Astma och allergi ökar bland barn

Astma-medicationberättar TV 4 nyheterna och så här skriver SvD
”För tio år sedan hade 6 procent av 4-åringarna diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent.

Bland 12-åringar har antalet drabbade ökat från 6,4 procent 2003 till nästan 9 procent 2011. I den sistnämnda gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.

Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen och exponeras mindre för tobaksrök än tidigare.”

De fortsätter:

”Enkätsvaren visar också att allt fler barn störs av buller.

Rapporten har gjorts av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Sammanställningen grundar sig på 36 000 enkätsvar från barn och deras vårdnadshavare.”

Min fundering handlar ju givetvis om kostens påverkan, men det de nämner här  ” Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen”
om det inte är så att alla våra barn i Sverige lider av D vitaminbrist och detta gör dem känsliga för astma och allergier?

Så återigen kan vi vara ganska säkra på att SOLEN och D vitaminet är livsviktigt för oss!

 

Bloggar etiketter: , ,

Hudcancerdagen idag…

IMAG1455Det kvittar hur man informerar oss om solens farlighet och hudcancer, hudcancern ökar katastrofalt säger man idag på nyheterna och upplyser oss om att idag är det hudcancerdagen -Euromelanoma Day…

Varför är det ingen som drar paralellerna mellan vår fetträdsla och fetmaökningen och solrädsla och hudcancerökning?
Tänk om detta förhåller sig på samma sätt?

Vi undviker solen genom att smörja oss med allehanda (cancerframkallande?) kemikalier i form av solskyddsfaktor och i detta solfattiga land där många av oss jobbar inne året runt och de 4 semesterveckorna vi i bästa fall får kanske regnar bort ( se bild)  och alla har ju definitivt ingen möjlighet att åka på solsemesterar heller.
Tänk om det helt enkelt beror på D vitamin brist?

När man smörjer sig stoppas visst just de solstrålar som ger vitamin D till oss…
Tänk om just vitamin d strålarna motverkar de som är mer farliga?

UVA – tränger djupt ner i huden
UVB – Ger oss D vitamin

Dvs när man smörjer sig så skyddar man sig också från det som faktiskt skyddar oss mot hudcancern, så det bästa är att inte smörja sig och dra sig in i skuggan eller några tunna vita kläder att dra över när man fått tillräckligt av solen. Sola lagom, börja med 20-30 min och öka på varteftersom du blir brun så ökar skyddet och man kan vara längre i solen också.

Mats Humble kan googlas och då får man veta ännu mer om solen – D vitamin – cancer

Ät dina D vitaminer året runt, dra möjligens ner på dosen över sommarmånaderna/veckorna men sluta inte.
Holistic D3 5000IE eller Holistic D3 2000IE

 

Bloggar etiketter: , , ,

Melting Moments från Hela England Bakar

Orginalrecept från Mary-Anne Boermans http://timetocookonline.com/2011/09/08/melting-moments/

Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor

250g mjöl
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
 
Ugn 180°C
  • Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tar minst 5 minuter.
  • Tillsätt vaniljen och vispa lite till.
  • Sikta mjöl och maizena ner i skålen och vispa tills alldeles slätt.
  • Använd en stjärntyll i spritspåse för att sprits ut 24-28 kakor. Jag använde Wiltons 1M och gjorde lite rosor.
  • Om du vill ha tydligt mönster på kakorna sätt in plåten i kylen tills de stelnat, man kan skippa detta moment.
  • Baka ca 12 minuter till kanterna blivit ljust bruna. Låta kallna helt
Depression Era Buttercream Filling 
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
125 ml mjölk
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
  • Värm mjölken med mjölet under vispning till det tjocknar.
  • Fortsätt bubbla under 1 minut, detta gör att mjölsmaken försvinner bättre. Ta bort från värmen.
  • Täck över med något för att förhindra skinn, och låt svalna helt annars riskerar du att smöret smälter.
  • Vispa smör och socker i minst 10 minuter tills vitt och fluffigt. Ju mer du vispar desto slätare smörkräm.
  • Tillsätt mjölkblandningen och vaniljextrakt.
  • Vispa ytterligare 10 minuter till vitt och fluffigt.
  • Spritsa eller bred på lite sylt på ena kakhalvan
  • Spritsa smörkräm på den andra kakhalvan.
  • Lägg ihop en halva med sylt och en halva med smörkräm, pudra evt med florsocker.

  •  
    Jag la mina i kylskåp för att det skulle bli lättare att äta, ta ut dom en stund innan servering.
    Mycket spröda och goda kakor, påminner om Strassburgare och smälter verkligen i munnen :)
    Bilder från Böda Sand

    car_meet_amazon_böda
    Bjuder på lite bilder från där vi befann oss tidigare idag – Böda Sand. Turisternas mecka, dit sol & badsugna vallfärdar sommar efter sommar. Det är vackert på norra Öland, vi har som tradition att åka upp varje söndag på en liten roadtrip och bara strosa omkring dit kosan styr oss.

    Idag hamnade vi på Böda Camping där det var europeans car meet. Massor av fina gamla bilar att titta på.

    Som den här amazonen, den typiska familjebilen på 70/80-talet då jag växte upp. Pappa hade precis en sån här blå amazon! :-P

    böda_sand_camping
    Böda camping!

    car_meet_böda
    Vackert väder att strosa omkring i och titta på all nostalgi.

    european_car_meet_böda_camping
    Vovlo Amazon den tidstypiska 70-talsbilen! :-P

    european_car_meet_böda_sand
    Nicke och en gammal Opel! ;-)

    european_car_meet_böda
    Opel Rekord GSE.

    european_car_meet_böda_camping_
    Custombyggd Opel med vässad 350 V8:a.

    bödasågens_allhandel
    Självklart tog vi en åkttur till Lillan & Mogge på Bödasågens Allhandel, det missar vi aldrig! ;-)

    Beeramisu


    Jag gillar att se på utländska matprogram och i Masterchef Australia för några år sen gjorde Chris Badenoch en Beeramisu jag länge tänkt testa, beställde choklad stout på Systembolaget och voila here it is. Hittade detta recept på Billy Laws blogghttp://atablefortwo.com.au/2010/02/beeramisu  men jag skippade Amaretton då Billy lagt till den själv.
     
    Beeramisu (6-8 port)

    Ingredienser
    24 Savoiardi (Lady fingers)
    2,5 dl starkt kaffe
    2 ägg delade i gulor och vitor
    3 msk strösocker
    250 gram mascarpone
    2,5 dl chokladöl
    2,5 dl vispad grädde
     

    1. Kombinera chokladöl och kaffe i en skål.
    2. Vispa ägg-gulor och socker tills det blivit ljusgul och fluffigt. Tillsätt Mascarpone och vispa slätt.
    3. Vänd ner den vispade grädden. Vispa äggvitorna till mjukt skum och vänd försiktigt ner dessa också.
    4. Doppa snabbt Savioardi kexen i chokladöl/kaffe blandningen och lägg i en form, fördela hälften av smeten, mer kex och sista smetlagret. Här kan du göra ytan slät eller så gör du ett mönster precis som jag gjort.
    5. Låt stå minst 4 timmar i kylen, lägg sedan klippta remsor av bakplåtspapper i ett snyggt mönster och sikta kakao över.
     

    Har ni prövat LCHF-vinet ”Local Rosé”?

    Local Rosé är en nyhet på Systembolaget som står ut i mängden från vårens andra rosévinslanseringar. Förutom att vara ett gott, franskt rosévin har det 29% mindre kalorier jämfört med liknande produkter. Det har lite lägre alkoholhalt och innehåller endast 0,1gram kolhydrater per 100ml.

    Karaktäristik: En mycket frisk och fruktig rosé med toner av jordgubbar, örter, och citrus.

    Lagringspotential: Vinet är gjort för att drickas ungt.

    Serveringsförslag: Servera Local Rosé riktigt välkylt tillsammans med lättare rättare eller på egen hand.

    Läs mer på Resume om LCHF-vinet.

    Är det något som har hunnit testa vinet? Kommentera nedan!

    Baconlindad fläskfilé med ädelostsås

    fläskfile_baconlindad_recept
    Den baconlindade 80-tals klassikern, här fylld med ädelost och ädelostsås till!

    Har du ingen aning om vad ni ska äta under den långa helgen så är detta ett vansinnigt gott alternativ! Det är ju röd dag på torsdag och klämdag på fredag så det blir en 4 dagars helg att vara ledig och mysa på så då behövs lite god mat. Vill du äta enligt lchf, uteslut då potatiskakan och ersätt med ex. blomkålsgratäng – supergott!! :-P

    Brukar ni förresten göra något speciellt eller fira Kristi Himmelsfärd?
    Här hemma har vi aldrig gjort det, bara skönt att va ledig lite extra och ha alla hemma!

    4 port
    Det här behöver du :
    1 fläskfilé
    1 pkt bacon (8 skivor)
    200 gram kvibille ädelost
    Salt & peppar

    Såsen : 
    2 msk kalvfond
    3 dl vatten
    1 dl grädde
    50 gram kvibille ädelost
    1 tsk soya
    Maizenamjöl + vatten till redning
    Salt & peppar

    GÖR SÅHÄR : 
    Putsa och skär fläskfilén i 4 bitar. Snitta varje bit på längden och fyll med ost. Rulla ihop och linda 2 skivor bacon runt varje. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på 175 grader ca 15 min tills fläskfilén är genomstekt.

    Vispa ur pannan du stekte fläskfilén i med fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grädde, ädelost och soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt den puttra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

    baconlindad_fläskfile
    Fläskfilébitar, fyllda med ädelost och baconlindade. Nu ska de bara brynas så det får fin färg.

    baconlindad_fläskfile_recept
    Sen eftersteks dom i ugnen tills köttet är genomstekt.

    potatiskaka
    Jag serverade en enkel potatiskaka till. Bara finriven potatis och gul lök, salt och peppar ner i en stekpanna på låg/medelvärme. Vänd kakan en gång. Tar ca 20 min på spisen. Enkelt och gott.

    baconlindad_fläskfile_ädelostsås
    Ett gott tips inför de kommande klämdagarna! :-P Smaklig måltid!

    och nu mot Stockholm…

    Panorama of Stockholm, SwedenHinner inte mer än hem från Norge så vänder man näsan mot Sthlm…
    Jag har blivit inbjuden till Bonniers årliga Vårfest i kväll! Spännande!

    Man får ju passa på medans man får sådana inbjudningar…
    det varar ju inte för evigt detta ;)

    Tåget upp strax och sedan väntar ett trevligt hotell med specialfrukost, dvs en lchf-frukost önskad av mig som de har tillmötesgått, detta kommer alltså serveras mig i morgon :D
    Ser ut att bli 18 grader varmt… en äkta vårfest då alltså!

    Så ikväll ska jag umgås med Bonniers personal och andra inbjudna författare, spännande att se vilka som tackat ja och kommer.

    Önskar också alla en trevlig Kristi Himmelsfärdshelg!

     

    Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

    coleslaw_recept_lchf
    Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

    En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

    Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

    Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

    Det här behöver du : 
    1/4 vitkålshuvud
    300 gram rädisor
    2 morötter
    1 rödlök
    1 vitlöksklyfta
    1 lite bit purjolök

    Dressing : 
    1 dl majonäs
    1 dl creme fraiche
    ½ pressad citron
    1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
    1 knippe persilja
    Salt & peppar

    GÖR SÅHÄR : 
    Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

    Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

    tillbehör_lchf
    Den kluriga bilden…

    coleslaw_matberedare_råkost
    Vackert!!

    coleslaw_recept_lchf_
    Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

    coleslaw_lchf
    Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

    Knäckigt tips med rädisor

    rädisor_recept_tips
    Nu är dom här! Dom knallröda, rosiga och krispiga rädisorna! Finns det nåt godare att ”knapra” på är rädisor?? :-P Har man nu knaprat morötter en hel vinter så är detta som en resa till medelhavet direkt från snöstormen! Guuuuud så gott!

    Idag har Nicke klippt gräsmattan, första gången i år, grillen har gått varm hela helgen, svalorna störtflyger framför katterna och börjar bygga sina bon under vindskivorna. Kan det bli mer vårlikt än så?! Trots att det stormar och blåser så skiner solen och det är sommar i luften! Har faktiskt längtat efter värmen ända sen Grekland… Apropå det så kommer inlägget med greklandsresan snart, har så vansinnigt många bilder jag vill lägga upp så det har tagit sin tid, men snart ska ni få se! ;-)

    Rädisor var ämnet och här kommer ett så busenkelt tips på ett gott, knaprigt mellanmål, nattamat eller vad du vill; Knäckebröd +färskost + skivade rädisor + port salut och ett varv med pepparkvarnen och lite flingsalt!

    Har blivit lite smått förälskad i leksands nya knäckebröd ”mini-rut”… Jag har i hela mitt liv tidigare älskat Wasa husman och Wasa sport som jag i princip är uppväxt med, men nu har jag lämnat Wasa, faktiskt!

    Leksands knäck ÄR godare! :-P

    Vilken är din knäcke-favorit?? 

    knäckebröd_rädisor
    Små naggade, knapriga bitar knäcke med rädisor! Bygg små ”berg” av allt – det är godare att äta så! :-P