LCHF recept för Grillad lax med saffrans- och spenatsås

En rätt med massa goda smaker. Den lilla honungmängden skadar ingen men går naturligtvis också att utesluta om man inte uppskattar den söta smaken!

LCHF Grillad lax med saffrans- och spenatsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g laxfilé
3 msk rumsvarmt smör
1 riven skal av citron
1 msk fransk senap
1 msk honung
salt & peppar
250 g färsk bladspenat
1 schalottenlök
1/2 pkt saffran
3 dl crème fraiche
gröna salladsblad

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.

Blanda smör, citronskal, senap, honung, lite salt och peppar.

Grovhacka spenaten. Skala och hacka löken.

Fräs spenat och lök i smör i en gryta. Rör ner saffran och crème fraiche. Smaka av med salt. Låt puttra i ett par minuter.

Skär laxen i 4 st portionsbitar och grilla dem 3-5 min på varje sida.

Pensla smörblandningen på laxskivorna. Servera med gröna salladsblad och spenat- och saffransröra.

LCHF recept för Grillade korvspett och grillade auberginerullar

Välj en stark korv med bra kötthalt. På sommaren brukar utbudet av goda grillkorvar vara extra bra i affären.

LCHF Grillade korvspett och grillade auberginerullar
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
2 st auberginer
salt
peppar
300 g stark korv
ca 20 små rödlökar eller 4 vanliga
150 g champinjoner
100 g fetaost
en halv burk färsk basilika
olivolja

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
Skär auberginerna i tunna skivor på längden. Lägg dem på brickor och salta, låt stå i minst 15 minuter.
Skär korven i lite tjockare slantar och rödlökarna om du har stora. Trä korvslantarna, lökarna och champinjonerna på spett.
Mosa feta osten och blanda den med hackad basilika. Smaka av med salt och peppar.
Skölj auberginerskivorna snabbt i kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Pensla dem med olivolja och stek dem i stekpannan eller grillpannan. Låt dem svalna.
Fördela feta ost blandningen i ena änden av auberginskivorna och rulla ihop.
Grilla spetten och servera tillsammans med rullarna och t.ex. morotstzatziki.

LCHF recept för Helgrillad fläskfilé

Är du en hejare på grillning så går det naturligtvist bra att laga färdig filén på grillen. Men annars är det betydligt enklare att låta ugnen sköta det sista. En termometer att sticka i den tjockaste delen i köttet är bra i vilket fall.

LCHF Helgrillad fläskfilé
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 fläskfilé á 600 g
1/2 röd chilifrukt
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
1/2 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
goda ostar
blandad valfri sallad

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna och sätt ugnen på 200 grader. Putsa fläskfilén och hacka chilifrukten fint, men ta bort frön och de vita hinnorna om du inte vill ha det jättestarkt.

Lägg i den hackande chilifrukten i en skål och tillsätt balsamvinäger, olja och soja. Riv eller pressa vitlöksklyftan och blanda ner.

Lägg i köttet, rör runt och häll sedan allt i en plastpåse. Tryck ihop och sätt en klämma. Låt marinera i en timme eller gärna mer i kylen.

Grilla runtom och lägg sedan filén i folie eller stek färdig i ugn. Innertemperaturen ska ligga mellan 60-65 grader.

Skiva filén och strö över hackad persilja. Servera med sallad och goda ostar.

LCHF recept för Grillade pilgrimsmusslor med LCHF-smörgås

Läcker rätt som passar som förrätt. Brödet gör det lite extra matigt men det går bra att servera även utan och kanske med en lite större sallad.

LCHF Grillade pilgrimsmusslor med LCHF-smörgås
Portioner: 4 st
Tid: 30-40 min

Ingredienser

Mandelbröd:
1 1/2 dl mald mandel
1/2 dl pofiber
2 msk linfrö
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 tsk fiberhusk
knappt 1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Majonäs:
2 äggulor
1-11/2 dl neutral rapsolja
1 tsk vitvinvinäger
ev 1 tsk fransk senap
salt och peppar

Grillspett:
300 g räkor med skal
2 citroner
300 g pilgrimsmusslor

Gör så här

Brödet: Sätt ugnen på 200 grader. Mal mandel i mandelkvarnen eller med rivskiva i matbredaren. Eler använd färdig mandelmjöl. Vispa äggen pösiga och blanda under tiden de torra ingredienserna. Blanda sedan ner osten och äggen och låt stå en stund. Häll i liten smord form eller på bakplåt. Grädda i cirka 20 minuter.

Tänd grillen eller ta fram en en grillpanna.

Majonäsen: Se till att ägg och olja har samma temperatur. Vispa äggulor någon minut med vinäger och eventuell fransk senap. Använd helst en elvisp.

Häll oljan droppvis tills den börjar tjockna. När en väl gått ihop kan man hälla lite snabbare.

Smaka av med salt och peppar.

Skala räkorna och skär citroner i små klyftor.

Trä pilgrimsmusslorna på spett varvat med räkor och citron. Grilla dem snabbt på båda sidorna.

Rosta brödet och servera med räkorna, majonäsen och en liten sallad.

LCHF recept för Ostfylld grillad lövbiff

Fantastiskt goda små paket där osten smälter fint! Grillade grönsaker är gott men passa dem ordentligt eftersom det går fort på grillen!

LCHF Ostfylld grillad lövbiff
Portioner: 4 st
Tid: 30-40 min

Ingredienser
600g lövbiff
valfritt antal skivor hårdost
150g fetaost
1/2 dl créme fraiche
1 tsk örtkrydda
salt och peppar
tandpetare
1 stor zucchini
2 röda paprikor
1 aubergine

Gör så här
Tänd grillen eller ta fram en grillpanna. Lägg sedan upp lövbiffarna på en bricka och skiva up osten och lägg ett par skivor på varje köttbit.

Mosa fetaosten och blanda med créme fraiche. Smaksätt med örtkrydda, salt och peppar.

Fördela blandningen på ena halvan av köttbiten, vik dubbelt och fäst ihop med tandpetaren.

Skär grönsakerna i skivor och grilla allt.

LCHF recept för Crêpes med köttfärsås

Lite pysslig rätt men väl värd det extra jobbet! Variera gärna fyllningen!

LCHF Crêpes med köttfärsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
6 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
1 krm salt
smör till stekning
1 lök
500g färs
3 msk tomatpuré
1 zucchini
1 burk krossade tomater
salt och peppar
ca 100g riven ost till gratinering

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffigt, blanda ner grädden, fiberhusken och salt. Låt svälla i 15 minuter. Stek på medelvärme i rikligt med smör.

Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt färsen och bryn ordentligt. Tillsätt tomatpuré.

Skär zucchinin i skivor och låt steka med. Tillsätt krossade tomater. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen på crêpesen, rulla ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkertfat. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills osten har fått en fin färg, ca 10 min. oServera med en fräsh sallad!

LCHF recept för Fläskfilégratäng

Ett gott recept för fläskfile som bla innehåller mozzarella. Perfekt som en lördagmiddag.

LCHF Fläskfilégratäng
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
600 g fläskfié
1 mozzarellaost
250 g svamp
2 dl creme fraiche
Curry

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva fläskfilén och stek i stekpannan i rikligt med smör. Hysta ner champinjonerna där med, krydda efter smak.

Häll över köttet och svmpen inkl stekfett i en ungsfast form och garnera tärnad mozzarella, går även bra med annan ost typ ädelost.

In i ugnen till osten smält.

Blanda creme fraichen med curry och andra kryddor. Servera och njut!

LCHF recept för Kalkongryta

Här är ett gott och nyttigt recept för dig på LCHF-metoden. Passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Kalkongryta
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kalkonbröstfilé
5 dl grädde
100 g vitkål
1 grön paprika
1 broccoli
Valfria kryddor
1 tsk guarkärnmjöl

Så här gör man
Skiva kalkonbröstet i tunna skivor, lägg den i en plastpåse som du häller olja i och valfria kryddor, skaka runt ordentligt och låt det dra till sig lite. Skriva under tiden ner vitkålen, paprikan och broccolin.
Ta en traktörpanna och släng ner en stor klick smör, ner med kalkonbröstet och stek ordentligt så det får en fin yta, ner med grönsakerna och blanda runt bra, så allt blir genomstekt och får färg. Ner med grädden och guarkärnmjölet(eller redix, finns att köpa lchfbutiker på nätet, jättebra redning!) så det får en lite fastare konsistens. Smaka av och justera kryddning vid behov.

LCHF recept för Helstekt kotlett med bacon/lök pasta

En riktig middag för familjen eller vännerna! Ett supergott recept för dig som är sugen på kött!

LCHF Helstekt kotlett med bacon/lök pasta
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 kg benfri kotlettrad med svålen kvar
2 dl olja
Rosmarin
Persilja
Basilika

2 pkt Shiratakinudlar Fettucine
3 dl grädde
1 pkt bacon
1/2 gul lök
1 tsk ketchup med stevia
1/2 tsk Redix

Så här gör man
Börja med att massera in olivolja över hela steken, lägg sedan ut alla kryddor du vill ha på en plåt; rosmarin, persilja,basilika, paprika, vitlök, salt, peppar,cayenne och chili använde vi oss av. Rulla sedan steken i kryddorna och lägg köttet i en plastpåse där du häller ner 1 dl olja och kryddorna som blir över. In med det i kylen, helst över natten, men några timmar fungerar bra också :)

Värm en stekpanna och lägg ner rikligt med smör, sätt ugnen på 175 grader. Ner med steken i stekpannan några miuter så den får fin yta. Lägg sedan steken på galler eller i ugnsfast form och in i ugnen i ca 35-40 min, köttet skall ha en innertemp på 72 grader.

För att göra pastasåsen börjar du med att skiva ner bacon och släng i en varm kastrull med smör. Ner med den hackade löken också. När det fått färg så kan du hälla på grädden och ketcupen. Krydda med valfria kryddor. Öppna påsen med nudlarna och spola i kallt vatten några minuter. Sen kan du slänga ner de i såsen och sänka värmen till 2an, ner med lite redix för att reda såsen till valfri tjocklek.

När köttet är klart blir svålen krispig och smakrik. Servera med kryddsmör. Blanda 50 g extrasaltat bregott med 50 g philadelfia och ner med lite örter.
Njut!

LCHF recept för Biff-Bacongryta

En välsmakande bacon och biffgryta som är perfekt efter en lång arbetsdag. Vad är inte godast – om inte bacon?

LCHF Biff-Bacongryta
Portioner: 3
Tid: 1 timme

Ingredienser
50 g smör
350 g lövbiff
1 pkt bacon
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk ketchup med stevia

Så här gör man
Strimla bacon och lövbiffen. Släng ner smöret i pannan, vänta till det fått gyllenbrun färg, ner med baconen först så de steks ordentligt och blir lite krispiga. Ner med lövbiffen och krydda efter behag, jag brukar använda; salt,peppar,vitlök och cayennekrydda ev. lite chili.

När lövbiffen fått färg så är det bara att röra ner creme fraichen och grädden och sänka värmen på plattan så vätskan inte kokar bort. ner med en liten skvätt ketchup för att runda av smaken. Sen är det bara att servera!