Grön njutning
Nu börjar den bästa tiden att njuta alla härliga sommargrönsaker, särskilt om du har egen trädgård, balkongodling eller någon lokal grönsaksodlare i närheten.
Jag har alltid en stor korg med olika örter på min balkong, de förgyller maten hela sommaren och på hösten tar jag in och torkar det som inte gått åt.
Idag får du tips på några av mina salladsfavoriter, goda som de är eller som tillbehör till grillat.
De passar förstås alla fint att ta med ut till en vacker picknickplats, det är ju extra gott att äta maten ute nu på sommaren.
Grekisk sallad 2 port
200 g fetaost
4 tomater
20 svarta oliver
10 cm skalad gurka
1 grön paprika
1 liten rödlök
½ dl kallpressad olivolja
Oregano efter behag
Vinäger eller pressad citron
Lite flingsalt
Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.
Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.
Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.
Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.
Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.
Blomkålssallad 4 port
1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter
2 dl majonnäs
1 dl strimlad citronmeliss
½-1 dl mango i små tärningar
½ dl strimlad purjolök
½ dl pumpakärnor
Salt och chili efter smak
Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor.
Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.
Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.
Jordgubbssallad med basilika 4 port
250 g jordgubbar
½ dl strimlad basilika
3 msk mild olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Flingsalt
Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.
Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.
Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.
Somrig ostsallad 2 port
6-8 salladsblad
100 g ost, gärna vällagrad
Några lättkokta broccolibuketter
½ grön paprika
5 cm purjolök
2 msk pumpakärnor
Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss
Några cocktailtomater
Senapsdressing
1 dl olivolja
½ dl vinäger
2 msk Dijonsenap
1 krm paprikapulver
Salt och peppar
Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor. Vispa i olja och vinäger.
Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.
Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt när du ska använda den.
Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.
Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.
Dela den kokta broccolin i mindre bitar.
Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressingen.
Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.
Majonnäsdressing 4 port
1 dl majonnäs
2 msk kallpressad olivolja
2 msk vatten
1-2 tsk äppelcidervinäger
Salt och vitpeppar
Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.
Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.
Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad, på bilden ovan serverade jag den till stora räkor, ägg, getost och färsk mango, väldigt gott kan jag lova.
Rhode Islandsås 4-6 port
3 dl majonnäs
1 dl sockerfri chilisås
½ pressad citron
Salt
Cayennepeppar
Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron och kryddor.
Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.
Kokboksreklam
Fler tips på dressingar, såser, röror och annat smått och gott hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
Ännu mer tips på god sommarmat hittar du i mina övriga kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt Just nu på Sommarrea
Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Låt bönor förändra ditt liv – E-Kokboken
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt- Nu som E-kokbok