Cupcakes

Cupcakes av Cheryl Lindblad

Cupcakes

Cupcakes är inte att förväxla med muffins. Muffins bakas oftast genom att man blandar de torra och de våta ingredienserna var för sig och sedan snabbt rör ihop dem. Cupcakes innehåller oftast mer socker och fett och blandas på samma sätt som en sockerkaka.

En cupcake är en liten skapelse i sig och du kan vara väldigt kreativ med glasyrer och garneringar om du vill. Kakorna passar bra till kalas, som efterrätt till den finaste middag och naturligtvis till vardagsfika.
Cupcakes är ett engelskt ord som användes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet för att beskriva kakor där ingredienserna mättes i en kopp.

Liknande recept fanns även här i Norden och ibland ser man fortfarande recept där man använder en kopp som mått.

Med tiden kom ordet cupcakes att beskriva kakor som gräddades i en liten form eller cup. Formarna var ofta av metall eller keramik och efter ett tag utvecklades små pappersformar.
Fördelen med cupcakes är att de lätt kan tas med på utflykt eller om man är bortbjuden. Du kan med fördel frysa kakorna och ta fram dem en och en när du har lust.

Författaren Cheryl Lindblad har, tillsammans med fotografen Helén Pe, återigen skapat en färgrik och spännande bok med många inspirerande recept.

Köp Cupcakes!

The post Cupcakes appeared first on Cupcakes.se.

Grova frukostmuffins med fikon och mandel

matmuffins_recept_frukost_muffins
Igår bakade jag och Joline supergoda frukostmuffins med massa gott i som fikon, mandel, pumpakärnor, 4-kross och havregryn. Dom blev kalasgoda, saftiga och väldigt mättande. Helt klart en muffins för pulkabacken när man behöver fylla på energi! :-P

Joline skrev noga ner receptet på sin surfplatta under tiden de bakades så här får ni recepet enligt henne :

12 st bröd/frukostmuffins 

jolines_recept_frukostmuffins

muffinsformar_brödmuffins_matmuffins_recept
Vi klippte till egna muffinsformar av bakplåtspapper, tycker de passar fint till såna här muffins.

muffins_recept_matmuffins_brödmuffins
Tjusigt va?! ;-)

miffins_brödmuffins_frukostmuffins_matmuffins
Fördela rejält med smet i alla formar. 12 st.

bröd_muffins_filmjölksbröd
Färdiggräddade efter 1 timme i ugnen i 175 grader.

frukostmuffins
Kalasfina!

frukost_bröd_enkelt_snabbt_brödrecept_recept_muffins
Och inuti…

frukostmuffins_fikon_mandel

The post Grova frukostmuffins med fikon och mandel appeared first on Kryddburken.se.

Mustiga chokladmuffins al’a LCHF!
Mustiga chokladmuffins al'a LCHF!
Källa: Evelinas värld
Portioner:

Ingredienser:
0,5 tsk vaniljpulver
4 ägg
200 g mörk choklad (minst 70%)
200 g smör
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull och ta av från värmen.
Lägg i chokladen och låt den smälta i det varma smöret.
Vispa äggen fluffigt och ha sedan i grädde och vaniljpulver, vispa.
Häll sedan i chokladsmeten och vispa.
Fyll smeten i muffinsformar och grädda i ugn i 10-12 minuter på 225 grader.
Låt muffinsen svalna innan du äter och ät förslagsvis med lite vispgrädde till.

Du hittar massor med andra LCHF recept på min blogg:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Citronmuffins

ca 8 st beroende på stl på formen, här är det stora formar

4 ägg
2 msk Bakery+  Mariannsocker
1 stor citron, rivet skal och saft
75 gram smält osaltat smör
1 dl creme fraiche
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1, 5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt.
Häll i citronsaft o skal, smör och creme fraiche, blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten.
Skeda upp i formar och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

Tips. Om du inte vill ha ”flisiga” muffins som på bild stryk till dem något i formarna med ryggen av en blöt sked.

©MariannAndersson

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Ägg & bacon cocotter

cocotter_egg_bacon
Efter en skön och avkopplande lördag med sovmorgon, sen frukost, eller snarare brunch med pannkakor och cocotter har vi ägnat dagen åt att rita & måla med barnen tills jag kom på strax innan 17 att det ju faktiskt är trettondagsafton idag och då äter alla ölänningar kroppkakor… Visste väl att jag hade glömt nåt!?!

Men sagt o gjort, några minuter innan klockan slog 17 åkte Nicke iväg och köpte nykokta kroppkakor borta hos ”Eva´s kroppkakor” i Salomonstorp! TACK mannen, det gjorde du bra! :-P

Nog så skönt ändå att inte va helt slut efter en dags kroppkake-kokande.
Ja, så här är jag NU! 
Proppmätt efter två kroppkakor och har äntligen satt mig för att blogga upp detta vansinnigt goda, otroligt enkla men ändå lyxiga recept med små cocotter a la ägg & bacon!

Ni kan aldrig ana hur gott det är…

6 st
Det här behöver du : 
6 skivor rostfranska
6 ägg
Persilja
50 gram bacon
2 msk grädde
Örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut varje brödskiva med kavel riktigt tunt. Värm bröden lätt i micron så går det lättare att få ner dom i muffinsplåten utan att dom går sönder. Ett tips är att riva remsor av bakplåtspapper och lägga i muffinsplåten innan du trycker ner bröden då går de lätta att lyfta ur sen.

Knäck ett ägg i varje brödform. Strö över hackad persilja, strimlor av bacon som du lägger lite över kanten, örtsalt och några droppar grädde i varje.

Grädda i 225 grader ca 10-15 min beroende på hur ”tillagade” du vill ha äggen. Om ytan skulle börja bli något bränd men du ändå vill ha äggen mer tillagade kan du köra dom i micron före servering till önskad konsistens. Tänk också på att de fortsätter att tillagas en stund efter att du tagit ut dom ur ugnen.

ägg_muffinsplåt_bacon
”Brödkorg” med ägg och persilja. Glöm inte remsan med bakplåtspapper i botten så kan du enkelt o lätt lyfta ur dom sen när dom är klara.

cocotter_ägg_bacon
Bacon & örtsalt…

ägg_bacon_cocotter
Efter 12 minuter var jag nöjd. Äggulan är perfekt krämig. Vill man ha ägget mer tillagat går det utmärkt att köra några sekunder i micron före servering.

ägg_bacon_frukost_brunch
W
oooillaaaa!! :-P

egg_cocotte_bacon
Ett sånt här recept kräver sin ”insider-bild” också! ;-)

The post Ägg & bacon cocotter appeared first on Kryddburken.se.

Jolines stjärn-cupcakes med vanilj och cream cheese frosting

cupcakes_vit_choklad_cream_cheese_frosting
Här kommer stjärnsmällarna vi hade på nyåret. :-P Jolines stjärn-cupcakes med cream cheese frosting och vita choklad-stjärnor! Grymt goda, söta och charmiga på samma gång!

12-14 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop de torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa! Grädda i pappersformar i ugn ca 15 min 175 grader, eller i muffinsmaskin.
Cream cheese-frosting : 
100 gram philadelphiaost
3 – 4 dl florsocker
några droppar citronsaft
GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop cream cheese (philadelphiaost el. annan naturell färskost) med florsocker till en ganska fast konsistens, men som ändå går att spritsa. här är mängden florsocker helt beroende på hur du vill ha konsistensen. Ställer man frostingen i kylskåpet ett tag innan man spritsar så blir det mer ”hård” än när man precis rört ihop den.

vit_choklad_stjärnor_cupcakes
Dekorationen består av vanlig smält vit choklad (ca 100 gram) som breds ut på bakplåtspapper, sen på med strössel och svalna i kylskåp. Figurer kan man sen ta ut med pepparkaksmått som här stjärnor. Doppa måttet i hett vatten först så går det enklare att få hela fina stjärnor.

cupcakes_cream_cheese_frosting
Söta stjärn-cupcakes till nyåret som Joline bakat! :-P

The post Jolines stjärn-cupcakes med vanilj och cream cheese frosting appeared first on Kryddburken.se.

Helgen som gått… Bortskämd till tusen…


Hur sammanfattar man en helg med nyvunna vänner som kör hit för att ”blind-date:a” familjen Kryddburk med både julmarknad, bubbel och 40-års firande?! Presenter i massor, god mat och härligt sällskap in på småtimmarna!

Jo – Bortskämd! :-P
Känner mig lyckligt bortskämd efter en sån härlig helg.

Pernilla, hennes make och 2 pojkar anlände till Öland på lördan, vi träffades i snöyran och gick på julmarknad tillsammans, sen höll vi oss här hemma inne i värmen, skålade och myste. Det är ju nåt visst med att man aldrig träffats på riktigt och så bara smäcker man ihop en helkväll (ja, å lite av natten) och så stämmer allt!! ;-)

Finaste vännen Pernilla! Som vi tjattrat på facebook och hållit låda och hör å häpna har vi faktiskt sett film ihop också. Jaaa… Fast de va ju några mil emellan oss. Haha, men roligt hade vi! :-P

Barnen fann varann ganska snabbt och var även ute framåt småtimmarna och spökade runt i snön. Det delades ut presenter i mängder från Pernillas familj, den ena efter den andra. Ja, så fantastiskt kul vi haft! Tack Pernilla, Stellan, Julius och Tim! Ni är bara för härliga hela bunten. Och en ära att få fira en 40-års dag helt apropå! :-P

Pernilla, födelsedagsbarnet själv (hon ser inte en dag ut över 30!) är en riktig fena på att göra fina saker, dekorera hemmet, baka, dona och feja i hus och skog sådär som bara en ”Bråtåsare” kan! ;-)

Detta vackra julkort har hon suttit och knåpat med i timmar kan jag gissa. Det står nu så fint på vårt köksbord och då finns dom ju kvar här på sätt och vis och man tänker på dom så fort man ser kortet.


Håll med om att det är vackert och Pernilla har verkligen en genomgående stil i allt hon gör, det är så murrigt, mysigt, varmhjärtat med färger och kontraster och så den där ”feelingen” över allt som bara lyser; Pernilla!


Baksidan av kortet.


Här ska gubben och jag ligga i sängen och dricka varm choklad med marhmallows en hel dag! ;-)


Vackra juldukar, kökshanddukar och löpare…


Brödkorg i linne med röda hjärtan, jag som älskar hjärtan!!


Muffinsformar! Rosa, turkos och prickigt 50-tal! :-P


Hon är en fena i köket Pernilla! Här levererar hon de vackraste struvorna hon har gjort själv i sötaste pappers-boxen.


Åt mat gjorde vi också… Men det kommer i ett annat inlägg! :-P

The post Helgen som gått… Bortskämd till tusen… appeared first on Kryddburken.se.

Saffranskaka med kanelfyllning

En underbart härlig saftig saffranskaka med lätt krämig kanelfyllning.

ca 14 bitar
5 ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1,5-2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1-2 pkt saffran

Fyllning:
50 gram smält osaltat smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
0,5-1 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Kanelfyllningen:
Smält smöret blanda i övriga ingredienser väl.
Saffranskakan:
Smält smöret. Vispa ägg fluffigt i några minuter. Tillsätt sötning, saffran,smör och grädde och blanda väl.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper. Bred ut halva saffranssmeten i botten och klicka/bred över kanelfyllningen och bred över resterande saffranssmet. Toppa med lite flagad mandel. Grädda 175 grader i ca 30 minuter.

Tips: Går även att grädda i muffinsformar och fördela en klick kanelfyllning och täck med resterande smet. Grädda i 175 grader i ca 15 min.

©Mariann Andersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Höga och fina bananmuffins


Nu har jag varit flitig och förberett både kvällsmat städat och eldat här hemma idag. Tjo va de går undan! :-P Tack för alla värmande ord igår… Ja, rösten den är borta med vinden och vill inte komma tillbaka och som jag skrev på facebook så är det 5:e veckan nu så det börjar bli lite tjatigt och inte kändes det ett dugg bättre av att jag tvingade mig till doktorn heller, för det är ju nånting jag verkligen tycker de där med sjukhus…. :(

Det är inte så mycket man kan göra åt det utan att va TYST, å de e ju lätt… ;-) Ska höra av mig igen nästa vecka å då blir det kanske remiss till öron/näsa/hals och talpedagod o sånt där kul… *bävar* Men idag är energin på topp hur som haver och det är bara att gilla läget, nån gång kommer den väl tillbaka i alla fall!

Till dagens recept; Här har vi ett gäng söta bananmuffins som jag ska ge bort i eftermiddag. Höga, fina och saftiga och lite extra gulliga blev dom i nya formarna jag hittade på Netto.

Det här behöver du : 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl grädde (alt. mjölk el. naturell yoghurt) 

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikaronat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och grädde med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slckepotten. Fyll 10 stora muffinsformar, grädda i 200 grader ca 15-20 min.


Söta muffinsformar från Netto…


Fyll formar till lite mer än hälften…


Dom blir garanterat höga och fina!


Å så en stor kram och tack till er för att ni alltid är så omtänksamma och bryr er! 

The post Höga och fina bananmuffins appeared first on Kryddburken.se.

Chokladcupcake med hallontopping till Fars Dag

Varför inte bjuda på Chokladcupcakes  till Fars Dag?

Chokladcupcake ca 12 st:
5 ägg
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
2 msk  Bakery+ sötning
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Hallontopping:
100 gram  frysta hallon silade
200 gram färskost typ philadelphia, cream cheese eller mascarpone
1,5  msk bakery+ sötning
0,5 dl grädde

Gör så här:
Kakan: Vispa ägg och sötning fluffigt i några min. Tillsätt grädden och de smälta avsvalnade smöret och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Häll alt skeda upp i muffins formar, ställ gärna formarna i en muffinsplåt. Grädda i 175 grader i ca 15-20 min. Låt de svalna.
Toppingen: hetta upp hallonen att de saftar sig och sila dem genom trådsil. Vispa upp färskost med sötning till en krämig smet. Blanda ner hallonpurén väl, ta i lite grädde i taget och vispa upp till en fluffig topping.

Spritsa eller bred över toppingen. Dekorera  gärna med färska hallon.

©Mariann Andersson

Bloggar etiketter: , , , ,