Knäckigt tips med rädisor

rädisor_recept_tips
Nu är dom här! Dom knallröda, rosiga och krispiga rädisorna! Finns det nåt godare att ”knapra” på är rädisor?? :-P Har man nu knaprat morötter en hel vinter så är detta som en resa till medelhavet direkt från snöstormen! Guuuuud så gott!

Idag har Nicke klippt gräsmattan, första gången i år, grillen har gått varm hela helgen, svalorna störtflyger framför katterna och börjar bygga sina bon under vindskivorna. Kan det bli mer vårlikt än så?! Trots att det stormar och blåser så skiner solen och det är sommar i luften! Har faktiskt längtat efter värmen ända sen Grekland… Apropå det så kommer inlägget med greklandsresan snart, har så vansinnigt många bilder jag vill lägga upp så det har tagit sin tid, men snart ska ni få se! ;-)

Rädisor var ämnet och här kommer ett så busenkelt tips på ett gott, knaprigt mellanmål, nattamat eller vad du vill; Knäckebröd +färskost + skivade rädisor + port salut och ett varv med pepparkvarnen och lite flingsalt!

Har blivit lite smått förälskad i leksands nya knäckebröd ”mini-rut”… Jag har i hela mitt liv tidigare älskat Wasa husman och Wasa sport som jag i princip är uppväxt med, men nu har jag lämnat Wasa, faktiskt!

Leksands knäck ÄR godare! :-P

Vilken är din knäcke-favorit?? 

knäckebröd_rädisor
Små naggade, knapriga bitar knäcke med rädisor! Bygg små ”berg” av allt – det är godare att äta så! :-P

Smörrebröd med rostbiff, remouladsås och vaktelägg

rostbiff_smörgås_smörebröd
Efter helgens melodifestivalhelg måste jag ju visa vad vi gjorde för gott på lördagskvällen. Min tanke var en blandning av smörrebröd och landgång fast i mindre format så man kan väl snarare säga smörrebröd.

En härlig blandning av rostbiff, remouladsås, kokta vaktelägg, inlagd gurka, ost och rostad lök blev goda vinnarsmörgåsar! Melodifestivalens vinnare var såklart värdig sitt pris fastän vi hejade på Ralph här hemma i TV-soffan! :-P

4 lite större smörrebröd : 
4 skivor valfritt bröd, helst danskt rågbröd
Sallad
Rostbiff
Remouladsås
Vaktelägg
Inlagd gurka el. bestongurka
Ostskivor
Rosdtad lök

Ta fram pålägg och låt var och en få göra sig egen vinnarsmörgås! ;-)

Vakteläggen har nu också fått en hemsida (Klicka HÄR)

rostbiff_smörgås_smörrebröd_remouladsås_vaktelägg

smörrebröd_rostbiff_vaktelägg_remouladsås

Grova hålkakor med lingon

hålkakor
Hålkakor var bra länge sen jag bakade så igår efter att ha bläddrat i kokboken ”Vilt med Salming” och fastande på sida 107 så bestämde jag mig för att baka. Jag följde inte receptet till punkt o pricka förutom att lingonen är i. Dessa bröd blev en grövre variant med grahamsmjöl och inte full lika mycket sirap. Dööööögoda blev dom hur som helst och tummen upp från familjen som mumsade dessa till frukost i morse. ;-)

Hålen som ibland vill jäsa ihop höll sig ”håliga”  ju längre jag lät bröden jäsa innan jag tog ut hålen. Ett litet tips bara. ;-) Dom små bullarna är toppen till mellanmåls-bullar och lagom stora!

I eftermiddag ska här lagas matlådor till gubben och jag ska även hitta på en liten rolig grej med just dom här ”hålen”… Mer om det lite senare!

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk mörk sirap
14-16 dl rågsikt/gramhamsmjöl
2 dl lingon alt. lingonsylt
1 tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke, gärna maskin. Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader, fingervarmt. Slå på jästen och rör ut. Tillsätt sirap och mjöl. Låt maskinen arbeta ca 10 min, eller knåda för hand. Tillsätt så mycket mjöl att degen håller ihop fint men fortfarande är lite kladdig. Tillsätt salt och lingon, täck sedan bunken med plastfolié. Låt jäsa ca 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 8 delar. Forma till runda bollar, platta till något eller kavla lätt. Lägg fyra på varje plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. Ta ut runda mått i mitten av varje kaka, lägg ”hålen” vid sidan om. :-P

Grädda ca 10-15 min i 175 grader. Låt svalna på galler, under bakduk.

hålkaka_hålkakor_recept
Degen står på första jäsningen.

baka_hålkakor_recept
4 hålkakor på varje plåt. Låt jäsa 1 timme.

hålkakor_hålkaka_recept_lingonbröd
Ta sedan ut runda mått till hålen, och lägg dom bredvid.

hålkakor_hålkaka_bröd_lingonbröd
Nygräddade, härliga hålkakor!

hålkaka_recept
Bröden är perfekta att frysa in. Varje hålkaka blir fyra dubbelsmörgåsar! ;-)

The post Grova hålkakor med lingon appeared first on Kryddburken.se.

Rostfranska – godaste receptet!

rostbröd_rostfranska
En riktig favoritmorgon, speciellt en helg är för mig en stor kopp earl grey the & rostat franskbröd med prästost. Radion på i bakgrunden och en rykande ny tidning att bläddra i. Ännu bättre blir det om brödet är hembakat. Det finns nog egentligen inget som slår bröd man bakat själv som man stoppar i brödrosten, inte ens i närheten av dagens köpebröd, så mycket godare.

Dessa franskbröd eller rostfranska är busenkla att baka. Skiva sedan bröden och frys in till helgens långfrukost, då är du väl förberedd. Ja, jag vet det är bara tisdag idag men snart är det helg igen! ;-)

2 franskbröd
Det här behöver du : 
1 pkt jäst
50 gram smör
6 dl vatten
½ dl ljus sirap
1 kg mjöl (jag tog 2/3 vetemjöl + 1/3 grahamsmjöl)
2 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel maskin för degen ska knådas länge…
Smält smöret och slå på vattnet, ljumma till 37 grader och slå över jästen. Tillsätt sirap och hälften av mjölet. Knåda ca 10 min. Pudra över mjöl och låt degen jäsa.

Efter 45 min kör igång maskinen igen och tillsätt resten av mjölet, spara lite utbakning dock. Tillsätt även saltet. Arbeta degen ca 10 min till. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma snabbt ihop två avlånga bröd. Lägg i form. Låt jäsa 45 min.

Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

franska_lantbröd
Bröden ska nu jäsa en andra gång i formarna.

rostfranska_recept
Efter 45 min.

långfranska_bröd_brödform
Och efter ytterliggare ca 45 min i ugnen…

rostfranska_recept_rosta_bröd
Höga, fina rostfranskor. Skär upp och frys in. Godare finns bara inte! :-P

The post Rostfranska – godaste receptet! appeared first on Kryddburken.se.

Tekakor till frukost

tekakor_recept_frukost
God morgon fina bloggläsare! Tusen tack för all omtanke, ni är så rara! Det går inte särskilt snabbt att blogga, jag får skriva med höger pekfinger och de tar en evig tid… Men de går… :-P

Tänkte att ni skulle få ett gott recept på dessa tekakor bakade med havregryn, dom bli så saftiga och goda. Jag brukar göra dom till helgfrukost, ibland lite tjockare så de går att dela på mitten och ibland som dom här lite tunnare. Nu ska jag faktiskt gå och lägga mig o bläddra i en rykande ny mattidning som Nicke köpte till mig igår, kommer samla på mig massor av inspiration nu ju! ;-) Hujedamej! Vi hörs lite senare.

ca 20 st
Det här behöver du :
4 dl mjölk 
2 ½ dl havregryn
150 gram smör

1 pkt jäst
1 dl mjölk

1 dl socker
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4 dl mjölk över 2 ½ dl havregryn, låt de stå och sväll i en bunke i ca 2 timmar. Smält smöret & häll i havregrynsblandningen som nu fått svälla till en tjock gröt.

Smula jästen i en degbunke & häll på 1 dl kall mjölk & rör ut den.
Värm allting i kastrullen till 37 grader. Häll sedan på allting i den lösta jästen och tillsätt socker, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg och låt sedan jäsa ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med en upp&ner-vänd skål el. dyl. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; Nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

tekakor

tekakor_recept

 

 

The post Tekakor till frukost appeared first on Kryddburken.se.

Grova frukostmuffins med fikon och mandel

matmuffins_recept_frukost_muffins
Igår bakade jag och Joline supergoda frukostmuffins med massa gott i som fikon, mandel, pumpakärnor, 4-kross och havregryn. Dom blev kalasgoda, saftiga och väldigt mättande. Helt klart en muffins för pulkabacken när man behöver fylla på energi! :-P

Joline skrev noga ner receptet på sin surfplatta under tiden de bakades så här får ni recepet enligt henne :

12 st bröd/frukostmuffins 

jolines_recept_frukostmuffins

muffinsformar_brödmuffins_matmuffins_recept
Vi klippte till egna muffinsformar av bakplåtspapper, tycker de passar fint till såna här muffins.

muffins_recept_matmuffins_brödmuffins
Tjusigt va?! ;-)

miffins_brödmuffins_frukostmuffins_matmuffins
Fördela rejält med smet i alla formar. 12 st.

bröd_muffins_filmjölksbröd
Färdiggräddade efter 1 timme i ugnen i 175 grader.

frukostmuffins
Kalasfina!

frukost_bröd_enkelt_snabbt_brödrecept_recept_muffins
Och inuti…

frukostmuffins_fikon_mandel

The post Grova frukostmuffins med fikon och mandel appeared first on Kryddburken.se.

Brödkaka – Julbrödkaka – scones

Brödkaka8 bitar – 1 brödkaka

4 ägg
1dl grädde eller creme fraiche
50 gram smält smör
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
ett par nypor salt

Smaksättning 1:
1 tsk brödkryddor
Smaksättning 2:
2 tsk mortlade kumminfrön och frön att strö över
Smaksättning 3 för julbröd:
1/2 tsk av varje malen – kanel, kryddnejlika och ingefära

ev lite fibrexflingor att strö ovanpå

Gör så här:Brödkaka i bitar
Vispa äggen fluffigt i några minuter. Tillsätt den valda smaksättningen/ kryddorna, det smälta smöret och grädden, blanda väl.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det väl. Ta upp degen och forma den till en stor bulle på en bakplåtspapperklädd plåt.
Lägg ev ett bakplåtspapper över och kavla försiktigt ut till 15-20 cm i diameter stor kaka. Stryk den med lite vatten och forma samtidigt till kanterna, tryck med vass kniv ett (bryt)kors och strö ev fibrex över, eller om du valt kumminfrön.
Grädda i 175 grader i ca 20 min. Svalna på galler under bakduk.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Kryddburkens vörtbröd med julmust


Jag har i många år försökt få till det där goda vörtbrödet som är lite tyngre, mer rejält, med sötma av massor med russin och sirap. Hemligheten i mitt fall låg i portern – bort med den! :-P

Receptet fick växa fram ur ”experiment-skallen”. Jag plockade bort porter och ersatte med julmust… Jädrans så bra och så gott det blev. Tungt, rejält och saftigt och med dofter precis som det ska vara men utan den bittra portern. Ni ska såklart få receptet sen för jag skrev upp allt in i minsta gram dessutom IFALL det nu skulle bli bra med mitt experiment och det blev de! Tjoohoo! Den perfekta julsmaken, kryddorna och doften lyckades jag pricka in och har aldrig blivit såhär nöjd! :-P Du får två rejäla limpor av detta recept, bakade i form ca 1½ liter.

2 vörtlimpor i form
Det här behöver du :
1 pkt jäst för söta degar (50 gram)
50 gram smör
5 dl julmust (gärna avslagen)
½ påse 45 gram vörtmix (hel påse = 90 gram)
1 dl ljus sirap
½ dl mörk brödsirap
750 – 800 gram vetemjöl
2½ dl russin

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och slå på julmust så det får bli fingervarmt, 37 grader. Slå sedan degvätskan över jästen och rör ut för hand eller i maskin. Tillsätt övriga ingredienser i följd enligt receptet.  Knåda för hand eller i maskin 10 min. Pudra över mjöl och låt jäsa 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord, baka ut två limpor och lägg i smorda formar. Jäs 40 min under bakduk. Grädda 1 timme 175 grader. Efter 50 min, ta ut formarna och pensla bröden med mörk brödsirap. Grädda ytterliggare 10 min. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så fort de svalnat om du ska förvara i frysen.


Förberedelser…


Degen är lite väl lös och det behövs arbetas in mer mjöl, här är jag uppe i ca 600 gram mjöl. Ca 800 gram totalt slutade det med.


När degen har jäst en timme är det dags att baka ut limporna. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda inte för mycket. Forma till avlånga limpor och lägg ner i smorda formar.


Låt jäsa ca 40 min. Grädda därefter totalt 1 timme i 175 grader.


Ta ut bröden efter 50 min i ugnen (totalt en timme). Pensla med mörk brödsirap och in igen 10 min.


Låt svalna på galler utan bakduk. Frys in så snart det svalnat något om du

The post Kryddburkens vörtbröd med julmust appeared first on Kryddburken.se.

Enkla lantbröd att experimentera med


Tänkte bjuda er på ett gott lantbröd såhär på onsdagen. Det är ett bröd jag ofta bakar men också använder som grund för lite olika experiment. Jag kan tex byta ut mjölsorterna, tillsätta brödkryddor såsom anis, kummin, pommerans, kanel. Tillsätt valnötter, hasselnötter eller torkad frukt i brödet. Fetaost och pesto är också gott i. Byta ut vattnet mot annat degspad som tex. kroppkakespad, nyponsoppa, buljong etc.

Det är en riktig ”försökskanin-limpa” som tål det mesta. Att baka bröd på en just god buljong (kött/kyckling/grönsaksbuljong) är faktiskt riktigt gott och lämpar sig såklart till den rustika soppan eller som ett mer mättande bröd ute i skogen till en varm kopp choklad! Prova om ni inte gjort det tidigare. ;-)

3 st
Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olivolja
14 dl vetemjöl fullkorn special

- JÄSA 1 TIMME-

2 msk flingsalt
10 dl rågsikt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt  vetemjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och lägg över en kökshandduk. Jäs i 15 min. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna utan bakduk ca 30 min så de får de en knaprig fin skorpa.

Perfekt bröd att rosta dessutom! :-P

The post Enkla lantbröd att experimentera med appeared first on Kryddburken.se.

Första hemlagade middagen efter resan…


Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. ;-)

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. :-P Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! :-P

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! ;-)


Förberedelser…


Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. :-P
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!


Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! :-P

The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.