Omelett med fetaost och nässlor

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar för de bränns mer när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.


Mandelplättar till frukost

008

Mandelplättar 2 port

2 ägg

1 dl grädde, kokosgrädde eller mandelmjölk

2 msk brunt mandelsmör

1 msk kokosolja

2 tsk psylliumfrön

ca 1 krm havssalt

ev lite vaniljpulver och/eller kanel

Lägg mandelsmör, kokosolja och ½ dl mandelmjölk i en kastrull och värm.

Rör ihop så det blir väl blandat.

Vispa ner äggen, psylliumfröna och resten av mandelmjölken.

Smaka av med salt och eventuell kryddning. Låt smeten stå och svälla en timme.

Stek plättar i en plättlagg eller stekpanna, ett par minuter på var sida så de blir frasiga i kanterna.

Om du vill kan du steka dem som pannkakor istället.

Servera med hallon, blåbär eller prova gärna min sockerfria lingonsylt.

Mandelplättar


Gomorron-ägg!

äggmacka_ägg_kaviar_frukost
Gomorron på er!
Här skiner solen på ön idag men det blåser höstliga vindar… Ungefär som jag känner… Huvudet helt urblåst, lite varm av febern och hosta på de men en helt okej dag på jobbet.

 

Ni ska få ett tips om ni gillar löskokta ägg, alltså krämig gula. Skulle man ändå råka koka dom hårda så skala och mosa med en gaffel medan dom är varma. Tillsätt en klick smör, lite salt och kaviar och mosa lite till. Detta blir galet gott och krämigt även med hårdkokta ägg. Bred på smörgåsen, eller gör en klassiker som ovan. 😉

Nu önskar jag er en toppenfin dag allihopa. ❤

Äggmackor och helfabrikat… Och min åsikt!

äggmackor_äggsmörgäs_rostbiff_räkor_majonäs_skinka
Tidigare idag hade vi möte här hemma med ett nytt bolag och givetvis vill man ju bjuda på något gott när det är möte kring lunchtid. Ibland är det svårt att förutspå vad som gillas eller går hem, eller om personen/personerna man inte träffat tidigare nyss har ätit är helt enkelt är allergiska eller går på nån diet. Skulle man ställa frågan före utsatt möte blir ofta svaret
– ”Nä, det behövs ingenting speciellt, bara en slät kopp kaffe duger gott!”
(Hur tråkigt är inte det….?)

 

Jag hade önskat ett svar som;
-”Alltså, jo jag ÄLSKAR sockerkaka och goda bakverk och allt vad pasta och vegetariskt heter!!” 
Hur taggad hade man inte blivit då att fixa nåt gott?! 😉 

 

Här hemma går vi inte på nån diet så jag tog ett säkert kort och körde på äggmackor med variation och hoppades att det skulle uppskattas. Ett par med ägg/räkor/lime/majonäs, ett par med rostbiff/ägg/gurkmajonäs/rostad lök och ett par med skinka/ägg/gurkmajonäs/rostad lök. Tomat, nektarin och gurka på alla, och så blev det lite variation om man nu inte gillar skaldjur.

 

DET GICK HEM!
Hon delade tydligen mitt matintresse och sa sig vara nöjd och blev glad när hon såg mina smörgåsar vilket en matnörd som jag blir extra exalterad för.
Nästa gång hon kommer vet jag vilka boliner jag ska spela på och då får hon vara förberedd. Det vill säga HUNGRIG! Älskar att träffa nya människor som uppskattar god mat och kan njuta av livets goda utan krusiduller.

 

Likaväl som vi åt IKEA-köttbullar med stuvade makaroner till kvällsmiddag idag så ska man inte vara kinkig. Halv eller helfabrikat tar alla till nån gång. Inte för att det är godare utan för att tiden och orken är knapp och det är helt okej att inte följa normen utan ta upp färdigmat från frysen och steka på. Vi har haft mycket att planera och tänka och fundera på idag samt mycket därtill som ska uträttas så – Ja! Därför tog jag upp en påse köttbullar ur frysen. Och kan ärligt erkänna att även HÄR vispas det pulvermos, steks färdiga köttbullar och kokas nudlar ibland.

 

Inget jag tycker är knasigt eller konstigt trots vissa kommentarer på instagram men HERREGUD!?! Äter inte folk nån gång på korvkiosk? En färdig baguette på macken? Mc Donalds? Eller annan snabbmatskedja längre? Heller inga som värmer mackor med ost i micron? Eller fuskar med färdigrätter eller andra helfabrikat nånsin?? Okej, då är vi ensamma om det här i Öjkroken…. 😛
Varför ska det vara så propert och fint och RÄTT att all mat som inmundigas i en familj är lagad från grunden alla årets dagar? 
Jag är uppväxt med enkla men goda medel i köket. Det kokades snabbmakaroner och frästes på renskav och de gick snabb, var gott och man blev mätt. Spagettiringar i tomatsås från konserv, liksom fiskbullar och ravioli var inte heller så dumt, faktiskt bland det godaste jag visste vid sidan om farmors palt och hemlagade söndagsmiddagar. Sluta knussla om vad ni inte äter eller tolererar att andra äter. Det förekommer överallt men ingen vill känns vid snabbmat, nudlar och makaroner med ketchup.

 

Hemlagat ÄR godast men då och DÅ kan även en helt vanlig familj behöva göra det enkelt för sig. Som vi. Och inget jag hymlar med.
PUSS! ♥

 

ikea_köttbullar_stuvade_makaroner
Här ser ni vår ”ful-middag” tidigare ikväll. IKEA-köttbullar och stuvade makaroner.

 

 

Favoritpålägg till frukost?

frukost_surdegsbröd
Vad har ni för favoritpålägg till frukostmackan?

Jag är en riktig ost & skinka-älskare! Helst en mild ost och en tunn salt skinka och någon knaprig grönsak o lite flingsalt.
Hittade en så supergod flatrökt pepparskinka på ICA i förra veckan, riktigt tunna skivor, salt o smakrik!
Ofta köper jag hem storpack tunna skivor, typ Pärsons pålägg men det är inte lika gott! Det som däremot slår allt vad förpackat pålägg heter är att köpa nyskivad skinka i charkdisken, packeterad i sånt där prassligt papper och då kan man be om extra tunna skivor dessutom! 😛
Vilket är ditt favoritpålägg??

Favoritpålägg till frukost?

frukost_surdegsbröd
Vad har ni för favoritpålägg till frukostmackan?

Jag är en riktig ost & skinka-älskare! Helst en mild ost och en tunn salt skinka och någon knaprig grönsak o lite flingsalt.
Hittade en så supergod flatrökt pepparskinka på ICA i förra veckan, riktigt tunna skivor, salt o smakrik!
Ofta köper jag hem storpack tunna skivor, typ Pärsons pålägg men det är inte lika gott! Det som däremot slår allt vad förpackat pålägg heter är att köpa nyskivad skinka i charkdisken, packeterad i sånt där prassligt papper och då kan man be om extra tunna skivor dessutom! 😛
Vilket är ditt favoritpålägg??

Favoritpålägg till frukost?

frukost_surdegsbröd
Vad har ni för favoritpålägg till frukostmackan?

Jag är en riktig ost & skinka-älskare! Helst en mild ost och en tunn salt skinka och någon knaprig grönsak o lite flingsalt.
Hittade en så supergod flatrökt pepparskinka på ICA i förra veckan, riktigt tunna skivor, salt o smakrik!
Ofta köper jag hem storpack tunna skivor, typ Pärsons pålägg men det är inte lika gott! Det som däremot slår allt vad förpackat pålägg heter är att köpa nyskivad skinka i charkdisken, packeterad i sånt där prassligt papper och då kan man be om extra tunna skivor dessutom! 😛
Vilket är ditt favoritpålägg??

Favoritpålägg till frukost?

frukost_surdegsbröd
Vad har ni för favoritpålägg till frukostmackan?

Jag är en riktig ost & skinka-älskare! Helst en mild ost och en tunn salt skinka och någon knaprig grönsak o lite flingsalt.
Hittade en så supergod flatrökt pepparskinka på ICA i förra veckan, riktigt tunna skivor, salt o smakrik!
Ofta köper jag hem storpack tunna skivor, typ Pärsons pålägg men det är inte lika gott! Det som däremot slår allt vad förpackat pålägg heter är att köpa nyskivad skinka i charkdisken, packeterad i sånt där prassligt papper och då kan man be om extra tunna skivor dessutom! 😛
Vilket är ditt favoritpålägg??

Sommarinspirerad smörgås med rädisor, tomat, philadelphiaost och rökt skinka

smörgås_rädisor_recept_vår_sommar_ost_philadelphiaost_skinka_rökt
Första sommarkänslan i köket borde väl vara att plocka in de första rädisorna från landet. (Eller som jag – köper dom i affären!) 😛 Jag har nämligen inget trädgårdsland att rota i men med ett styckpris på 5 kr/knippet så känner jag att jag överlever ändå!

Rädisor är ju bara så förbenat gott. Lite peppriga och krispet när man tuggar… Dom är dessutom VACKRA att se på! Mat ska ju vara vackert. 😛

Jag vill gärna ha dom på knäckebröd, i en kall potatissallad, eller tillsammans med en len färskost och flingsalt och peppar. Att servera dom till grillat och bara doppa i vitlökssmör är inte heller tokigt. MEN höjdaren – Det här är min absoluta favoritsmörgås på våren.

Ett gott bröd, rökt skinka, rejält med philadelphiaost, skivade tomater och rädisor… Det är löjligt gott och behöver nödvändigtvis inte ätas till frukost för det är nämligen den godaste natta-mackan som finns. Strössla över flingsalt och några varv med pepparkvarnen, lite riven persilja och där har du vårens fröjd i ett nafs! Godare än gott just nu. 😉

Ikväll är det lille-lördag igen, onsdag dock men kanske ändå fredag med tanke på långhelgen som stundar. I köket håller jag nu på att förbereda middag tills resten av familjen kommer hem. Två fina rapsgris-filéer ska jag helsteka och servera med smörstekta rotfrukter och en sallad med grönmögelost. Tror det kan bli riktigt gott!

Glöm nu inte att köpa rädisor, tomat, skinka och philadelphiaost till dessa underbara smörgåsar! 😛

Dela gärna med dig av ditt bästa tips med rädisor här i kommentarsfältet och TREVLIG HELG önskar jag er alla! ♥

frukost_smörgås_macka_rädisor_skinka_rökt_philadelphiaost_tomat_sommar_primörer

smörgås_macka_vår_sommar_primörer_philadelphiaost_skinka

Sommarinspirerad smörgås med rädisor, tomat, philadelphiaost och rökt skinka

smörgås_rädisor_recept_vår_sommar_ost_philadelphiaost_skinka_rökt
Första sommarkänslan i köket borde väl vara att plocka in de första rädisorna från landet. (Eller som jag – köper dom i affären!) 😛 Jag har nämligen inget trädgårdsland att rota i men med ett styckpris på 5 kr/knippet så känner jag att jag överlever ändå!

Rädisor är ju bara så förbenat gott. Lite peppriga och krispet när man tuggar… Dom är dessutom VACKRA att se på! Mat ska ju vara vackert. 😛

Jag vill gärna ha dom på knäckebröd, i en kall potatissallad, eller tillsammans med en len färskost och flingsalt och peppar. Att servera dom till grillat och bara doppa i vitlökssmör är inte heller tokigt. MEN höjdaren – Det här är min absoluta favoritsmörgås på våren.

Ett gott bröd, rökt skinka, rejält med philadelphiaost, skivade tomater och rädisor… Det är löjligt gott och behöver nödvändigtvis inte ätas till frukost för det är nämligen den godaste natta-mackan som finns. Strössla över flingsalt och några varv med pepparkvarnen, lite riven persilja och där har du vårens fröjd i ett nafs! Godare än gott just nu. 😉

Ikväll är det lille-lördag igen, onsdag dock men kanske ändå fredag med tanke på långhelgen som stundar. I köket håller jag nu på att förbereda middag tills resten av familjen kommer hem. Två fina rapsgris-filéer ska jag helsteka och servera med smörstekta rotfrukter och en sallad med grönmögelost. Tror det kan bli riktigt gott!

Glöm nu inte att köpa rädisor, tomat, skinka och philadelphiaost till dessa underbara smörgåsar! 😛

Dela gärna med dig av ditt bästa tips med rädisor här i kommentarsfältet och TREVLIG HELG önskar jag er alla! ♥

frukost_smörgås_macka_rädisor_skinka_rökt_philadelphiaost_tomat_sommar_primörer

smörgås_macka_vår_sommar_primörer_philadelphiaost_skinka