Kryddsmör i Paprika

Smör på ett lite vackrare sätt

Det har väl inte undgått någon hur gott det är med en klick smör eller två till maten.

Det lockar fram mängder med smaker och från grönsaker även fettlösliga vitaminer.

Har man till exempel lite svårt att tycka om kokta grönsaker, så blir smaken fantastisk med en klick smör som får smälta över, när vattnet hällts bort.

Här i Turkiet säljs både grön och röd spetspaprika, de passar väldigt bra att fylla med ett gott kryddsmör.

När den sen legat i kylen ett par timmar går det lätt att skära fina, jämna skivor av kryddsmöret, som får en färgrik inramning.

Njut av ett riktigt gott tillbehör, som passar den mesta av maten inom lågkolhydratkosten.

För kom ihåg, drar man ner på kolhydraterna, så måste de ersättas med något annat energirikt.

Eftersom proteiner inte kan ätas i för stora mängder, blir det alltså det goda fettet som får ta över kolhydraternas roll i sammanhanget.

Vitlökssmör i Paprika

200 gr Smör

2 Vitlöksklyftor

Saft av en halv Citron

Några droppar Worcestersauce

Havssalt

Chiliflingor

Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt i en timme. Pressa i citron, rör ner Worcester och  kryddor.

Rör smöret smidigt. Skär bladfästet av 2 spetspaprikor och ta även bort lite av spetsen.

Ta ur kärnorna och fyll med smöret. Det går lättast med en tesked eller spritspåse.

I och med att spetsen är borta, så går det lättare att pressa ner smöret i hela paprikan.

Kyl några timmar och skär skivor med en vass kniv.

Tomatsmör i Paprika

200 gr Smör

5 Cocktailtomater

½ dl finhackad Purjolök

1 tsk finhackad Timjan

½ tsk Balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Förbered smör och paprika på samma sätt som ovan, här använde jag gröna, milda Turkiska spetspaprikor.

Skär tomaterna i små tärningar och blanda samman med smör och kryddor. Fyll smöret i paprikorna.


LCHF recept för plankstek

En supergod LCHF plankstek som tar under en timme att göra!

LCHF Plankstek
Portioner: 2
Tid: 50 minuter

Ingredienser
500 g rostbiff (entrecote, oxfilé, biff eller vad man föredrar)
Salt
Peppar
1 dl bearnaisesås
8 st sparris
6 skivor bacon
2 st blomkålshuvuden
300 g philadelphiaost
3 st äggulor
1 dl riven ost
2 st tomater
3 msk persilja
3 msk parmesan
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar

Så här gör man

Blomkåls duchesse:
Koka blomkålsbuketter till dom är mjuka, häll av vattnet med hjälp av ett durkslag, skaka bort så mycket vatten som möjligt. Ha tillbaka blomkålen i kastrullen och sätt på låg värme så vattnet förångas. Mixa blomkålen till mos, ha philadelphiaost, äggulor och riven ost, mixa ihop allt till ett jämt mos. Smaka av med salt och peppar, moset kräver rätt mycket salt för att bli så där gudomligt gott.

Fyllda tomater:
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Blanda persilja, riven parmesan, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar i en skål. Ha i röran i de tomma tomaterna.

Planksteken:
Koka sparrisen och linda in i bacon, 4 st sparris och 3 st skivor bacon per person. Stek och salta och peppra köttet (250 g per person) som ni vill ha det, ta det lite blodigare eftersom det steks klart i ugnen. Smörj plankorna med smör. Börja med att spritsa ut moset, lägg på köttet, tomaten, sparrisbaconpaketet och bearnaisesås. Ställ in det i ugnen på 250 grader tills moset får en fin färg. Ät och njut!

Recept från Camilla på http://jimpslchf.blogspot.com/

Missa inte busenkel utlottning med goda smaker som vinst
Missa inte detta !!


 
Din vinst blir Glassa Gourmet Classica, Glassa Gourmet Fikon, Pizzatopping samt Citronpepparmix

En vinnare dras onsdag den 16 november och vinnaren presenteras här på bloggen.

Kycklinggryta med banan och rostad kokos….
blev en given succé efter provsmak från Maxiköket härom dagen.

Tycker att det är väldigt serviceinriktat och vältajmat när även barnen i butiken blir bjudna på smakprover från ex Maxiköket.

Hon som stog och provlagade när vi besökte butiken blev väldigt glad för Livs kommentarer om att maten smakade väldigt gott.

....och nu går de här hemma och önskar sig "den rätten som vi provsmakade på Maxi"

Kycklinggryta med banan och rostad kokos


Här får ni också receptet på en väldigt god Kycklinggryta som passar varierande åldrar......

För 4 pers:

700g kycklinglår-, eller kycklingbröstfilé
ca 20 cm purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk curry
1 liten burk majskorn
2 msk kycklingfond + 4 dl vatten
3 msk maizena majsstärkelse ljus redning
4 msk lättcreme fraiche
1 banan
salt
nymalen svartpeppar
3 msk kokos till dekoration

Gott att servera till är ex bulgur eller ris

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär purjon på längden och skölj. Skär tvärsöver i fina strimlor. Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Bryn purjon och paprikan i lite olja med curryn i en vid panna, typ traktörpanna. Ställ åt sidan.

Bryn kycklingbitarna i resten av oljan så de får lite färg. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda i de frästa grönsakerna och majskornen och häll på buljongen.

Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter.

Strö över maizenaredningen och rör om. Låt det sjuda 1 minut tills det tjocknar lite.
Rör i creme fraiche. Skär bananen i skivor och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.

Rosta kokosen hastigt i en torr panna och strö över.

För mer vuxensmak:.....ställ fram en burk sambal oelek
Tävling med Smakförhöjare som vinst
Japp, jag skall väl inte vara sämre....än att även jag skall ha en liten utlottning här i bloggen. Att anordna tävlingar gör jag varje vecka hos butikens facebook-sida. Ja,där jag jobbar, ni vet. Och populärt är det också, kan jag lova !!

Min första tävling handlar om smaksättare och det är Kryddhuset.se som är sponsor till detta.

"Kryddorna förpackas i våra stilrena burkar och påsar. Vi erbjuder både vanliga sorter och mer unika smaker, inte minst våra berömda specialblandningar. Givetvis alltid med bästa möjliga kvalitet. Valet av vad vi erbjuder styrs alltid av konsumenternas behov och vi följer noga trender och marknadens utveckling. Vi älskar helt enkelt vårt jobb och våra kryddor! "

För att delta i denna enkla tävling vill jag att du länkar inlägget på din blogg eller facebook-sida samt skriver vilken krydda som är din absoluta favorit och en liten förklaring till det.



Din vinst blir Glassa Gourmet Classica, Glassa Gourmet Fikon, Pizzatopping samt Citronpepparmix

En vinnare dras onsdag den 16 november och vinnaren presenteras här på bloggen.

Lycka till önskar Tack för maten,mamma !!