Socker lika beroendeframkallande som kokain

Skriver Illustrerad Vetenskap i nya numret no 11.
man skriver också
“I mänsklighetens barndom var socker en bristvara, och det betyder att vi – liksom andra djur – är genetiskt disponerade att sukta efter den energirika ”söta kicken”. I dag har vi fri tillgång till godsaker – och avhåller oss inte. En västerlänning hinner i genomsnitt inta tre kubikmeter socker under sitt liv. Det motsvarar två fyllda soptunnor!

Förklaringen är att socker är vanebildande. Nyare försök på råttor visar att de söta kristallerna faktiskt är mer vanebildande än kokain och ger samma abstinens som heroin. Inte nog med det: andra försök avslöjar att socker är skadligt för levern och leder till frosseri. I USA gräver man extra djupt i sockerskålen, och en rad forskare är så bekymrade att de har startat en rörelse, som vill förbjuda försäljning till minderåriga. Mycket tyder på att den gamla, snusförnuftiga förmaningen ”allting med måtta” gäller i synnerhet för socker.”

Nu har jag inte läst tidningen så vad man skriver mer kan jag inte säga något om, MEN  den sista raden i stycket man skriver på hemsidan som jag gjort i kursivstil  reagerar jag på. Att det andra är sant betvivlar jag inte, men den som satt samman denna text kan ju uppenbarligen inte tänka…
OM socker  är lika beroendeframkallande som kokain och ger samma abstinens som heroin, hur kan man då skriva en sådan mening??
Menar samma person eller redaktören på Illustrerad Vetenskap (som väl är den som ska stå för det som skrivs?) att man också kan säga så till begynnande heroinister att det bara är att knarka med måtta?
Om man uppenbarligen säger så om sockret. Eller kan det vara så att alla numera är mer eller mindre beroende av socker och kan inte släppa det alls, utan alla måste bara få lov att äta med måtta, för man själv bestämmer väl vad som är måtta? Då kan man ju få behålla sitt socker…
Eller är det en åsikt som är sprungen ur textförfattarens eget lilla beroende som inte kan släppas, eller vill man inte tro att beroendet kan bli så starkt av socker?
Ja, vad är det som gör att människor tänker så, så de kan skriva så?

 

Bloggar etiketter: , , ,

Lågkolhydratskost är inte detsamma som högproteinkost

“Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det visar en ny svensk-amerikansk studie, som är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.”
Skriver DN idag.

Varför går det inte in att LCHF inte betyder mer kött?
LCHF redan i bokstäverna säger vad det handar om:
Lite carb=kolhydrater och högre fett

Meningen med LCHF är ju att vi byter ut kolhydraterna mot mer fett.
Vi äter samma mängd protein som man alltid rekommenderat, ca 1-2 gram per kilo egen kroppsvikt brukar vara det man säger.
Men däremot så tar vi bort kolhydrater och ersätter den energin med fett.
Det gör också att maten inte simmar i fett, vi äter inte bacon simmandes i smör…
Bilden visar hur mina middag i regel ser ut. Två biffar, lite sallad eller kokta grönsaker och en liten sås till.

Tycker nog att folk som kommenterar LCHF också måste sätta sig in i vad det egentligen betyder och inte bara gissa.

Per Wikholm på LCHF.se gör en bra kommentar

 

 

 

Bloggar etiketter:

Mer om Carb Blocker…

Ja det är inte klokt vad man lurar i folk, det är väl det som stör mig mest.
Givetvis får folk äta vad de vill, och det gör ju folk gärna också så ;)

Men när företag lurar folk på pengar med mer eller mindre verkningslösa piller då blir jag upprörd.
Jag fortsätter tycka och uttrycka vad jag anser vara fult i min värld ;)

Nu måste jag få delge en sak till ang dessa carb blocker om man så ser  i texten:
“Carb blocker:
– Minskar upptaget av kolhydrater i samband med måltid
– Carb blocker tas i samband med stärkelserik mat
– Flertalet vetenskapliga studier pekar i samma riktning
Vi äter allt mer stärkelserik mat, som ofta består av snabba kolhydrater, som exempelvis potatis, ris, pasta och bröd. Kroppen bryter ner stärkelsen till socker som sedan används som energikälla, men mycket lagras även för senare behov.
TopFormula Carb blocker innehåller ett naturligt, standardiserat extrakt av brytböna (Phaseolus vulgaris), som till viss del kan hindra upptaget av kolhydrater i samband med måltid. Kunskapen baseras på flertalet vetenskapliga studier som alla pekar i samma riktning.
Tips: Carb blocker passar bra att kombinera med TopFormula Fat blocker.
När en person intar kosttillskott är det alltid viktigt att komma ihåg att många faktorer påverkar hälsan och välbefinnandet. Det är därför alltid att rekommendera att kosttillskott kombineras med en näringsriktig kost, motion och en i övrigt hälsosam livsstil.”

Att de passar mycket bra ihop med 
Top formula fat blocker!!??
Allt detta står på samma LCHF sajt!?

Rekommendera en fatblocker på en LCHF sajt?
Fler som faktiskt uppmärksammar saken i bloggsfären och vågar säga något.
Veveskamp
Livsviktigt
Fettdieten

men den som var först att uppmärksamma det hela var
Sockertjocken

Kanske finns fler som uppmärksammar?

 

 

Bloggar etiketter:

Professor/spindoktorn Lars Rydén säger som det är ang omega 3!

Torbjörn Sasserson så uppmärksamt noterat att Lars Ryden faktiskt säger som det är i artikeln i Aftonbladet.

“Professor Lars Rydén motsäger sig även i artikeln i Aftonbladet.

Omgea 3 är inte aktuellt för att förebygga något över huvudtaget. Det konsumeras på mycket bräcklig och ovetenskaplig grund och det finns ingen rimlig anledning att lägga ner pengar på det, säger Lars Rydén till Aftonbladet. I nästa ögonblick säger Rydén: ”Vi ska äta fisk i stället med mycket omega 3 i. Fet fisk, tre gånger i veckan”.

Med andra ord är omega 3 toppen för hälsan, bara inte oljan säljs som kosttillskott och tar marknadsandelar från Sanofi, verkar det som.”

Klippt ur Sassersons artikel på NewsVoice, läs den!

Dock skulle jag säga ät FET fisk 3-4 gg veckan och man är hemma med sin omega 3 eller som sagt 1 burk makrill i tomatsås 5gg… eller ta ett bra tillskott…
Välj själv!

 

Våra solfattiga somrar…

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…

Våra solfattiga somrar går mig snart på nerverna, man blir ju snart desperat efter solvärme mot naken hud…
Det var underbart att vara på Kreta och känna solens goda nyttiga strålar mot naken hud…

Jag inser mer och mer att vi bör alltid ta D-vitamin eftersom våra somrar ser ut som de gör. Vem av oss hinner ut kl 12 sommarens ALLA dagar i 20 minuter med större delen naken hud mot solen?
Hur många soldagar har vi?
Skulle mot all förmodan solen vara framme så jobbar vi och ofta inne, vi tom tränar inomhus numera…
Har vi semester känns det som det alltid regnar…

Problemet är ju ändå att vi måste ut varje dag hela sommaren i solen någon gång mellan 11-15 om det ska tillverkas någon d vitamin.
Illustrerad Vetenskap skriver i en mycket intressant artikel att 20 min varje dag  i solen för att ladda D vitamin depåerna helt.

D vitaminet är ett supervitamin och är nödvändigt för immunförsvar, celltillväxt och hormonreglering.
Vid brist på vitaminet kan inte immunförsvaret aktiveras.
Jag måste nog säga att det är där vi i familjen mest lagt märke till att våra extratillskott av D vitamin har betytt allt.
Jag kan dock märka att vi får en dipp  runt okt och är det någon gång vi får känning av förskylning så är det tiden från då och fram till jul.
Vi har i flera år nu alltid stoppat tillskottet av D vitamin under sommarmånaderna (maj-aug) men så blir det inte i år. Aldrig i livet!
I år kommer vi nämligen inte inbilla oss att vi får någon D-vitamin via solen, utan i år ska vi tugga D-isar hela sommaren. Minst 5000 IE om dagen tänker vi inta hela sommaren, basta!
I år ska depåerna vara välfyllda hela året. Spännande å se om det gör skillnad i höst.

Illustrerad Vetenskap
1. Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar
2. Reglering av immunförsvaret
3. Reglering av celltillväxt
4. Reglering av hormoner

Vi äter gärna Holistics kapslar 3 st av 2000IE  eller så tar vi 1 st av 5000IE.
Finner inga bättre på den svenska marknaden.
Varning: finns D vitmin gjort av soja.
Vi får hoppas att det i framtiden kan komma ännu högre doser per kapsel från Holistic.

Så lägg lite pengar på ett bra D vitamintillskott och lita inte på våra svenska somrar…

Ps. 1 mikrogram D vitamin = 40 IE. Ds

 

 

Bloggar etiketter: ,

Socker och stärkelse göder cancer enligt vetenskapens värld

Detta har ju sagts inom LCHF så länge jag har läst på lågkolhydrats sidor i snart 4 år.
har ofta läst detta inne hos Annika Dahlqvist och på Kolhydrater i fokus.

Nu säger man på Vetenskapens värld att socker får cancerceller att växa!

Nu tar vetenskapens värld upp detta och man säger att IGF-1 får cancerceller att växa när de väl bildats. Nu jobbar läkemedelsindustrin på ett botemedel (givetvis gör de det). Varför inte bara äta rätt?

Som Annika Dahlqvist uttrycker det
så kan de som vill fortsätta äta kolhydrater i stor mängd kan hoppas på att läkemedelsindustrin hittar en medicin mot detta (och utan biverkningar).

Vi andra kan fortsätta minimera våra kolhydrater (LCHF) och minska risken för cancer.

 

Bloggar etiketter: , ,

Vetenskapen och erfarenheten om LCHF

Efter 150 år av ständigt återkommande popularitet så börjar lågkolhydratkost få den vetenskapliga tyngd som behövs för att tas på allvar. Därför kommer LCHF inte vara en modefluga som försvinner… ;)

Dr Andreas Eenfeldt har intervjuat Läkaren Eric C Westman

Andreas skriver:
“Läkaren Eric C. Westman är nyvald president för American Society of Bariatric Physicians (fetmaläkare). Han har 15 års erfarenhet av att hjälpa patienter gå ner i vikt och förbättra sin hälsa med lågkolhydratkost. Han har också medverkat till flera högklassiga studier på lågkolhydratkost.”

Man säger också i intervjun att “ät inte lowcarb and low fat”… ät inte enligt Paulun med andra ord…
Man pratar om stor förbättring av kärlhälsan visats i studie.
Fetlever kommer från kolhydraterna.
40% av de barnlösa blir gravida.

Lyssna på intervjun!

 

Bloggar etiketter: ,

Världsberömd hjärtkirurg berättar om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom – inflammation

 Kostdemokrati skriver:

Vi läkare med all vår utbildning, kunskaper och auktoritet skaffar oss ofta ett ganska stort ego som tenderar att göra det svårt att erkänna att vi har fel.
Så, här är det. Jag medger gärna att jag haft fel. Som hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, och efter att ha utfört över 5.000 öppna hjärtoperationer, är det nu dags att rätta till vad som är fel med medicinska och vetenskapliga fakta.

Jag utbildade mig i många år tillsammans med andra framstående läkare som betraktades som auktoriteter. Jag bombarderades med vetenskaplig litteratur, deltog oavbrutet i utbildningsseminarier och som experter påstod vi bestämt att hjärtsjukdom helt enkelt berodde på ett förhöjt kolesterol i blodet.

Det enda accepterade behandlingen var läkemedel för att sänka kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Den senare skulle sänka kolesterol och förhindra hjärtsjukdomar framhärdade vi naturligtvis. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs vara irrlära och innebära felbehandling.

Det fungerar inte!

Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom leder långsamt till ett paradigmskifte om hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer att behandlas.

De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.

Trots att 25 % av befolkningen tar dyra statiner och trots att vi har minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikanerna att dö i år av hjärtsjukdomar än någonsin tidigare. Statistik från American Heart Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes. Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje år.

Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterol röra sig fritt i hela kroppen som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar kolesterol att fastna.

Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktigt.

Vilken tänkande människa skulle medvetet upprepade gånger utsätta sig för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på kroppen? Jo, rökare kanske, men de har åtminstone gjort det valet medvetet.

Resten av oss har helt enkelt följt den myndighets rekommenderade kost som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater, utan att veta var vi orsakar upprepade skada våra blodkärl. Detta upprepade skada skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.

Läs mer av den superviktiga texten i länken till kostdemokrati!

 

Jag tänker mig att det är denna underliggande inflammation som alla har, är det som är den stora sjukdomsalstraren. Vi måste hålla oss långt från dessa omega 6 fettsyror. Se till att ta ett bra omega 3 tillskott, då vi inte äter fet fisk 4  gånger i veckan minst.

Jag har pratat om att jag har gjort ett fettsyretest för att kolla upp balansen mellan omega 3 o 6 i mitt blod. Det visade sig att mitt skyddsindex är 66 och relativt höga omega 3 nivåer, men någonting i min kropp går fel då jag har skyhöga arakidonsyra i blodet och det är den största inflammationsgivaren och proppskapare.

Min make gjorde också en test och där hade han 0 i skyddsindex, lägre arakidon men knappt någon omega 3. Trots att vi äter samma mat hela tiden, alltid gräsbetes och ekologiska ägg. Vilket jag inbillade mig skulle räcka.
Så är inte fallet alltså och det beror på att vi äter dåligt med lax och anna fet fisk, den går tyvärr inte hem här i huset…

Vi äter nu en korrigeringsolja och sedan kommer vi stå på en underhållsdos.
Man kan lika gärna äta en burk makrill i tomatsås fem dagar i veckan om man inte vill köpa dyra tillskott.

Jag ska senare göra ett separat inlägg om just denna korrigering när ajg är längre fram i processen.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Ljugarkonsten i TV…

Med lögnen som vapen
(varför har inte alla en Benjaminsyrsa?)

Den 13 februari diskuterades påstådda risker med LCHF-kosten både i Nyhetsmorgon i TV4 och senare också i Kvällsöppet.

Läs detta mycket viktiga inlägg i debatten av Frank Nilsson 

I vanlig ordning så skräms man (samma taktik som massvaccienringen):
“Låt oss först notera är att man tydligen från företrädarna för de officiella kostråden nu samsats om att den rätta taktiken är att försöka skrämma lyssnarna. Medborgare tror lättare på det de fruktar.
Hela programupplägget, det flera dagar långa förspelet om programledaren Cissi Wallins sjukdom till rubriken om LCHF-kostens påstådda farlighet och även uppstarten i Nyhetsmorgon, verkar beställd.
Den taktiken har ju drivits länge, men folk tappar mer och mer förtroendet för dessa figurer och ser till vad som händer i praktiken. Dietistförbundet har ju länge hotat med vad som kan hända i det långa loppet om man äter LCHF och tycks mena att det är farligt att bli frisk genom att man äter riktig mat och att det i det långa loppet nog är säkrare att förbli sjuk och äta sina mediciner!”

I detta avsnitt av skrämselkampanjen siktade man in sig på vad som kunde tänkas hända med vår hjärna. Vid första anblicken kan detta se ut som om LCHF-motståndarna valt en verksam angreppspunkt. Ingen vill ju att det ska hända något med hjärnan.

Ur vetenskaplig synvinkel var det dock direkt korkat!

Strikt LCHF-kost, så kallad ketogen kost, är nämligen rena hjärnmedicinen! När man äter en kost med moderat mängd protein ( cirka 20 energiprocent, nästan inga kolhydrater och resten riktigt animaliskt fett), drar kroppen igång fettförbränningen ordentligt och då bildas så kallade ketonkroppar ur fettet. Dessa ketonkroppar är hjärnans favoritbränsle.

Minst 70 % av hjärnan nyttjar, föredrar, dessa ketonkroppar och den lilla mängd glukos (blodsocker) som behövs producerar levern ur fett och protein. Vi behöver således inte äta en enda kolhydrat, om vi inte vill.

Tvärtemot vad professor CEA påstår så ger inte ketogen kost epilepsi- och Parkinssonliknande symptom, utan används inom medicinen för att lindra och till och med bota dessa sjukdomar! Tyvärr tar man till denna metod först när man inte hittar någon verksam medicin. Hur långt en pillertrillande läkare är beredd att gå för att undanhålla denna metod från sin patient och istället fortsätta att stoppa i patienten nya mediciner, kan man se i detta reportage.”

Följ länken å se reportaget och läs hela artikeln i sin helhet! :D Väl värd sin tid.

 

Bloggar etiketter: ,

Kvällsöppet och LCHF debatt

I Kvällsöppets LCHF debatt så är det jag reagerade starkast på när Claude Marcus säger att man blir dum i huvudet av LCHF.

Undra vilka belägg han har för det? Han sa att man blir  trött och dum av en LCHF diet.

Hur kan man bli trött?
Verkar Jonas Colting och Björn Ferry  trötta?

Hur kan man bli dum i huvudet?
Verkar Mattias Ribbing dum? Han som striktar upp sin annars mer liberala LCHF kost veckorna innan tävling.

Jag blev varken trött eller dum i huvudet i söndags då familjen provade att “svälta” i 24 timmar ( inspiration av att läst lite i Colings bok Nakna Hälsan) . När den självvalda svälten gick mot sitt slut och det var dags för middag om ca 3-4 timmar. Då plitade jag ner ett nytt “manus” med minst 30 recept och skickade in till förläggaren på Bonnier…

Kom igen en kolhydratsdriven person att göra detsamma efter 2 glas vatten en halv kopp kaffe runt 11 snåret och vid 15 tiden skickade jag in bok idéen. Då hade vi ätit middag runt 17-18 tiden dagen innan…

Jag måste säga att jag har aldrig haft så mycket kraft och vitalitet och klar skalle i hela mitt liv som jag har nu!
Kan säkert bli ännu bättre givetvis…

“Expertisen” verkar tagit fasta på omställningsbesvären de flesta får av att gå över till fettdrift. Varför fattar ingen det?

Edit 15/2 ang expertisen i debatten:
En liten presentation av Kvällsöppets LCHF-motståndare:
Charlotte Erlandsson- Albertsson:
Hon driver tillsammans med sin make ett företag som forskar för att få fram ett bantningspiller. Hon är naturligtvis inte intresserad av att folk börjar äta LCHF, se: http://thylabisco.com/
Claude Marcus:
Ger vetenskapliga råd åt: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd; konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå; föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer. Han utför även uppdrag åt Coca Cola.

Bloggar etiketter: , ,