Snabb pytt på gravlax, halloumi, zucchini och grönkål

Laxpytt

Snabbmat av hög kvalitet

Snabbmat kan vara riktigt bra, både vad gäller näring och smak. En måltid som den här behöver inte mer än 15 minuters jobb i köket, men den ger både mättnad och näringsämnen som vi står oss länge på.

Tyvärr ser jag att många glömmer hur viktigt det är med alla viktiga vitaminer och mineraler som vi får i oss från alla härliga grönsaker.

En köttbit, smör och ägg innehåller förvisso en stor del av de näringsämnen vi behöver, med det finns små vitaminer, mineraler och spårämnen vi behöver lägga till en sån måltid. De behövs för att ge kroppen den ultimata näringen, som hjälper till att hålla oss starka och friska.

Här kan du läsa en mycket viktig krönika i ämnet, av Lena Boström inne på Kostrådgivarna.se. Den sidan är en veritabel guldgruva att ösa ur, för alla som vill lära sig mer om vad en näringsrik LCHF-kost innebär.

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Ekologiska grönsaker från Ås Trädgård

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi

½ dl tärnad morot

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, halloumi och morot så det får lite färg. Krydda med chiliflingor. Inget salt behövs eftersom både gravlax och halloumi är salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg. Låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

Sommarens sista blommor på balkongen

Sommarens sista blommor på balkongen


LCHF Svamp- och zucchinipytt

En väldigt enkel rätt att tillaga. Kan oftast göra av överblivna ingredienser du redan har i kylskåpet.

Så här gör du

1. Skär zucchinin i tärningar
2. Borsta av champinjonerna och skär dem i mindre bitar
3. Fräs champinjonerna och löken en stund, pressa i vitlöksklyftorna och lägg sedan i zucchinin.
4. Smaka av med salt och peppar och klipp persilja över pytten innan den serveras.

Kycklinggratäng med zucchini och vitlök

En god gratäng som är enkel och snabb att göra. Receptet kan enkelt modifieras efter vad du har hemma! Gratängen serveras med en fräsch sallad, t.e.x rucola.Kommentera gärna med förslag på förändringar!

Såhär gör du Kycklinggratäng med zucchini och vitlök
Börja med att sätta ugnen på 180 grader.

Tillaga sedan kycklingen. Hur du tillagar den är upp till dig men välj mellan att tillaga den i ugn eller att steka den.

Dela sedan din kyckling i mindre bitar och skiva din zucchini i tuna bitar.

Vispa sedan ihop ägg med resterande ingredienser.

I din ugnsform börja med ett lager zucchini och sedan hälften av kycklingen. Häll sedan på hälften av äggblandningen. Lägg sedan ytterligare ett lager av zucchini, kyckling och äggblandningen. Precis som i en lasagne.

Låt gratängen sedan grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med en fräsh sallad som t.e.x rucola!

Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.

Jamie Olivers zucchinigratäng

jamie_oliver_zucchinigratäng_grillad_kyckling
De va som sjutton! Nu gör han det igen – trollar i mitt kök! Jamie Oliver förstås! :-P
Det är lätt att inspireras av hans kokkonster både via TV, böcker och webb. Jag har provat en hel del av hans recept och varje gång blir jag lika förundrad över hur genialiskt gott allting blir. Den här gratängen har trollats fram indirekt av Jamie, jag var väl med på ett litet hörn då kan ju erkännas. Gratängen är hur som haver här för att stanna.

Så vansinnigt god med det krämiga riset, osten, de knapriga zucchiniskivorna och smaken av en god buljong. Ungefär som risotto fast som gratäng! En klar favorit hos stora som små.

Nån som har provat den kanske? 
Jag har jag några ytterst få justeringar i receptet; Jag bytte ut ankfett mot olivolja att steka i och använde lagrad prästost istället för emmentaler.

6-8 port
Det här behöver du : 

1 msk olivolja
2 st gul lök
½ dl vatten
100 gram basmatiris
3 medelstora zucchini
6 dl grönsaksbuljong, ekologisk
4 msk crème fraîche
150 g lagrad prästost (36 mån)
Havssalt och nymald svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på löken och sänk till medelvärme, slå på en liten skvätt vatten och låt löken stekas ca 15-20 min så den blir riktigt krämig i konsistensen. Tillsätt ris och zucchini i skivor. Slå på buljongen och låt allt puttra på medelvärme ca 5 min. Ta pannan från värmen och rör ner creme fraiche och ost. Smaka av med salt & peppar. Häll allt i en ugnsfast, smord form. Se till så de mesta av zucchinin ligger överst. Grädda i 175 grader ca 50 min.

Servera som här till grillad kyckling och kokta vaxbönor/sockerärtor, eller som ensam vegetarisk rätt.

jamie_oliver_recept_zucchini_zucchinigratäng_ingredienser
Ingredienserna du behöver.

zucchinigratäng_vegetarisk_zucchini_gratäng
Härligt färsk knipplök och nyskördad zucchini. Måste ge mig ut på jakt efter gul zucchini också till nästa gång jag ska laga den här.

jamie_oliver_recept_zucchinigratäng_lök_zucchini
Löken behöver tid i stekpannan så den blir riktigt mjuk och krämig. En skvätt vatten gör susen.

zucchinigratäng_jamie_oliver_buljong_zucchini_gratäng_recept
När ris och zucchini är tillsatt slår du på en god buljong och låter allt få puttra ihop några minuter.

zucchinigratäng_pträstost_ris_jamie_oliver_zucchini
Rör sen ner creme fraiche och ost. Salt & peppar.

gratäng_zucchini_zucchinigratäng_jamie_oliver
Häll allt i en ugnsfast, smord form.

zucchinigratäng_jamie_oliver_vegetarisk_gratäng
Gratinera i ugn ca 50 min, 175 grader.

Köttgryta med grönsaker

Köttgrytan tar en stund att koka – men det är den definitivt värd!

Gör så här
• Stek grytbitarna lätt med smör i en stekpanna.
• Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
• Lägg allt i en gryta tillsammans med 2 dl rött vin.
• Koka upp i svag värme 1-2 timmar. Ju längre desto bättre. Häll i lite vatten om det behövs.
• När det återstår 30 minuter av koktiden; lägg i grädde, grovhackade champinjoner och zucchini.
• Smaka av och krydda eventuellt lite mer efter smak.

LCHF Lasagne

Fräsch och nyttig lasagne som innehåller 13 kcal, 33 g protein, 0 g kolhydrater, 568 g fett.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka vitlök och rödlök och stek i rikligt med smör.
3. Bryn köttfärsen och blanda med löken.
4. Häll krossade tomater och sambal oelek över köttfärsröran och rör om.
5. Smula över buljongtärningen och låt koka upp.
6. Tillsätt crême fraichen och dessertosten.
7. Smaka av med chilipulver, svartpeppar och/eller andra kryddor och låt puttra på spisen i ca 10 minuter.
8. Skölj zucchinin och huvla den på längden med en osthyvel.
9. Lägg ett lager zucchini-skivor i sen smord ungfast form.
10. Lägg på köttfärsröran och varva sedan zucchini och köttfärs.
11. Sluta med köttfärs överst och strö över ost.
12. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter, tills lasagnen har fått fin färg.

Zucchinigratäng

En smarrig Zucchinigratäng som du slänger ihop på 30 min.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönsakerna i skivor.
2. Gör såsen som ska vara i gratängen. Blanda grädden eller matlagningsgrädden med Philadelphia ost och krydda efter smak, vill du ha den tjockare så bered den med lite majsena eller liknande.
3. Lägg sen grönsakerna i en ugnsfastform och på med ost o sen såsen. in i ugnen i 20-25 minuter
4. Tänk på att zucchinin ger ifrån sig vätska så se till så såsen är lagom tjock. så inte gratängen blir vattning.

Köttgryta

En köttgryta med rödvin och gränsaker som tar en stund att koka – men värt besväret!

Gör så här

  1. Börja med att steka grytbitarna i smör i en stekpanna.
  2. Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
  3. Lägg sedan i allt i grytan med 2 dl rött vin.
  4. Koka upp i svag värme i ca 1-2 timmar. Ju längre det får koka desto bättre slutresultat. Häll i lite vatten om det behövs.
  5. När det återstår 30 minuter av koktiden: lägg i grädde, grovhackade champinjoner, zucchini och paprika.
  6. Smaka av och krydda enligt smak!
Kycklinggryta med curry och zucchini

En god och snabblagad kycklinggryta som passar perfekt som matlåda eller till middag.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta.
  2. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden.
  3. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche.
  4. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter.
  5. Servera med valfria grönsaker.

Recept från: Angelica på vardagslivmedlchf.se