Trevlig Pingst
Försommarvärmen verkar ha parkerat sig över hela landet, så nu gäller det att njuta av fikastunder ute i grönskan.
Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad helt naturligt med bara några dadlar.
Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.
Jag önskar alla mina vänliga följare en riktigt härlig Pingsthelg.
Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar
8 kärnfria dadlar
150 g smör eller kokosolja
Skal och saft av 1 ekologisk citron
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.
Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.
Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.
Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.
Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.
Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.
Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.
Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.
I Topp på Bokus
Baka med frukt & grönt har blivit mycket populär den senaste tiden.
Det är många som upptäckt att det är både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika alltför mycket gluten och socker i bakverk, bröd och mat.
Bakboken är nu helt slutsåld hos förlag Bladh by Bladh, Bokus har köpt in de allra sista exemplaren.
På deras Topplistor låg den igår på 1a plats i kategorin Hälsokost bland nästan 20 000 böcker och på 2a plats i Mat & Dryck, bland 100 000 kokböcker.
Den hamnade även på Bokustoppen i mycket fint sällskap över de flest sålda böckerna i alla kategorier, där på plats 15.
Du må tro att jag är riktigt stolt och glad över det här, det är inte många kokböcker som det går så bra för i detta kokbokstäta land.
Även min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, den ligger nu på 2a plats efter bakboken bland Hälsokostböckerna.
Extra roligt känns det förstås eftersom jag fått göra de här kokböckerna precis efter mina egna idéer, jag fotograferade dem dessutom själv.
Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.