Pumpasoppa och ostkaka

Pumpor på Bergianska Trädgården

Torsdagssoppa

Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.

En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.

Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.

Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.

I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.

Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.

Fler tips på näringsrika soppor och långkok hittar du i min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över det om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde.

Den smakar också mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche.

Eller ät kakan bara som den är till en kopp kaffe eller te.

På morgonpromenad vid Riddarfjärden

Halloween-party med barnen!


Det är halloween idag, barnens högtid som dom bara älskar när dom får spöka ut sig, bli sminkade till zombies, pyssla med läskiga saker, spöka, piffa på sitt eget vis, tillverka godis och busa med sina föräldrar. Tiggarrundor med ”bus eller godis” har vi inte här, det är familjen som gäller och vi har en mysig kväll tillsammans istället.

Alla uppskattar ju inte halloween så det är mer en familjegrej hemma hos oss där de får busa och spexa och klä ut sig och vi hittar på lite roliga pyssel på dan, gör hemmagjort godis och lagar mat med halloween-tema. Fullkomligt tillräckligt och barnen uppskattar det och brukar också somna som små zombies! ;-)

Vilket nog även zombie-mamman lär göra efter denna dag… :-P


Boooohoooo!!! :-P


Hela huset kryllar av spindlar…


Och självklart är pumpaljuset tänt.


Godis ska de ju va, men hemmagjort blev det här!


Chokladbollar med orangefärgad kokos!


Ganska simpel med kul tyckte barnen! Tomatskivor med oliver… :-P


Köttfärsmonster!! Källarfranska, en zucchini-tunga, köttfärssås, en skiva ost och på med lock och in i ugnen. Ska bara gratineras så det blir varmt och tungan hänger… ;-) Sen på med babymozarella och olivskivor till ögon.


Barnen hade fixat i badrummet medan jag stod och grejade i köket! Dom ville bli riktigt zombie-sminkade… Å de fick dom förstås! ;-)


Huuuu så fula… :-P


Hehe…


Monstersallad!! ;-)


Och spindelvävd chokladpudding till efterrätt….


Fler bilder på barn o vuxna hänvisar jag till er som har mig tillagd privat på fb. Sov gott nu, om ni vågar…. Mohahaaaaa!! :-P

The post Halloween-party med barnen! appeared first on Kryddburken.se.

Skördefesten på Öland 2012, del I


Första anhalten igår eftermiddag blev matmarknaden i Köpingsvik. Lite fattigt kan jag tycka på den korta kyrkallén men alltid en början! Kräsen marknads-toka som jag är inte lätt att tillfredsställa :-P

Här i Köpingsvik som förra året blev ”Årets Ölandsby” skedde också invigningen senare på kvällen. Vi valde dock att åka dit strax efter öppningen vid 15-tiden och som ni ser så är det inte folkstormning ännu men från senare rapport så var det väldigt mycket folk. Trevligt! Skördefesten i år går i vikingarnas tecken och idag fredag är det både matmarknad & vikingmarknad så en liten tripp till får jag allt göra.

Förresten så har våra barn i Köpings skola vikingdag idag. Dom ska kläs i tidsenliga kläder och verka vid Klinta bodar. En dag som jag tror att många av barnen sett fram emot. Ska bli spännande att höra sen. Vi åker nog en sväng till Ekerum i eftermiddag också när barnen slutat skolan. Ännu en matmarknad! ;-)

Å en sak till; Årets skördefestost får ni bara inte missa. En len, krämig, salt ost med smak av pepparrot. Nu fick jag nog med allt! :-P

Ja, ses sen då…


Kyrkalléns marknadsgata.


Brist på vackra iögonfallande dekorationer med färgglada pumpor, frukter och blommor är det då inte… Sååå vackert allting!


Lillmunken, Jörgen Blomqvist kanderade mandlar och kokade heeeemska klubbor med drakblod och häxblod! Populärt bland barnen. :-P


Favoriten!


Huaaa…. ;-)


Björnchoklad och drakblod…


Tant Iris (Ingrid Robertsson) visade upp sina för tiden passande ”Köpings-vikingar”… En sån vill jag ha, så jag måste hitta henne igen! ;-)


Anne-Marie Jonasson syntes som vanligt med sina vackra kransar som hon binder. Som dörrkrans, bordsdekoration, till graven eller varför inte som mobil hängande över ett dukat skördebord!


Matstånd fanns lite här och där, allt från grillat, korv, hamburgare, kantarelltoast, ärtsoppa mm…


Och ärtsoppan, ja den stod självklart hemvärnet för med sina tryckkokare. Mysigt tycker jag.


Här ser ni stora scenen iordningställd inför invigningen senare… Vi hoppade över det och åkte hem o fixade till lite god kvällsmiddag eftersom kära maken kom hem från en flyttresa med jobbet precis. Mer om den midagen kommer lite senare…