Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

LCHF – Ugnsbakad lax i grädde, chutney och örter
LCHF - Ugnsbakad lax i grädde, chutney och örter
Källa: Piggapeggy
Portioner: 4

Ingredienser:
4 laxbitar á 125 gram per styck
Salt
5 dl vispgrädde
2 msk Chutney (chilli mango använde jag)
3 msk färsk gräslök, hackad
1 msk dill, finhackad
Salt och peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Salta fisken lätt om alla sidor. Blanda grädde med chutney och örter samt salta och peppra lätt. Blanda och häll blandningen över fisken och ställ in i mitten av ugnen och låt stå 30 minuter.
Kassler i ugn med grönsaker
Kassler i ugn med grönsaker
Källa: Periodisk fasta
Portioner: 4

Ingredienser:
700 gram kassler
2 st röd lök(ar)
3 st tomat(er)
3 st paprika(or), olika färger
salt och peppar
1 burk(ar) crème fraiche, smaksatt med t.ex. franska örter
1 dl cheddarost, riven
Gör så här:
Kassler är salt så det behövs inget extra salt men om du väljer någon mildare crème fraiche kan du dra några varv med pepparkvarnen innan rätten åker in i ugnen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva kasslern i 0,5 cm tunna skivor. Smörj en form med olivolja. Placera ut kasslerskivorna på botten.

2. Skär grönsakerna i bitar och lägg paprikan och löken ovanpå kasslern och tomaterna överst. Salta och peppra. Men var lite försiktig med saltet eftersom kassler är salt. Klicka över såsen på grönsakerna. Grädda i ca 30 minuter. Ta ut och strö på osten. Grädda 10 minuter till.
Blomkålspizza
Blomkålspizza
Källa: LCHF-recept.se
Portioner: 4

Ingredienser:
4 dl blomkål
4 dl ost
1 ägg
peppar
tomatsås
örter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Det är lika bra, eftersom vi ska alldeles strax använda ugnen.

Blanda sedan riven blomkål med riven ost tillsammans med peppar och ägg. Sedan använder du händerna för att ?massera? ihop det hela. Tryck sedan ut allt på en ugnsplåt med ugnsplåtpapper. Det ska kännas smuligt! Men det kommer att smälta ihop. Din botten bör täcka nästan hela bakplåten.

Låt ditt lilla verk sedan stå i ugnen i ca 15 minuter. Applicera sedan ost i form av mozzarella eller ?vanlig ost? och låt stå i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smällt.
Sen är det bara låta ditt kreativa sinne gå till verket med ingredienser. Ta det du har hemma!

I det här fallet användes svarta oliver, kronärtskockshjärtan, salami, ruccola och pistaschnötter.
LCHF Blomkålspizza

En smarrig och god pizza gillar väll alla!? Denna pizza följer alla spelregler som LCHF-kräver och är dessutom riktigt god!

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Det är lika bra, eftersom vi ska alldeles strax använda ugnen.

Blanda sedan riven blomkål med riven ost tillsammans med peppar och ägg. Sedan använder du händerna för att ”massera” ihop det hela. Tryck sedan ut allt på en ugnsplåt med ugnsplåtpapper. Det ska kännas smuligt! Men det kommer att smälta ihop. Din botten bör täcka nästan hela bakplåten.

Låt ditt lilla verk sedan stå i ugnen i ca 15 minuter. Applicera sedan ost i form av mozzarella eller ”vanlig ost” och låt stå i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten har smällt.

Sen är det bara låta ditt kreativa sinne gå till verket med ingredienser. Ta det du har hemma! I det här fallet användes svarta oliver, kronärtskockshjärtan, salami, ruccola och pistaschnötter.

Kommentera gärna nedan med varianter av denna LCHF pizza!

Squashsallad
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1/3 squash i tärningar
½ dl cremé fraiche
¼ finhackad rödlök
1-2 tsk olivolja
½ tsk senap
Salt, peppar, vitpeppar
Färska örter tex gräslök eller timjan

Gör så här:
Tärna squash och finhacka rödlök. Blanda sedan ihop allt i en bunke. Smaka av med kryddor och örter. Servera till ditt favorit kött eller till tex korv.
Glutenfri pizza delux
Glutenfri pizza delux
Källa: Hälsa som livsstil
Portioner: 1 braspanna

Ingredienser:
Pizzadeg
100 g riven ost
4 ägg
0,75 dl vatten
1 msk fiberhusk
0,5 dl mandelmjöl
0,25 dl kokosmjöl
Lite salt

Tomatsås
Tomatpuré
Basilika (gärna färsk, men vi har alltid lite olika örter i frysen och fryst basilika går lika bra)
Salt och peppar

Vitlökssås
1 burk creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Rivet citronskal efter smak
Salt och peppar.
Gör så här:
Pizzadeg
1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
2. Använd elvisp och vispa ihop alla ingredienser men rör i osten sist.
3. Låt stå ca 5 min. Fördela degen tunt på en plåt.
4. Grädda i ugn ca 15 minuter

Tomatsås
Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Fördela ett jämnt lager på den bakade pizzabotten. Lägg sedan på önskat pålägg på pizzabotten och grädda i 200 grader tills osten smält och allt fått fin färg!

Vitlökssås
Blanda samman alla ingredienserna i en skål. Avsluta med att riva i lite citronskal och rör om.

Pasta med gorgonzolasås och sommarprimörer

pasta_gorgoznola_primörer
Vem älskar inte pasta och en god sås? För att inte tala om gorgonzolasås?? Faktum är att även de som inte gillar mögelost i sig, alltså till ostbricka eller smaken överhuvudtaget brukar älska den här såsen ändå. ;-) Smaken blir ju mildare än osten i sig mild tack vare gräddmjölken, och konsistens är ju inte ost utan SÅS. ;-) Ja, ni fattar!

Jag har börjar tröttna rejält på grillat nu så när syrran bad mig laga trerätters åt henne och kompisen igår så bannlyste jag allt vad grillat heter och körde på pasta till varmrätt istället!

Med fräscha primörer såsom salladslök, paprika och späda morötter blir det en härlig sommarrätt med världen godaste sås! Jo, den gick hem hos tjejerna, liksom förrätten… Dom skulle aldrig mer gå ut och äta på restaurang, istället ringa syrran! Det ser jag som ett gott betyg! :-P

Senare idag ska ni även få recept & bilder på desserten jag serverade, och vad dom tyckte om den! :-P

Gorgonzolasås : 
1 klick smör
5 dl gräddmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
150 gram gorgonzola eller annan grönmögelost
maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en kastrull och slå på gräddmjölken (hälften mjölk/hälften grädde). Låt koka upp. Tillsätt vitvinsvinäger. Sänk värmen och smula ner osten. Låt den smälta ner. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt & peppar.

Blanda pasta med såsen och servera med sommarprimörer. Här har jag skurit späda små morötter i stavar och kokat hastigt i saltat vatten. Paprika, färsk rödlök och örter.

pasta_gorgonzola

Smörfrästa champinjoner med timjan och vitlök – ett gott tillbehör till grillat!

champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta
Ett väldigt enkelt men gott tillbehör till en fin grillad köttbit är dessa champinjoner som smörstekts med vitlök och örter. Går alldeles utmärkt att förbereda några timmar innan och bara värmas på före servering. Variera svampen efter tillgång. Champinjoner, kantareller, karl johan, portabello etc. Garanterat uppskattat! :-P

Det här behöver du : 
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

smörstekta_champinjoner_grilltillbehör

Sommarens grilltallrik med nypotatis

grillat_kött_karre_nypotatis
Igårkväll satt vi ute på altanen i kvällssolen och grillade. Jag och Joline hade burit upp alla utemöbler tidigare på dan och planterat lite blommor och örter. Vi skurade och tvättade och alla möbler blev som nya och muurikkaköket fick sig en ordentligt makeover och är så skinande det bara kan bli, inte ett litet sot nånstans och stekhällarna rengjorda och insmorda. Så mycket roligare det är när allt fått sig en uppfräschning. ;-) Myggen lös med sin frånvaro och då kan man verkligen njuta, vilket vi gjorde!

Första gången i år som vi äter nypotatis och då ska den serveras med grillad karré, ett gott vitlökssmör och sparris. En fruktig tomatsallad med nektariner gjorde jag till också. Kan inte beskriva hur gott det blev allting, hittills bästa grilltallriken i år! :-P

Marinad till 1 kg karré;
1 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar

Vitlökssmör;
50 gram smör
2 msk olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Salt & vitpeppar

tomatsallad_grillsallad_grillat

Vinegrette till tomatsallad;
½ dl olivolja
2 msk tomatvinäger
2 tsk honung
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tättslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.

marinerat_marinad_karre
Karréskivor i marinad 24 timmar.

basilika_plantera_örter
Lite från vår plantering, färska örter direkt från kruka till tallrik.

grillad_karre_grillat_nypotatis
Vansinnigt, dundersuper-gott!! ;-)