Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.




Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.




Korvstroganoff – en vardagsfavorit!

korvstroganoff_recept_vardagsmat_husmanskost
Det är vardagsmaten som står i fokus nu, det pratas om topplistor över svenska maträtter både bland matbloggar och i TV. Igår gjorde Peter Jihde en klassiker – spagetti och köttfärssås, eller som han kallade den själv; Peters ”köttasås”. ;-) Med lök, kalvfärs, pesto, grädde och topping med b la. purjo, tomat, vitlök och parmesan. Såg riktigt god ut!

Varianterna på den rätten är oooooändliga och det är väl de som gjort den så populär att den just går att variera så mycket! Jodå, jag har några varianter jag med; b la. HÄR och HÄR och skolans köttfärssås HÄR och ett till recept HÄR

En annan vardagsfavorit är korvstroganoff – går snabbt att svänga ihop och passar lika bra till ris som makaroner. ;-)

4 port
Det här behöver du :

ca 500 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och sallad.

falukorv_korvstroganoff

Klimatsmart i lagom tempo
Ja, sådana dagar behöver man emellanåt. Småfixa lite här och där.
Senare delen av eftermiddagen ägnades åt maten. Både att tillaga nytt, men också en närmare titt in i frysen. 
 
Nu är det ju, förhoppningsvis, snart dags för varmare klimat och då brukar inte höstens och vinterns middagar smaka lika bra. Årstidsbunden som man är även med maten.
 
Nästa vecka läggs fokus på att äta ex. kålpudding, fiskbiffar och köttbullar från frysen.
I kylen finns även en färdigköpt Pulled Pork, håller sig iofs till början på juni, men känns också helt rätt att försöka äta upp den inom det snaraste.
 
 
 
 
Det är så otroligt lätt att stoppa in  mat i frysen, men så svårt/trist, ibland, att ta fram. Bättring där !!

Soppa – bästa snabbmaten
Soppa finns i hur många varianter och smaker som helst. 
Här hemma är det nog med tomatsmak som bäst går hem hos båda barnen. Stora tösen har väl ett lite bredare spektra när det gäller smaker, men tomatsmak faller allt henne väl på läppen också.

Tillagningen är många gånger väldigt enkel.........kyla ner......och ta fram när det är matdags. 

Jag kan gärna förbereda med just soppa de dagarna jag arbetar lite senare. Helt perfekt för barnen att ta fram och värma upp. Serveras gärna med creme fraiche och/eller pasta.

Den här varianten tillagades senast:

Tomatsoppa med kokos.
för 4 pers

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 riven morot
1 rivet äpple
1 tsk torkad oregano
1 msk kokosolja, Kung Markatta
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
salt,peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Värm upp en kastrull med kokosolja. Fräs lök,vitlök,äpple, morot och oregano i några minuter på medelvärme.
Tillsätt tomatpuré,buljongtärning,krossade tomater och vatten. Låt puttra i några minuter. Tillsätt sedan kokosmjölk och smaka av med salt och peppar. Låt soppan bli genomvarm innan den serveras med till exempel kokt pasta och/eller creme fraiche


 
Kolhydrater avgörande för magsår

smör2Fastställer en studie gjord på Sahlgrenska i Göteborg.
Man skriver:
Varannan människa bär på magsårsbakterien Helicobacter pylori. Vem som blir sjuk och i värsta fall drabbas av cancer avgörs till viss del av vilken sorts kolhydrater vi har i magen. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. 

Ungefär hälften av jordens invånare är infekterade av bakterien Helicobacter pylori. Infektionen kan i många fall vara symptomfri, men också resultera i magsår eller magcancer.

Enligt nya studier vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, beror infektionens svårighetsgrad på vilka kolhydrater vi har i magens slemhinna.

Givetvis handlar det nu om att tillverka medicin. Man nämner att piller ska innehålla de goda kolhydrater, den sort som är negativ för  H. pylori-bakterien.
Sahlgrenska skriver: ”Det öppnar för möjligheten att i framtiden kunna motverka och bekämpa infektionen, antingen genom att modulera mucinerna eller genom kolhydratbaserade läkemedel.

Min tanke går ju då genast till vilken mat är då positiv eller negativ för denna  bakterie?
Vore väl bättre att då äta en mer magvänlig kolhydrat än den som göder denna  H. pylori-bakterien…

Ja just ja! Mat kan inte någon pillertrillare tjäna pengar på, nej just det så var det ju… men snart har vi nog klurat ut vilken mat det är som är positiv resp negativ i detta syfte, eller?

EDIT kl 14.08: eftersom jag är en forskande typ så ställde jag frågan till Emma  som gjort denna avhandling om just kolhydraterna. svaret får ni här:

”Det vi inte vet är om de kolhydrater vi äter kan tränga in i magens slemlager/slemhinna så bra att de kan nå där bakterien lever. Därför kanske man måste ha ett läkemedel med en substans som möjliggör detta. Men visar det sig att de kan det så hade det varit väldigt intressant. Det handlar främst om komplexa kolhydratstrukturer som är blodgruppsspecifika. Exakt vilka kolhydratstrukturer som är bra och dåliga för bakterien håller vi fortfarande på att forska på. De strukturer vi undersöker finns som sagt naturligt i magens slemhinna, men liknande strukturer kan finnas i andra vätskor från kroppen som blod, saliv och mjölk.”

Svar från Sara handläggaren:

”Det är andra sockerarter än de typer som normalt finns i maten – tänk blod grupps antigener – dvs, de kolhydratstrukturer som finns i vårt blod som kan göra transplantation komplicerat om man inte hittar donator av samma blodgrupp. I nuläget vet vi inte strukturer som kommer in med maten kommer ner under mucus lagret, vilket är den nish där bakterien bor. Kanske måste man stimulera kroppen att ändra vilka sockerstrukturer den producerar istället

Så det låter intressant detta, men varför skulle inte goda kolhydrater kunna tränga in i slemhinnan, grunnar jag över… Kan ex en fettlever gå tillbaka med 22% på 6 dgr med strikt lågkolhydratskost så bör väl en mage också kunna rätta till sig?

förövrigt jäddrigt snabbt svarat av dem! :D

En bra fråga i sammanhanget kunde ju vara om det finns några läsare som blivit av med sitt magsår enbart med ändring av kost ?

 

 

Naturlig mat för katter och hundar

IMG_1072Eftersom jag nu berättat lite om vår misse Marwin, så vill jag gärna lyfta fram att även våra husdjur behöver artegen föda och med inget eller lite kolhydrater, precis som vi människor.

Våra katter får Orijen eller Carnia Lynx som torrfoder och endast Majo blötmat. Detta ska enligt Barf-iFokus  vara så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

BARF= Biologiskt Anpassad Rå Föda

Det har säkert kommit fler foder för katt  sedan jag tog reda på vad som är bäst för katter att äta om man inte kan , vill och orkar mäta och väga och barfa.

Viktigast är att LÄSA på vad maten innehåller, vad gäller katt ska det  INGET spannmål finnas och proteinhalten ska vara hög.

Hundar kan äta lite mer kolhydrater men ALDRIG spannmål.

När jag ändå blurrar om husdjuren så kan väl våra vänner hästarna få hänga med, de är ju också i allmänhet felutfodrade, rätt mat för dom kan ni läsa om HÄR.

Så det bästa är ju att sätta sig in i vad djuren äter naturligt i vilt tillstånd och försöka efterapa det så gott det går.

Precis som vi upplysta människor gör med vår egen kost ;)

 

Inflammationsdrivande kost kopplas till depression

harry-potter-glasogon-1Sakta men säkert sipprar kunskapen ut… ja i alla fall för dom som vet med vilka ”glasögon” man ska läsa med…

Svd skriver:
”En ny stor Harvard-studie kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. En diet med bland annat vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation. ”

De fortsätter:
En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

Nu har forskare vid Harvard school of public health för första gången i en stor försöksstudie lyckats visa att den västerländska matens inflammatoriska verkan också tycks ha ett samband med vår allt sämre psykiska hälsa.

De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.”

Sedan kunde man ju undra att varför blanda in ”rött kött”??  Det har inte med kött å göra alls (i alla fall inte rätt uppfött kött) det har just med allt övrigt som rabblas. Sedan kunde man ju önska att vårt kött kunde födas upp rätt så det inte innehöll så mycket omega 6 så som det gör…
När nu folk i allämnhet läser och hör om denna undersökning som hoppas jag att fler och fler lägger ihop 2 och 2 och faktiskt får det till 4 och 3 eller 5….
Hoppas många begrundar meningen:  En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

 

Fetma ökar i u-länder och samtidigt svälter miljontals

skinny_fatsoDetta kunde höras på nyheterna idag och här kan man läsa om det i GP. Nu har jag inte läst själva rapporten från Brittiska Tankesmedjan ODI.
Men mina tankar vill jag dela med mig av.
Det är fruktansvärt att så många fortfarande svälter på jorden och man önskar man kunde hjälpa alla lidande överallt.
Dock skulle jag idag vilja beröra tanken på att feta människor också i grunden svälter, eller är i alla fall felnärda.

Bilden är hämtad från sajten Mat för människor och artikeln Den svältande fetknoppen är väldigt intressant att läsa i sin helhet.
Man får genast en förståelse för att fetma inte alltid handlar om frosseri. Som artikelförfattaren Theresa Sandin skriver i början:
Feta människor kanske inte är dessa måttlösa, morallösa paddor som vi gärna vill tro. De kanske inte är tjocka för att de trycker i sig kakor hela dagarna trots att de är mätta. För att de kastas mellan frosseri och lättja. Antagligen inte.
Missa inte heller de två allra sista styckena i artikeln ;)

Lägger vi då också till kunskapen om att Gluten förstör tarmen att näring inte kan tas upp tillräckligt, att en glutenskadad tarm upptagningsyta minskas till en tiondel av ytan hos en frisk tarm. Lägger vi då till informationen om att Alla får en läckande tarm av gluten och då inser vi väl snabbt att alla mer eller mindre är eller kommer bli undernärda…

Finns ytterligare en sak att lägga till detta problem med att ”många blir feta och ”svälter” och andra svälter”, det är att maten vi äter är så oerhört näringsfattig. Det mesta som produceras idag innehåller lite eller ingen näring alls. jag brukar dra upp detta med att man idag får äta 4 morötter för att få i sig samma mängd näring, mineraler och vitaminer som en enda morot gav på 40-talet. Detta gäller ju givetvis allt, inte minst det oerhört hårt drivna och felnärda/uppfödda djuren som vi sedan äter.

Drar man då slutsatsen att detta gör att våra kroppar ”är hungriga” hela tiden på grund av brister i rätt näring så är det ju inte underligt heller att vi ”frossar” och har ett behov av att äta ofta. Dels ska vi ”slåss med” blodsockeret/insulinet och med allt vad det inbegriper ( första länken), sedan ska vi ”bekämpa” en tarm  som inte kan ta upp full näring (länk två och tre) av det vi ändå äter (länk fyra och fem).
Dömt att misslyckas va?

Så om vi ska hårdrar det hela så ”svälter” vi alla mer eller mindre…

 

 

2013 Självsvältens år…

gröna-gårdar-bra-bloggande-300x200skriver svd En kort läsvärd artikel och tankar och där de sista raderna riktigt bet på mig ;)
men läs gärna hela i länken.

När mat inte längre är en bristvara kan företagen bara öka vinsterna genom att få oss att äta ännu mer och ännu mer processat, än vad vi mår bra av.

Därför finns färdigmaten nu i överflöd överallt. Målet är att förvandla oss till ständigt betande människor, on-the-go.”

Sedan om jag hade skrivit denna ”lilla tanke och återblick”… så skulle jag nog hävdat att vi varit ”betande” människor länge ;)

Låt korna och andra betesdjur sköta om betandet och God Fortsättning på 2014!