Mandelkaka med drottningsylt och grädde

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på härinne på bloggen sen starten 2009.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite pressad citron/lime och sötning om du vill, låt kallna.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk valfri sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk psyllumhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smält smör/kokosolja till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, psylliumhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Tål du inte mandelmjöl så kan du byt ut det mot samma mängd pumpafrömjöl.

Fler av mina glutenfria och sockerfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Sommartårta med nötmarängbotten
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer nästa recept ur Expressens LCHF tidning som  kom ut i Juni 2015.
Passar ju givetvis som vintertårta också 😉 varför inte riva lite mörkchoklad ovanpå grädden?
Fylla med andra bär eller gör en chokladkräm?
Ja ni väljer själva bottnarna är kanongoda hur som helst!

Sommartårta med nötmarängbotten

ca 6-8 bitar

Nötmarängbotten:

6 äggvitor
3 msk sötning Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)

0,5 dl kokosnötsmjöl

1 dl hasselnötsmjöl (gärna rostade)

1 dl finhackade hasselnötter (gärna rostade)

Fyllning:
3 dl vispad grädde
Jordgubbar i valfri mängd
4 rutor 90% smält choklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och ta i sötning efterhand till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i två cirklar ca 22 cm i diameter.
Grädda i ca 15 minuter. Ta loss från pakplåtspappret och låt svalna på galler.
Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar och ringla lite smält 90% choklad ovanpå och dekorera med några jordgubbar.
Tips: Bottnarna går att styckfrysa, bara att ta fram, de tinar fort och fyll med grädde och bär.
Finns det inte rostade hasselnötter så rosta nötterna på plåt i 225 grader ca 10 min.

Midsommartårta – Gräddtårta – Jordgubbstårta

5_tidningarSnart är det midsommar! Ljuvligaste tiden på året!

Midsommar är ju jordgubbarnas tid så att allas tårtor på midsommar måste innehålla den ingrediensen är ju givet. ;)

Här ska ni få en jättegod gräddtårta och som vi ofta använder som midsommartårta!

Midsommartårta  – gräddtårta – Jordgubbstårta

Ingredienser tårtbotten:
150 gram smält osaltat smör
1,5 dl grädde
6 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram mosade färska jordgubbar
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm/glasskräm

Vispad grädde och jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i flera minuter.  Vispa ner smör och grädde väl.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ner det i smeten väl. Häll upp i en smord och bröad eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten rund springform på ca 22-24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter, kolla med sticka så den är torr.
Låt svalna helt.

Dela tårtbotten i två delar och fyll med färska mosade alt skivade jordgubbar. Bred vaniljkräm (den krämen är väldigt god)  eller vispad grädde ovanpå och lägg den andra botten över.
Spritsa grädde eller bred grädde över och lägg jordgubbar i den mängd du önskar.

inte bästa bilden på bloggen… men den visar ju i alla fall vad det är ;)

GLAD MIDSOMMAR önskas alla!

 

Årets första gräddtårtor med jordgubbar, hallon och blåbärsfyllning

jordgubbstårta_gräddtårta
Nu blir det lite tårtor och bilder från helgens födelsedagsfirande av Nicke. Precis som alltid när man fyller år här hemma så bestämmer man vilken tårta och vilken middag man vill ha, så har vi alltid gjort och även i år! :-P

Den klassiska gräddtårtan med bär. Det är så han vill ha det kära gubben! Jordgubbar o blåbär, ingen marsipan eller annat ”konstigt”. Jag håller faktisk med honom i detta, gräddtårta med bär är den godaste tårtan. Jag avundas dock alla fantastiska tårtkonstnärer som kan trolla fram de mest sagolika, vackra, höga och helt perfekta tårtor. Det är en konst jag inte besitter. Tårtorna här hemma fylls ned sylt, bär och vaniljkräm – det är den nivån jag är på! :-P Tårtbotten kan jag dock baka, å dom brukar bli höga och fina. ;-)

Tårtbotten :
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm diam, gärna med löstagbara kanter. Vispa ägg & socker riktigt poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 35-40 min.

gräddtårta_bär_jordgubbar_hallon
Tårtan som fick följa med maken till jobbet i fredags. Flyttgubbar BEHÖVER tårta då och då! :-P Detta är Jolines verk. :-P

öland_öjkroken_kryddburken_vår_tulpaner_rosa
Härliga buketter och snittblommor fick han, här syns också syrenblommor i tulpanbuketten, nu längtar man verkligen tills dom slår ut här på ön!

blommor_snittblommor_öjkroken_öland_kryddburken
Vackra…

gräddtårta_jordgubbstårta_tårta
Sen kom dagen D och ännu en tårta dukades fram. En stooor tårta med fyra lager av blåbär, vaniljkräm, jordgubbssylt varvat… Tårtfatet har Joline gjort av ljusstake som fot och fat av en pizzatallrik. Limmat ihop o lackat svart. Bilder och beskrivning finns i ett eget inlägg som du hittar du HÄR >>

tårta_nicke_öjkroken_födelsedag
Finaste maken som skär första biten. En mastig tårta de där! :-P

utebelysning
Senare på kvällen strosade vi ut i garaget och tände grillen! Här är Nickes present från mig och barnen som han nyss har monterat upp på garaget vid dörren.

burgare_garage
Självklart blev det grillade hamburgare, grillat bröd och goda tillbehör. ;-)

nicke_nilsson_öjkroken
Har man haft en hel helg med födelsedagsfirande så kan man inte avsluta en söndagskväll i Öjkroken bättre än ute i skogen vid elden! ♥ Älskade Nicke 39 år, du är underbar – jag älskar dig!