Turkisk köttfärssoppa med halloumibröd

Värmande soppa

Nu när höstmörkret och kylan börjat lägga sig över landet kan den här soppan vara bra att ta till, den värmer upp kroppen ordentligt.

Det här är min variant på en soppa jag många gånger ätit på turkiska lunchrestauranger.

Först kommer ett lättbakat halloumibröd som smakar riktigt gott till soppan.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk psylliumhusk

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Grönsakssoppa med köttfärs 2-3 port

150 g köttfärs, jag brukar ta lamm

3 msk smör/olivolja

2 dl fint tärnad aubergine

1 dl ajvar relish

1 stor tomat

½ röd paprika

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad oregano och/eller timjan

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

3 dl kycklingbuljong eller 3 dl vatten + 1-2 tsk veg buljongpulver

Skär alla grönsaker i små tärningar. Fräs i smör och olja utan att de får så mycket färg i fem minuter.

Rör ner köttfärsen, blanda väl så det inte blir klumpar.

Smaksätt med salt, örter, chili, vinäger och ajvar.

Häll på buljongen, låt koka upp och rör om väl. Låt sjuda i ca 30 minuter, tills soppan blivit simmig.

Servera med en sked turkisk yoghurt eller smetana.

Mer matinspiration från mina resor till Medelhavet hittar du i de här kokböckerna.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Vinterns godaste vitkålssoppa

Köttfärssoppa

Bra mat för hälsa och plånbok

Koka soppa på en spik är ju ett gammalt talesätt för att illustrera hur man kan få köksekonomin att gå ihop.

Helt enkelt att använda det som finns i skafferiet, i moderna tider även kyl och frys.

Nu till ”årets fattigaste vecka” är soppor med en bas av hemkokt buljong något av det mest näringsrika, hälsosamma och ekonomiska sätten att laga till mat.

I synnerhet om du har en Slow Cooker eller icke-elektriska långkokningspåsen Wonderbag undanstoppad i köksskåpet.

Dagens recept är en av mina favoriter bland soppor, en vitkålssoppa med smaker från Medelhavet.

På mina resor har jag ofta ätit liknande soppor på enkla lunchrestauranger, fantastiskt goda och mättande.

Vill du ha fler tips på kålrätter där jag använder buljong så klicka här och scrolla bakåt på bloggen, jag har delat flera recept senaste tiden.

Kålsoppa med köttfärs och linser 2 port

100 g köttfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater eller ½ burk krossade

 1 dl torkade röda linser

1 röd paprika eller 1 dl strimlad, inlagd på burk

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör/olivolja

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano eller timjan

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 3 dl vatten

2 msk sockerfri ketchup

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint.

Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas.

Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner tomater och övriga kryddor och häll sen över buljong och ketchup.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme, rör ner linserna och koka med de sista 20 minuterna.

Känn efter att de är lagom mjuka, annars låter du dem puttra en liten stund till.

Smaka av om det behövs mer kryddor, syra eller sälta, servera soppan med en klick yoghurt eller smetana.

Vill du ha ett gott bröd till så ta en titt i det här inlägget med två sorters fröbröd med ost.

Fetaostbullar med Sesamfrön

 
 
 
 
 
2 rester blir 1 fantastisk rätt!
Hej! Har ni det kallt och ruggigt? Tänkt dig en god, smakrik och värmande grönsakssoppa och en rökig köttfärssås, två grymt goda rätter. Slå ihop dem och ät som en rätt så blir det ännu godare! Jag hade kvar lite av min härliga gula höstsoppa och kom på att jag kunde kombinera den med min […]