Visst får man en hel del slattar kvar av avslagen julmust. Släng inte!! Baka godaste julmustfrallorna med härliga julsmaker istället.
Det här är en enkel ”släng-ihop-deg” jag ofta gör. Behöver inte knådas. Du kan göra den på kall vätska och förvara i kylskåp ett dygn innan du bakar ut eller använd ljummen degvätska och baka ut direkt den har jäst till dubbel storlek.
Mängden mjöl är bara på ett ungefär, så stirra dig inte blind på antal deciliter. Degen ska vara väldigt lös och kladdig, men inte rinnig. Experimentera dig fram med kryddor och smaksättning, russin kan byttas mot frön och nötter och julmust till vatten, mjölk eller filmjölk.
Lycka till!
6 – 8 frallor
Det här behöver du :
3 dl avslagen julmust
1 pkt torrjäst
1 tsk mald pomerans
1 tsk kanel
1 dl russin
Ca 6 – 7 dl vetemjöl special
GÖR SÅHÄR :
Värm upp julmusten till fingervarmt i en rymlig kastrull du även kan jäsa degen i. Tillsätt torrjäst, pomerans, kanel och russin och vispa om väl.
Tillsätt lite mjöl i taget. Blanda väl, men degen ska vara väldigt lös och kladdig. täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.
Häll upp degen på mjölat bakbord och ta försiktigt ut små degknyten och lägg på plåt. Dom ska inte rullas eller knådas, bara vikas ihop lite med hjälp av degskrapa.
Sätt ugnen på 175 grader och låt frallorna jäsa tills ugnen är varm.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min eller tills de fått en gyllenbrun färg.