Fyllda krustader med champinjonstuvning toppad med västerbottensost

fyllning_fyllda_krustader
Är det nånting som är gott till plockmat är krustader. Små tunna, frasiga skal som går att fylla med i princip vad som helst. Man kan äta dom direkt som dom är eller gratinera med fyllning i ugnen. Här har jag gjort två varianter. Skalen finns dessutom i två storlekar. Till de små använde jag brieost och hjortronsylt och de större med fyllning av en champinjonstuvning, toppad med västerbottensost. Perfekt till buffe, plockmat eller lite lyxigare drinktilltugg. ;-)

6 stora krustader med champinjonstuvning
Det här behöver du : 
400 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
Smör
Vetemjöl
2 dl mjölk
Västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna rena från jord och sand. Finhacka i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i all svamp utan smör. Låt vätskan få dra ur i ca 5 min under omrörning. Salta och peppra och tillsätt en rejäl klick smör. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt sedan mjölken och låt allt puttra upp på låg värme till en fin stuvning. Smaka av. Fyll krustaderna, toppa med hyvlad västerbottensost och gratinera i ugn ca 10-15 min i 200 grader.

krustader
Små och stora krustader.

krustader_champinjonstuvning_fyllning
Champinjonstuvningen på gång.

fyllning_krustader
Fyll skalen.

krustader_champinjonfyllning
Toppa med västerbottensost.

krustader_fyllda_brie
Sen skjuts in i ugnen ca 10-15 min på 200 grader.

plockmat_ostbricka_krustader_chark
Servera på buffé, plocktallrik, till ostbricka eller som drinktilltugg. :-P

Plockmat och delikatesser från julmarknaden

plockmat_ostbricka_krustader_chark
Igår åkte till julmarknaden på Ekerum som vi besöker varje år. Förra året hade vi finsällskap dit av fina Pernilla med familj som också firade sin födelsedag här den helgen. Och vad är det då för dag idag – jo det är Pernillas födelsedag!
♥ GRATTIS till dig fina systra mi! ♥ Ni vet hon som kan scrappa som en gudinna! :-P

Det är så mysigt med julmarknad, marschaller och hela stämningen inne i ladorna. Julmarknaden är dock inte lika stor i omfattning som när det är skördefest men även det lilla är mysigt.

På Ekerum träffade vi Mats o Gabriella från butik Solrosen som föder upp vaktlar. Av dom har jag fått många vaktelägg från tidigare, alltid lika trevligt att ses. Minns ni mina recept? Smörrebröd, minihamburgare, och minipavlova!

Jag fick med mig en fin påse med en tidig julklapp av deras hemkokta geléer, handplockat, torkat örtte och såklart vaktelägg. Tusen tack, det ska bli sååå gott! Ska tänka ut något riktigt lyxigt med vakteläggen framåt nyår.

Vi pratade lite om just vaktelägg och folk är kanske lite fega där?!

  • Har du som läser här ätit vaktelägg?

I så fall hur och med vilka tillbehör?
Det är ju en sån underbar delikatess och absolut inte svårare att hantera eller tillaga än vanliga hönsägg. De kostar inte skjortan heller utan håller riktigt bra priser; 12st för 70kr.

Jag gillar skarpt att kunna använda våra egna lokala öländska produkter. Butik Solrosen säljer sina vackra ägg bland annat till restauranger här på ön och som privatperson kan du enkelt beställa via kontakt på deras hemsida då dom levererar till hela landet – så är ni sugna på öländska vaktelägg, kika in på hemsidan och gör en beställning HÄR >>

julmarknad_vaktelägg
Vad hittade vi mer för gott? Från vänster två sorters honung, torkat örtte om man har svårt att somna (Ja, tack!). Flädergelé, hallongelé, vakteläggen. stekhällsgräddat tunnbröd, några ostar och en burk hjortronsylt.

krustader_brie_hjortronsylt
Brieost och hjortronsylt fyllde jag små kruster med och lät gräddas 10 min i ugnen.

krustader_fyllda_brie
De stora krustaderna är fyllda med champinjonstuvning och toppade med västerbottensost. Recept kommer!

plockmat_ostbricka_korv_lax
Härliga charkuterier med salami, kalmarkorv, rullsylta, breasola och varmrökt lax.

mögelost
Druvor och ost är aldrig fel. Favoriterna Roquefort, cambozola, och St.Agur.

fyllning_fyllda_krustader
Nygräddade krustader.

plockmat_ost_krustader_charkuterier
Och en härlig plocktallrik redo att avnjutas. :-P

Italienska tunnbrödssnittar med parmaskinka, pesto, mozzarella och soltorkade tomater

tunnbrödsrullar_mozarella_parmaskinka_tomat_pest
Dessa supergoda tunnbrödssnittar med italienska smaker har min bästa vän gjort. Hon tog med sig dom till oss och bjöd på helgen som gick. Jag är en riktig tunnbrödsälskare och speciellt ihoprullade med rökt renkött och pepparrot men dessa måste jag nog erkänna var snäppet godare!

Så fräscha i smaken och ypperliga små munsbitar till kvällssnack, drink eller som lite färdkost om man ska iväg på roadtrip… :-P

ca 20 st
Det här behöver du : 
3 tunnbröd
150 gram parmaskinka
2 pkt mozzarellost a´125 gram
100 gram soltorkade tomater i olja
5-6 msk grön pesto

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut tunnbröden och fördela parmaskinkan ovanpå. Skiva mozzarellaosten och lägg över. Finhacka de soltorkade tomaterna och strössla över. Bred på ett tunt lager grön pesto och rulla ihop från långsida till långsida. Skär små snittar/snurror och servera till drink eller snackstilltugg.

tunnbrödsrullar_snittar_tunnbröd

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar

Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.

Hotta cips med jalapeno & cheddar

starka_chips_jalapeno
Semestertider och sommarlov närmar sig med stormsteg så här kommer ett hot hot tips på en uberhäftig ”gå-bort-present” till den superhotta chiliälskaren. Kan vara både kvinna och man så ingen nämnd, ingen glömd där! ;-)

Dessa chips tillhör MANNEN i vår familj iallafall! Ingen nallar i hans påsar, ingen tänker ens tanken! Dom är starka – JA. Jodå, vi har smakat allihopa. Jag och barnen har med samma ”förtjusning” överlåtit dom helt och hållet till Nicke – där dom hör hemma!

Goda?? Tja, jo visserligen en hundradels bråkdels sekund när cheddarsmaken uppenbarade sig på tungspetsen men sen slängde vi oss alla tre på vattenkranen medan mannen i huset satt kvar, stilla och njöt… Skadeglädjen och den hundraprocentiga vinsten med äganderätt på befintliga chipspåsar var totalt! Ja, varsågod älskling, det är du värd! :-P

Chipsen går att beställa på kryddlandet.se och mina odds om att maken skulle gilla dom föll i god jord. Jo… Jag känner honom, denna där…

Med smak av jalapeno och cheddar, rikligt kryddade så blir man inte besviken om man är en ”hard män”….
I stil med denna kanske? :-P :-P :-P
Klicka; http://www.youtube.com/watch?v=ub2gY2WQCik

 

Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! ;-)

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! :-P

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… ;-)

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! :-P Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! ;-)

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! :-P

Smörrebröd med rostbiff, remouladsås och vaktelägg

rostbiff_smörgås_smörebröd
Efter helgens melodifestivalhelg måste jag ju visa vad vi gjorde för gott på lördagskvällen. Min tanke var en blandning av smörrebröd och landgång fast i mindre format så man kan väl snarare säga smörrebröd.

En härlig blandning av rostbiff, remouladsås, kokta vaktelägg, inlagd gurka, ost och rostad lök blev goda vinnarsmörgåsar! Melodifestivalens vinnare var såklart värdig sitt pris fastän vi hejade på Ralph här hemma i TV-soffan! :-P

4 lite större smörrebröd : 
4 skivor valfritt bröd, helst danskt rågbröd
Sallad
Rostbiff
Remouladsås
Vaktelägg
Inlagd gurka el. bestongurka
Ostskivor
Rosdtad lök

Ta fram pålägg och låt var och en få göra sig egen vinnarsmörgås! ;-)

Vakteläggen har nu också fått en hemsida (Klicka HÄR)

rostbiff_smörgås_smörrebröd_remouladsås_vaktelägg

smörrebröd_rostbiff_vaktelägg_remouladsås

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost eller lättare mellanmål med en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på två tortillabröd. Täck med varsitt tortilla som lock.

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med ost, färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost  eller lättare mellanmål men en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på tv åtortillabröd. Täck med varsit tortilla som lock.

 

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Ost & chilisnittar med honungsdip

chili_ost_snittar
Tjoho vilket jädrans gott fredagsmys det bidde ikväll! :-P
Jag fick inspirationen från en bild som Nette (Kardemummagumman) la upp på facebook häromdan. Jag har dock gjort en egen version med lite knaprigare, ostigare snittar med dip till. Årets första fredagsmys känns det som och detta var gudagott så ni är nog tvungna att prova tycker jag!

1 plåt med snittar
Det här behöver du : 
1 stor baguette eller två små
1 dl creme fraiche
5 cm purjolök
6-7 skivor salami
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

Topping : 
2 nävar riven ost
Persilja
Chiliflakes

Dip (bara att röra ihop) : 
1 dl creme fraiche
½ dl gräddfil
1 msk honung
En gnutta malen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär baguetterna i skivor ca 1½ cm, lägg på plåt med bakplåtspapper. Rör ihop röran med creme fraiche, finhackad purjolök, salami och vitlök. Krydda med chilisåsen, salt & peppar. Bred ut/fördela röran på snittarna. Toppa med riven ost och chiliflakes. Gratinera i 225 grader ca 10-15 min.

Toppa med persilja och servera med en mild dip.

vitlöksbröd_ostsnittar_snittar_chili
Baguetteskivor med en röra på creme fraiche, salami, purjolök och chilisås.

ostsnittar_chili_baguette_vitlöksbröd
Toppad med riven ost och chiliflakes. Gratinera ca 10 – 15 min i 225 grader.

vitlöksbröd_röra_snittar_ost_chili
Strössla över persilja och servera med en mild honungsdip.

The post Ost & chilisnittar med honungsdip appeared first on Kryddburken.se.