- 5 dl mjölk eller vatten
- 50 g jäst
- 0.5 dl olja
- 200 g finrivna morötter
- 1 tsk salt
- 2 msk sirap eller socker
- 12 dl vetemjöl special
- 1 dl grahamsmjöl
7 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljessence
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Dekorera.
Väldigt bra deg som håller formen.
6 dl mjöl
1.2 dl kakao
1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
225 g rumstempererat smör
2,3 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
Blanda kakao och mjöl i en skål.
Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
Blanda ihop ordentligt.
Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på plåten.
Salta små tilltugg
Jag är väldigt förtjust i valnötter, extra bra då de tillhör de nyttigaste av nötterna och innehåller många mineraler, bland annat magnesium.
Du kanske provat mitt populära valnötsbröd som är ett mustigt formbröd, dagens recept är istället små salta kakor.
Det var ett av de första experiment jag gjorde att baka glutenfritt med färre kolhydrater, jag blev mycket nöjd med smaken.
Kakorna kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.
Men det går tillbaks in direkt efter att de tagits ut ur ugnen.
Glutenfria valnötskakor ca 15 st
4 dl grovhackade valnötter
2 ägg
50 g / ½ dl smält smör
½ dl sesamfrön
1 msk psylliumhusk
ca 1 krm salt
Garnering:
Uppvispad äggvita
Svartkummin eller vallmofrön
Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.
Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret.
Rör ner nötmjölet, sesamfrön, husk och salt.
Blanda väl, låt stå och svälla i en halvtimme.
Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken.
Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.
Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.
Du kan byta ut smöret mot kokosolja, tillsätt då lite salt i degen.
Vill du hellre ha kakor med smak av kaffebröd, byt ut saltet mot ca ½-1 msk valfri sötning och smaksätt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver.
Vi avnjöt valnötskakorna alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka på balkongen under en av våra långsemestrar i Alanya.
Fler baktips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Stora diabeteskokboken.
Botten
225 gr osaltat smör, rumstemperatur
6 msk strösocker
2 stora ägg
1 1/2 tsk ren vaniljextrakt
5,3 dl mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/8 tesked kosher salt
Fyllning:
225 gr osaltat smör
1,2 dl ljus sirap
3,5 dl ljus farinsocker, packat
2 msk grädde
455 gr pekannötter, hackade
ca 21 kakor
Vad du behöver
• 225 gr osaltat smör, vid rumstemperatur
• 1,2 dl strösocker
• 1 tsk rent vaniljextrakt
• 4,2 dl mjöl
• 0,6 dl majsstärkelse
• 2,4 dl hela pistagenötter
Instruktioner
1.Ställ ugnen till 175°c
2.Vispa smör och socker.
3.Tillsätt vanilj.
4.Rör ihop samman mjöl och majsstärkelse. Blanda i smör och socker, tills det bildar en deg.
5.Rör i pistagenötter och se till att du får dem väl fördelade i degen.
6.Häll ut degen på ett ark plastfolie och forma den till en korv, omkring 2o-25 cm lång.
7.Förvara i kyl minst 3 timmar, eller över natten.
8.Skär degen i ca 1 cm skivor och lägg på ett bakplåtspapper på bakplåt. Tunnare skivor kommer bli krispigare, och tjockare blir mer smöriga och mjuka.
9. Baka i ca 10 minuter, kanske lite längre för tjockare. Kakorna kommer fortfarande att vara bleka och mjuka, men kommer stelna när de svalnat.
10. Låt svalna på plåten.
ca 21 kakor
Vad du behöver
• 225 gr osaltat smör, vid rumstemperatur
• 1,2 dl strösocker
• 1 tsk rent vaniljextrakt
• 4,2 dl mjöl
• 0,6 dl majsstärkelse
• 2,4 dl hela pistagenötter
Instruktioner
1.Ställ ugnen till 175°c
2.Vispa smör och socker.
3.Tillsätt vanilj.
4.Rör ihop samman mjöl och majsstärkelse. Blanda i smör och socker, tills det bildar en deg.
5.Rör i pistagenötter och se till att du får dem väl fördelade i degen.
6.Häll ut degen på ett ark plastfolie och forma den till en korv, omkring 2o-25 cm lång.
7.Förvara i kyl minst 3 timmar, eller över natten.
8.Skär degen i ca 1 cm skivor och lägg på ett bakplåtspapper på bakplåt. Tunnare skivor kommer bli krispigare, och tjockare blir mer smöriga och mjuka.
9. Baka i ca 10 minuter, kanske lite längre för tjockare. Kakorna kommer fortfarande att vara bleka och mjuka, men kommer stelna när de svalnat.
10. Låt svalna på plåten.
ca 21 kakor
Vad du behöver
• 225 gr osaltat smör, vid rumstemperatur
• 1,2 dl strösocker
• 1 tsk rent vaniljextrakt
• 4,2 dl mjöl
• 0,6 dl majsstärkelse
• 2,4 dl hela pistagenötter
Instruktioner
1.Ställ ugnen till 175°c
2.Vispa smör och socker.
3.Tillsätt vanilj.
4.Rör ihop samman mjöl och majsstärkelse. Blanda i smör och socker, tills det bildar en deg.
5.Rör i pistagenötter och se till att du får dem väl fördelade i degen.
6.Häll ut degen på ett ark plastfolie och forma den till en korv, omkring 2o-25 cm lång.
7.Förvara i kyl minst 3 timmar, eller över natten.
8.Skär degen i ca 1 cm skivor och lägg på ett bakplåtspapper på bakplåt. Tunnare skivor kommer bli krispigare, och tjockare blir mer smöriga och mjuka.
9. Baka i ca 10 minuter, kanske lite längre för tjockare. Kakorna kommer fortfarande att vara bleka och mjuka, men kommer stelna när de svalnat.
10. Låt svalna på plåten.
Ingredienser
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
115 gr + 115 gr smör
2,4 dl + 2 msk farinsocker
1,2 dl socker
2 tsk vanilj
2 stora ägg, rumstemperatur
2,5-5 dl M & M
Instruktioner
1.Värm ugnen till 175°c
2.Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. I en medelstor skål vispa samman mjöl, bakpulver och havssalt; sätt åt sidan
3.Place 115 gr smör i en liten kastrull på medelhög värme och koka i ca 2 minuter - under ständig omrörning- tills smöret har brynts. Ta bort från värmen och rör i resten av smöret; vispa tills helt slät. Placera skålen i kylskåp eller frys och för smöret tillbaka till rumstemperatur när smöret stelnat helt. * Du vet smöret i rumstemperatur när du trycker ett finger i toppen och det blir en liten fördjupning av ditt finger.
4.När smöret är rumstempererat....
5.Tillsätt socker och vanilj till det brynta smör och vispa tills ljuset och fluffigt; ca 2 minuter
6. Rulla bollar ca 3 msk stora av degen, placera sedan på beredd plåt (se till att lämna tillräckligt med utrymme i mellan varje kaka för spridning) . Fortsätt tills hela degen har rullats.
7. Låt cookies svalna på plåt.
Ingredienser
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
115 gr + 115 gr smör
2,4 dl + 2 msk farinsocker
1,2 dl socker
2 tsk vanilj
2 stora ägg, rumstemperatur
2,5-5 dl M & M
Instruktioner
1.Värm ugnen till 175°c
2.Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. I en medelstor skål vispa samman mjöl, bakpulver och havssalt; sätt åt sidan
3.Place 115 gr smör i en liten kastrull på medelhög värme och koka i ca 2 minuter - under ständig omrörning- tills smöret har brynts. Ta bort från värmen och rör i resten av smöret; vispa tills helt slät. Placera skålen i kylskåp eller frys och för smöret tillbaka till rumstemperatur när smöret stelnat helt. * Du vet smöret i rumstemperatur när du trycker ett finger i toppen och det blir en liten fördjupning av ditt finger.
4.När smöret är rumstempererat....
5.Tillsätt socker och vanilj till det brynta smör och vispa tills ljuset och fluffigt; ca 2 minuter
6. Rulla bollar ca 3 msk stora av degen, placera sedan på beredd plåt (se till att lämna tillräckligt med utrymme i mellan varje kaka för spridning) . Fortsätt tills hela degen har rullats.
7. Låt cookies svalna på plåt.
Ingredienser
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
115 gr + 115 gr smör
2,4 dl + 2 msk farinsocker
1,2 dl socker
2 tsk vanilj
2 stora ägg, rumstemperatur
2,5-5 dl M & M
Instruktioner
1.Värm ugnen till 175°c
2.Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. I en medelstor skål vispa samman mjöl, bakpulver och havssalt; sätt åt sidan
3.Place 115 gr smör i en liten kastrull på medelhög värme och koka i ca 2 minuter - under ständig omrörning- tills smöret har brynts. Ta bort från värmen och rör i resten av smöret; vispa tills helt slät. Placera skålen i kylskåp eller frys och för smöret tillbaka till rumstemperatur när smöret stelnat helt. * Du vet smöret i rumstemperatur när du trycker ett finger i toppen och det blir en liten fördjupning av ditt finger.
4.När smöret är rumstempererat....
5.Tillsätt socker och vanilj till det brynta smör och vispa tills ljuset och fluffigt; ca 2 minuter
6. Rulla bollar ca 3 msk stora av degen, placera sedan på beredd plåt (se till att lämna tillräckligt med utrymme i mellan varje kaka för spridning) . Fortsätt tills hela degen har rullats.
7. Låt cookies svalna på plåt.