Lövbiffsgratäng
Källa: glamrock
Portioner: 2

Ingredienser:
Ca 300 gram lövbiff
125 gram Danablu mögelost
3 dl grädde
Lite purjolök
Salt och peppar


Gör så här:
Börja med att smula ner mögelosten i en kastrull. Slå över grädden och värm på låg värme på spisen (ge det åtminstone 20-25 minuter så osten får smälta ner lite, men det behöver inte bli en helt slät sås) Strimla lövbiffen och lägg i smord form. Du ska INTE steka den innan utan lägg ner den som den är. Salta och peppra och strö över hackad purjolök. När ostsåsen smält ihop häller du den över lövbiffen och ställer in i mitten av ugnen på 225-250 grader och när rätten fått en fin färg är det dags att ta ut den (tar ca 20-25 minuter) Köttet har dragit ihop sej och det blir lätt att skära upp och det finns god ostsås att hälla över t ex kokt blomkål eller broccoli eller vad du nu kan vilja äta till gratängen. Smaklig spis!
LCHF recept för Grillad lax med ugnsrostade morötter

Enkel och god rätt nu när det finns bra rotfrukter att tillgå. Är morötter för sött för dig så välj zucchini istället. Crèmen av soltorkade tomater hittar du bland oliver eller krossade tomater i affären.

LCHF Grillad lax med ugnsrostade morötter
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
300 g morötter
1 dl skalade pistagenötter
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
skalet och saften av 1 citron
1/2 dl olivolja
salt
peppar
4 laxfiléer
olivolja
100 g chèvre
2 msk tomatcrème (mixade soltorkade tomater, finns på burk)
1/2 dl crème fraiche

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna. Sätt ugnen på 200 grader.

Skala morötternas och dela dem på längden. Hacka nötterna grovt och skiva vitlöken och ingefäran tunt. Riv skalet av citronerna och pressa saften.

Lägg morötterna i en ugnsfast form och blanda med nötter, vitlök, ingefära, citronskal, citronsaft och olivolja. Strö över lite salt och peppar.

Ställ in i ugnen och baka i 20-30 min beroende på morötternas tjocklek.

Pensla laxfiléerna med lite olivolja och grilla på utegrillen eller i grillpannan. Salta och peppra.

Mixa chèvre med tomatcrème och Crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Vilka är framtidens vinnare?

Det är dagens ungdomar som förstår sambanden mellan kost och hälsa!

De som i framtiden kan bevara hälsan är de som är vinnarna, inom många områden…
tror jag…

arbete
sjukvården
fortplantningen

vilka fler områden kan det finnas?

 

 

 

Frosting mocca

Frosting mocha  – ett härligt recept på frosting mocca (chokladglasyr med mocca smak) som du kan använda till mocca cupcakes, choklad cupcakes eller någon annan ch0kladkaka !

Helt underbar frosting och perfekt för dig som både gillar choklad och kaffe! Nu kan du avnjuta smarriga cupcakes med mocca frosting!

Ingredienser

Frosting mocca

(räcker till ca 12 cupecakes)

  • 5 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör, mjukt
  • 1/4 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
  • 2 – 3 msk starkt kaffe, kallt kaffe.

Gör så här

Mocca frosting (mocca glasyr)

  1. Ta fram en skål och blanda ihop florsocker och kakao!
  2. Tillsätt det mjuka smöret och vaniljextraktet – rör om!
  3. Häll gradvis i det kalla kaffet tills glasyren får önskad konsistens.
  4. När glasyren har fått rätt konsistens så kan du frosta dina mocca cupcaksen med glasyren – du kan lägga så mycket du vill!

The post Frosting mocca appeared first on Cupcakes.se.

Frosting mocca

Frosting mocha  – ett härligt recept på frosting mocca (chokladglasyr med mocca smak) som du kan använda till mocca cupcakes, choklad cupcakes eller någon annan ch0kladkaka !

Helt underbar frosting och perfekt för dig som både gillar choklad och kaffe! Nu kan du avnjuta smarriga cupcakes med mocca frosting!

Ingredienser

Frosting mocca

(räcker till ca 12 cupecakes)

  • 5 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör, mjukt
  • 1/4 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
  • 2 – 3 msk starkt kaffe, kallt kaffe.

Gör så här

Mocca frosting (mocca glasyr)

  1. Ta fram en skål och blanda ihop florsocker och kakao!
  2. Tillsätt det mjuka smöret och vaniljextraktet – rör om!
  3. Häll gradvis i det kalla kaffet tills glasyren får önskad konsistens.
  4. När glasyren har fått rätt konsistens så kan du frosta dina mocca cupcaksen med glasyren – du kan lägga så mycket du vill!
Vi äter oss till skrumplever

Skriver Anna Bäsén i Expressen idag.
“Att hålla vikten är inte en banal utseendefråga. Det är en fråga på liv och död. Att vara fet förkortar livet med i genomsnitt 13 år.
Orsaken är de dolda följdsjukdomar som övervikt och fetma leder till. Sjukdomar som kommer smygande och ofta inte ger några allvarliga symtom i början.
Högt blodtryck, höga blodfetter, ledbesvär och typ 2 diabetes är några av de mer välkända.”

Anna Bäsén som tror att LCHF-barn slickar på fryst kokosfettklumpar istället för glass, skriver här inte något om vad de äter de som får skrumplever, jo de äter väldiga mängder socker dvs fruktos och HFCS (high fructose corn syrup).
En femtedel av Sveriges befolkning lider av fettlever!

När man samtidigt skriver i Expressen om att Diabetiker kan bi friska med LCHF kost är det mkt märkligt att folk som påstår sig kunna tänka och dra slutsatser inte gör det!?

Varför inte dra den slutsatsen att, om du kan äta dig frisk från diabetes och går ner i vikt att den kosten då borde förebygga skrumplever?

 

 

Bloggar etiketter: ,

Boktips: Mjölkrevolutionen

Fredrik Coltings bok MjölkrevolutionenNaturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu) handlar om mjölk i färsk form och är en bok alla bör läsa, då förstår man att färsk mjölk också  tillhör urspungskosten. Finns lämningar som är 30.000 år gamla som man anser vara hägn för mjölkdjur. Man hittar också kärl med mjölkrester i.

Det boken främst tar upp är att det är  den processade mjölken som gör oss sjuka och istället för att bygga upp oss så som den äkta färska mjölken gör så degenererar den oss. Den är en bidragande orsak till mycket av vår ohälsa jämsides med spannmålet och det moderna vetemjölet.

Hade mjölken fått lov att vara färsk  så finns allt det goda kvar och det till och med botar sjukdomar denna äkta färska obehandlade mjölk.
Detta med vad färsk är visar Fredrik väldigt tydligt i boken. Han ifrågasätter om äpplemos och jordgubbssylt är färska äpplen och jordgubbar? Jag tror alla säger att dessa moser och sylter inte kan räknas för att vara färska. Men upphettad mjölk säger Arla och andra är färsk??

När man får läsa om  vad som händer mjölken och framförallt varför man pastöriserar all mjölk idag så blir man lika mörkrädd som när man läser om hur margarintillverkningen främjades och det mättade fettet fick stå i skamvrån. Återigen så gör man något på felaktiga grunder och man fortsätter trots att det finns mer och mer information om den äkta färska mjölkens hälsosamma egenskaper och att i processad mjölk har man tagit bort allt det.
Man menar på att detta  är bättre…
Bättre att alla blir sjuka av processad mjölk än att några få blir sjuka av äkta färsk mjölk. När man läser boken inser man också att det knappt finns någon som blivit sjuk och dött av obehandlad mjölk i vår tid… man belv sjuk förr av den för att hygienen var dålig och man tillsatta krita med mera för att man spädde ut den så fasligt. Läs boken och alla kommer förstå att “lögnfabrikerna” varit i farten (igen)!

Lite annan info som kommer fram är att katter (är laktosintoleranta) och laktosintoleranta människor kan dricka denna obehandlade mjölk helt utan problem. Då denna mjölk innehåller allt som behövs för att bryta ner den.
Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken borta.

Den mjölk som ska drickas obehandlad är mjölk från friska gräsbetande kor, inte från kor som får kraftfoder, där i finns alltför mycket skit i så som soja, han ägnar också ett stycke åt varför man ska slänga sojamjölken.
Korna ska  helt enkelt leva på gräs och örter, grovfoder och ensilage. Exakt så som de gjort sedan “tidensbegynnelse”… inte födas upp i denna manipulerande värld, som påstås värna om vår hälsa, när det i själva verket är en konserveringsprocess för att öka vinsterna i industrierna så som Arlas fickor, inte ens bönderna får ju rätt betalt!

Väljer att sluta min lilla recension med några rader som Fredrik avslutar sitt förord med:
Jag hoppas du är en aning förbannad och jag hoppas du gör något åt det.För att ta sig från korkad till upplyst är det mycket som ska göras. Du behöver kunskap, mod och en strävan att förstå. Lär dig allt du behöver och ta makten över din egen kropp, din egen hälsa. Du är en del av naturen och moder jord. Hur du än väljer att börja så kom ihåg att det viktigaste är att du gör just det. Att du börjar. 

Behöver du ytterligare fakta innan du vill köpa boken läs Margareta Lundströms recension på kostdemokrati 

KÖP BOKEN BOKUS och Adlibris

 

Bloggar etiketter: , ,

Expressen listar 24st LCHF restauranger – LCHF.se listar 4st

Expressen listar upp 24 restauranger som serverar LCHF mat och som sist i raden så står hamburgerkedjan MAX, dock är den bara lowcarb alltså INTE LCHF det får man då försöka göra själv med extra tillbehör så som ex bacon.

LCHF.se sajten har en LCHF-certifiering och där finns bara 4 st restauranger, troligtvis pågrund av det kostar något att få denna certifiering.

Sedan är det ju relativt lätt att på alla restauranger be om en sallad istället för potatis, pasta och ris. Värre är det att få smör!
LCHF-certifieringen garanterar smör på de restaurangerna.

Frågar man efter smör så har de det säger dom och kommer fram med Milda, det behövs en utbildning bland serverings-kökspersonal i vad som är smör och vad som är margarin. Råder stor brist i sådan (tycker jag) baskunskap på många restauranger…

 

Bloggar etiketter:

Ullaredsresan och lite nytt till köket


I lördags drog jag och Joline till Ullared, det var där jag avslutade sist!

Nu är vi hemma i Öjkroken igen och det var ett skönt avbrott från Öland med allt ståhej här med viktoriadagen och turister i miljontals. Vi körde hemifrån 04:10, och hur jag lyckades hålla mig vaken tills vi kom hem igen efter bara 3 timmars sömn, (kunde ju förstås inte somna i tid på kvällen) är en gåta… Bra mör i benen, 70 mil och 12 timmar senare var vi hemma igen! :-P

Det var himla skönt att komma iväg så pass tidigt ändå då vi var där strax efter öppning. Det var inte alls mycket folk under förmiddan och trots en riktigt fullträff till shoppingdag då regnet öste ner så behövde vi inte köa en enda gång, varken på parkering, eller i kassorna! Bara sånt gör ju att humöret är på topp!! ;-)

Hittade en del kläder till barnen och lite ”bra-ha-grejer” till köket, så här bjuder jag på ett litet urval och galna bilder från mig och Joline! :-P

Översta bilden; 
Ett måste när jag är i Ullared är att bunkra upp frysen med hönökaka, Åkes äkta hönökaka dessutom, den är godast av alla och alltid rykande färsk och nybakad. Det är mitt absoluta måste när vi åker till Ullared!


Tre nya ”foto-tallrikar”….


Krokar…


Trälåda och USA-scarfs…


Ett stopp för frukost på OKQ8 kl 06; smörgås och varm choklad…
Mobilväska, precis så som jag vill ha den, och cupcakesljus…


Lunch på vägen hem… Jag är aningens trött i ögat och vi sitter bara o dummar oss o tar knäppa bilder på varann inne i restaurangen medan vi väntar. Å de tar verkligen en hel evighet… :-P


Joline med ny tröja och usa-scarfs. Skumpa till barnen då vi ska ha lite kalas här på fredag för Max. Och så cara mints… To die for… ;-)

Mocca Cupcakes

MoCupcakes med mocha cha Cupcakes – ett härligt recept på mocca cupcakes – eller choklad cupcakes med mocca smak!

Helt underbara och perfekt för dig som både gillar choklad och kaffe!

Nu kan du avnjuta en kopp kaffe med härliga cupcakes med mocca frosting! 

Ingredienser

Cupcakes mocca

  • 3,5  dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl bryggkaffe, kallt bryggd kaffe
  • 1 dl olja
  • 2 ägg
  • 3 tsk äppelcidervinäger
  • 3 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)

Frosting mocca

  • 5 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör, mjukt
  • 1/4 tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)
  • 2 – 3 msk starkt kaffe, kallt kaffe.

Gör så här

Mocca cupcakes

  1. Ta fram en stor skål, rör samman de torra ingredienserna mjöl, kakao, bakpulver  och salt.
  2. Ta fram en annan mindre skål, blanda  ihop strösocker, kaffe, olja, ägg, äppelcidervinäger och vaniljextrakt. Rör ihop tills det är bra blandat!
  3. Tillsätt de torra ingredienserna i den stora skålen med de våta ingredienserna och rör tills det blir en bra blandning och muffinssmet.
  4. Ta fram din cupcakesbakform i plåt och fyll med cupcakesformar i papper.
  5. Fyll cupcakesformarna med 2/3 av cupcakessmeten.
  6. Grädda i 180 ° C i ca 20 – 25 minuter eller tills en tandpetare kan införas i mitten av en cupcake och den kommer ut ren utan att smet fastnar på den.
  7. När cupcaksen är färdiggräddade – låt cupcaksen svalna i 10 minuter i muffinsbakformen.
  8. Ta sedan bort cupcakes från bakformen och låt de svalna ordentligt på ett galler.

Frosting mocca

  1. För att göra moccaglasyren, blanda florsockret och kakaon, tillsätt smöret och vaniljextraktet och häll gradvis i kaffet tills glasyren får önskad konsistens.
  2. Frosta de kylda cupcaksen med glasyren såsom önskas.

Cupcakes dekoration

Om du vill så kan du dekorera dina cupcakes med strössel, exempelvis chokladströssel

The post Mocca Cupcakes appeared first on Cupcakes.se.