Vetenskapen bakom kostråden (LCHF) del 1-2-3

Detta har sänts på TV för något år sedan, mycket bra för diabetiker att se på och givetvis alla oss andra också ;)

Bloggar etiketter: , , , ,

Ett sötare blod – boktips

Omslag-illustration_jpg1Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har skrivit boken
Ett sötare blod- om hälsoeffekterna av ett sekel med socker.
Ann går väldigt bra igenom fler av forskningsresultaten som talar för att lågkolhydratskost verkligen fungerar.
Vi blir också allvarligt medvetna om vad sockret ställer till med för ohälsa, bilden blir oerhört tydlig. Det är lite som när man läser Vegomyten av Lierre Keith, då förstår man exakt utan ett uns tvivel vad som är rätt mat för människor att äta.

Jag kunde dock sakna att stärkelsen nämns mer och kanske också glutenets påverkan på oss som  inte nämns alls. Stärkelsen nämns lite men socker blir ofta samlingsnamnet för det som skapar ohälsa och för många är risken att man lite glömmer stärkelsens betydelse också. Vi är ju så hjärntvättade om spannmålets enorma hälsoeffekter och många ser inte då stärkelsen som ett problem och tänker inte på stärkelse som socker.

Men jag kan verkligen rekommendera boken för alla som vill ha bevis och kanske också behöver argument för att äta lågkolhydratskost. Många nya LCHF´are behöver ju oftast argument  för att kunna förklara för andra tveksamma och fettskrämda, här i denna bok tycker jag man få just detta.

Boken är också välskriven och väldigt lättläst, detta måste betonas då man annars kunde tro att en vetenskapsjournalist skulle skriva  en ”torr” och trögläst bok.

En bok väl värd att läsa och äga!

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Vitamin D3 del 10 Det här med cancer …

 

av Elisabeth Puur

kan det vara sant att hur vi lever och äter påverkar risken att vi får cancer?

 

Jaa, det tror jag eller jag tycker att jag vet det. Alla celler i kroppen håller ju på och delar sig, ständigt. Man kan säga att vi byter ut oss själva, med jämna mellanrum för att inte bli för slitna:-) Det är i den processen det går fel, när det bildas cancerceller. Problemet med cancerceller är inte att de är så ”bra”, alltså effektiva, tvärtom, de är inga välfungerande superceller utan har tappat sin vilofunktion. De växer sakta men säkert och har inte vett att dö, när de ska.

Hur optimerar man hälsa och hur minimerar man sjukdom?

Jag måste tillstå att jag tror att vi kan göra en hel del. Främst genom att äta för människan artegen mat, alltså mat liknande den som människan ätit under evolutionens gång. Det innebär en del tankearbete och att vi läser på och allra mest att vi är kritiska. Vi måste vara kritiska till uppgifter och direktiv som till synes är neutrala, men i själva verket är en megafon från Livsmedelsindustrin, Big Food och även Läkemedelsindustrin, också kallad Big Pharma.

Vi måste lära oss att se och förstå mekanismerna med de märkliga incestuösa förbindelserna som de facto finns mellan Myndigheter, som borde ta till vara våra intressen på området kost och hälsa, dito så kallade forskare och vetenskapsmänniskor och de olika industrikonglomuraten som bara vill tjäna pengar. Det är inget konstigt med det, att industrier vill tjäna pengar eller att riskkapitalister vill ha ränta på insatta pengar … men vi kan alla välja, vi kan ”rösta med fötterna” och välja bort det som är osunt, oetiskt, omoraliskt ur alla synpunkter sett. Vi behöver inte köpa dåliga ohälsosamma produkter, som gör oss sjuka. Vi kan återta makten över våra val. Vi kan och ska läsa innehållsförteckningarna! Vi kan må bra, både kroppsligt och själsligt.

Den enskilt enklaste saken för förbättrad hälsa tror jag är att minska på den kroppsliga reaktion som heter inflammation. Enkelt uttryckt är inflammation en allmän irritation, ett kroppsförsvar, tänk en stukad fot, svullen, rodnad och starkt smärtande. Den är ett bra exempel på inflammation. Om ett sådant tillstånd blir för långvarigt, så blir det bestående förändringar, det sjuka anpassar sig, det blir kroniskt, det blir hårt och stelt. Så vill ju ingen ha det, tänk att ha ständig inflammation inuti blodkärlen. Kan det bli svullet, irriterat, hårt och sen förtjockat inuti blodkärl? Ja visst, det är väl det vi kallar åderförkalkning. Och lösningen på det är förstås att sänka kolesterolet? Hahaha, nej, det tror inte jag på, jag tror inte på kolesterolreligionen eller mättat fettfobin.

Vårt kära SLV, Livsmedelsverket hävdar ånyo i nyuppdaterade skrivelser att vi ska äta mer omega6, vi ska helst byta ut det mättade fettet (kokosfett, smör och fett från djur) mot industriellt konstgjort hårt raffinerat och manipulerat fleromättat omega-6-fett. Ty enligt kolesterolreligionen så slipper vi bli sjuka om vi minskar det mättade fettet till en fiktiv siffra, utvald till mindre än 10 procent. Normalt sett, så hävdar alltid SLV att de inte kan ändra något i sina kostråd för att enskilda oberoende forskare eller nån studie talar för att mättat fett är ofarligt, ja till och med sunt och hälsosamt. Nää, SLV vill ju ha minst hundratusentals studier bakom sig, för endast när man sammantaget tar och jämför hundratusentals studier, allra helst då statistikstudier, så kan man se den trend som ger en fingervisning om att man anser sig kunna bekräfta att kolesterolreligionen och mättat fettfobin är överensstämmande med sanningen – allt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Nu fick jag till det va:-) Men när det gäller omega6 och barn, så stöder sig SLV endast på en enda finsk barnstudie, den finns i ett oändligt antal variationer vid det här laget, men det är samma forskare och samma studie, egentligen. (Lagström et al 2008, tex.)

Jag ser det som bevisat att ett överskott på omega6 i födan ger inflammation. Flera studier pekar på att vitamin D3 är inblandad i förekomsten av ett stort antal cancertyper. Låg nivå av vitamin D3 i blodet och cancer, hög nivå av D3 och mindre ofta cancer, bättre överlevnad och mindre aggressiv cancer. Om vi då äter mycket omega6, får vi då mera cancer? Om vi har låg nivå av vitamin D3, får vi då mera cancer? Jaa, det verkar så. Det finns flera studier som pekar i den riktningen. Det mest ironiska är att SLVs handgångna kvinna, Irene Mattisson som idag rekommenderar en allvarlig ökning av just omega6 till alla, men främst till skolbarnen – en gång i tiden (år 2002) jobbade för projektet Malmö kost-cancerstudie och hon står faktiskt som andreförfattare i den, där man konstaterar att mer än 20 gram omega6 dagligen ger ökad risk för bröstcancer hos kvinnor efter klimakteriet. Jaha, vad är det att bli upprörd över då? Jo, det gemensamma för klimakteriet och barn är att det naturligt föreligger låga östrogennivåer. Ska vi då ge våra barn, som naturligtvis har låga könshormonnivåer ett fett som ökar risken för bröstcancer? Nä, tänkte väl det, det tror jag är en mycket dålig idé.

Det finns fler studier som visat detsamma, dessutom har man sett samma samband med just mycket omega6 och prostatacancer. För att inte tala om sambandet mellan omega6 och inflammation, ett otvetydigt samband. Fast det är klart, man tycker ju att omega6 sänker kolesterol … sänkt kolesterol … hmm … ökad risk för cancer … hmm.

Sen har vi nästa felaktiga påstående från SLV. Man har ännu inte förstått eller vägrat att läsa på om naturliga transfetter, så kallade CLA, konjugerad linolsyra, utan hävdar envist att de är jämförbara med de onaturliga konstgjorda industriella transfetterna. Just det, de som SLV menade att industrin i egen takt frivilligt skulle fasa ut … när danskarna rask och resolut förbjöd dem. Jag anar en obehaglig relation mellan industrin och våra myndigheter.
De naturliga transfetterna har enligt ny litteratur positiva egenskaper för människan, till motsats de onaturliga industriella, de skapar inflammation. Det finns ett starkt samband mellan inflammation och kronisk sjukdom generellt, men även cancer. Kanske beror det på att vid en kemiska process som skapar de onaturliga industriella transfetterna, så bildas det ”omättnader” på ett oorganiserat vis och dessa omättnader är reaktiva. Jag associerar till hur bakterier är reaktiva och byter grejer med varandra, då blir de resistenta.

Så, som jag ser det, de enklaste åtgärderna man idag kan göra för sig själv och sin hälsa är att öka på vitamin D3-nivåerna och minska på intaget av omega6. Gör vi det, så har vi kommit långt.

Vitamin D3, nya riktlinjer ger nya rekommendationer för ca 80 miljoner amerikaner.
IOM, Institute of Medicine har nu efter några års utredande och pillande med tusentals studier, helt i SLVs anda kommit fram till att man kan sänka gränserna för vitamin D3-brist.
Vad och vilka är då IOM, och deras experter? Som jag förstår det är det en organisation bestående av 1800 ”experter”, som frivilligt erbjuder sin expertis till IOM. Man kan själv söka om medlemskap, men man tar bara in 70 nya medlemmar per år, befintliga medlemmar godkänner de nya, hmm, vattentätt ju, man kör ju samma system som SLV gör. Våra svenska så kallade experter är så få, att de ständigt måste återanvändas. Antingen så arbetar man på SLV eller SBU eller Socialstyrelsen eller något av Universitetssjukhusen, varpå man snurrar runt inom dessa institutioner, SLVs experter väljer kostråd, sen utser man dessa experter till diverse utredningar tex. inom SBU, varpå desamma personerna som formulerat kostråden ånyo godkänner sina egna kostråd, har någon hört ordet jäv? Är ett jäv (intressekonflikt, tex. kan man få godkänna sin egen löneförhöjning? Det vore jäv – döma sina sina barn i domstol, det vore också jäv) borta, osynligt och icke existerande så snart man deklarerat det och skrivit under?

Hur har man då kommit fram till att alla dessa miljoner amerikaner inte har vitamin D3-brist? Joo, med statistik. Det var väl Mark Twain som sa; det finns tre slags lögn – lögn, förbannad lögn och statistik. Sant tycker jag. Alla sannolikheter är väl 50%. Antingen så är det så, eller så är det inte så. Rätt hög träffsäkerhet:-) USA har nästan 310 miljoner innevånare, om 80 miljoner av dem skulle ha D3-brist, förutom då de som ligger under 20 ng/mL, de är väl ganska många miljoner de också. Ja, det skulle ju säga nåt, säga att nåt är allvarligt fel i samhället. Genom att sänka gränsen för vad som är D3-brist, istället för att göra det som många oberoende vitamin D3-experter anser – höja gränsen, så sparar man pengar och man vägrar acceptera både ny och gammal kunskap. Men främst så undgår man att ta itu med frågan om det är något fel på vår livsstil, om vi har mat med brister i näringsinnehållet. Om så många har brist, måste det vara något som är fel. Någon tjänar på att läkare skriver ut det undermåliga vitamin D2 på recept, någon tjänar på att vi är så medikaliserat sjuka. Det finns läkare som propagerar för obligatoriska statiner (blodfettssänkare) till alla över 50. Snart är alla amerikaner både feta och diabetiker … och det enda man kan komma på är mera piller, injektioner eller det senaste – magoperationer.

Det finns dock några tillförlitliga vitamin D3-forskare i världen, en heter Michael F. Holick, på Bostons Universitetssjukhus, han publicerade nyligen en rapport i Anticancer Medicinal Chemistry, där han enkelt säger att vitamin D3 har en anti-cancereffekt! En kunskap vi haft i mer än 100 år! Det är bara det att man behöver ha en blodkoncentration minst mellan 40-60 n/mL, alltså med våra mått en koncentration på 100-150 nmol/L. Det är betydligt högre än det av IOM nyligen konsensusbeslutade 20ng/mL, från tidigare 30 ng/mL. Underbart, eller hur? Tänk att radikalt minska risken för cancer generellt och om vi ändå skulle få cancer, så får man en snällare sort om man tagit sina D3 eller haft förmånen att få äkta sol i lagom dos. Detta eftersom de flesta celler i kroppen har receptorer för vitamin D3 och kan omvandla D3 till 25-hydroxyvitamin D till 1.25-dihydroxyvitamin D. Som i sin tur kan hämma onaturlig celltillväxt, främja cellmognad, förebygga sjuklig blodkärlstillväxt och se till att cellerna dör när de ska (apoptos). Man alltså inte bara minskar risken att utveckla cancer, utan även risken att dö av cancer genom att ha hög D3-nivå. Jag antar att det är en fördel att ha stabila nivåer över årstiderna, alltså inte bara ha lagom hög nivå på sommaren och låg nivå på vintern, utan en jämn nivå året runt. Man talar om de flesta cancertyper, vissa vanliga, som bröst-, prostata-, tjocktarmscancer med flera och även svårare cancertyper såsom bukspottkörtel- och äggstockscancer.

Det är väldigt individuellt vad för vitamin D3 [25(OH)D]-koncentration man får på sin personliga dos D3, mitt råd är att kolla. Men skriv upp vad provet heter, tyvärr vet inte alla Vårdcentraler något om vitamin D3 överhuvudtaget, än mindre vad blodprovet heter. Men de flesta tolererar en dos på 5000 IU/d.

Elisabeth Puur

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
http://www.foodconsumer.org/newsite/2/Cancer/vitamin_d_cancer_prevention_1026121000.html
http://www.emaxhealth.com/1275/new-vitamin-d-guidelines-not-everyone-agrees
http://kostkunskap.blogg.se/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://blog.vitamindcouncil.org/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/cancer/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/prostate-cancer/
http://www.vitamindcouncil.org/mod_sys/site_search.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1336931
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023927

Bloggar etiketter: ,

Del 8 vitamin D3: Att vara människa, det är fint det, tycker jag

Att vara kvinna är fint.
Det betyder inte att det är bättre och finare att vara kvinna än att vara man. Män och kvinnor kompletterar varandra. Utan den ena – inte den andra. Sexuell preferens är en annan sak, män och kvinnor kompletterar fortfarande varandra. Jag väljer nu medvetet bort uttryck och formuleringar som HEN. Jag tom sticker också ut hakan och talar om att jag anser att det är skadligt för barn att växa upp utan att veta om att de har ett kön, att de har en egen könstillhörighet. ”Hen”-ideologin har inget med pojk-och-flickkläder att göra. ”Hen”-ideologin har heller inget med flick-och-pojklekar-leksaker att göra. ”Hen”-ideologin handlar inte om individualitet och personlig utveckling för individen, som att växa som människa. Näe, ”hen” handlar om makt och politik och en stor portion annat.

Så fick jag sagt det, nu raskt över till vitamin D3 och kvinnor.

Många har ju önskat ett kvinnligt perspektiv på vitamin D3, så starkt att en och annan tom hittat till min mailbox. Vissa sjukdomar drabbar båda könen, andra är mer könsspecifika, men en sak är säker, jag vet ingen sjukdom eller något sjukdomstillstånd som minskar ifall man har brist på vitamin D3. Tvärtom verkar sambandet vara, mera sjukdom vid brist på D3 och allmänt friskare vid höga D3-nivåer. Ä så länge finns inte många studier där man intervenerar och ger en rejäl dos av förmodat verksamt ämne, tex. Vitamin D3 och jämför med ett sockerpiller, men de kommer, det är bara det där med pengar igen, vem ska betala för det?. Det finns däremot gott om epidemiolgi*, det jag tycker är ”fusk”, det går inte att dra några riktiga slutsatser av de fenomen man ser på, men det kan ju peka på vad vi ska studera i riktiga studier. Tills dess de tillförlitliga studierna kommer, måste vi förlita oss på oss själva. Vi ska lära oss att kritiskt granska, se vem-vad-vilka som tjänar pengar och-eller status på ”nyheten”, inklusive forskares till synes självklara samband och ”det vet alla”-påståenden. Det äldsta och mest kända är väl att man får hjärtinfarkt av smör (mättat fett) och att av smör får man högt och ”dåligt” kolesterol. Suck!

En sann nyhet är att D3-bristen verkar sprida sig som en löpeld över jordklotet. Även i länder med verkligt mycket sol, på de rätta breddgraderna, där människohuden har en möjlighet att bilda D3 året om, till och med där sprids vitamin D3-bristen. Undrar varför? Lite elakt tänker jag för mig själv, jag borde nog köpa aktier i solskyddskrämindustrin? Obs! Det var ett dåligt skämt, det är en ironi.

Jag tjatar på om vitamin D3 – siffran TRE är viktig, alltför mycket talar för att människan inte mår bra av för mycket D2. Välj D3 i rätt dos för dig, det är hög tid att börja supplementera nu. Doserna kan man läsa sig till, eller räkna på behov D3, per 10 kg kroppsvikt, 1000 enheter D3 per 10 kg människa. VDC (Vitamin-D-Council) stoppar ju sin rekommendation vid ca 5000 enheter per dag, undantag ammande 6000 enheter, trots att deras rekommenderade blodnivå av D3 med stor sannolikhet kräver en högre dos om man är av storlek mer än 50-60 kg. Ju mer man väger, desto mera D3 behöver man. Ju mer fett man bär på, desto mer D3 behöver man och ju mörkare hud, desto mer D3. Vill man sedan kontrollera vilken D3-koncentration man uppnått, så är det bra att vänta 8-12 veckor innan blodprovet tas. Kom ihåg att be om rätt prov, sjukvården har inte riktigt hängt med vetenskapen här, 25(OH)D = 25 hydroxy vitamin D. Jag känner en riktigt mörkhyad man, han har precis börjat med D3, det ska bli mycket spännande att se vilken dos han behöver för att komma upp i en ordentlig vitamin D3-nivå, ännu mer intressant blir att se om hans ”krämpor” kommer att försvinna.

Vad händer i människokroppen utan eller med för lite vitamin D3? Vitamin D3-brist är väldigt jämställt och demokratiskt, det kan drabba alla, alla nationaliteter, alla åldrar, inklusive foster. Är man ett foster i mammas mage, så kan man födas med ett uppmjukat dåligt skelett, som lätt går sönder, frakturerar, kanske redan vid födseln, alltså engelska sjukan eller rakit. Då brukar föräldrarna beskyllas för att ha misshandlat sin lilla nyfödda bebis. Vi vet ju att det finns ett starkt samband med låga D3-nivåer hos gravida + fortsatt låga nivåer hos deras barn och risken att barnet sedan insjuknar i typ1-diabetes. Finland fick en kraftig ökning i antal typ1-insjuknanden efter att man tagit bort rekommendationen om högdos D, man gjorde en hel del andra ändringar i hälsoinstruktionerna också. Får man sin D3-brist i bardomen blir man sjuk, allmänt skröplig, man tål alla sjukdomar sämre, blir sjukare. Man får ett mjukt dåligt skelett och ofta deformerad bröstkorg och bäcken. Ett deformerat trångt bäcken gör det omöjligt att senare föda barn på naturlig väg i vuxen ålder. Får man sin D3 brist senare i livet, alla varianter finns … allt från tidig barndom till alla åldrar i vuxen ålder, så vet vi att hela sjukdomspanoramat blir förvrängt, förvärrat, allt blir svårare att bota och dödligheten ökar.

Så det blir inga garanterat friska bebisar om den blivande mamman har D3-brist. Det är bara att lista svåra kroniska sjukdomar, typ1-diabetes ökar, vi får inte heller glömma risken för den blivande mamman utvecklar typ2-diabetes, vilket ytterligare ökar risken för fostret, generellt. Risken för astma och allergier ökar, risken för infektionssjukdomar ökar, jag skulle vilja veta hur D3-nivåerna ligger vid de olika barncancrarna, det finns medfödd barncancer. Psyke och hjärnans utveckling – kan det vara så illa att risken för autism ökar? … andra problem med beteende? Så tror jag, men få vågar prata om det. Om den blivande mamman har närmast noll i vitamin D3-koncentration, har hon då ökad risk att få ett autistiskt barn? Det verkar vara så. Det finns ganska många sjukdomar vars risk ökar för det blivande barnet – ifall den blivande mamman har D3-brist. Det blir inga friska barn med garanti – om barnet har D3-brist – och om den blivande modern har D3-brist. Det skulle kosta så lite i kronor och ören och spara så mycket lidande om vi kunde se D3-tillskott som lika naturligt som mat.

Växande barn ska naturligtvis inte ha vitamin D3-brist. Tonåringar ska naturligtvis inte heller ha D3-brist … sen ska unga kvinnor heller inte ha D3-brist, inte medelålders kvinnor, inte menopausala kvinnor heller eller kvinnor över pensionsåldern. Särskilt drabbade är rökare, anorektiker, ortorektiker och de som är rädda för att åldras, de som inte vill att livserfarenheterna och skrattrynkor ska synas. Ingen ska ha vitamin D3-brist, varken människor eller djur. Och ja, man börjar se och inse att även djuren blir sjuka utan vitamin D3, när de stallas i lokaler utan möjlighet till solljus.

Med andra ord borde våra myndigheter verkligen slå på trumman för att informera om denna lättbehandlade pandemi. Det skulle inte kosta mycket heller, faktiskt så lite pengar att de allra flesta skulle ha råd att betala sina egna D3-kapslar själva. Nog med moralpredikningar.

Ok, vi ser på flera sjukdomar som drabbar kvinnor, som det verkar … om kvinnor har för låga D3-nivåer i blodet. Bröstcancer, visst, det existerar även bland män, då mycket ovanligt, men jag skulle gärna betala lite extra för att få veta vad för D3-koncentration de män som får bröstcancer har. För vi vet att kvinnorna med de största, mest elakartade och mest snabbspridda bröstcancerknölarna, de har låga D3-nivåer. I USA är man mycket bekymrad över att både African Americans och andra invånare med mörkare hud, som Hispanics har ett högre insjuknande i bröstcancer, i de flesta sorters cancer, faktiskt, de har också högre dödlighet och sämre behandlingsresultat. Men vi har rätt bra behandling för de olika typerna av bröstcancer, fler överlever och vi hittar nya sätt att upptäcka sjukdomen, att behandla den, vi ser även på ärftligheten m.m. Visst vore det fint om vi la till vitamin-D3 i behandlingsarsenalen?

En annan kvinnlig cancer, äggstockscancer, den brukar vi inte tala om, för den är så otäck, ”rälig” säger vi i Skåne. Rälig innebär att den är svår/problematisk/inte så lätt hanterbar … där har ju männen sin testikelcancer, som man lärt sig behandla riktigt bra.
Vi brukar inte prata om äggstockscancer, jag vet inte riktigt varför? Kanske för att den nästan alltid upptäcks (för?) sent. ”sent” brukar innebära att behandlingen inte funkar så bra och patienten dör. Men av det lilla jag sett av i studier om äggstockscancer och vitamin D3, så gäller samma som för alla andra cancersorter – de med hög D3-koncentration, de överlever bäst och mest och längst. En anledning till svårigheterna med äggstockar är kanske att de ligger väl skyddade, ganska långt ner i buken, nedom navelhöjd. Med lite putmage är det ännu svårare att känna dem om man klämmer på magen. Hade det varit bättre ifall vi haft våra äggstockarna hängande utanför kroppen, som männen har sina testiklar, lätt synliga, lätt att känna efter knölar på, med ständig kylning? Jag tror inte det, vi får lära oss mer om vad som orsakar cancerceller att börja växa ohämmat, leva så sunt vi bara kan och med det vill jag säga kontrollera D3-nivåerna. Ett litet ps, vad gäller ovariecancer, de nya blodprover man börjat använda för att försöka screena, för att hitta tumörerna innan de ger symptom verkar inte ha någon ”effekt” på kvinnors överlevnad i äggstockscancer. Man hittar inte dessa cancrar tidigare, trots blodprovstagningen.

Det finns många så kallat kvinnliga sjukdomar … låter förfärligt ju, jag vill inte ha en sjukdom bara för att jag är kvinna. Kan det finnas speciella ting med oss kvinnor? Har vi kanske inte lika starka immunförsvar som män? Det är inte rättvist, Nä, livet är allt annat än rättvist. Vem sa det … att livet är rättvist? (men vi slipper åtminstone testikel- och prostatacancer). Har vi sämre immunförsvar än män? Njae, vi har åtminstone ett annorlunda immunförsvar. Vi måste definitivt ha ”annorlunda” immunförsvar. Det är bra, det är tur det, annars hade vi inte kunnat fullfölja en graviditet. Kvinnokroppen skulle gjort sig av med fostret, behandlat fostret som en infektion, kanske. Det finns kvinnor som hela tiden får missfall, för deras immunförsvar angriper fostret och det blir en spontanabort. För att kvinnans och mannens immunförsvar inte är kompatibla kvinnas

Graviditeter är väldigt speciella för kvinnokroppen, det är mycket spännande och intressant när man väl sätter sig in i det hela. Under graviditeten sätts en ”mekanism” i gång som hela tiden prioriterar fostret. Fostret, kan man säga lever som en parasit inuti kvinnan. Det innebär att finns det inte tillräckligt av något, ännu värre om det är brist på något, så kommer kvinnans fantastiska inbyggda mekanism att ”forsla över” allt till fostret. Problem uppstår naturligtvis när det inte ens finns tillräckligt att överföra, som tex. vitamin D3-brist, det finns många andra livsnödvändiga substanser, hormoner m.m. som krävs för att bilda ett friskt fullgånget barn.

Ser vi sen på de autoimmuna sjukdomarna, så finns många som drabbar kvinnor oftare än män, verkar det som. En sjukdom jag sett på nära håll, hos en släkting, är MS, Multipel Scleros. Få har den svåraste typen, min vän har den värsta sorten. Det finns ett helt spektrum av autoimmuna sjukdomar som kanske är påverkbara med vitamin D3 …vi glömmer ofta att diabetes typ1 är en av dessa autoimmuna sjukdomar. Vi anser oss veta att det finns ett samband mellan låga D3-nivåer och typ 1-diabetes hos barn. Det finns som sagt många fler.

Elisabeth Puur

KÖPA D-VITAMIN

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22956345

Bloggar etiketter: ,

Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i “för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i “för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i “för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Ny forskning: genmanipulerad vete kan ge allvarliga leverskador

Detta visar en undersökning gjord av  molekylärbiologen Jack Heinemann vid Universitet i Canterbury i Australien.
Torbjörn Sassersson skriver i News Voice

“Heinemann har publicerat en rapport som beskriver denna upptäckt i detalj och han uppmanar det vetenskapliga samhället att göra fler tester på djur innan veteprodukter säljs på marknaden. Enzymhämmaren i vetet kan angripa ett enzym som medverkar i produktionen av glykogen vilket i sin tur reglerar blodsockerhalten.

Upptäckten gör gällande att en beståndsdel i vetet med avsikten att ”tysta” eller ”släcka” vissa gener i vetet även kan ”tysta” gener i människan.

Forskarna som ställer sig bakom upptäckten har funnit en stor mängd potentiella matchningar mellan två gener i det genmodifierade vetet och mänskliga gener. Över 12 matchningar är identiska och har orsakat utsläckningen av gener i experiment. Upptäckten är helt säkerställd och det ger forskarna anledning att uppmana kollegor i forskarvärlden att göra sina egna försök och det måste göras omgående innan allt för många människor äter detta vete.”

Läs gärna resten av artikeln i länken ovan!

Bloggar etiketter: , ,

Vitamin D-nivåerna hos allvarligt sjuka barn

I dag skriver sajten Allt om vitamin D 

om en studie som gjorts på allvarligt sjuka barn, man har kikat på 300 barn som legat på intensiven och man fann då att 3 av 4 barn hade för låga D-vitamin nivåer i blodet. De barn som hade lägst nivå var också de som var sjukast och behövde mer livsuppehållande behandling och också låg längre kvar på sjukhuset.

Det lilla men viktiga inlägget på sajten avslutas med:
“Som så ofta så handlar det om statistik, en observationsstudie, men resultaten är intressanta även om de inte betyder att man vetenskapligt sett kan säga att de problem som barnen hade drabbats av direkt beror på vitamin D-brist.”

Vi är snart inne i “djupaste hösten” och att knapra ett bra D vitamin efter denna solfattiga sommar kan aldrig vara fel…

 

Bloggar etiketter:

Gravidas behov av rätt D vitamin nivå

Nu gör jag själv ett eget litet inlägg om det kära D vitaminet. Idag skriver bloggen “allt om D vitamin” att gravida kvinnor med låga D vitamin nivåer i blodet riskerar föda barn med diabetes typ1.
Nu då hösten kliver fram med stormsteg (?) och sommaren inte lämnat  många solstrålar på min nakna hud ialla fall så är det mer än viktigt att vi alla äter ett rejält tillskott av D vitamin varje dag året runt.

Läs hela artikeln och sprid den gärna, men här har jag lyft ut slutklämmen då den är viktig att få med sig.

“Vitamin D Councils rekommendationer (för alla) är att man bör ligga på en nivå över 50 ng/mL, och att en övre säker gräns kan ligga vid 100 ng/mL, alltså 125 – 250 nmol/L. För att uppnå dessa nivåer anser de att man bör ligga på en totalt dos (sol och kost) per dygn på 5000 IU vitamin D eller över (gravida över 6000 IU). Det svenska livsmedelsverket rekommenderar fortfarande 400 IU och för vissa ännu lägre. De norska rekommendationerna är de samma som de svenska.

Som jag visat i tidigare inlägg så saknas det ett vetenskapligt underlag för livmedelsverkets rekommendationer för vitamin D. Den bygger på en historisk observation, att barn som fick ungefär den mängden vitamin D via fiskleverolja inte fick engelska sjukan (rakit). Det är allt man har. Samtidigt bortser man från all den forskning som faktiskt har gjorts, och då även interventionsstudier på gravida, där doser på 4000 IU visade sig vara helt ofarliga och dessutom ledde till betydligt färre komplikationer under graviditet och födsel än för de kvinnor som fick 2000 eller 400 IU.”

Mina egna understrykningar av de textstycken som är av yttersta vikt att få med sig.

 

Bloggar etiketter:

Uffe Ravnskov KO-anmäler Unilever för sin reklam för Becel

Fick ett viktigt mail igår kväll från Elisabeth Puur om att  Uffe Ravnskov KO-anmäler Unilevers reklam för Becel.
Detta får mer än gärna spridas, nedan kan ni se hennes mail och Uffes anmälan.
Detta är långt , men kopiera gärna och sprid!

 

Min kära kollega, den väldigt kompetenta läkaren Uffe Ravnskov gör nu en KO-anmälan angående Unilevers reklam för sitt industrifett Becel pro activ. Unilever har under många år, i de flesta länder – från myndighetshåll tillåtits sprida sin vilseledande och falska reklam om Becel pro activ. Allt detta utan tillstymmelse till bevis för industrifettets ofarlighet eller vad tillsatsen växtsteroler kan tänkas ställa till med i människokroppen. Läs, bli rättmätigt upprörda och sprid informationen vidare. Våra myndigheter lär inte sprida den här informationen frivilligt.
Elisabeth Puur
————————————————
Ärende:  Vilseledande reklam och ojust marknadsföring 


Meddelande: Vilseledande reklam för livsmedel innehållande växtsteroler


Unilever har i många år marknadsfört sitt margarin Becel pro-activ och vissa yoghurtprodukter med argumentet att de sänker kolesterolet. Samma är fallet med Carlshamns margarin Benecol. Denna sänkning uppnår man genom att ersätta normalt kolesterol med växtsteroler utvunna ur soja och finskt timmer med extraktionsbensin. Resultatet blir att upptaget av normalt kolesterol i tarmen minskar till fördel för upptaget av växtsteroler. Därmed minskar halten av normalt kolesterol i blodet medan halten av växtsteroler ökar.


Nu till problemet. Åtskilliga vetenskapliga studier har visat, att en förhöjd halt av växtsteroler ökar risken för åderförkalkning, hjärtinfarkt och för tidig död. I det följande skall jag helt kort redovisa för de viktigaste av dessa studier. Jag har även infogat länkar till originalartiklarna.


Det finns en sällsynt medfödd sjukdom som kallas sitosterolemi. Patienter med denna sjukdom har kraftigt förhöjda halter av växtsteroler i blodet och utvecklar tidigt i livet xantomer, dvs kolesterolrika knutor i huden av samma typ som man finner hos människor med familjär hyperkolesterolemi (referens 1). 


Andra forskare har visat, att patienter med sitosterolemi blir åderförkalkade i ung ålder och kan dö redan i tonåren av en hjärtkärlsjukdom (referens 2 – 5).


Att växtsterolerna har en skadlig effekt på cellväggarna har visats på råttor som utfodrats med växtsteroler. Detta hade dessutom till effekt att råttornas livslängd förkortades (referens 6).


I en senare analys av ett av de första statinexperiment, kallat 4S, fann forskarna med Tatu Miettinen i spetsen att 25 procent av patienterna hade förhöjd halt av växtsteroler i blodet. Dessa patienter hade ingen nytta av statinbehandlingen; tvärtom ökade risken för hjärtkärlsjukdom i denna grupp (referens 7).


Det tycks alltså vara skadligt att ha förhöjda halter av växtsteroler i blodet. Både Becel pro-activ och Benecol höjer halterna och är alltså potentiellt skadlig. 


I en översiktsartikel från 2003 (referens 8), där man hade analyserat alla studier som använt växtsteroler i behandlingen, påstår författarna att växtsterolerna är oskadliga. Studien har finansierats av Unilever, huvudförfattarens forskning är även betald av Unilever; två av författarna har patent på margarin med tillsatta av växtsteroler; en av dessa har aktier i det finska företag Raisio som producerar Benecol och som tidigare ägde Carlshamns mejerier. I artikeln hänvisar författarna till djurexperiment, som inte skulle ha visat några skadliga effekter, men de ignorerar den nämnda råttstudien (referens 6), som publicerats tre år tidigare. Studierna, som visat att patienter med sitosterolemi drabbas av åderförkalkning och hjärtkärl-sjukdom, avvisas med följande argument: ”Denna risk är huvudsakligen hypotetisk och den lilla ökningen av blodets halt av växtsteroler mer än övervägs av den minskade LDL-halt i blodet” (This risk is believed to be largely hypothetical, and any increase due to the small increase in plasma plant sterols may be more than offset by the decrease in plasma LDL). Man påstår också, att en studie har visat, att patienter med sitosterolemi kan äta växtsteroler utan risk (referens 9). Denna studie har emellertid endast studerat växtsterolernas effekt på blodets halt av kolesterol och växtsteroler. Aven Miettinens tidigare studie (referens 7) som visat, att statinbehandling ökar risken för hjärtkärl-sjukdom hos människor med förhöjd halt av växtsteroler i blodet, ignoreras, trots att Miettinen står som medförfattare till översiktsartikeln. 


Möjligen kommer Unilever och Carlshamns mejerier att hänvisa till en rapport från European Food Safety Authority, som publicerades 2008 (referens 10), men här har man inte tagit ställning till eventuella biverkningar. Man konkluderar, att växtsterolerna sänker kolesterolet, men påpekar samtidigt, att inga experiment har visat, att de även minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Det bör också tilläggas, att många studier har visat, att effekten av statinerna, de preparaten som fram för allt används i kolesterolsänkande syfte, inte beror på själva kolesterolsänkningen; nyttan är den samma vare sig kolesterolet sänks maximalt eller blott lite grand. Härmed bortfaller industrins huvudargument, att växtsterolerna minskar blodets halt av kolesterol. Fenomenet förklarar även, varför patienterna i 4S-studien med hög halt av växtsteroler i blodet inte fick någon nytta av behandlingen trots att deras kolesterol minskade lika mycket eller mer än hos de övriga.


Ett minimikrav är att Unilever och Carlshamns mejerier åläggs att bevisa att förhöjda halter av växtsteroler i blodet är ofarligt. I väntan på detta bör den gravt vilseledande annonseringen om påstådda hälsoeffekter stoppas. Frågan är väl också om man över huvud tagit får sälja produkter, som innehåller växtsteroler. 


Jag har tidigare påpekat detta i en artikel i Dagens Medicin (http://www.dagensmedicin.se/debatt/annu-en-myt–det-hjartvanliga-becel
utan att några myndigheter har reagerat, möjligen för att jag glömde nämna, att det endast gällde Becel pro-activ, inte vanligt Becel. 


Uffe Ravnskov, med dr, docent 
Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund
tel +46 46145022  eller  +46-702580416


Exempel på vilseledande reklam:
Becel pro-activ: http://www.becel.se/proactiv/?gclid=COirl7HT5LECFeQumAodCA8AMg


Här kommer referenserna till de vetenskapliga artiklarna:


1. Bhattacharyya and Connor 1974. Sitosterolemia and Xanthomatosis. A newly described lipid storage disease in two sisters.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC333088/pdf/jcinvest00641-0079.pdf


Utdrag av abstract: Although the usual diet may contain 150-250 mg of plant sterols, chiefly f8-sitosterol, only trace amounts of these sterols have heretofore been found in human or animal blood and tissues. We now report elevated plant sterol levels in the blood and tissues of two sisters with extensive tendon xanthomas but normal plasma cholesterol levels. Besides. P-sitosterolemia and xanthomatosis, no other physical, mental, or biochemical abnormalities were detected….. We suggest that increased absorption of P-sitosterol must be considered as one cause of this disease. The reason for the extensive xanthomatosis in these two patients remains unknown. Perhaps in some way plant sterols initiated the development of xanthomas with otherwise normal plasma cholesterol levels. Clinical atherosclerosis has not yet occurred.”


2. Beaty et al 1986. Genetic Analysis of Plasma Sitosterol, Apoprotein B, and Lipoproteins in a Large Amish Pedigree with Sitosterolemia
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1684791/pdf/ajhg00153-0088.pdf


”We previously reported the finding of phytosterolemia, xanthomatosis, and hyperapobetalipoproteinemia (hyperapoB) in five siblings in a large Amish pedigree ascertained through a 13-year-old boy who died suddenly from advanced coronary atherosclerosis…..The plasma levels of total and low density lipoprotein (LDL) sterol remain normal or moderately elevated in sitosterolemia [1-9]. Each of the 16 reported cases developed tendon xanthomas before the age of 10 years, and atherosclerosis of the coronary arteries,aorta,and aortic valve (producing aortic stenosis) occurred as early as the second decade of life [1-9].”


3. Salen et al. 1985: Lethal atherosclerosis associated with abnormal plasma and tissue sterol composition in sitosterolemia with xanthomatosis.
http://www.jlr.org/content/26/9/1126.full.pdf


”These results indicate that cholesterol, plant sterols, and 5a-stanols are deposited prematurely and are associated with accelerated atherosclerosis in subjects with sitosterolemia with xanthomatosis.”


4. Assman G. et al. 2006: Plasma sitosterol elevations are associated with an increased incidence of coronary events in men: Results of a nested case-control analysis of the Prospective Cardiovascular Münster (PROCAM) study.
http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(05)00081-5/abstract


“Conclusions: Elevations in sitosterol concentrations and the sitosterol/cholesterol ratio appear to be associated with an increased occurrence of major coronary events in men at high global risk of coronary heart disease.”


5. Weingärtner et al. 2009. Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/30/4/404.full.pdf


”Summary points: Currently there are no data available indicating that functional foods supplemented with plant sterol esters reduce cardiovascular events. Findings in patients with the hereditary disease of sitosterolaemia, data from epidemiological studies, as well as recently published in vitro and in vivo data suggest that plant sterols potentially induce negative cardiovascular effects. Prospective clinical studies testing relevant clinical endpoints are needed, before a diet supplementation with plant sterol esters can be recommended.”


6. Walisundera et al. 2000. Vegetable Oils High in Phytosterols Make Erythrocytes Less Deformable and Shorten the Life Span of Stroke-Prone Spontaneously Hypertensive Rats.
http://jn.nutrition.org/content/130/5/1166.full.pdf


”This study suggests that the high concentration of phytosterols in CA and the addition of phytosterols to other fats make the cell membrane more rigid, which might be a factor contributing to the shortened life span of SHRSP rats.” 


7. Miettinen TA et al. 1998. Baseline serum cholestanol as predictor of recurrent coronary events in subgroup of Scandinavian simvastatin survival study. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28514/pdf/1127.pdf


“The risk of recurrence of major coronary events increased 2.2-fold (P<0.01) by multiple logistic regression analysis between the lowest and highest quarter of cholestanol.
Conclusions: Measurement of serum cholestanol concentration revealed a subgroup of patients with coronary heart disease in whom coronary events were not reduced by simvastatin treatment.” 


8. Katan MB et al. 2003. Efficacy and Safety of Plant Stanols and Sterols in the Management of Blood Cholesterol Levels
http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0025-6196/PIIS0025619611631443.pdf


9. Stalenhoef AFH et al. 2001. Effect of plant sterol-enriched margarine on plasma lipids and sterols in subjects heterozygous for phytosterolaemia 
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2796.2001.00788.x/full


10. European Food Safety Authority 2008. SCIENTIFIC OPINION. Plant stanol esters and blood cholesterol
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/825.pdf


”There are no human intervention studies demonstrating that plant stanols reduce the risk of coronary heart disease.”
” The product may not be nutritionally appropriate for pregnant and breastfeeding women and children under the age of five years. Patients on cholesterol lowering medication should only consume products with added plant stanol esters under medical supervision.”



 

 

Bloggar etiketter: ,

Martin Ingvar: Du blir inte dum utan kolhydrater

Martin (professor och hjärnforskare) säger i Expressen:
“Hjärnan är trots sin lilla storlek ett energikrävande organ. En femtedel av energin i kroppen går till att försörja hjärnan. Och den behöver kontinuerlig tillförsel eftersom ingen energi kan lagras i hjärnan. Vanligtvis får hjärnan sin energi från glukos, en sockerart.

- Fast det är inte nödvändigt att äta socker. Det hjärnan behöver som energi är kolskelett, det är grupper med bland annat kolatomer. Det kan du få från socker, men också från långsamma kolhydrater, aminosyror eller fett, säger hjärnforskaren Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap som särskilt intresserar sig för belöningssystemet i hjärnan.”

Martin säger vidare:
“Med lågkolhydratkost lugnar stressystemet ner sig. Vid en strikt lågkolhydratkost hamnar kroppen i ketos. Det innebär att kroppen och hjärnan börjar använda ketoner som energi i stället för glukos.

- Lågkolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Hela resonemanget att vi behöver kolhydrater är fel, det räcker med ett halvt glas mjölk och lite grönsaker för att du ska klara dig. Att socker för hjärnan skulle vara lika viktigt som vitaminer är helt fel.”

Läs vidare i Expressen om Hur det fungerar 

Det är ju först när man provat att bli äkta och på riktigt “fettdriven” som man förstår vad det innebär och vilken kapacitet man då helt plötsligt har till förfogande…  För all del kan det ta ett tag innan kroppen fattar att nu är det fett vi bränner men när den gör det… ;)

 

 

Bloggar etiketter: