Hälsosam och enkel matlagning
Jag läser i tidningarna och på Facebook att det finns rädsla och ovilja hos många att äta kyckling hemma i Sverige.
Dels på grund av Campylobakter och dels för den dåliga livsmiljön för kycklingar i djurfabrikerna.
Jag äter ofta kyckling nu när jag är i Turkiet, både hela kycklingbenet som slaktaren benar ur till schnitzel och så kokar jag en hel del buljong, som har så många hälsosamma effekter.
Här köper jag hel, färsk utegångskyckling som fötts upp i bergen runt Alanya, om jag inte får tag på det så blir det fryst, ekologisk kyckling.
Jag styckar kycklingen i mindre bitar till buljongen, så att så många leder och brosk som möjligt friläggs.
Då kommer mer av det nyttiga kollagenet ut i buljongen.
Jag har en speciell skärbräda till kyckling och diskar både den och kniven noga efteråt, i hett vatten och rejält med diskmedel.
Det som är viktigt vid tillagningen är att kycklingen blir välkokt/stekt, så slipper man rädslan för bakterierna.
Och det är ju inga som helst problem att den blir tillräckligt kokt när man gör buljong.
Dagens buljongrecept är det enklast tänkbara, med bara de traditionella grönsakerna och lätt kryddat, men smaken blir ända väldigt god.
Lagar du hellre en hel kyckling i ugnen, så testa gärna mitt recept på citronkyckling.
Det är ett långlagat recept som jag lånat från Jamie Oliver, en av mina favoriter i kockvärlden.
Enkel kycklingbuljong
1 ekologisk kyckling ca 1,5 kg
2 stora morötter
2 gula lökar
1 knippe persiljestjälkar
1 pressad citron eller ½ dl äppelcidervinäger
2-3 msk salt
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
ca 1½ liter vatten
Skär kycklingen i mindre bitar, dela den i alla leder du kan.
Lägg i en gryta med grönsaker, kryddor, pressad citron eller vinäger.
Syran behövs för att kollagenet ska släppa från leder och brosk.
Jag föredrar pressad citron i min buljong, men det är ju en smaksak.
Fyll på med vatten så det täcker och koka upp.
Avlägsna det skum som samlats på ytan med en hålslev, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.
Låt grytan puttra under lock i ca 6-8 timmar på svag värme.
Ta upp delarna med hålslev och ta av köttet efter ca 1-2 timmar.
Koka upp ben, brosk och skinn på nytt, fyll på med lite mer vatten om mycket kokat bort och låt puttra vidare.
Sila av benen, ge gärna brosk och skinn till nån hungrig hund eller katt istället för att slänga det.
Jag kokar ibland ihop buljongen så den blir mer koncentrerad, men den stelnar fint ändå när man styckar kycklingen i mindre bitar.
Känn efter om buljongen är tillräckligt salt, låt svalna och förvara i kyl eller istärningslåda i frysen.
På det här enkla viset får jag både väldigt fin buljong och god, välkokt kyckling.
Det kokta kycklingköttet kan du till exempel äta som Pulled Chicken i tomatpesto, i en pumpasoppa, som fyllning på en blomkålspizza, varm smörgås eller i en matig kycklingsallad med bacon.
Så här tillagar du buljongen i långkokningspåsen Wonderbag:
Följ anvisningarna i receptet här ovan, tills du kommer till avsnittet om skumning.
Lägg sen på lock och låt buljongen koka upp ordentligt i 15 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.
Du kan låta dem ligga kvar ända upp till 8-10 timmar om du vill, köttet blir bara mörare.
Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.
Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.
Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.
Följ sen anvisningarna i receptet här ovan, men du behöver inte fylla på mer vatten då inget kokat bort.
Klickar du på bilden nedan så kommer du till ett buljongrecept kryddat med svamp, tomat, vitlök och rosmarin.