Torsdagssoppa
Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.
En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.
Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.
Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.
I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.
Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.
Fler tips på näringsrika soppor och långkok hittar du i min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.
Pumpasoppa 4 portioner
1 pumpa à ca 1 kg
2 förp kokosgrädde à 250 g
4 dl vatten
2 dl finhackad purjolök av det vita
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
2 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
1 dl kokosolja
1 dl kycklingfond
1 pressad lime
ca ½-1 tsk salt
ca ½ tsk chiliflingor
4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött
Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.
Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.
Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.
Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.
Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.
Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.
Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.
Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.
Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.
Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.
Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.
Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.
Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.
Äggostkaka 10-12 bitar
3 ägg
1 dl riven, lagrad ost
1 dl keso
1 dl flagad eller hackad mandel
50 g smör
2 msk pofiber
1-2 krm nymald kardemumma
ev 1 msk honung eller annan sötning
Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.
Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.
Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.
Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.
Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över det om du vill ha neutral smak på ostkakan.
Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.
Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde.
Den smakar också mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche.
Eller ät kakan bara som den är till en kopp kaffe eller te.