Gratinerad hummer LCHF och Paleo

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer 2 port

1 hummer

5 st skogschampignoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

½ dl mousserande vin

2 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Klyv hummern på längden med en vass kniv.

Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten.

Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Hur du klyver en hummer

Ta ut stjärten ur skalet och skär den i bitar, lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Bryn svamp och lök i smöret, utan att det blir bränt.

Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna och gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött.

Även i benen finns en del kött, så det tar lite tid att äta.

Ingredienser till gratinerad hummer


Laxgryta i hummersås

laxgryta_fiskgryta_lax
Hur tänker ni med nyårsmaten?
Vad planerar ni att laga? Har ni menyn klar? Berätta hemskt gärna vad ni tänker äta så blir jag hur glad som helst. :-P Ska försöka orka ta mig till affären imorgon (dunderförkyld o feber va de ja….) och har inte en aning om vad nyårskvällen ska bjuda på.

Jag är också säker på att ni känner mig och mina recept på Kryddburken så några renodlade tips-inlägg besparar jag er. Ni kan istället kika i kategorin med FÖRRÄTTER och TILLTUGG, där finns många små enkla tips på plockmat, snittar, rullar, tandpets-plock och annat gott.

Det jag märker att ni söker extra mycket på just nu är KÖTT.
Viltkött, hjortstek, entrecôte, rådjur, black n´ white, fläskfilé, etc.

Om jag kan tipsa om något riktigt gott så tycker jag att saltbakad entrecôte med rödvinssås är lyxigt och passande till nyår! Detta kött kan du dessutom skjutsa in i ugnen på nyårsaftons morgon eller 3-4 timmar före gästerna kommer om du vill servera köttet varmt. Det tillagar sig helt själv och behöver ingen större omsorg. Lägg mer energi på tillbehör. :-P

Servera med till exempel potatisgratäng, rösti, crusched potatio, potatistårta etc. Alla recept hittar du under kategorin POTATISRÄTTER.

Nu till dagens recept som är nog så gott, krämigt och lyxigt om man vill de. Tycker man inte om hummer som är den klassiska nyårsrätten men gillar smaken, (jaaaa, jag älskar fiskbullar i hummersås) då kan man välja detta alternativ. ;-)

Gyllenbrynt, stekt lax i en sås med hummersoppa, fond, lök och tomater. Det här vill ni inte missa, jag lovar. ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 bitar laxfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
1 burk a´600 gram Campbells hummersoppa
1 – 2 msk konc hummerfond
1 msk tomatpuré
1 knippe finhackad salladslök
3 färska klyftade plommontomater
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Skär laxen i mindre bitar. Brynt i het panna med rikligt med smör så de bara precis får fin färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka ihop ca 10 min. Smaka av. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar. Servera till en god pasta, ris, eller med potatisstomp.

TIPS! 
Vill man äta denna rätt som en soppa kan man späda ut med vatten och öka på mängden fond en aning.

lax_recept_gryta_fiskgryta_laxgryta
Smaklig måltid! :-P

Njutbar mat till nyårsafton – Hummer och hallonfromage

Ingredienser till Gratinerad Hummer

Fisk och skaldjur

Så var det då dags för året sista inlägg. Sitter och skriver det på tåget mellan Stockholm och Östersund.

Jag är på väg hem några dagar för att fira nyåret med mamma, innan det bär av till Turkiet igen.

Vilket fantastiskt år det varit, tack till alla nya och gamla besökare som hittat tillbaka till min blogg sen jag började skriva igen i september.

Ser fram emot att få dela med mig av mycket gott även nästa år, hoppas du följer med på mina matäventyr.

Det blir ett riktigt spännande år för mig, när mina 3 kokböcker kommer ut i USA till sommaren.

En ny kokboksidé gick av olika anledningar om intet nu under hösten, men har några andra, spännande idéer på gång.

Hoppas på napp från något förlag framöver, förstått att mina recept är populära hos många.

Samarbetet med Huså Bröd kring mitt recept på LCHF-frökex har också varit väldigt lyckosamt.

Bageriet har ökat sin omsättning med 30% det senaste året, frökexen har verkligen blivit populära både i Sverige och Norge.

Hummersupé

Ett nyårslöfte jag tänker ge mig själv i år är att äta mer av både fisk och skaldjur.

Det är inte bara fantastiskt gott, det är också väldigt bra för hälsan.

Särskilt när man som jag från och till känner av värk från min fibromyalgi, så mår jag bättre med mer naturligt omega-3 i maten och mindre av omega-6.

Här en mycket intressant artikel i ämnet hos Medical Link.

Mitt tips på njutbar mat till nyårsafton går därför i maritimt tema. Gratinerad hummer är festmat utöver det vanliga.

Den är väldigt enkelt att göra, bara att klyva hummern på längden och gratinera med till exempel en god svampsås.

Lägg gärna några extra kronor på en fin, färsk hummer. Smaken är värd den extra kostnaden och det är ju inte en rätt man äter så ofta.

På skalen kan du sen koka en fin fond till hummersoppa, så då får du väldigt bra valuta för pengarna.

Antingen kan du äta hummern som en förrätt till en finare trerättersmeny eller som en supé senare på kvällen.

En varmrätt jag gärna bjuder på i festligare sammanhang är röding fiskad hemma i Jämtlandsfjällen.

Jag har tur som har släkt som förser mig med färsk fisk då och då. Serverad med en god vitvinssås slår den ut det mesta i fiskväg.

Såsen som du får recept på idag använde jag ofta när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen och på Verkö Slott.

Som avslutning på min festmiddag blir det en dessert på hallon, även de från fjällnära skogar.

En gammaldags fromage, som tar lite tid att göra med allt vispande, men som kan förberedas redan dagen innan middagen.

På Verkön hade vi ofta bröllopsgäster i restaurangen, då gjorde jag tårtor i flera våningar med hallonfromage som fyllning.

Vill du göra en tårta så prova det här recept på saffranskaka, men byt ut saffranet mot 1 tsk vaniljpulver så får du en riktigt god och saftig tårtbotten.

Du kan förstås även servera saffranskakan som den är med bär och grädde till dessert.

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer för 2

1 färsk hummer

5 st skogschampinjoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde

½ dl mousserande vin

Salt och peppar

2 msk hackad gräslök

Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Irländsk, färsk Hummer

Ta ut stjärten ur skalet. Skär i bitar och lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Skogschampinjoner har en mycket kraftigare svampsmak än vanliga vita, tack vare de mogna lamellerna. Därför blir också stuvningen lite mörk.

Bryn svamp och lök i smöret så det får fin färg. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna. Gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Lägg upp på tallrik och garnera med citron och gräslök. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött att pilla ut.

Tycker du inte om svamp så använd såsen nedan att gratinera med, låt den koka ihop så den blir lite tjockare först.

Vitvinssås

Vitvinssås grundrecept 4 port

5 dl grädde

1½ dl torrt, vitt vin

1 ekologisk buljongtärning eller 1 dl fiskfond

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Blanda allt  i en kastrull, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Vispa då och då under tiden så det inte bränner fast. Späd med  lite mjölk, om såsen tjocknar för mycket.

Jag kokar såsen så länge, för då kommer det fram en mängd smaker.

Sila såsen genom nätsil innan eventuellt någon av de olika smaksättningarna rörs ner. Såsen är annars väldigt god som den är också.

Servera till stekt eller pocherad fisk och gärna med broccoli eller ett gott blomkålsmos.

Smörstekt Röding med Vitvinssås

 Olika smaksättningar till vitvinssåsen

Pernodsås: Pernod ger en härligt anissmakande sås, ta 2-3 matskedar till den här satsen.

Saffranssås: Stöt 1 kuvert saffran med lite salt i mortel och vispa ner i såsen.

Örtsås: Smaksätt med 1 dl färska finhackade örter, rör ner dem strax innan såsen ska serveras.

Hallonfromage

Hallonfromage 4 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

2 gelatinblad

ev 1 msk flytande honung eller annan sötning

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt. De måste vara helt rena annars tjocknar inte äggvitan.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas.

Dra plast över och ställ i kyl att stelna några timmar. Servera vispad grädde till och gärna lite extra bär.

Fromage på Skogshallon