Så kom värmeböljan tillbaka och fler enkla sallader står på tur. Det här är en klassisk barndomsfavorit som har hängt med länge. Kassler är perfekt då vi behöver salt i värmen. Inte så många ingredienser men så vansinnigt god och svår att tröttna på. Pasta och osttärningar gör den extra matig och dressingen vispad du ihop på ett kick, mycket godare än köpta på flaska.
6 port
Det här behöver du :
250 gram barilla penne pasta
1 msk rapsolja
400 gram kassler
200 gram ost, port salut
1 gurka
1 burk, 150 gram majskorn
GÖR SÅHÄR :
Koka pastan och häll av, skölj i kallt vatten och vänd runt med en matsked rapsolja.
Skär kassler, skalad och urkärnad gurka och ost i kuber. Blanda sedan allt med en burk majskorn i en rymlig skål.
Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
Förslag;
Häll upp på petflaska, det ryms precis lagom i en 0,5 liters pet. Smidigt att förvara i och även servera ur om man ska ta med sig till exempel.
Rhode island-dressing :
3 dl gräddfil
1 dl majonäs
1/2 dl ketchup
1 tsk chilipulver
Salt
Vitpeppar
Enkel och supergod, kall sallad i värmen!
Skippa köpta såser, att vispa ihop gräddfil, majonäs och ketchup går på nolltid om med lite kryddor får du en helt hemmagjord och mycket godare dressing.
I helgen grillade vi korv och satt ute i kvällssolen och svalkade oss. Så skönt nu när myggen minskat markant. Dom finns men inte lika många längre…😉
Doggy-Chevan är nu helt färdig och jag är så glad att äntligen fått XC70 såld också. Här är bilen alldeles nyss upptextad av mannen. Kryddburken har hunnit skyltas på tre bilar redan, 12 år går fort. Nu tänker jag att den här bilen ska få hänga med bra länge då den är komplett utrustad och påskostad för hundarna också. 😉
Ha en fin söndagkväll allihopa. Fortsätt skicka in era tårtor till tävlingen, flera bidrag har redan trillat in.
Veckan som kommer stundar bal för Joline, skolavslutningar, restaurangbesök och avslutsningsfest. Sen är det sommarlov.
Joline har fått ett toppenjobb på Nya Conditoriet i Borgholm i sommar så vi får se till att ranta ner till stan och hälsa på och fika lite oftare.😉
Nä, nu trampar hundarna otåligt omkring mig och vill ha kvällsmat så det är bäst jag avslutar. KRAM PÅ ER!
Vilken sommarvärme som har kommit, ljuvligt väder men aningens för varmt för några mer avancerade middagar. Isvatten och citron lever man ganska länge på också. 😉
En rätt som är väldigt god och lätt att laga till är denna sommarfisk som är lite mer som en sallad. Bara att montera ihop med diverse grönsaker man har har hemma. Gurka som du kärnar ur och skär i skivor är väldigt fräscht och gott till just fisk varma sommardagar. Den kalla fisksåsen är ett måste till. Enkla ingredienser – bara att röra ihop, smaka av och ringla över fisken.
Jag brukar steka fisk i ugnen i en rymlig form så det finns mycket. Det behöver inte vara med avancerat än salt och peppar och sen tillför man mer smak från såsen.
Använd färsk fisk om du har tillgång, annars går det precis lika bra med frysta torskblock. Rätten kan serveras både ljummen och kall och perfekt att ha på en buffé eller till picknick.
I veckan kommer jag lägga upp tävligen om Årets finaste sommartårta. För 9:e året i rad kommer läckra, vackra tårtor att visas upp för omröstning. Missa inte det!
4 – 6 port
Det här behöver du :
Kokt färskpotatis
800 gram torskfilé
150 gram sockerärtor
1 gurka
1 gul paprika
GÖR SÅHÄR :
Salta och peppra torsken och lägg i en smord ugnsfast form. Täck formen med folie. Stek i ugnen ca 20 min på 150 grader. Använder du fryst fisk, öka på tillagningstiden till ca 35 minuter.
Förväll sockerärtorna i saltat vatten. Häll av och montera ihop med skuren och urkärnad gurka, paprika och färskpotatis. Lägg fisken ovanpå. Rör ihop ingredienserna till såsen och ringla över.
Kall fisksås :
2 dl creme fraiche
2 msk bostongurka
1 msk torkad dill
2 msk pressad citron
Salt och vitpeppar
Vad har ni för favoritpålägget till varma mackor? Här hemma är svampstuvning nummer ett, så galet gott och ni ska få mitt allra godaste recept. Ni som känner mig vet ju att jag är väldigt svag för burk-champinjoner men vill du använda färska så gör du det! Ok?😉
Jag föredrar hela, små konserverade. Bonduelle hade för några år sen en burk i sitt sortiment som hette gourmet, hela mini-champinjoner. Dom hittar jag inte längre, vet inte om dom slutat tillverka dom kanske. Jag köper i alla fall numera ICA’s lila konservburk (250 gram) med hela champinjoner, dom är också riktigt bra. Jag använder även spadet i min svampstuvning, det ger god smak och lite sälta.
Om du föredrar färska champinjoner så ersätt spadet med ca 2 dl vatten och lite grönsaksfond istället men jag lovar min måste prova den här varianten, den blir bara sååå god på alldeles varma, nygratinerade mackor. Glöm inte toppa med en god ost. Kvibille cheddarost är favoriten.
Räcker till ca 16 mackor
Det här behöver du :
2 burkar a 250 gram konserverade hela champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
3 dl grädde
GÖR SÅHÄR :
Häll av spadet från champinjoner i en skål och spara till senare. Skär champinjoner i skivor. Jag köper alltid hela, konserverade och skivar själv, tycker att de som färdigskivade ofta är lite ”murkna” och sladdriga… Helst ska det var ganska små också, dom är godast.
Fräs på de skivade champinjonerna i stekpanna med smör. Tillsätt timjan och oregano som du smular mellan fingertopparna, finhacka två vitlöksklyftor och en gul lök och tillsätt. Vänd runt.
Pudra över vetemjöl och rör om. Slå på spadet från champinjonerna och tillsätt grädden. Sänk värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
Fräs på de skivade champinjoner i stekpanna med smör, lök, vitlök och torkad timjan samt oregano.
Pudra över vetemjöl och rör om.
Tillsätt spadet från champinjonerna samt grädde.
Sänk värmen och låt puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt, cayenne och vitpeppar.
Bred ut stuvningen på rostbröd, toppa med kvibille cheddarost och oregano. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter i 225 grader.
Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.
4 port
Det här behöver du :
8 ägg
4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
4 – 5 kokta potatisar
1 gul lök
2 tomater
100 gram babyspenat
2 dl finriven parmesan el grana padana
Salt och svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.
När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.
Jag har inte riktigt koll på att det faktiskt är valborg imorgon?! Ingen koll alls. Dagarna är helt huller om buller med valp i huset! Men vad gör väl det? Familjen är långledig till onsdag och vi bara tuffar på med sysslor och göromål mitt i allt hundliv. Tiden går så fort när dom är små så det gäller att ta tillvara på tiden även om det innebär mycket jobb, vakna nätter och evigt torkade av små kisspölar.😉
Ett gott recept ska jag bjuda på dock, en mycket god gryta med kyckling och härliga smaker av husmanskost. Herrgårdskyckling, serverad med kokt potatis och gelé.
4 – 6 port
Det här behöver du :
1 kg kycklingkött, filéer, lår, klubba etc
200 gram bacon
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 kruka persilja
Salt och peppar
Maizenamjöl + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingköttet i grövre bitar. Jag använde filéer och delade dom en gång på längden. Bryn tillsammans med finskuret bacon och vitlök i en rymlig stekpanna med smör. Tillsätt senap, fond, creme fraiche och grädde och låt sjuda på låg värme ca 15-20 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Finhacka persilja och vänd ner. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och vinbärsgelé.
TIPS!
Prova även ”budgetvarianten” genom att byta ut kyckling mot falukorv.😉 Supergott det också.
Bryn kycklingen tillsammans med bacon och vitlök.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda på låg värme i 15-20 minuter. Finhacka persilja och rör ner före servering.
Smaklig måltid och så passar jag på att önskar jag er alla en trevlig valborg!
Hej på er! Nu blev det ett litet hopp sen sits och det har såklart med vårt lilla nytillskott att göra – Allan är hemma!
Lilla efterlängtade krabat har sovit sin första natt hemma på Öland.😉
Lilla och lilla… Åtta veckor och 10kg tung med dom största valptassar jag sett. En riktig dunderklump som spatserar vingligt fram. Klumpig, nyfiken och ett riktigt matvrak är han. Väckte mig inatt halv fyra och efter att ha nattats kl 22.00 igårkväll så höll han sig bra länge tycker jag. Men då var han verkligen kissnödig OCH hungrig som en varg! Därefter somnade han ett par timmar till innan frukostklockan ringde… En riktig Skalman är han. Äta, kissa, busa, sova…😉 Bronco fann sig väl till ro efter Allans hemkomst och dom verkar trivas ihop. En omställning för dom bägge, speciellt för Bronco som varit ensam om uppmärksamheten och nu fått konkurrens av lillebror. Han verkar dock väldigt nöjd ändå och delar med sig av både bäddar och leksaker och det är till och med okej att bli biten i skägget! 😉
En lördag som denna med strålande sol och två pigga pojkar är det tur att kylen är laddad med mat såsom denna lasagne jag gjorde häromdan. Färdig att bara värma när tiden är knapp och ta med sig ut och äta på altanen.
6 port
Det här behöver du :
1 sats bolognese
1 sats Bechamelsås
2 förpackningar färska lasagneplattor
(Felix a’ 200gram)
GÖR SÅHÄR :
Använd en ugnsfast form ca 20*35 cm. Varva sås/lasagneplattor/bolognese/ avsluta med lasagneplattor och häll över den sista såsen. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 30 min.
Bolognese :
400 gram blandfärs
150 gram sidfläsk
2 msk tomatpuré
1 gul lök
2 rivna morötter
1 burk finkrossade tomater
2 msk kalvfond
2 lagerblad
Vitpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen tillsammans med finskuret sidfläsk och tomatpuré. Tillsätt en hackad gul lök, finrivna morötter, en burk finkrossade tomater, kalvfond, lagerblad, vitpeppar och salt. Slå på 3 dl vatten och låt koka på låg värme ca 1 timme. Smaka av.
Bechamelsås :
100 gram smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
Muskotnöt (riv på zestjärn, ca ½ krm)
Salt & nymalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Ha mjölken nära till hands bredvid kastrullen så du kan slå på lite i taget och hela tiden fortsätta vispa vartefter såsen tjocknar. Sänk värmen till lägsta, vispa då och då så det inte bränner fast i botten men låt såsen koka ca 40 min. Smula ner eller riv ner osten på slutet. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.
Bronco & Allan delar instagramkonto nu och vill ni så kan ni följa dom här; @bronco_allan
Helgens stek av picnicbog fick sig ett rejält långkok. Perfekt mat som sköter sig själv ett par timmar i grytan på spisen när andra sysslor kallar.😉
Steken bryner jag lätt runtom i tillsammans med några lök och morötter. Slår på 1,5 liter vatten, ett par buljongtärningar och kryddor (salt, vitpeppar, lagerblad) och på med locket. Jag låter det stå på låg värme med locket på i cirka 4 timmar. Sen plockar jag ur steken och silar skyn från lök och morötter. (Spara och servera vid sidan om om du föredrar det)
Skyn kokar jag sen ner till hälften, reder med mjöl och rundar av smaken med en skvätt, ca 1 dl grädde. Lite soya, en gnutta socker och smaka av med salt och peppar sen har jag en gudomlig god sås som jag sedan slår över köttet.
Steken är så pass mör att den lätt faller isär så jag brukar bara skära den grova skivor och sedan slå såsen ovanpå och servera. Väldigt gott med ris eller potatis.
Prova också att byta ut steken mot tjocka revben, det blir galet gott och är väldigt billigt.
Naturligtvis kan du göra denna stek i crockpot, då kör jag på låg i 8-10 timmar.
Recept till punkt och pricka är totalt överflödigt här, låt dig istället experimentera lite med såsen och smaka av. Köttet går inte att misslyckad med, ett säkert kort för en härligt god middag med äkta husmanskost.