God morgon…?


Även att klockan är 11 nu så säger jag god morgon för de va väldigt vilken stökig början på den här måndagen vi fick. Joline fick vara hemma för hon har feber och ont i halsen och har varit hängig sen i fredags. Max hade växtvärk i benen igårkväll men somnade till slut och har sovit gott. Upp i morse och fixa honom i ordning till skolan och så iväg. Pigg & glad som en lärka var han tills jag hunnit vara hemma igen kanske trekvart så ringer skolan och Max har fått feber… :( Iväg igen och hämta hem sjukling nummer två. Passade på att handla lite när jag ändå var i svängen och så hem igen då. Nu först när djuren fått mat, varit ute och matpåsar inplockade så tyckte jag vi kunde lyxa till det med goda källarfranskor till frukost. Ja, klockan elva till trots… God morgon underbara måndag!

16 st källarfranskor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.


Nybakade källarfranskor är aldrig fel… Speciellt inte på en måndag… ;-)

Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.


Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.


Joline bloggar : Knäckiga äppelmuffins


Hej! Igår bakade jag äpple och kanel muffins dom blev jätte goda. Alltså dom smakar som en dröm, dom goda äppelbitarna och den ljuvliga kanelen. Mums! Mamma har lärt mig att dela upp torrt och blött i två skålar och sen blanda allting då blir det jättebra. Om man inte gillar kanel kan man ta kardemumma istället, det blir också jättegott.

När man har rört ihop äpple, kanel och socker blir det kvar som en saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom, då blir dom extra knäckiga! ;-)

Här kommer receptet :

16st
Det här behöver du :
2 äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel

4 dl mjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver

125 gram smält smör
2 dl yoghurt el. fil (naturell)
1 ägg
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skala äpplena. Skär dom i små tärningar. Lägg i en skål och blanda med socker och kanel, låt stå en stund.
Ta fram två skålar. Mät upp dom torra ingredienserna i en skål och de blöta i en annan. Rör ihop alltsammans. Tillsätt äpplena. Fyll muffinsformar nästa ända upp till kanten och ställ ner i muffinsplåt. Häll över saften från äppel-skålen på muffinsarna. Grädda i 30 min i 175 grader.


Äppelbitar som jag skurit och kryddat med socker och kanel. Om dom får stå en stund blir dom marinerade och det blir lite saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom.  Då blir dom knäckiga och goda!


Jag la till en deciliter mjölk i receptet också men det står inte med här, å de blev 16 st! Jag ritade FÖRE jag bakade, hihi! ;-)

LCHF-kakor med Nötter, Frön och Kryddor

Utflyktskakor

Det här har blivit min nya favorit bland de olika glutenfria bröd, kakor och kex jag provbakat i vinter.

De smakar lite som smörgåspepparkakor och är goda till morgonkaffet eller som en liten utflyktsmacka med smör och ost på.

Nu är vårvintern som finast här i Jämtland, så jag brukar ta med fikat ut i skogen och sätta mig i lä och njuta av solen.

Skoterspåren håller att gå på, det syns inte minst på alla rådjursspår.

Här kan Du se ett inlägg från en riktigt fin dag förra våren, när jag och min Syster åkte skidor uppe på Storhogna.

Får se om vi får till en sån resa i år också, det är så kul att efter många år kunna stå på ett par skidor igen. Träning ger färdighet!

LCHF-kakor

2 dl Valnötter

2 dl Mandel

½ dl Pumpakärnor

2 Ekologiska Ägg

2 msk smält Smör

2 msk Honung eller Sukrin

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Kanel

½ msk malda Nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk Havssalt

1 krm Äkta Vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen. Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

De på bilden från utflykten gjorde jag lite större, så de blev mer matiga.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°. Låt svalna på galler.


Trolldeg


Visst var det trolldeg vi pysslat med idag! Från tidig morgon tills för nån timme sen, non-stop! Bakat, knådat, pysslat ihop figurer, torkat dom i ugnen och målat med vattenfärg! En heldag vid köksbordet och lera överallt!! Det är grejer det! Med en pysselgalen mamma är det dock inga problem, dessutom fick dom snällt hjälpa till att städa undan allt! ;-)

Jag fick själv trolldeg då och då när jag var liten som mamma knådade ihop och fick den serverad i en big-pack låda, alldeles ljummen och salt, kommer ni ihåg? Och visst var man bara tvungen att slicka lite på fingrarna efter den salta degen?! ;-) Idag var det inte lika lockade att just slicka på fingrarna, men lika roligt var det nog allt!

Brukar ni göra egen trolldeg? Det är ju så otroligt lätt och framförallt billigt!
Jag fick ett tips om att använda lite citronsyra i degen (finns på påse i kryddhyllan i affären) istället för alun och det var en väldigt len och smidig deg som inte smulade och var lätt att jobba med, mycket tack vare oljan i receptet också.

Ja, sportlovsveckan går mot sitt slut och det är nog en smula trött mamma som tar fredagkvällen på allvar imorgon, men skoj har vi haft och hunnit med både pyssel, semlebak, utedagar, lekkompisar, badhus, boxning och sena tv-kvällar!

PS.
Det ska bli liiite skönt med vanlig vecka med skola och jobb faktiskt… ;-) DS.

Det här behöver du :
2 dl vetemjöl
1 dl salt
1 msk citronsyra
1 dl kokhett vatten
1 msk olja
Hushållsfärger

GÖR SÅHÄR :
Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och slå i vattnet, oljan och karamellfärg. Blanda med sked från kanterna och inåt tills all vätska blandat sig med det torra. Knåda sen ihop degen för hand, lägg i plastpåse tills det är dax att baka!

  • Torka sedan figurerna i ugnen, 80 grader körde jag på i ca 2-3 timmar beroende på hur tjocka dom var… Låt svalna!
  • Måla med vanlig vattenfärg! (puckar är bäst)


Tre skålar, tre färger!


Om du rör ihop degen med sked tills den inte smular blir du inte lika ”färgig” om händer…


Knådade bullar! :-P


Gjorde även en trolldeg utan färg eftersom det är lättare att måla figurerna i den färg man själv vill ha sen! Här är min hamburgare från scratch!


Joline var flitig och gjorde massor av småfigurer och en del fick knytnäven i bordet då hon inte blev nöjd, å så började hon om…


Här är hennes alster med kikare, korv med bröd, donuts, en skål köttbullar med grön pasta, och ett designat fat! :-P


Mina kanelbullar var enkla, pärlsockret är dock äkta!


Max tog mer tid på sig till varje figur och arbetade noga med att blanda färgerna!


Här har vi Max figurer! Den till vänster är Max själv och den till höger är en ”Moouuuu”! En ko alltså! :-P


Köttbullar och spagetti på ett fat skymtar där till höger men det ser mest ut som pomfritt… Försök att trycka ut deg ur en liten metalltyll med litet hål och fyll en tallrik…. *phuuu* Tålamodsprövande AB!


Några cupcakes blev det också!


Ja, å så mannens kvällsmat som han blev serverad! :-P Vem har tid att laga mat när man pysslar???
Nädå, han fick vanlig mat också, så han svalt inte ihjäl idag heller!

 

5 sockersöta tips till alla hjärtans dag!


Kikar in en snabbis, sitter på jobbet just men ska bara jobba kort dag idag! Slutar vid 14 istället för 22. Då hämtar jag Joline på skolan och sen ska vi hem och fixa lite mysigt till kvällen! Vad har ni själva för planera? 

Här kommer lite söta tips för alla gottegrisar!! Jag återkommer med kvällens mat & dessert! Ha en fin dag allihopa och var rädda om varann! 

Hjärtan-semlor

Pannacotta med vanilj och mjölkchoklad


Chokladtårta


Tiramisu med limoncello &6 lemoncurd


Chokladvåfflor med ripplad grädde

 

 

 

 

Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.