Lättlagad kycklinggryta
Långlagad mat är riktigt på modet igen, det märks på alla recept för Slow Cookers som dykt upp på nätet.
På svenska kan vi ju kalla det att slökoka, det är faktiskt ett riktigt bra ord som beskriver precis hur det går till.
Det krävs varken mycket energi för att laga till maten, inte heller mycket av kocken som lagar den.
Med en lätt arbetsinsats får man till riktigt god mat som sen kan serveras rykande varm efter arbetsdagen, träningen eller när du nått ditt mål efter en långresa.
Crock-Pot och Nordic Cooker är båda elektriska slökokare som med bara lite energi, typ samma förbrukning som en glödlampa, lagar maten klar på låg värme.
Wonderbag är en värmeisolerande tygpåse, där du ställer ner grytan när den kokat ca 20 minuter, för att sen lagas klart helt utan strömtillförsel i upp till 10 timmar.
I en Crock-Pot och Nordic Cooker behövs inte lika mycket vätska som vid kokning på spis, i ugn och i Wonderbag.
En av fördelarna med Wonderbag är att i den bevaras grönsakernas struktur, vitaminer och annan näring på ett mycket bra sätt, eftersom du inte tillför mer värme än under uppkoket.
Du kan också ta med den i bilen, båten eller husvagnen på en långresa, helt utan behov av ett eluttag eller spis för uppvärmning.
Jag använder den mycket i vår hyrda lägenhet i Alanya på vintrarna, där vi bara har tillgång till gasspis och i sommarstugan där jag har vedspis.
Den här grytan lagade jag förra veckan på en arbetsresa till Skagen, tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker.
Nu blir det några veckor till av skrivarbete, innan jag kan njuta fullt ut av sommarvärmen.
Dels håller jag på att göra färdigt sammanställningen av recept till nyutgåvan av två av mina tidigare kokböcker.
Den ges i sommar ut under namnet Gammaldags husmanskost, där kommer du att hitta många recept för långkokning.
Jag håller också på att ta fram recept till den nya kokbok jag nu gör tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Så det blir några veckor när jag helt säkert kommer att använda slökokningsmetoden en hel del, så jag kan koncentrera mig mer på skrivandet.
Lättlagad kycklinggryta 4-5 port
800 g kycklinglår
1 kg blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat
50 g smör/kokosolja
2-3 dl kycklingbuljong
1 burk krossade tomater
1 dl oliver
1 dl rödvin
2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda
2 vitlöksklyftor
Örtsalt och peppar
Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.
Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.
Fräs grönsakerna som fått tina och rinna av, krydda med örtsalt.
Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryn en stund tillsammans med skivad vitlök.
Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund.
Under tiden bryner du kycklingen väl på båda sidor.
Lagar du till grytan i Crock-Pot eller Nordic Cooker blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.
Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.
För tillagning i Wonderbag fräser du grönsakerna i en stekgryta med lock.
Lägg ner den brynta kycklingen i såsen som du spätt med lite mer buljong, vin eller vatten och koka upp under lock i 20 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i bagen, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt stå i upp ca 8 timmar, ta fram grytan och servera.
Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.
I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.
Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.
Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.
Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.
Så om du är rädd för Campylobacter i kycklingen är långkokning en metod jag verkligen rekommenderar.
Här en bild på min matlagningsassistent Therese, när hon njuter av den varma kycklinggrytan efter fotograferingen på vår blåsiga picknick i Skagen.
Resterna av kycklinggrytan åt vi sen som en näringsrik soppa, med tillsats av mer kycklingbuljong och strimlad vitkål, grönkål och morot.
Festfisk
Idag får du ett av mina recept från Långkok för LCHF och Paleo, som ett litet avbrott i all julmaten.
Den här rätten är en av mina favoriter, den passar bra nu när jag kan fira att LCHF and Paleo Slow Cooking tagit mig upp i Best Seller-toppen på Amazon.
Otroligt häftig känsla, att som en liten författare från Sverige se sin egen kokbok på 1a plats på en Best Seller-lista i USA, som du säkert förstår
Som en av mina följare på Facebook skrev, det är jag, Abba och Björn Skifs…
Nu vill jag på intet sätt jämföra mig själv med dessa storheter inom musiken, men visst är jag glad att mina recept fått en sån spridning runt världen.
Jag blev häromveckan kontaktad av min redaktör Lindsey Breuer-Barnes på Skyhorse Publishing i New York, att det skulle bli ett kanonpris på E-boken i jultid.
1.99 USD var det fantastiska priset, nästan gratis…
Jag skrev till mina Lowcarb-vänner runtom i världen och fick mycket hjälp med spridningen av länken.
Det gav resultat, jag hamnade alltså ända i topp på Top 100 inom kategorin Low Carb Cooking.
Här kan du läsa vad Christine Cronau, stor LCHF-författare i Australien, skriver om min hälsoresa.
Här på The Low Carb Diabetic i England hittar du ett till av mina recept från kokboken.
Stort tack till dig som delat länken och köpt kokboken.
Hoppas att du också hjälper mig med att skriva en liten recension här på Amazon, det skulle betyda mycket för mig.
Nu över till receptet, hoppas du också kommer att tycka om min fiskgratäng.
Festfisk 4 port
600 g torskfilé eller annan fisk
75 g rumsvarmt smör
3 äggulor
3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé
3 dl grädde
½ dl mandelmjöl
ca 2 tsk salt
ca 1 tsk vitpeppar
200 g räkor med skal
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.
Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.
Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.
Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg, ta ut och sänk värmen till 175 grader.
Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter.
Garnera fisken med skalade räkor.
Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.
En stor dag
Nu finns alla mina tre kokböcker att köpa på engelska, det känns så spännande att se hur de kommer att tas emot i USA och resten av den engelskspråkiga världen.
Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist och Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking skulle egentligen släppas nästa vecka, releasedatum var satt till 4 augusti hos förlaget Skyhorse Publishing.
Men jag har fått besked från några vänner på Facebook i USA att de redan fått hem de förbeställda böckerna från Amazon.
Via länkarna ovan hittar du böckerna på Amazon och här finns de att beställa i Sverige på Bokus och Adlibris.
Böckerna kommer ut både i pappersform och som E-bok, så du kan själv välja vilken variant som passar bäst.
Sprid gärna länken till böckerna till dina vänner utomlands, så kan fler få ta del av god och nyttig mat.
Low Carb High Fat Barbecue kom redan i juni, den har fått bra kritik från de som köpt den, här några röster.
”I met the author on Jimmy Moore’s 2015 Low Carb Cruise. She is dedicated to creating and eating good, healthy food. The book has gorgeous pictures of the prepared recipes and the instructions are easy and concise-this book has been translated into english-all the temperatures and measurements are american too. I highly recommend this book. I have pre-ordered her other two books that are being translated into english.”
”I learned so much from this book. Birgitta Höglund is one of the original founders of LCHF and has dedicated her life to reinvent modern cooking. The barbecue book is not only about putting a piece of meat on the grill. Here we learn to serve whole healthy dinners without any harmful carbs. I have made half of her recipes and all have been a delight to make and eat.”
”Birgitta Höglund; I was afraid to order your book because I figured it had a lot of ingredients we have never heard of here in Southern Louisiana and/or climate differences would make it hard to follow. Then I noticed that all of the recipes posted were easy to follow and duplicate so I took the plunge. I ordered ”Low Carb Barbecue” and preordered the other two.
My Barbecue book came today and I’m so excited. I skimmed it I know with a wrinkled brow looking for thing negative AND FOUND NONE! You have done a fantastic job. I would never have thought of the zucchini in potato salad and it’s so refreshing I want to try new things. I just wanted you and the whole group to know how great I find this book and how I’m looking forward to the other two arriving. I’m telling everyone I know that it was written by my new Swedish friend. Thank you very much.”
Engelska upplagan översatt
Nu vet jag vad jag har för spännande arbete framför mig den närmaste tiden.
Fick mail från Skyhorse Publishing i New York idag, så nu startar det roliga jobbet att korrekturläsa min första bok som ges ut i USA i maj.
För drygt ett år sen fick jag mail från mina amerikanska bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.
De hade hittat en LCHF-bok från Sverige i en butik, Sten Sture Skaldemans LCHF-kokbok.
Så nu mailade de adressen till förlaget och tyckte de att det var dags att mina böcker kom ut på den amerikanska marknaden också.
De tyckte väldigt mycket om dem när jag skickade över den svenska utgåvan.
Nina är fotograf och hon gillade verkligen Mikael Erikssons fina bilder på min mat.
Så jag mailade på vinst och förlust till förlaget.
Det blev vinst, en månad senare fick jag besked att de ville köpa rättigheterna till alla mina 3 kokböcker :)
Fantastiskt förstås, särskilt som jag av mitt svenska förlag fått höra att de inte hade någon marknad i USA, när jag bad dem skicka några böcker till bloggvännerna.
Så glad idag att jag tog saken i egna händer och inte lyssnade, utan skickade böckerna själv.
Tänk vilken glädje man kan ha genom att få kontakt med andra som har samma intresse för naturlig mat runtom i världen.
Hoppas verkligen att mina böcker kommer att hjälpa till att förändra många människors sätt att äta och njuta av god mat.
Sprid gärna länken till böckerna på Amazon.com vidare till dina vänner runt världen, böckerna går att förboka redan nu.
Low Carb High Fat Barbecue kommer i juni, lagom till grillsäsongen.
Low Carb High Fat Cooking for Seniors som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist och Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking kommer i augusti.