Julknäcke med sirap

julknäcke_knäckebröd_recept
Jag tänkte baka ett gott knäckebröd nu till jul, ett lite mer rustikt knäcke. Lite tjockare, lite sötare och med smak av jul och massor med nötter och frön och annat gott på. Mannen här hemma gav det full pott – godare knäckebröd har han aldrig ätit, och jag är inte sen att hålla med. Det blev så klockrent, in i nordens gott! :-P

Eftersom det är ett lite tjockare knäckebröd behöver de torka en tid efter gräddning, gärna på låg ugnsvärme några timmar, ungefär som skorpor. Jag lovar ni kommer älska smaken av det lite söta med frön och nötter ovanpå. Det behövs egentligen bara smör till så har man kommit en bit mot himmelriket! ;-)

Nu ska jag inte behålla allt själv utan ge bort i julklapp så jag tror jag får göra en omgång till för de har en rykande åtgång. :-P

Det här behöver du :
5 dl vatten
½ pkt jäst (25 gram)
4 – 5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl blandade frön (ex. Linfrö, sesamfrö, vallmofrö)
2 msk mörk sirap
2 msk pepparkakskrydda

1½ dl sirap (granskottssirap eller annan valfri)
4 dl blandade nötter och frön

GÖR SÅHÄR :
Lös jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Tillsätt mjöl, havregryn, frön, sirap och kryddor. Arbeta degen väl för hand ca 10 min. Låt jäsa 45 min under bakduk. Ta upp på mjölat bord och knåda degen. Dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit på en bakplåt. Pensla den utkavlade degen med granskottssirap eller annan valfri sirap. Strö över blandade frön/nötter/torkad frukt och tryck till med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på plåt och låt gärna torka ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

hembakat_knäckebröd_julknäcke
Degen ska var ganska kompakt, knåda den väl efter jäsning på mjölat bakbord och kavla ut den ca 3-4 mm hög.

fröknäcke_julknäckebröd
Grovhacka de blandade nötterna och fröna. Här tog jag vad jag hittade i skafferiet. Torkade fikon, russin, mandel, solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, kummin.

granskottssirap
Pensla på ett tunt lager sirap. Det går lättare att pensla om du värmer sirapen en aning.

hembakat_knäckebröd
Stör över nötter och frön och tryck till lätt med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på galler och låt gärna torka i ugnen ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

julknäckebröd_frön_sirap

Festbröd

Ingredienser:
 
1/6 färsk jäst
1 msk socker eller honung
1 dl varm mjölk
500g vetemjöl , plus extra för knådning och kavling
1 tsk salt
2 ägg , lätt vispade
1,5 dl varm mjölk (extra)
2 msk olivolja
1/2 tesked vinäger eller citronsaft
100 g smör , smält och svalnat
 
Glaze
1 äggula
2 msk mjölk
 
Metod:
1 . Lös upp jästen och socker i 1 dl varm mjölk , täck och lämna på en varm plats 10 minuter .
 
2 . I en annan skål, sikta mjöl och salt tillsammans . Gör en brunn i mitten och tillsätt vispade ägg, den återstående varma mjölk , olivolja, vinäger och jästblandningen . Knåda degen med händerna eller i mixer tills den lossnar från sidorna av skålen . Ta degen , lägg på lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10 minuter tills det blir en mjuk , smidig deg . Placera i en smord skål , täck med en handduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel volym - ungefär en timme .
 
3 . Överför degen till ett mjölat bakbord , dela degen i två lika stora delar . Dela upp var och en av dessa igen i 4 , så du har 8 bitar av degen sammanlagt .
4 . Rulla varje bit av degen ut i en ungefär rektangulär form med en tjocklek av 3-5 mm . Pensla svalnat , smält smör över varje bit . Ställ resten av smöret åt sidan till senare .
5 . Placera en bit av rektangulär deg över ett annat och börja rulla in i en cylinder. Gör samma sak med resten av degen , du kommer att sluta med 4 cylindriska rullar totalt .
 
6 . Skär varje rulle i tre delar på det här sättet - skiva i båda ändarna av rullen ca 4 cm långa vardera , och lägg dessa två bitar åt sidan . Skär sedan mittdelen av rullen i fyra trianglar.
 
7 . Värm ugnen till 180°c . Spraya en rund form med livsmedelsspray . I mitten på formen , ordna de skurna ändar runt varandra för att bilda en cirkel , placera de skurna sidorna ner . Ordna trianglarna runt om mittcirkeln . Täck med handduk och låt degen jäsa på en varm plats i ca 30-40 minuter .
 
8 . Vispa äggulan med mjölken med en gaffel för att bilda en glaze och pensla på brödet . ( Du kan strö över sesamfrön eller andra frön på denna punkt . ) Baka bröd i 20-30 minuter , sänk temperaturen till 160°c efter 10 minuter i ugnen .
 
9 . Pensla brödet med smält smör så fort den kommer ut ur ugnen , täck med en handduk och låt svalna i 10-15 minuter innan du äter .


Russian Braided Bread with Pesto




Ingredienser:

7-8 dl vetemjöl

2,25 tsk torrjäst

2 tsk strösocker

1 1/2 tsk salt

3 dl vatten

0,6 dl rapsolja

1 msk vit vinäger

0,6-1,2 dl pesto

I skålen på en köksmaskinen , kombinera 5 dl mjöl , jäst , socker och salt .
Värm vatten och rapsolja tills varmt ( ca 40°c ) . Häll över mjölblandningen . Tillsätt vinäger . Blanda på låg hastighet tills väl kombinerat .
 Blanda i resten av mjölet lite i taget , för att göra en mjuk deg som inte är klibbig vid beröring , lägg till mer eller mindre mjöl efter behov . Knåda degen i 5 minuter. Placera i en smord skål,täck  över, låt jäsa på varm plats tills nästan dubbel storlek .
Värm ugnen till 200 º C. Smörj en 20 cm springform , och lägg bakplåtspapper i botten. , smörj evt med lite olja . Placera på en plåt. Ställ åt sidan .P
å ett mjölat bakbord , rulla degen i mycket tunn rektangel , så tunt som möjligt ( ca 50 x 60 cm ) . Bred ett tunt lager pesto ovanpå degen (lämna nederkanten fri ca 1,5 cm ) . Börja vid långsidan och långsamt , tätt och försiktigt rulla degen i en rulle .
Använd en bänk skrapa för att skära degen på längden . Korsa två halvor ( skikten uppåt) för att skapa en X- form; fläta toppen och botten av degen genom att lägga den vänstra bit över den högra med den skurna sidan upp , tills degstycken är tätt tvinnade . Knip ihop ändarna.
Börja i tunnare kanten och långsamt och mycket försiktigt , rulla flätan till en gigantisk snäcka eller en mycket stor kanelbulle . Var noga med att hålla alla lagren uppåt . Knip ihop slutbiten .
Plocka försiktigt upp flätan och placera i den förberedda formen . Täck , låt jäsa på varm plats tills nästan dubbel storlek .
Grädda i 200 ° i 5-10 minuter , lägre ugnstemperaturen till 175 º och grädda i ytterligare 20-30 minuter . När brödet är uttaget ur ugnen pensla olivolja på toppen och sidorna . Låt svalna på galler .

Vill du prova själv finns fina bilder att följa på denna sida:
Ostfrallor
50 gr jäst
75 gr smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
2 tsk bakpulver
ca 13 dl vetemjöl
Riven ost
1 ägg
 
Ugn:250°c
 
Smält smör, häll i mjölk och värm till 37°c
Smula jästen, häll på degspad och låt jästen lösas upp.
Bland bakpulver med mjöl och tillsätt detta tillsammans med salt och socker.
Kör ihop till smidig deg och låt jäsa i 20 minuter.
Baka ut 30-35 bullar, rulla till bullar, platta till något.
Låt jäsa i 40-60 minuter.
Grädda i 6-8 minuter.
Pensla med ägg och strö på ost.
 
Receptet hittade jag i gruppen Kakburken på FB.
Cornbread/Majsbröd
 
Cornbread/Majsbröd
 
Ingredienser
6 msk smält smör pus lite till formen
2,4 dl majsmjöl
1,8 dl vetemjöl
1 msk socker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 stora ägg, lättvispade
3,6 dl mjölk
Värm ugnen till 175°c. Smörj en 20x20 cm ugnsform.

I en stor skål, blanda samman majsmjöl, mjöl, socker, bakpulver och bikarbonat.

I en separat skål, blanda ihop ägg, mjölk och smör. Häll mjölkblandningen i mjölblandningen och blanda ihop tills det inte finns några torra fläckar (smeten kommer fortfarande att vara knölig). Häll smeten i den förberedda ugnsformen.

Grädda tills toppen är gyllenbrun och provsticka kommer ut ren, ca 20 till 25 minuter. Ta majsbrödet ur ugnen och låt den svalna i 10 minuter före servering.
 
Jättegott och detta kommer jag baka fler gånger.
 

 
Släng-ihop-bröd bakat på kallpressad rapsolja

nybakat_bröd
Det ultimata brödet att svänga ihop till len soppa eller varför inte till helgfrukost. Enkla ingredienser, inget knådande och vansinnigt gott! :-P Brödet har jag bakat med 1 dl kallpressad rapsolja, det ger den härliga gula färgen och rejält med smak till brödet.

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja (jag brukar använda ICA´s, Zeta eller Kung markatta)
ca 10-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande då jag alltid gör på en höft men ca 10-12 dl. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händeroch lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 min. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

enkelt_bröd_soppbröd_soppa
Soppbröd är ett måste! ;-)

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Ät och njut!

Källarfranskor med grahamsmjöl

källarfranska_grahamsbullar_frukostbullar
Godmorgon alla fina bloggläsare! Här skiner solen för fullt redan, enligt vädergudarna ska vi få uppemot 26 grader – det blir en dag i plurret med barnen med andra ord! :-P

Igår badade dom i fyra timmar i sträck och då hade jag inte packat med något mellanmål för jag tänkte att vi klarar oss så äter vi när vi kommer hem. Flädersaft däremot gick det åt i värmen men hungriga blev dom också. Så idag ska jag däremot packa ner lite goda smörgåsar till oss – ”sjön suger” sägs det ju och man blir allt lite hungrig när man far runt som en fisk i vattnet.

Joline bakade supergoda källarfranskor häromdan med gramhamsmjöl. Lite grövre än vanliga och dessutom rejält med sesamfrön på. Dom får åka med i badväskan idag och en massa vatten och saft. Önskar er en fin, solig söndag. Senare idag ska jag sätta mig och räkna rösterna till tårttävlingen som avslutades igår, undra vem den lyckliga vinnaren kan vara måntro!? ;-)

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk flytande honung
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl (här bytte vi ut halva mängden mot grahamsmjöl)

Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.

Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Lägg upp på plåt med snittsidan uppåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Värm ugnen till 220 grader. Grädda bullarna i 10-15 min. Låt svalna på galler.

frukostbullar_frallor_recept

källarfranska_gramhamsmjöl_frukostbullar_frallor

frukostbullar_frallor

Fylld franska med champinjonstuvning (vegetarisk)

fylld_franska_champinjonstuvning
Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull (-78) ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs HÄR. Och en annan variant med bacon HÄR. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp. ;-)

En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!

Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte! :-P

4 port
Det här behöver du : 

1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra. Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.

Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.

champinjonstuvning_franska_fylld
Champinjon & lökstuvning puttrar…

franska_franskbröd
Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.

champinjonstuvning_fylld_franska
Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.

franska_fylld_champinjonstuvning
Riv över ost (port salut).

fylld_franska
Gratinera i ugn, ca 20-25 min i 200 grader. Färdigt! :-P

På grillen ikväll…

kryddig_korv_scan
Efter regn kommer solsken, det vet väl alla?? ;-)
Och nu skiner solen igen precis som den ska efter en liten regnskur. Nu ska vi knata ut till vår lägereld!

Kryddiga korvar, potatissallad och grillat vitlöksbröd står på menyn, inte så tokigt alls! ;-)

Scan har ett fint sortiment nu av riktigt goda korvar, har hittat samma utbud i alla butiker jag besökt så de borde vara enkla att hitta. Chorizo är en favorit hos mig, mannen tycker den är för svag så han får väl tugga i sig ”Churrasco” med jalapeno, extra het – då blir han nog nöjd! ;-)

Ett riktigt gott aromsmör bjuder jag dessutom på ikväll. Det är busenkelt och vansinnigt gott att bre på grillade brödskivor, speciellt ett surdegsbakat lantbröd… :-P

vitlöksbröd_vitlökssmör_aromsmör

Aromsmör med vitlök, dragon och chili : 
50 gram smör
2 msk olivolja
½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad dragon
2 finrivna vitlöksklyftor
1 liten näven finhackad persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Låt smöret så ute i rumstemperatur så det blir mjukt. Tillsätt alla ingredienser och blanda ihop med en gaffel. Förvara i burk med tättslutande lock i kylskåpet eller frysen. Använd till grillad baguette, lantbröd eller som aromsmör till kött, fisk, kyckling.

Sesamgifflar

gifflar_sesamgifflar_recept
Skönt med fredag, eller va?! Hur va de nu?! Fredag? Onsdag…!

Vi säger fredag så kan jag ju passa på att tipsa om dessa sesamgifflar till kommande helgfrukost! Helt galet goda… :-P

Ca 25st
Det här behöver du :
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk honung
½ tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

1 ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en avlång rektangel som du sedan skär trekanter av. Rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 175 grader ca 15-20 min.

sesamfrön_gifflar_sesamgifflar
Gifflar är det vackraste frukost-bakverk jag vet!

baka_gifflar_frukostbullar
Massor med sesamfrön på ska det vara!

gifflar_recept_sesamgifflar
Alldeles superheta, nygräddade, sesamdoftande gifflar!

gifflar_sesamgifflar_
Måste naturligtvis smakas av! ;-)

gifflar_sesamgifflar_frukostbröd
Kan ni motstå dem? Nej, för guds skull – gör inte det! :-P