Goda fiskbullar
Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.
Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.
Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.
Sesamrullade fiskbullar 4 port
500 g fiskfilé
1 ägg
2 msk fiberhusk
Saft av ½ citron
Salt och peppar
50 g smör/kokosolja till stekning
1 dl sesamfrön till rullning
Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.
Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.
Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.
Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.
Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.
Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.
Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.
Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.
Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.
Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.
Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.
Blomkålsmos 4 port
1 stort blomkålshuvud
1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde
25 g smör
Salt och peppar
Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.
Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.
Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.
Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.
Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken