycket grönsaker,
  • Någon rotsak bland
  • Bär ibland
  • Nötter och frön
  • Någon enstaka frukt
  • Oftast mejerifritt förutom lite get- och fårost
  • Sötningsmedel endast i undantagsfall

På slutet hittar du lite bilder och länkar till några av mina recept.

Jag försöker äta så ren och oprocessad mat som möjligt, naturliga råvaror och gärna ekologiska. Jag lagar maten från grunden och undviker halvfabrikat. Jag väljer oftast bort söta Paleobakverk med honung och dadlar.

Detta är vad jag kommit fram till att jag mår bra. Det är ingen uppoffring eller försakelse då jag är övertygad om att det får mig att må bra. Eftersom jag för det mesta äter det som jag vet är bra för mig så har jag heller inte dåligt samvete om jag väljer att göra avsteg någon gång. Jag kommer inte med några pekpinnar. Vi är mänskliga och mat ska vara glädje och njutning, inte en källa till ångest.

Det är spännande att följa allt roligt som Birgitta är involverad i just nu. Öppnande av det nya eco caféet i Östersund, hennes amerikanska blogg och lanseringen av hennes kokböcker där. Birgitta har ju också inlett ett samarbete med Wonderbag som tillverkar och säljer icke-elektriska slow cookers. En riktigt intressant uppfinning. Fast egentligen inte. Det är ju verkligen paleo när vi med moderna metoder efterliknar den ursprungliga metoden att laga mat i en kokgrop. Jag har blivit tillfrågad om jag vill testa en Wonderbag och skriva om den på min blogg. Rapportering kommer så fort jag provat.

Lycka till Birgitta!

Välkommen att följa mig på min hemsida/blogg där jag skriver om kost, träning samt aktuella hälso- och livsstilsrelaterade ämnen. Där hittar du också recept, alla socker och glutenfria och många även mjölkfria. Jag finns även på Facebook.

Jag gästbloggar också regelbundet på Swedish Paleo och på Matkärlek.

Är du intresserad av att jag kommer och håller en föreläsning om kost, hälsa och livsstil så är du välkommen att kontakta mig via min hemsida.

Hälsningar

/Marie

Här ser du några bilder med inspirerande recept. Klicka på länkarna under så kommer du till receptet

Fiskgryta

Recept på Asiatisk fiskgryta paleo

Marie piz

Recept på High score pizza

Recept på Skinkgratäng med chili och chevré

Recept på Broccoli- och blomkålsgratäng provencal

Marie Kaffe

Recept på Favoritfrallor med mandelmjöl


Gästbloggare Sara Gröndahl

sara-vardagnu
Hallå ja! Sara här från bloggen Vardag.nu

En lantis som flyttat till stora stan (nej, inte Stockholm – Växjö är stort nog för mig) och bosatt mig i en liten 50-talsetta med min fästman och mitt ständigt överfulla skafferi. Jag är ett planeringsfreak tillika matfreak ut i fingertopparna som drömmer mat, tänker mat, planerar mat och förstås äter en himla massa mat. 

Herrejisses vad spännande det är att få gästblogga här hos Linda! Det känns lite som när man såg sig själv i tidningen när man var liten…

Jag har följt Linda på Kryddburken sedan… Ja, sedan jag började laga mat! Jag minns ett av de första recepten jag testade härifrån, det var äggrullen med ost- och bacon, som är precis lika god som den ser ut att vara. Linda var faktiskt en av de främsta anledningarna till att jag en gång för snart 3 år sen bestämde mig för att råda bot på min skrivarklåda genom att börja matblogga. Sedan dess har jag hunnit byta bloggadress och inriktning tills jag till slut hittade det jag trivs bäst med – att skriva om vardagsmaten! På Vardag.nu bjuder jag på inspirerande vardagsmat och enkla middagstips för alla trötta måndagar, stressiga tisdagar och en och annan lillördag. För det är väl klart att även vardagsmaten ska vara ett nöje att äta! 

Jag har bloggat ett bra tag nu men är fortfarande bara en rookie jämfört med Linda. Tänk hur många recept som varsamt nedtecknats och bloggats om här, på alla dessa år. Kryddburken är som den där tjocka favoritkokboken man har hemma. Med matstänk på vareviga sida och sprickor i ryggen efter flitigt bläddrande. Ja, det är en gedigen och ständigt växande kokbok vi har här, det är en sak som är säker. Så nu när jag skulle gästblogga, var det inte utan att jag fick lite huvudbry – vad tusan skulle jag kunna bidra med?!

Efter lite efterforskning i kryddburksarkivet kom jag fram till att köttfärssoppa – det äts det inte ofta i det Nilssonska hemmet! Med hösten på intåg och massor av lockande rotfrukter i affären så det vad ju givet att jag skulle bjuda på en riktigt mustig köttfärssoppa! Inga konstigheter utan bara en hederlig köttfärssoppa med klassiska smaker. Det är ju faktiskt godast i längden, eller hur? 

kottfarssoppa-rotfrukter
Här har vi snabb och enkel vardagsmat! Köttfärssoppa behöver inte puttra länge på spisen för att få god smak, tack vare att köttet är malet. Nötfärs är godast i soppa eftersom den ger en så god buljong. Rotfrukter, lök och tomatpuré likaså. Eftersom jag gillar en matig soppa med mycket i, har jag mycket rotfrukter i min köttfärssoppa. Minska mängden litegrann om du vill ha mer buljong!

Det här behöver du till 4 port :
400 g blandade rotfrukter (t.ex. kålrot, rotselleri och morot)
1 gul lök
Smör/olja att steka i
300 gram nötfärs
2 msk tomatpuré
2 msk senap (svensk, mild)
2 tsk torkad persilja
(1 lagerblad)
1 l köttbuljong (vatten + tärning/fond)
1 msk kinesisk soja
Salt, vitpeppar
(Färsk persilja till servering)

GÖR SÅHÄR : 
Riv rotfrukterna grovt. Finhacka löken. Hetta upp smör eller olja i en stor kastrull och bryn färsen. Tillsätt löken och rotfrukterna och låt den mjukna innan du tillsätter tomatpuré, senap, torkad persilja och eventuellt lagerblad. Häll på buljongen och låt puttra i åtminstone 15 min. Smaka av med soja, salt och peppar. Blanda eventuellt ner lite hackad, färsk persilja innan servering.

Njut köttfärssoppan rykande het tillsammans med en god ostmacka. 

ingredienser-kottfarssoppa
Fram med ingredienserna till köttfärssoppan! Sen är det bara att riva, riva, riva…

kottfars-rotfrukter-soppa
Fräs köttfärsen och rotfrukterna först för att få ut mest smak. I med buljongen sen! 

kottfarssoppa-vitpeppar
Köttfärssoppa är en av ytterst få rätter som jag använder vitpeppar till. Här passar den lite mustigare vitpepparn faktiskt bäst! 

enkel-kottfarssoppa-rotfrukter
Lite färsk persilja att gott att ha i köttfärssoppan precis innan servering.

vardagsmat-kottfarssoppa
Köttfärssoppa med rotfrukter är inte fy skam en småkylig höstdag nu framöver!

Gästbloggare Hannah Bengtzén

hannah_bengtzen (4)
Hej på er allihop!

Nu är det min tur att gästblogga hos Kryddburken, superroligt! Jag hoppas förstås att ni ska gilla vad jag har att bjuda på. Jag tänkte ge er två riktigt somriga recept, vilket är perfekt såhär i mitten av sommaren. Jag pratar om citrus, fläder, nypotatis, färska bär och vanilj – massor av gott för stora och små! Utöver goda och somriga smaker har mitt fokus för dessa recept legat på att det ska vara enkelt och lättlagat att göra.

Vem är då jag? Hannah heter jag och är 27 år gammal. Jag bor tillsammans med man och tre barn mitt i Skåne, och vi trivs fantastiskt bra. Jag är för tillfället mammaledig och när jag får tid över passar jag på att laga mat och baka så mycket jag kan då detta är mitt största intresse. Det är ett intresse jag haft sen jag var liten och som jag på senare tid har utvecklat. Kryddburken besökte jag första gången redan för många år sedan och just nu är det så gott som dagliga besök som gäller. En stor inspirationskälla med fin blandning av recept och en personlig touch.

Jag driver just nu min mat-och bakblogg www.allagodating.se, kanske har du besökt mig någon gång? Besök gärna min värld fullproppad med recept inom sötsaker, bakning, matlagning, LCHF och massor av annat smått och gott. Varmt välkommen!

Gott ska det även bli nu, jag tänkte tipsa om en fantastiskt god rätt som är frisk och fräsch – jättehärligt en varm sommarkväll. Den här saftiga kycklingen passar till de flesta tillbehör, jag serverade den med vitlöksrostad potatis och en sallad den här gången. En kall bearnaisesås fick läggas till det hela men om du exempelvis föredrar en kall creme fraiche-sås istället så är det minst lika gott. Krydda med dina favoritkryddor.

Förbered marinaden på förmiddagen och ta bara fram kycklingen när det är dags att laga mat. Snabbt och smidigt, och massor av tid för att umgås med eventuella gäster.

Som dessert vill jag ge er ett recept på en härlig hallonpaj. Här finns en knaprig botten som är fylld med en hemkokt vaniljkräm och så är den toppad med härligt friska hallon. Lite florsocker på toppen och efterrätten passar sedan till vilken fest som helst! Den spröda bottnen mot den lena vaniljkrämen är fantastiskt gott och hallonen ger en frisk och söt smak. Den är inte alls svår att göra och du kan göra mycket färdigt i förväg. Ännu ett recept att lägga i ”prova-på-högen” kanske? Mina gäster som fick provsmak gav tummen upp och ”mmmm”:ade i kapp . ;-)  

Fläder- och citronmarinerad kyckling (4 personer)

Marinad till 1 kg kyckling;
0,75 dl rapsolja
1 ½ dl koncentrerad flädersaft
½ citron – skal och saft
½ – 1 tsk chilisås
Salt och peppar

Vitlöksrostad färskpotatis (4 personer)
800 gram färskpotatis
4 st vitlöksklyftor
Örtkrydda
125 gram smör

GÖR SÅHÄR :
Börja med kycklingen, den ska gärna ligga i marinaden i några timmar. Blanda samman alla ingredienserna i en skål och häll sedan över blandningen i en fryspåse eller liknande. Putsa kycklingfileérna vid behov och lägg ner dem i marinaden. Förslut påsen och massera runt marinaden så att den täcker fileérna. Lägg in påsen i kylen och vänd på den några gånger under dagen. (Ett tips är att lägga påsen i en bunke så att du slipper få marinad i kylen om påsen skulle råka gå sönder.)

Tillaga kycklingen enligt önskemål. Grilla på grillen eller stek i stekpanna (efterstek i ugn) tills kycklingen är färdig. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag.

Sätt igång potatisen strax före det att du tillagar kycklingen. Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft. Tvätta potatisen och dela dem på mitten. Smörj en ugnsfast form och fördela potatisen så att den täcker botten. Hacka vitlöksklyftorna och strö över, krydda också gärna med lite örtkrydda eller peppar. Hyvla smöret och täck potatisen med detta. Låt stå i ugnen tills potatisen fått fin färg och blivit mjuk, det tar ca 20-30 minuter beroende på hur stora potatisar du har. Ös gärna potatisen med vitlökssmöret ett par gånger.

Servera kyckling och potatis med en god sallad och en sås.

Läcker hallonpaj med hemkokt vaniljkräm (ca 8 portioner)

Pajdeg
125 gram smör
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vaniljkräm
4 äggulor
5 msk strösocker
2,5 msk maizenamjöl
3 dl mjölk (3%)
3 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Garnering
350-400 gram färska hallon
Florsocker

GÖR SÅHÄR :
Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda snabbt ihop de torra ingredienserna till en smulig deg och tillsätt därefter äggulan och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen, den ska bara precis blandas och gå ihop. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20-30 minuter.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Fodra en form med låga kanter (jag använde en sådan form där man lyfter upp bottnen). Grädda pajdegen i ca 15-20 minuter tills den fått fin färg. Pajdegen blir ganska hård och knaprig, det är som det ska.

Vispa ihop vaniljkrämen genom att blanda äggulor, socker och maizena i en skål. Värm upp mjölken (så pass varmt så att den nästan börjar koka) och tillsätt den under omrörning i äggblandningen. Häll genast tillbaka den varma blandningen i kastrullen och vispa hela tiden. Låt vaniljkrämen tjockna och koka upp. Dra av kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsockret. Låt svalna något och låt sedan krämen stå i kylen tills den är helt sval. Inför servering vispar du den med elvisp ett par minuter så att den blir len och fin.

Vid servering; fyll pajskalet med den läckra vaniljkrämen och fördela färska hallon på toppen enligt önskemål. Pudra gärna över lite florsocker och garnera med lite citronmeliss.

hannah_bengtzen (6)
Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden och låt kycklingen marineras i några timmar.

hannah_bengtzen (2)
Fräsch kyckling med vitlöksdoftande nypotatis – gott och enkelt!

hannah_bengtzen (1)
Toppa den delade potatisen med vitlök och smör – skjuts in i ugnen!

hannah_bengtzen (5)
Ljuvlig hallonpaj med len vaniljkräm i knaprigt skal.

hannah_bengtzen (3)
Servera pajen som den är, här behövs ingen grädde.

Gästbloggare Kinna Jonsson

kinna
Jag har drivit bloggen Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005 och var en av de 20-30 första matbloggarna i Sverige. Materialet från bloggen blev så småningom två böcker som jag skrivit med min mamma och gett ut på familjeförlaget Klefstad förlag. I böckerna ”I mormors berså” och i ”I Mormors skafferi” med fem generationers recept har jag tagit vara på gamla kunskaper och recept kring bakat, konservering, dryck och dessert.

Jag började läsa Kryddburkens blogg redan 2008 då Linda/Kryddburken flitigt kommenterade inne hos mig på Kinnas blogg. Jag blev imponerad över hur snabbt Linda fick ihop bilder, recept och en stor läsekrets. Därför är det extra roligt att få vara gästbloggare här.

Till vardags jobbar jag med min firma Fiduser Communication som strateg och rådgivare kring sociala medier och webb.

Sommaren på burk
Nu blommar flädern. Brutalt vackra med sina stora vitgula blomkorgar. Doften är bedövande och härligt somrig. Många gör fläderblomssaft och använder det framför allt som saft att dricka men flädern är god som smaksättare i brännvin, sill eller i hemgjord glass (parfait). Saften kan också användas koncentrerad som grunden till en svensk kir. Häll över lite vitt vin så har du en läcker sommardrink. Med lite kolsyrat vatten istället för vin har du en alkoholfri variant. En del använder blommorna som raffinerad smaksättare i pannkakor. Så som du förstår är det bara fantasin som hindrar oss från att hitta användningsområden.

Det däremot inte så många vet är att fläder anses vara en nyttig ört. Ofta förknippar vi den med just fläderblomssaft på blommorna men både blommor och bär har i alla tider använts inom folkmedicinen. Forskare har t o m har tagit fram extrakt som är effektiva mot förkylning och influensa. Blommorna innehåller nämligen svettdrivande ämnen och är milt urindrivande.

Passa på att plocka nu när flädern blommar och spara torkade blommor i burkar med tättslutande lock eller i en brun papperspåse så att de skyddas mot ljus. Må gott hela vintern, håll dig friskare och njut av sommaren på burk. Torkade fläderblommor kan användas som te eller strössel på morgonfilen. Hittar du fler användningsområden? Tipsa gärna.

Torka fläderblommor
Repa blommorna från blomfästen och torka på smörpapper eller liknande.

Te på fläderblommor :
2 tsk blommor
1 kopp hett vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt dra ca 10 min och drick varmt.

fläder

Gästbloggare Pernilla Lundin

pernilla_gästbloggare_kryddburken

Hej på er alla Kryddburkare :-P  Då har jag fått den stora äran att göra ett gästinlägg här hos Syster Linda! <3

Jag heter Pernilla Lundin, bor några kilometer från Metropolen Ullared! Där bor vi, min man, två söner och några hundar… Jag jobbar som butiksbiträde i en liten ICA butik, och på min fritid… lagar jag mat, bakar och pysslar  gärna med scrapbooking.

pernilla_lundin

Mitt första möte med Kryddburken
Letade efter ett såsrecept och så hamnade jag här i flera timmar… Ja så länge var det nog. ;-) Det finns en oändlig skatt med recept just hos Kryddis!

Följde bloggen ett tag innan jag tog modet till mig att kommentera lite, och sedan hittade jag Kryddburken på Instagram, följde henne där ;-)  Och så på facebook… Tillslut gav Linda upp, hon fick en stalker på halsen <3

Vi har hela Sverige mellan oss, men jag har min själssyster hos Linda, vi älskar mat, pyssla i hemmet, göra testmat på våra familjemedlemmar, och fotar allt innan någon får ta mm, mm.

Och nu tänkte jag bjuda på det jag bjöd Familjen Nilsson på, när de var på besök hos oss en helg innan påsk.

Kycklingpaj

Det här behöver du :
Valfri Pajdeg
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 liten burk champinjoner, eller färska
1 gul lök
2 dl 34% creme fraiche
1 liten tub räkost (Kavli)

På bilden har jag både en stor burk med creme fraiche och en burk med räkost… men det gjorde jag inte åt. :-P

GÖR SÅHÄR :
Hacka ner lök, paprika och champinjoner i mindre bitar, fräs till i lite smör så löken mjuknar. Pilla kycklingen från benen och dela i lagom munsbitar. Lägg kyckling och grönsakerna i pajformen med pajskalet. Blanda ihop creme fraichen med räkosten, litet drag med pepparkvarnen och några saltkorn. Häll smeten över .

Grädda i 200 grader tills det får en fin brun färg, ca 15-20 min. Låt pajen vila i 10 minuter innan servering, så den sätter sig lite. Servera med en god krispig sallad och ett gott vitlöksbröd t.ex.

Hoppas ni kommer prova denna super enkla, men så goda kycklingpajen!
Kramar från Pernilla

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (1)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (2)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (3)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (4)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (6)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (7)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (9)

Gästbloggare Tina Gustafsson

Het grillad scampisallad
Mitt namn är Tina Gustafsson och denna månad fick jag möjligheten att gästblogga här på Kryddburken. Tack Linda!

Till vardags jobbar jag på tidningen BröllopsGuiden och min resterande tid fördelar jag mellan min kära man Martin, min familj, mina vänner, och mitt stora intresse att stå i köket. Mitt intresse har gjort att jag driver sajten TinaGustafsson.com sedan ett antal år tillbaka. Där kan man även bl.a. hitta mina oljemålningar och att jag har gett ut två böcker inom Bröllop & Fest.

Mitt matintresse fick jag redan som 7-åring då jag hjälpte mamma att steka köttbullar med stekspaden i munnen (jag är funktionshindrad sedan födseln) Idag tar jag hjälp av mina fantastiska assistenter då jag behöver hjälp med att t.ex. hacka mm.

Jag tycker det är allra roligast att stå i köket när det nalkas högtider så som alla hjärtans dag, påsk midsommar, Sveriges nationaldag, jul och nyår och självklart även när familjemiddagar och fester är på gång och inte att förglömma att laga en massa härlig mat vid grillen.

Receptet jag har valt att dela med mig av är en enkel och god sallad som passar utmärkt om man inte har så mycket tid en dag att lägga på matlagning men den passar också alldeles utmärkt en varm solig sommardag med ett glas vin till på altanen eller balkongen.

4 port
Grillad het scampisallad
24 stora råa scampiräkor
1 påse babyspenat, à 70 g
1-2 krukor krispsallad
1 kruka myntablad
1 kruka bladpersilja
1 rödlök
4 citrongräs
1-2 röd chili
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Dressing :
2 msk Harissa het chilipasta
1 msk flytande honung
2 msk fisksås
1 lime, juicen

GÖR SÅHÄR :
Skala och pressa vitlöken, blanda den tillsammans med oljan. Skala räkorna och låt räkorna marineras i vitlöksoljan i minst 30 minuter men gärna längre. Lägg alla ingredienserna till såsen i en skål och blanda väl. Skölj och hacka sallad, mynta och persilja grovt.

Skala bort de två yttre lagren på citrongräset. Skiva citrongräs, lök och chili tunt. Arrangera sallad, mynta, persilja, citrongräs, lök och chili på fyra tallrikar. Grilla räkorna i en grillpanna eller på grillen i ca 3 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta. Servera tillsammans med dressingen, ta lite i taget då dressingen är väldigt stark.

Tina profilbild
Gästbloggaren Tina, Foto; Martin Gustafsson

Gästbloggare Sussi Hägg

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (1)
Hej på er!
Nu har turen kommit till mig att få ta lite plats på Lindas sida ;)

Jag heter Sussi och är 50+ med många barn och barnbarn och ett brinnande intresse för matlagning.

Jag trillade in på Kryddburken hösten 2009 när jag låg på lasarettet och väntade på operation av min fotled som jag bröt… Lång väntan 14 dagar blev det.
Väl hemma så blev det rullstol i några månader så man kan säga att jag hängde nog här inne dygnet runt o dreglade. Sen har det fortsatt. Kan inte sluta att vara här och jag tror ni alla vet varför eller hur! <3

Jag tänkte bjuda på ett recept som mina barn är helt tokiga i från det att dom va små och är fortfarande (den äldsta är 32 år) Piroger är väl väldans gott att ha i frysen och bara ta fram när man ska på utflykt eller bara är sugen en kväll framför teven.

Det här receptet blir 16 små eller 8 stora piroger (mina barn ville alltid ha stora)

Börja med fyllningen så den hinner svalna.

Det här behöver du till fyllningen :

3 gula lökar
2 msk smör
500 gr nötfärs
1 brk böngroddar
1 tsk salt
1.5 dl chilisås (heinz)
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1-2 vitlöksklyftor pressade

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet tillsammans med köttfärsen tills massan är grå o grynig.
Blanda i böngrodd, salt, chilisås, vitlök och kryddor smaka av ta mera kryddor om ni vill, låt småputtra ca 5 min. Låt det svalna.

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (3)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (5)

Degen :

50 gr jäst
100 gr smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
3 ägg
ca 12 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i bunken. Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader.
Häll i degvätskan i bunken o blanda runt tills jästen har löst sig, tillsätt resten, saltet, äggen och mjölet arbeta degen blank o smidig. Låt den jäsa ca 30-40 min

Ta upp degen på bänken och arbeta den lite till. Dela den i det antal bitar du vill ha, rulla till runda bullar. Kavla ut en oval kaka ca 1 cm tjock och lägg 3-4 msk (8 piroger) av fyllningen som en sträng i mitten. Vik ihop och nyp ihop ändarna och vänd på pirogen så att skarven kommer på undersidan. Jäs ytterligare ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem ca 15-20 min i 250 grader.

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (6)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (7)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (8)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (9)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (2)
Rulla en servett runt och njut eller så låter man dom svalna och fryser in dom.

Jag fyllde 2 lådor i frysen en gång till mina tonårsbarn som dom skulle ha när jag och min man åkte bort med våra små barn några dagar.
Vi kom hem tidigare än vad som va sagt redan efter 2 dagar… Fanns inte en enda pirog kvar! :-P
Poppis även av kompisarna med andra ord.

Jag får tacka så mycket för mig och hoppas att ni provar att göra dessa piroger. Ett stort tack till dig bästa Linda som lånade ut en sida av din blogg åt mig.

Ha en jätte härlig Vår & Sommar! /Kram Sussi

Gästbloggare – Natalie Haglund

natalie_haglund

Hej!
Jag heter Natalie Haglund, är ganska nybliven skåning, sedan juni 2012.
Jag lever tillsammans med min man Johnny och vår 3,5 åriga dotter Olga.
Jag bloggar lite om livet i Skåne, mat och bak, inredning, trädgård men mest om Olga. Bloggen heter ”Genom livet med Olga”. 
Men just nu ligger bloggen nere lite eftersom jag precis som många andra fastnat på Instagram, följ mig gärna, nataliahaglund heter jag där.

Kryddburken har jag följt i många år nu, stötte på Linda och Kryddburken på ett Mat o vin forum på Allt för föräldrar.se tror jag.
Linda inspirerar mig att ta ut svängarna i min egen matlagning och bakning, våga testa! Efter många år som följare av Kryddburken har jag flera favoritrecept som vi gör om och om igen.
En av Olgas favoriter är broccolipaj med ädelost & bacon, kanske inte det vanligaste som barn gillar. ;-)  

Vill passa på att tacka Linda för att du orkar jobba med bloggen.
Jag vet att det är fler som inspireras av dig och din blogg!
Stor kram från mig!

Här kommer min gästmeny :
Kalkon med stuffing och kokt potatis, sås från sky och sallad.
Leilas marängcupcakes med vaniljglass och bär.

Det här behöver du :
En hel färsk el fryst Kalkon (brukar ta en på ca 3,5-4 kg)
Ett stort persiljeknippe
En påse torkade katrinplommon
2 äpplen (gärna svenska)
Salt o peppar
Flytande margarin el små bitar av smör

Stekpåsar XL

GÖR SÅHÄR : 
Om kalkonen är fryst, låt den tina i kyl 2 dygn, plocka ut påsen i fågeln. Tryck in ingredienserna till stuffingen i fågeln samt salt och peppar. Sy ihop fågeln med steksnöre, hugg av benen lite så får kalkonen plats bättre i påsen (det går lätt med kniv och hammare), lägg fågeln i en stor stekpåse och ringla lite margarin över.
Stek sedan fågeln enl instruktionerna på Stekpåseförpackningen ca 1 tim/kilo.
Kalkonen är klar och köttet lossnar lätt från benen.
Dela kalkonen genon att lyfta bröstfilen och skiva.
Resten av köttet borde vara lätt att plocka från benen.
Det finns mycket kött runt hela kalkonen.
Sila skyn och använd som bas till såsen.
Reda av med maizena och hälla i lite grädde och lite stuffing.

Servera med kokt potatis och sås och sallad. Vi dricker gärna ett rött vin till.
Skulle det bli något över av kalkonen så är det gott i tex sallad dagen efter eller i baguette.

IMAG0604
I min familj äter vi under vinterhalvåret Kalkonmiddag ett par ggr och just nu i februari brukar sista kalkonmiddagen äga rum.

IMG_0308
Färdig, och köttet lossnar lätt från benen.

IMG_0314
Kalkonmiddag som får snålvattnet att börja rinna. Efter en sån här middag vill man faktiskt ha en efterrätt… :-P

Leilas maräng cupcakes :

7 äggvitor
5 dl socker
1 nypa salt
50 g mandelspån
100 g mörk choklad 70%

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda äggvita, socker och salt i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten)
Vispa för hand till sockret smält och marängen är ca 60-65 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa på hög hastighet i maskin tills marängen svalnat.
Rosta mandelspånen.
Smält chokladen över vattenbad och vänd ner den och mandelspånen i marängen slarvigt så att den blir randig.
Klicka ut marängen i formar, jag tog vanliga pappersformar men nästa gång ska jag prova silicon (om jag hittar sådana). Grädde i 50 minuter.
De ska vara mjuka och sega i mitten.
Servera med glass el grädde och bär.

Vill man kan man ju göra egen glass antingen i glassmaskin eller Lindas glass

IMAG2232
Marängerna blir godast om man bakat dem en dag el några dagar innan, då har de hunnit sega till sig.

IMAG2246
Hur gott som helst!!

IMAG2244
Tack Linda för att jag fick gästblogga och stor kram!
Var nu inte rädda för att prova att laga kalkon, det ger mycket mat, finns då och då till bra kilopris och smakar så gott! /Natalie

The post Gästbloggare – Natalie Haglund appeared first on Kryddburken.se.

Gästbloggare – Emma Sörensen

emma_sörensen
Hallå och hejsan allihopa!

Jag heter Emma och jag har fått äran att vara gästbloggare här på Kryddburken i Januari, något som jag har längtat efter!

Så vem är jag då? Ja ni…
Det finns många svar på den frågan. Just nu pluggar jag tillsammans med min syster för att bli undersköterska och det är riktigt kul! Lärarna är bra och klasskamraterna är toppen! :)

Jag har alltid varit intresserad av matlagning och numera är det, tillsammans med Scrapbooking, en av mina passioner i livet! Min kulinariska sida kommer från min mamma, jag var efter henne som en svans i köket när hon bakade eller lagade mat.

Pappa lät mig inte vara med I köket, så jag bestämde mig för att utbilda mig som kock för att visa att jag faktiskt kunde laga mat jag med. Numera är det faktiskt ombytta roller..! ;)

Efter gymnasiet jobbade jag på lite olika ställen och träffade, via min bror, Robban som jag numera är gift och har två underbara pojkar med, den ena vildare än den andra!

För mig är det ren glädje att laga mat. Det är så avslappnande att bara stå där, eller att förbereda något man varit sugen på länge…Dessutom är det extra kul när någon uppskattar maten!

Lagar man mat så ska man dessutom oftast ha en dessert, I alla fall enligt min äldsta son Nathanael. Han är alltid med och lagar mat och så ska det ju vara, Mat lagas ju trots allt till som bäst när den lagas med kärlek!

Jag vet inte riktigt när jag snubblade in på Kryddburken faktiskt, men på två tre dagar, så satt jag och läste ut arkivet. Det första jag provade på var Pulled Pork, så ni kan ju förstå varför jag fastnade här??

Det måste vara den lättaste och godaste sköter-sig-själv maten som finns, och eftersom det finns mer än ett sätt att smaksätta den på så måste man testa alla. (Läs: Jag behöver egentligen bara en ursäkt för att få tillaga den, så gott är det!)

Linda, du är en otrolig inspiration och jag hoppas att du aldrig slutar att blogga! För oss ‘hemma kockar’ är kryddburken paradiset, det finns ju inget som inte är gott! (Om det är det någonstans min diet totalt havererar, så är det när jag läser din blogg! Din julgodis sida är farlig kvinna!) ;-)

Det bästa jag vet är familjemiddagar, men tyvärr hinner jag inte med så många sådana just nu eftersom jag pluggar. Jag tycker om att sitta vid ett köksbord fullt av människor och äta. Jag anser att det oftast är då man är som mest social! Det kan vara allt från plockmat till en mustig gryta, huvudsaken är att vi är är tillsammans.

Jag bloggar inte (aktivt i alla fall) och är ingen twittermänniska heller, utan jag håller till på facebook. Där lägger jag nog upp allt eller det mesta roliga som jag bakar och hittar på, och det kan bli en del.Jag har valt något gott och enkelt till dagens middag, något som alla tre killarna I min lilla familj älskar och uppskattar nu när snön återvänder. Det är ett recept på gulasch som uppkommit efter otaliga omgångar av tillagningar. (Ni vet ett sådant recept där man känner att något saknas, men man kan inte sätta fingret på det? Precis ett sånt.) Det är snabbt och det är lätt och efter att man har tillsatt ingredienserna, så sköter det sig själv.

gulaschsoppa

Visst måste man nästan ha något sånt här när det är kallt ute? Mumsigt och mättande!

GULASCH
4 st potatisar
1 paprika
1 gul lök
500 g köttfärs
6 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
2 tsk kummin
1 stor sked tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta (kan även rivas eller grovhackas, det är en smaksak.)
Chilipulver (Det här är definitivt en smaksak, men jag tycker att gulasch smakar bäst med lite sting i faktiskt.)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR:
Tärna potatisen och förkoka i 10 minuter. Tärna paprikan och stek den med hackad gul lök och köttfärs.

När köttfärsen är genomstekt och paprikan mjuknat något, tillsätt då: Köttbuljong, tomatpuré, kryddor och vitlök. Måtta upp och häll i vattnet (Här kan man tillsätta chilipulvret om man vill ha det). Låt sedan grytan sjuda i 20-30 minuter. Servera med en klick creme fraiché och en bit bröd.

Efter maten, när det närmar sig eftermiddagskaffet så måste man nästan ha en kaka till kaffet eller hur?

Det finns ju en hel del kakor att välja på men jag tycker bäst om de lite äldre kakorna. Receptet på kakan jag har valt är med i ‘Sju sorters kakor’, och är tydligen lite ‘Old School’ numera vad jag har hört.

Vad valde jag då? Brysselkex såklart! Min mamma bakade dessa jämt när jag var liten och skulle ha födelsedagskalas. Inte bara är det en god kaka, den är fin att titta på också. Mättande både för mun och öga :)

brysselkex_emma_sörensen
Dessa är ju så goda och söta att man inte kan motstå dom där dom ligger på fatet vid kaffebordet. Det krävs en riktigt bra viljestyrka att låta bli,  jag erkänner. När det kommer till dessa så är min som helt bortblåst! ;) (Kan vara därför jag inte bakar dom så ofta!)

BRYSSELKEX. (ca 50 st)
4,5-5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g margarin eller smör

Garnering: Socker färgat med karamellfärg, jag valde rosa.

Tips: Jag bakade dessa godingar strax innan jul, och då blandade jag upp socker med rätt mycket kanel som jag rullade degen i, och det blev hur gott som helst.

GÖR SÅHÄR :
Hacka samman ingredienserna till degen. Forma degen till rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker och lägg dem sedan kallt en stund. Ta sedan ut dom och skär dom i skivor och lägg dom på en smord plåt, eller på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 175 grader.

Eftersom jag gillar mina kakor lite knaprigare så låter jag dom vara inne längre, dom smakar lite bättre också tycker jag.

rasmus_natte

Mina fina pojkar!

Den äldsta utav dom, Nathanael, är min andrekock i köket. Han är med och basar och bestämmer när det kommer till vilken efterrätt vi ska servera, det är viktiga saker..! (Oftast Lördagar och Söndagar). Lillebror Rasmus är ett litet ”slukhål”, och han äter allt han får och kommer över! ;)

Med det så får jag tacka för mig, och framför allt tacka Linda för att jag fick göra ett inlägg i hennes blogg! Det var roligt och jag hoppas att ni känner er tillräckligt inspirerade för att testa något av recepten, och att ni tycker lika mycket om dom som jag gör. Ha en riktigt bra dag alla läsare, och tack igen! <3

The post Gästbloggare – Emma Sörensen appeared first on Kryddburken.se.

Gästbloggare – Diana Skogh Valkola

diana_calle
Hej alla söta bloggläsare!

Jag heter Diana och jag har fått äran att gästblogga hos Linda och hennes fina blogg nu i december. Kryddburken var en av de bloggar jag fastnade mest för när jag började läsa bloggar och den följer med mig hela tiden. Lindas blogg är ren inspiration för mig, både till vardag och fest…

Jag skriver inte i någon egen blogg men däremot finns jag på instagram under namnet Diana_s_valkola… där lägger jag upp lite bilder på vovven Calle, (bilden) mat jag lagar eller sånt jag bakar. Ibland kommer mannen Mikael med på ett hörn.

Jag har ju fått December att gästblogga i. Inte dumt alls för oss baknördar. :-) Vissa år har jag gått loss som en tok för att jag ska hinna baka så mycket som möjligt och göra godis till så många som möjligt. Å jag börjar planera tidigt…

Det ska bakas femtielva sorters kakor och bullar och göra trehundra sorters godis, men inte sjutton orkar man äta upp allt ändå.
Nåja december är mysigt! Om man inte jobbar inom handel (livsmedel) för då är man allt som oftast trött på tomtar, pepparkakor, glögg och julmusik och allt annat som har med julen att göra redan i mitten på december.

Varför ska man stressa??? Först stressar man fram julen genom att börja julpynta och käka julmat i oktober. Sen stressar man sig igenom hela december för att på nyårsdagen ligga som ett kolli nedbruten av ångest och stress :-)
NJUT! Ta det lugnt…

Jag ska faktiskt få vara ledig helgen innan jul. För första gången på säkert 10 år! Jag har alltid jobbat till stängning dagen innan julafton, eller slutat 20:00 om jag har haft tur. Och då gått på julklappsjakt på stora varuhuset i storstan som haft julöppet till 22. Men nu ska jag ta det lugnt. Baka lite bröd, städa lite, bädda rent, kolla tv, ta mig lite glögg.

Julklapparna hittar jag på nätet och jag funderar allvarligt på om vi ska beställa catering istället för att göra all mat själv. Visst lite grann lär jag ju få göra men det mesta går ju att köpa färdigt.

Jag har dock en dröm, en liten drömjul så som jag vill att den ska vara.
Ett litet hus mitt i mörka skogen, massa snö, en lång morgonpromenad med vovven och en skön låååååångfrukost med risgrynsgröt och ”mammabröd” med julskinka och senap.

En lång skön bastu med tillhörande snödopp och in i värmen igen!
Kalle anka en tradition som måste följas. Göra i ordning julbordet med alla roliga saker som finns. Allt lagat från grunden med hjärtat, och ett gottebord som heter duga, med allt från clementiner till smarrig fudge.
Att sitta framför en öppen brasa och dricka en go caffe latte, käka clementiner, öppna julklappar och bara njuta av att ha det lugnt och skönt. Spela spel och kolla tv och gå o skrota i mysbrallor och tofflor.
Och det bästa av allt – inget jobb! :-)

Nåja jag kan ju inte få allt men delar av min drömjul blir det i alla fall och jag delar med mig av mitt gottebord. Här kommer några recept på saker som kommer att finnas med.

pepparkaksmacarons
Glöm konditorernas perfekta skapelser… hembakat ska se ut som hembakat och dessa är gudomliga säger min glutenintoleranta arbetskompis. Hon agerar försökskanin till mina glutenfria påhitt.

Pepparkaksmacroner med apelsinfyllning (glutenfria)

Det här behöver du : 
4 st äggvitor, rumstempererade
0,5 dl socker
150 g mandelmjöl
4 dl florsocker
1 msk pepparkakskryddor (1tsk kanel, 1 tsk malda nejlikor, 1 tsk malen ingefära)
till smörkrämen
100g smör rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
rivet skal av en apelsin

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitor hårda, tillsätt socker, blanda mandelmjöl och florsocker och se till att det inte är klumpar. Blanda ihop äggvispet och mandelblandningen, fyll en sprits och spritsa ut kakor på bakplåtspapper i form av små rundlar ca 5 kronas storlek.
Låt plåtarna stå i 30 minuter innan det ska in i ugnen. Grädda i 150 grader på ugnen och ca 12 minuter.
Låt svalna och gör smörkrämen under tiden. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan…

bountybollar
Hann inte doppa dom i choklad innan dom försvann i mannens mage… Ler med öppen mun passar åxå den glutenintoleranta.

Bountybollar (glutenfria)

Det här behöver du : 
50 g smör
0,5 dl sirap
0.5 dl florsocker
2dl grädde
1 påse kokosflingor
200g choklad

GÖR SÅHÄR :
Blanda smör, sirap florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter tills smeten blir lite seg tillsätt kokos och låt smeten svalna och rulla små bollar som ska stå kallt i en timme. Smält chokladen och doppa bollarna å ställ kallt igen.

lussebullar_apelsinsmör
Lite ovanligt men underbart gott då saffran och apelsin är superduperkompisar. Lika enkelt som kanelbullar.

Lussebullar med apelsinsmör

Det här behöver du : 
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
ca 11 dl vetemjöl special
0,5 g saffran
fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
rivet skal av 1-2 apelsiner

ägg att pensla med och pärlsocker till garnering

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och blanda ner saffranet. Häll ner mjölken, grädden, socker salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred apelsinsmöret på degen rulla ihop degen och skär som vanliga kanelbullar.

Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Pensla bullarna med uppvispat ägg å strö över pärlsocker
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

glutenfri_saffranskaka
Istället för lussekatter till min glutenintoleranta försökskanin!

Glutenfri saffranskaka

Det här behöver du : 
3 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
0,5 g saffran
50 g smör
3 1/2 dl glutenfri ljusmjölmix
2 tsk bakbulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (kan hoppas över)
Smör och kokosflingor till formen

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med äggsmeten.
Blanda mjölmix, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Fyll en smord och kokosströdd sockerkaksform.
Grädda saffranskakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt saffranskakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.

rockyroad_fudge
Lättgjord, söt men inte för sött godis. Min första julklapp till mitt offer. Numera äkta man. Blinkar

Rocky road fudge med kondenserad mjölk 

Det här behöver du : 
200 g mörk marabou
200 g ljus marabou
1 burk kondenserad mjölk
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
minimarschmallows
1,5 dl cashewnötter naturella

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med smöret. Rör ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret. Blanda i marshmallows och nötter. Bred ut på bakplåtspapper och låt stelna.
Superdundergott och enkelt!

diana

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år,
å njut av stunden å låt bli att stressa!

Tack för mig och tack Linda för att jag fick sno lite plats av dig 

 

The post Gästbloggare – Diana Skogh Valkola appeared first on Kryddburken.se.