Mångas korvfavorit
Nu är vardagen här igen efter alla julhelger, så nu kommer jag då och då att bjuda på mina bästa recept på husmanskost.
Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.
Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta hos mindre, lokala charkuterier.
För en ännu bättre korvgryta, så kan du passa på att göra en laddning av min sockerfria chilisås till smaksättningen.
Korv Stroganoff 4-5 port
500 g falukorv
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 gula lökar
1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver
1 dl rödvin (eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten)
3 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 msk osötad senap
2 tsk paprikapulver
1 tsk Worcestershiresauce eller tamarisoja
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor. Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.
Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg. Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.
Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.
Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.
Häll så i grädden och koka en stund till. Sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.
Smaka av och krydda med salt och peppar.
Jag serverar ofta kokt blomkål eller broccoli till, det här blomkålsriset passar också riktigt bra.
Fler recept på min typ av lättlagad husmanskost hittar du i böckerna Stora diabeteskokboken- Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.
Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.