Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Glutenfria fiskpinnar med hjortronsås

Lyxiga fiskpinnar

Fiskpinnar, kan det vara både bra och lite lyxig mat?

Ja, med en egen panering av mandelmjöl eller sesamfrön och en sås på vårt svenska superbär hjortronet blir det en höjdare både smak- och näringsmässigt.

Många barn kan ha lättare att få i sig fisk om de får den i en form de känner igen, så prova de här nästa gång du tänkt laga fiskpinnar till dem.

Fiskpinnar med hjortronsås 2-3 port

400 g fiskfilé, jag hade uer

2 dl mandelmjöl/sesamfrön

1 dl pofiber (finns i glutenfria hyllan)

1 äggvita

Salt och vitpeppar

50 g smör

½ dl kokosolja

Skär fisken i skivor och krydda lätt med salt och peppar, vänd dem i pofiber som du hällt ut på ett tefat.

Vispa upp äggvitan skummigt, doppa fiskbitarna med hjälp av en tång och låt äggvitan rinna av.

Häll mandelmjöl eller sesamfrön i en plastpåse, lägg ner fiskpinnarna en och en och skaka runt så mjölet/fröna fastnar runtom.

Lägg på en tallrik i kylen en stund, så fastnar paneringen bättre.

Stek fiskpinnarna ett par minuter på var sida i lätt brynt smör/kokosolja, var försiktig med värmen så det inte bränns.

Servera med kokta grönsaker, en sallad och hjortronsåsen som kommer här.

Hjortronsås

Hjortronsås 6-8 port

2 dl hjortron

1 dl crème fraiche

½ dl av min hemgjorda majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Salt efter behag

Ta av några hjortron att blanda ner hela i såsen, mixa resten och passera.

Har du ingen passersil som den på bilden så går det bra med en vanlig nätsil och pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar.

Passera hjortron

Passerade hjortron

Blanda de passerade bären med crème fraiche, majonnäs och kryddor.

Hjortronkärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, t ex i mitt valnötsbröd.

Rör ner resten av bären i såsen, smaka av om det behövs mer kryddning.

Ställ kallt några timmar innan servering, såsen håller sig en vecka i kylen.

Har du inte hjortron så blir den också väldigt god med mango.

Ett riktigt gott tillbehör till fisken som gillas av både små och stora är min vattenmelonsallad som du hittar i den här länken.

Den salladen och andra goda recept och tips på gröna rätter, många smaksatta med sensommarens frukter och bär, finns i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den är som flera av mina andra kokböcker snart slutsåld och kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Gröna, sköna tillbehör
Vattenmelonsallad från Gröna, sköna tillbehör
Fröpanerade fiskpinnar
Frasig Fiskfilé

Bästa fiskpinnarna

De allra godaste fiskpinnar jag gjort är de här, panerade i sesamfrön och svartkummin, Nigella Sativa.

Fröna ger en härligt frasig yta och en lite vuxnare smak, pinnarna blir förstås även mer näringsrika.

De passar också bra att servera på en tapasbuffé, då räcker det här receptet till ca fyra portioner.

Frasiga fiskpinnar 2 port

300 g torsk eller annan vit fisk

2 äggvitor

2 dl sesamfrön

50 g smör

50 g kokosolja

2 msk pofiber eller psylliumhusk

 2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

Salt och peppar

Skär fisken i tunna skivor, krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Strö över pofiber eller husk, lättast går det om du fyller det i saltkar.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål.

Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång.

Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida, var försiktig så inte fröna bränns.

Lägg upp de färdigstekta fiskpinnarna och håll dem varma på ett fat i ugnen på 150º.

Servera dem gärna med ett blomkålsmos och Rhode Islandsås.

Kanarisk mojo från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Julklappstips

Här kommer ett tips för dig som vill vara färdig med julklapparna i god tid i år.

Receptet på den kanariska paprikasåsen Mojo som jag har till fiskpinnarna när jag äter dem som tapas finns i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den hittar du här på Bokus och Adlibris  eller beställ direkt från Lumio Förlag där får du den hem till brevlådan med fri frakt.

Här ser du några av de andra tillbehören i grillboken, de passar lika bra till julmaten som till grillat.

Bakom kameran stod Mikael Eriksson som tagit bilderna till fyra av mina kokböcker.

Turkisk morotsröra från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Blåbärspesto och nässelpesto

Aioli och majonnäs ur Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Aioli och majonnäs