Glutenfri njutning
En av mina favoriträtter förr, innan jag för 15 år sen gick över till en glutenfri mathållning med få kolhydrater, var Pasta Carbonara.
Jag måste erkänna att jag var svårt pastaberoende, efter ryggskadan i mitt kockjobb så åt jag ibland spaghetti 7 dagar i veckan, däremellan en hel del mackor.
När jag så förstod att jag inte tålde gluten, ja då var det inte så svårt att lägga om till grönsaker istället.
De är ju så mycket godare än mjölmat, vilken variation i smak, färg och nyttigheter det blir på tallriken när man smörsteker, kokar, ugnsbakar eller gör en röra baserad på grönt som tillbehör.
Carbonara med zucchini 2 port
150 g varmrökt sidfläsk
4 dl zucchini i bitar
50 g smör
2 äggulor
1 dl riven, lagrad ost
Salt och grovmalen svartpeppar
Skiva fläsket tunt och skär skivorna i strimlor.
Bryn smöret och stek zucchinin några minuter så den får lite färg, krydda med salt och peppar.
Ta upp zucchinin och stek fläsket knaprigt i samma panna.
Häll så ner zucchinin igen och låt allt bli genomvarmt.
Servera med en rå äggula, riven ost, sallad och cocktailtomater blir också gott till.
Extra grovmalen svartpeppar till och gärna en klick smör, det förhöjer både smak och näring.
Fler glutenfria tips på naturligt god mat hittar du i mina kokböcker.
Klicka på länkarna nedan så kan du läsa om de som fortfarande finns i bokhandeln, några finns även som E-böcker.
I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)