Smörgåslunch i solen på altanen! Riktigt skönt här på baksidan med ljumma vindar, inga flugor, inga mygg! Surdegsbröd med valnötter från Köpingsvik konditori och finaste skärbrädan från Norrland. (tack mamma) Äppeljuice och glada barn, det blir inte bättre än såhär…
Små naggande goda vitlöksbröd är ju bland det bästa som finns till förrätt tycker jag. Att sitta och doppa i en kall tzatziki och massor av vitlök o en skvätt fin olivolja på de, det är bara sååå gott! Särskilt nu i grilltider…
Här är mitt bästa recept på framförallt smöret till vitlöksbröden men också tzatzikin. Använd helst surdegsbaguetter och gärna nån dag gammalt, inte direkt nybakade, det blir inte alls samma smak då!
(16 snittar)
Vitlökssmör till bröden :
4 medelstora, ljusa baguetter
150 gram smör
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
3 rivna vitlöksklyftor
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Halvssalt
Dela varje baguette på längden och sen snitta dom tvärs över på diagonalen. Bred på smöret, lägg ihop lite slarvigt på en plåt och gratinera i 225 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg. Låt svalna något före servering. Doppa i tzatziki.
Tzatziki
Det här behöver du :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.
Om ni nån gång har ätit alldeles nygräddat, mjukt tunnbröd med bara lite smör på så kan ni inte motstå detta. Här har muurikkan gått varm ett par timmar både till tunnbröden och det vi fyllde dom med.
Godare nybakat finns inte, så är det bara. Är man som jag uppväxt i norrland och ätit sånt här tunnbröd till frukost när man var liten så finns inget som smakar bättre egentligen… Tunnbrödet här har jag gräddat på murrikkan med liten eld under, det går snabbt så det gäller att kavla på mellan varven eller så kan man hyra in en liten ”kavlerska”
Fortsättning följer till detta recept…
12 st
Det här behöver du :
50 gram smör
5 dl mjölk
½ paket jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min.
Att sitta ute på träbänken och kavla tunnbröd i solen, de e grejer de!
Kruskaveln sist av allt så du får fina härliga bubblor på brödet.
Sen är det bara att grädda på!
Se till å gör en rejäl laddning, du kan dubbla eller tredubbla receptet och sen frysa in tunnbröden.
Värm på dom hastigt i micron dan efter så blir dom som nybakade igen…
Även att klockan är 11 nu så säger jag god morgon för de va väldigt vilken stökig början på den här måndagen vi fick. Joline fick vara hemma för hon har feber och ont i halsen och har varit hängig sen i fredags. Max hade växtvärk i benen igårkväll men somnade till slut och har sovit gott. Upp i morse och fixa honom i ordning till skolan och så iväg. Pigg & glad som en lärka var han tills jag hunnit vara hemma igen kanske trekvart så ringer skolan och Max har fått feber… Iväg igen och hämta hem sjukling nummer två. Passade på att handla lite när jag ändå var i svängen och så hem igen då. Nu först när djuren fått mat, varit ute och matpåsar inplockade så tyckte jag vi kunde lyxa till det med goda källarfranskor till frukost. Ja, klockan elva till trots… God morgon underbara måndag!
16 st källarfranskor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!
Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.
Nybakade källarfranskor är aldrig fel… Speciellt inte på en måndag…
En kopp kaffe till tidningen Land
Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.
Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.
Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.
Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.
En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.
Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.
Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.
Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.
Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.
Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.
Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.
Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.
Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.
Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.
Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.
Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.
Fetaostbullar 10-12 st
2 Ekologiska Äggvitor
100 gr Feta
1½ dl Sesamfrön
½ dl Psylliumfrön
1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak
ev 2 tsk Timjan
Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.
Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.
Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.
En kopp kaffe till tidningen Land
Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.
Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.
Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.
Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.
En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.
Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.
Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.
Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.
Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.
Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.
Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.
Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.
Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.
Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.
Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.
Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.
Fetaostbullar 10-12 st
2 Ekologiska Äggvitor
100 gr Feta
1½ dl Sesamfrön
½ dl Psylliumfrön
1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak
ev 2 tsk Timjan
Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.
Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.
Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.
Utflyktskakor
Det här har blivit min nya favorit bland de olika glutenfria bröd, kakor och kex jag provbakat i vinter.
De smakar lite som smörgåspepparkakor och är goda till morgonkaffet eller som en liten utflyktsmacka med smör och ost på.
Nu är vårvintern som finast här i Jämtland, så jag brukar ta med fikat ut i skogen och sätta mig i lä och njuta av solen.
Skoterspåren håller att gå på, det syns inte minst på alla rådjursspår.
Här kan Du se ett inlägg från en riktigt fin dag förra våren, när jag och min Syster åkte skidor uppe på Storhogna.
Får se om vi får till en sån resa i år också, det är så kul att efter många år kunna stå på ett par skidor igen. Träning ger färdighet!
LCHF-kakor
2 dl Valnötter
2 dl Mandel
½ dl Pumpakärnor
2 Ekologiska Ägg
2 msk smält Smör
2 msk Honung eller Sukrin
1 msk Fiberhusk
1 msk mald Kardemumma
1 msk Kanel
½ msk malda Nejlikor
½ msk mald Ingefära
½ tsk Havssalt
1 krm Äkta Vaniljpulver
Pistagenötter till garnering
Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.
Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 35 stycken av den här satsen.
På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen. Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.
De på bilden från utflykten gjorde jag lite större, så de blev mer matiga.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°. Låt svalna på galler.
Gokväll alla bloggisar! Hoppas ni haft en bra vecka, nu är det äntligen helg!! Underbart! Nästa vecka har barnen sportlov här hemma så de kommer nog bli en hel del utedagar och recept därefter. Har tänkt att damma av muurikkan och laga nåt gott, det är ju såå skönt när vintersolen skiner och man kan sitta ute och äta i friska luften!
Nu ska ni få ett gott tips, för nåt recept kan man väl inte kalla det men pizza på hönökaka är förbaskat gott, enkelt och snabbt! Har lite annat att stå i och baka tills imorgon (berättar mer om det senare) så ikväll fick det bli fuskvarianten och det dög alldeles utmärkt måste jag säga!
Ha en fin helg allihopa!!
1 rund pizza
Det här behöver du :
- 2 halvmånar hönökaka
- Tomatsås, gör din egen kallrörda, det blir godast!
- Skinka! Strimla rökt bog, kassler, picnicbog eller vanlig skivad skinka, rökt eller kokt! Smaksak!
- Champinjoner – MASSOR med champinjoner! Konserverade ska de va! Och hela – skiva dom själv! Godast!
- Ananasringar om man vill…
- Riven ost! En kryddstark/mild blandning av gouda/västerbottens eller gouda/greve/präst etc…
- Pizzakrydda (Oregano)
Skjuts in i ugnen på högsta värmen! Här blir det 250 grader varmluft. 10-12 min tills osten fått fin färg! Låt svalna något innan du skär upp den! Pizzasallad till såklart!
Hönökaka blir lite som panpizza fast aningens tunnare! Har ni provat?
Klar för ungen!
Sådärja! Slajsa (slice:a?) upp den och servera!
Apropå rubriken ”pärlor som rullar”… så har nu vår cadillac-pärla (-60) rullat vidare! Den är såld och mannen är nöjd, och fullständigt galen vad gäller USA-bils annonser i jakten på nästa pärla! Ja, jag säger då de! En cadillac -59 står på tur så nu påbörjas dektektivarbetet på allvar! Hej å hå, vi ses framåt våren då älskling!