Rabarber-rulle

Vilken helg alltså! Allt på en gång. Mors dag imorgon27:e maj och då är också vår 12-åriga bröllopsdag. I morse åkte Nicke och Joline till Hässleholm på Powermeet, bilutställning och crusing och kommer hem imorgon så jag ska fira mamma på dagen med syrran och senare på kvällen blir det smörgåstårta och firande med familjen här hemma. Jag är hemma med hundarna och pysslar på i köket med smörgåstårta och lite bakverk. Rabarberna har ju kommit och då passar jag på att koka en enkel kompott.Det är ju så gott och användbart till mycket. Här har jag den som fyllning i rulltårta men den är lika god på rostat bröd som i yoghurt. Önskar er alla en toppenfin helg!❤️ PUSS

Ljus rulltårta grundrecept :

3 ägg

1 ½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning :

Rabarberkompott

Garnering :

Florsocker

Vispad grädde

Jordgubbar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna ca 25*40. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med kallt vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långänden. Garnera.

Rabarberkompott gör jag bara på en högt. Ett par stjälkar som jag skär ner i bitar. Ner i en kastrull o så lite vatten i botten, bara så det får fäste att koka upp. Sen tillsätter jag socker lite beroende på hur sött/syrligt jag vill ha det. Bara att smaka av. Några droppar röd hushållsfärg tillsätter jag också, enbart för att det blir lite finare.😉

När kompotten svalnat är det bara att bre på ett lager på rulltårtsbottnen.

Och rulla ihop. Ställt kall i kylskåp en stund före du garnerar med grädde och jordgubbar.

Morsdagstårta


 
Fyllning:
Mandelbotten
Rabarberkompott
Jordgubbsgelé med jordgubbar
Rabarbermousse med jordgubbsbitar (gjort på pulver)
Täckt med marsipan
Blommor i färgad marsipan
 

Rabarbertider!

Rabarber- och kanelmuffinsJag älskar rabarber! Jag har skrivit tidigare om att rabarber är perfekt som ”äpplen” för de som inte vill äta frukt.

Vilka är mina favoritrecept med rabarber?

ALLA!!

Nej, men om jag ändå ska välja ut några av alla rabarber-recept som finns på bloggen så blir det:

Rabarber och kanelmuffins de är underbara, är det någon gång man just inser att de kan ta äpplets plats är det här ;)

Kall Rabarbermousse är supergott som dessert efter grillat på sommaren!

Sedan det enklaste av dem alla rabarerkärm och har du vitt vin hemma lyxig rabarberkompott

Njut rabarberna!

Rabarbersemifreddo
 
Antal portioner: 10

Ingredienser
1 l färsk rabarber (cirka 5 långa stjälkar)
1 st färsk vaniljstång
4 dl strösocker
0.5 dl vatten
4 st ekologiska ägg
3 dl vispgrädde
3 dl tjock grekisk yoghurt
färska jordgubbar till servering



              
 
 

1. Skär den oskalade rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
 
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Koka rabarber, urskrapad vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull, i cirka 30 minuter. Rabarbern ska koka sönder och få en simmig konsistens.
4. Låt kompotten svalna ordentligt i kyl, plocka ut vaniljstången.
5. Separera äggen utan att det kommer någon gula i vitan
6. Vispa äggulorna krämigt och vänd ihop dem med rabarberkompotten.
7. Rengör och torka visparna och vispa äggvitorna till ett vitt skum (i en torr och ren bunke).
8. Vispa grädden fluffigt och vänd ihop med yoghurten.
9. Blanda rabarberkompotten med gräddyoghurten och vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna.
10. Häll smeten i en form och frys glassen i 3-4 timmar så att den är ”halvfryst”. Servera med skivade färska jordgubbar.
 
Riktigt himla jättegott!!!!!

 
Lyxig rabarberkompott

4-6 portioner

500 gram skivad rabarber
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 liten kanelstång
0,5 vaniljstång, urgröpet + stång
0,5 d-1 dl vitt torrt vin
2 gelantinblad

Gör så här:
Lägg gelantinget i blöt i kallt vatten misnt 5 min.
Ansa och skiva rabarbern ca i 1-2 cm bitar, gör gärna lite olika storlekar.
Lägg dem i en kastrull och lägg i övriga ingredienser utom gelantinet.
Låt det hela få ett uppkok och sedan sjuda tills rabarbern är något lite mjuk.
Ta från värmen och låt det dra i ca 10 minuter. Fiska upp vaniljstången och kanelstången.
Rör i gelantinet.
Rabarbern mjuknar mer under tiden det svalnar av.

Servera rabarberkompotten kall med lättvispad grädde eller vaniljglass.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,