Julmustfrallor

Visst får man en hel del slattar kvar av avslagen julmust. Släng inte!! Baka godaste julmustfrallorna med härliga julsmaker istället.

Det här är en enkel ”släng-ihop-deg” jag ofta gör. Behöver inte knådas. Du kan göra den på kall vätska och förvara i kylskåp ett dygn innan du bakar ut eller använd ljummen degvätska och baka ut direkt den har jäst till dubbel storlek.

Mängden mjöl är bara på ett ungefär, så stirra dig inte blind på antal deciliter. Degen ska vara väldigt lös och kladdig, men inte rinnig. Experimentera dig fram med kryddor och smaksättning, russin kan byttas mot frön och nötter och julmust till vatten, mjölk eller filmjölk.

Lycka till!

6 – 8 frallor

Det här behöver du :

3 dl avslagen julmust

1 pkt torrjäst

1 tsk mald pomerans

1 tsk kanel

1 dl russin

Ca 6 – 7 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :

Värm upp julmusten till fingervarmt i en rymlig kastrull du även kan jäsa degen i. Tillsätt torrjäst, pomerans, kanel och russin och vispa om väl.

Tillsätt lite mjöl i taget. Blanda väl, men degen ska vara väldigt lös och kladdig. täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.

Häll upp degen på mjölat bakbord och ta försiktigt ut små degknyten och lägg på plåt. Dom ska inte rullas eller knådas, bara vikas ihop lite med hjälp av degskrapa.

Sätt ugnen på 175 grader och låt frallorna jäsa tills ugnen är varm.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min eller tills de fått en gyllenbrun färg.

Lussebullar till Lucia

Så roligt att blogga lite igen, har väldigt mycket på lager att lägga upp. Ni som följer mig på sociala medier vet ju lite vad som händer i mitt liv men ni är såklart välkomna att ställa frågor om ni har några. Det var ju ett tag sen jag hade Kryddburken igång nu.😉

Joline kom hem en sväng förra veckan och då bakade vi lussebullar ihop. Så mysigt!

Vi gjorde en deg på 1 liter mjölk och delade på den. Hon fick ut 40 st mindre och jag 20 st större, så nu är frysen fylld till Lucia på fredag!

Av receptet nedan får du otroligt saftiga och smakrika bullar.

Ca 80 st mindre lussebullar

Det här behöver du :

400 gram rumsvarmt smör

6 pkt saffran (3 gram) + 1 sockerbit

1 pkt färsk jäst

1 liter mjölk

4 dl strösocker

3 dl russin (blötlagda i vatten över natten i kylskåpet)

2 kg vetemjöl special

2 tsk salt

Ev äggula till pensling

GÖR SÅHÄR :

Lägg russin i vatten i en burk med lock och låt stå i kylskåpet över natten. Ställ fram smöret så det hinner bli rumstempererat.

Smula ner jästen i degbunke, slå mjölken (37 grader) och rör ut. mortla saffran med en sockerbit och tillsätt detta och smöret.

Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen smidig men ändå ganska lös. Spara 1/4 av mjölet till utbakning. Tillsätt socker, russin och salt och låt jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den slät och dela upp i så många bullar du önskar. Rulla till långa längder och snurra ihop ändarna mot varandra till små lussebullar.

Låt jäsa på plåt ca 30 min.

Pensla med uppvispad äggula om så önskas.

Grädda i 175 grader ca 15 min eller tills de fått fin färg.

Självklart har vi tjuvsmakat på lussebullarna. Här i söndags, andra advent hemma hos oss.

Lucka 20 – Mina julrecept hos Diet Doctor

LCHF-recept till jul

I dagens lucka i Tomtens Adventskalender får du ta del av de julrecept jag skapat till världens största lowcarb-sida, Diet Doctor.

I inlägget LCHF-vänlig jul med Birgitta Höglund kan du läsa mer och klickar du på bilderna nedan så kommer du direkt till mina recept.

De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.

Glad 4e Advent

Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.

Här hittar du mina julrecept på engelska och här finns de på spanska, sprid dem gärna till dina vänner utomlands.

Hoppas du kommer att tycka om mina julrätter, vill du ta del av några till så hittar du här ett inlägg om Adventsmys på mitt sätt hos Diet Doctor.

Läs mer om mina tankar kring julmaten genom att klicka på den här bilden

Här kan du läsa Diet Doctors recension av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här följer länkar till mina julrecept, klicka bara på bilderna så kommer du rätt.

LCHF-paj med grönkål, valnötter och fetaost

Apelsin – och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs

Julpaté med picklade lingon och rödlök

Ingefärsmarinerade revbensspjäll med gräddstuvad rödkål

LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting

Julens bästa morotskaka!
Förutom all julmat, allt ståhej med att rulla köttbullar, sillinläggningar och julgodis har jag ETT enda måste till jul. Mammas morotskaka. Det blir liksom ingen jul utan den och den kan serveras både till advent, glöggmys före eller efter julafton bara jag vet att den finns där inplanerad i allt julstök. Och det finns den […]
Brigadeiros – enkelt godis med bara 3 ingredienser
Godis till jul, nyår, påsk eller precis när man känner för det är alltid godast hemmagjort. Bland det enklaste du kan göra är dessa brigadeiros.Brasiliansk chokladtryffel, när du behöver något sött!😉 Väldigt gott till kaffet efter maten. Ca 30 st Det här behöver du : 1 burk sötad, kondenserad mjölk 50 g smör 3 matskedar […]
Julmustkyckling
Vill ni prova en riktigt god, mustig kycklinggryta? Med julmust som smaksättning i såsen blir det en passande middag såhär lagom till jul. Just i såser tycker jag det är roligt att variera med olika smaksättningar. En favorit sen länge är glögg i såsen och jag vet att många av er har provat den och […]
After eight fudge
Hur gott låter inte det? Fudge som ibland kan bli lite väl sockersött får här en lite mer balanserad och fräsch smak av mint som gör sig extra bra till en kopp kaffe efter maten. Skär dom i lite mindre bitar, ca 1,5*1,5cm och det är precis lagom tycker jag. En ny favorit.Ett tips om […]
Bountybollar med arrak doppade i nötchoklad
Det här godiset måste ni bara prova om ni älskar bounty och arraksbollar. En favorit hos mig är just arraksbollar eller ”myrstackar” som det hette när jag var liten. Älskar arrak! Du kan göra dubbel sats av smeten och smaksätta hälften med arrakssrom och hälften utan så kan du göra både vanliga bountybollar och denna […]
Lusserullar
Igår bakade Joline och jag något himla roligt och vansinnigt gott. Lusserullar! Hon och pojkvännen Gustav hade tidigare på dan köpt dessa på Pressbyrån i Kalmar och dom var omåttligt populära bland allt folk så vi gav oss på att göra likadana. Självklart tog hon med en påse till skolan idag och betyget blev högt. […]
Vit chokladfudge med mandel
Nu kokas det julgodis så det står härliga gill runtom oss och mediaflödet svämmar nästan över att lussekatter, pepparkakshus och ännu mer godis!😉 Inspiration råder det ingen brist på i alla fall. Joline kokade ihop en himla god fudge förra veckan då hon ändå bakade lussekatter och degen jäste. Det går ju fort och är […]