Salami & briepaj med ruccola och rödlök


Nu får jag snabba mig på om jag ska hinna publicera detta inlägg innan midnattstimmen är slagen. Börjar gå åt rätt håll nu och allt ser ljusare ut; Jag har lagat mat två dar i rad, inte illa! Men jag har dock vänt lite på dygnet, är ju fortfarande vaken, vilket i och för sig bådar gott, dvs. jag börjar komma i gamla gängor igen! ;-)

Ska orka ta mig ut på vischan o ner till staden imorgon, tänkte ju fixa lite fredagsmys och glömma bort att jag är sjuk och bara vara glad o lycklig! Äntligen fungerar tankekraften igen!! Finns så mycket elände så gnälla ska jag inte göra mer. Ta vara på dagen och varandra. Älska, pussas och kramas och va rädd om dina kära!

Dagens recept blev en supergod salami och briepaj som jag svände ihop efter ett antal timmars sömn, så det gick alldeles utmärkt. Salami och brie; en superb kombination både varm som kall. En av mina favoriter är ju desamma i frasig baguette med marinerad rödlök och sallad, men det blir minst lika gott i en matig paj där smakerna får smälta samman.

Har ni tips på enkelt, inte allt för krävade fredags/kvällsmat så ös på med tips. Jag behöver de!! :-P Kram på er alla fina…

Pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mätt upp mjölet i en bunke. Tillsätt smöret i skivor och nyp ihop till en deg med fingertopparna. Tillsätt vattnet när det börjar bli degkonsistens. Låt vila i kylskåpet en halvtimme. Kavla sedan ut och klä en pajform, gärna med lös botten. Förgrädda ca 10 min i 175 grader innan du tillsätter fyllningen.

Fyllning :
130 gram salami
1 rödlök
150 gram brieost
2 stora nävar ruccola

Vispa ihop : 
3 ägg
2 dl grädde
(ev. salt & peppar)

GÖR SÅHÄR :
Finhacka salami och rödlök och lägg i pajskalet. Lägg i brieost i bitar, strö över hackad ruccola, och varva så några gånger. Avsluta med med att hälla på ägg + grädde som du vispat ihop. Grädda i ca 30-40 min i 200 grader. Har du en smakrik salami behövs inga extra kryddor.


Här använde jag två sorters salami, en peppar och en ost. Smakrika bägge två så några ytterliggare kryddor behövs inte. Sälta i brieosten är också tillräcklig för att skippa saltet helt.


Varva fyllningen så allt gott blandas.


Färdiggräddad.


Smaklig spis! :-P

 

Kesoplättar och Baka med LCHF

LCHF-plättar

Jag fick en fråga av en läsare om jag brukar använda Kokosnötmjöl och Fibrex i min glutenfria LCHF-bakning.

Kokosnötmjöl har jag inte använt så mycket, men här kommer ett recept på en god Kycklingpaj som jag gjorde med kokosmjöl, den blev väldigt saftig och fin och kokossmaken passade bra till.

Fibrex använder jag inte heller så ofta, men hittade det här gamla receptet på Kesoplättar från bloggens barndom, som förtjänar att tinas upp igen.

För mer njutning, så kan Du gå in på 100% Östersund och läsa om mina utflyktstips i 100% Naturligt god mat.

Där kan Du också ta del av några tips om Yoga från Karina Freij.

Hon lärde mig för många år sen hur jag kunde göra yogaövningar för min dåliga rygg, något som jag fortfarande utövar varje dag.

Hade nog inte blivit så här bra utan de specialanpassade privatlektioner jag tog då.

Mat och yoga ger ju båda njutning för själen, så det känns fint att vi finns på samma sida.

En annan sida där jag också finns med, är informativa Kostrådgivarna.

Sidan är förutom väldigt intressant, dessutom helt gratis. Inga medlemsavgifter behöver betalas för att ta del av all kunskap.

Där kan Du läsa om recept från mig och kokboksförfattaren Klara Desser, blandat med läsvärda reflektioner kring LCHF, maten och livet från några av landets främsta Kostrådgivare.

Där bjuder jag idag på en mindre söt Inlagd Sill, om Du börjat tänka på att lägga in egen till Påsk.

Vill Du ha tips på fler bakrecept på kokosmjöl, så titta in här hos Marianns LCHF mat och bak.

Har precis fått hem Marianns Baka med LCHF i brevlådan, en väldigt vacker bok med 40 lockande recept på kakor med mindre kolhydrater än normalt.

Kommer att provbaka hennes läckra bakverk från boken till födelsedagskalasen framöver sommaren, då kan det vara gott med något extra festligt.

Boken innehåller både traditionella kakor och mer moderna, som Cupcakes och Whoopie Pies.

Mazariner, Budapestrulle, Hallonmoussetårta, Mandelkaka med Limekräm och Semlor är några av de som lockar mig mest.

Kesoplättar 1 port

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Keso

2 msk Grädde

1 msk Psylliumfrön

1 msk Fibrex

1 msk Sesamfrön

1 msk Linfrö

Havssalt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och Fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Lägg upp med olika bär och 2 msk Ekologisk Turkisk Yoghurt blandat med 1 msk Grädde.


Kryddiga grytan
Kryddiga grytan
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
ca 600 g nötgrytbitar
steks i kokosfett, ghee, olja.

2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära

Kryddor
3 nejlikor + 3 hela kryddpeppar, males i mortel
1 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1/2 tsk salt
lite malen svartpeppar
1/2 tsk blandade örter (torkade, lidl)
1 tsk gurkmeja

3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten

3 soltorkade tomater i små bitar

1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
Gör så här:
Nötgrytbitarna steks i kokosfett, ghee, olja med 2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära.

I med kryddor, se ingredienserna.

Stek tills köttet har färg på alla sidor.

Tillsätt 3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten så det täcker bitarna, och skär eller klipp ner 3 soltorkade tomater i små bitar, koka på låg värme utan lock tills grytan blivit tjockare och det är hälften eller mindre kvar av vattnet.

Tillsätt 1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)

Gott!

Tips; använd kryddningen på olika kött och stek köttgrytor, el. vego, kyckling, fisk, lamm.

Ät med lättkokt broccoli
Sill med chili och creme fraiche
Sill med chili och creme fraiche
Källa: Sockerfritt
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1 ask Abbas 5-min inläggningssill,
skölj av med kallt vatten, klipp i lagom bitar, låt droppa av vattnet

blanda i en skål:
1 burk, ca 2 dl creme fraiche
1/2 - 1, (mild-stark), Baron Västindisk hotsauce
1 tsk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
1-2 tsk tomatpuré
Gör så här:
Vänd ner sillen med en slev, låt stå lite i kylen, smaka av och tillsätt mer chilisås eller tomat efter egen smak

Tips; återanvänd askarna till creme fraichen till sillen
LCHF recept för köttbullar i wook med tzatzik

En snabb lagad och god lunch!


LCHF köttbullar i wook med tzatzik
Portioner: 4 st
Tid: 20 minuter

Ingredienser
Hemmagjorda köttbullar :

500g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 finriven gullök
krydda efter smak med:
salt, peppar
Hackad färsk basilika
timjan
Sweet chili krydda
Röd curry
1/5 hackad färsk röd chili
BBQ krydda
oregano
riven parmesan

Till Wooken

1 paket hackad bacon
1/2 skivad squars
1 burk hela champinjoner ( Färska går oxå bra )
1 gullök
1 pressad vitlök
Svartpeppar

Tzatsiki:

Turkisk eller grekisk yoghurt
Riven gurka
Pressad vitlök
Salt och svartpeppar

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser till köttbullesmeten och rulla dom till lagom storlek, stek dom så dom får en fin yta, behöver inte bli klara ordentligt.

Ta sedan upp dom ut stekpannan och lägg dom på en tallrik, använd samma panna och stek först baconen och ha sedan i resten av wooken, när det fräst en stund lägger du i köttbullarna igen så allt får ta smak! Själv tycker jag att det ska va lite tuggmotstånd på grönsakerna men det är självklart helt efter smak :)

Tips: Stek i riktigt smör eller så använder ni solrosolja vilket är kolhydratfritt! Samt att när ni rivit gurkan och lagt det i ett durkslag eller kaffefilter så strö lite salt på, det drar ur vätskan från gurkan innan ni blandar ner det i yoghurten

Hoppas det smakar lika bra för er som det gjorde på min lunch!

Vinn 10 askar Cantadou färskost


Då jag själv använder dessa färskostar i matlagning brukar jag framförallt ha dom som fyllning till kött såsom lövbiff, rullader eller fylld grillad ytterfilé etc. Men dom är även goda att vispa ner i en helt vanlig skysås för lite extra piff och smak. Tunnbrödsrullar, där är färskosten grym tillsammans med något gott rökt pålägg. Självklart åker nån ask  fram till ostbrickan tillsammans med kex, vindruvor och andra godast ostar. Barnen speciellt brukar gilla färskosten framför grönmögelost. ;-)

Hur använder du den?? I samarbete med Cantadou lottar jag ut 10st askar valfri smak Cantadou färskost, vill du hänga på?

FÖR ATT TÄVLA : 
Skriv ner ditt bästa tips här i kommentarsfältet hur du använder cantadou och vilken favoritsmak du har?
Glöm ej uppge en giltig epostadress.
Tävlingen pågår fram till och med söndag 1:a april.


Smaken pepparrot och 4 peppar tycker jag gör sig grymt bra i såser just.


Fläskrullader, fyllda med cantadou pepparrot, receptet hittar du här >>


Tunnbrödsrullar fyllda med cantadou pepparrot & rökt hjortkött. Recept här >>


Vitlök och örter samt paprika/chili är mina favoriter på ostbrickan.


Inlägg och tävling i samarbete med Cantadou.

 

 

God morgon fredag!


Gomorron!! :-P Det är fredag, å det bubblar så härligt i hela kroppen, vet inte varför men det är väl helgen som stundar och att ha familjen ledig och hemma som bara känns så bra. Solen skiner, fåglarna kvittrar och det jag ser fram emot allra mest just nu är kvällen ute på gården med Nicke och Joline och bara mysa framför elden… Jag förberedde en liten överraskning igår som jag har gömt till stunden i TV-soffan ikväll också… Ska visa lite senare.

Vill ni ha ett himla gott smörgåstips så ska ni ta favoritbrödet i två delar, gärna en grov fralla eller baguette. Bred på philadelphiaost, isbergssallad, prästost, skinka eller rökt korv, tomatskivor, salt och philadelphiaost på översta brödet. Packa in i lite smörpapper och kör i micron 10 sekunder! Osten ska inte smälta, det ska bara bli så där ljummet gott och med en kopp kaffe till så känns det alldeles nybakat och passar extra bra just en fredagsmorgon. Prova! ;-)

Påskpynt och fint på bordet!


Oj, oj , oj va dagarna bara flyger fram alltså! Jag har tusen och åter tusen saker att göra o fixa, posta, hämta och styra upp med, samtidigt är lillkillen sjuk och hostig och imorgon fyller älskade gubben min år! Jag har inte riktigt hunnit varva ner sen den dan jag kom på att Kryddburken skulle fira 5-års jubileum. Då tog det ”fjutt i veken” vill jag lova men de lugnar väl ner sig snart! ;-)

Lite godis för själen behöver man också ha så ikväll bjuder jag på lite påskfint till köksbordet. Kunde ju inte låta bli när jag var på Mittbrodt´s sist för nån vecka sen. Är helt galet förälskad i sån här trådslöjd? Heter det så?! Jag planterade ”hjärtan på tråd” i den stora hönan tillsammans med två andra ”pinn-höns”. Ägghållaren är ju bara för läcker till påskbordet också! Kanske skulle måla, eller färga lite ägg?! Har nog gjort det nån gång med lök och gummiband innan jag kokat dom, det blir himla fint och med rustik känsla! Tips på fler färger man kan ”koka”??

Tycker inte om porslinsfigurer och annat påskpynt, det blir så himla ”plockigt”, precis som när alla tomtar ska fram till jul, för då ska verkligen ALLA tomtar fram vare sig det är porslin, tyg eller papper! Barnens pyssel brukar dock alltid få pryda bord och väggar i köket och det blir alltid lite (läs mycket) extra kring högtiderna. Dock pysslar dom SÅ mycket att jag får ta ner och byta ut var o varannan vecka för jag blir hela tiden uppdaterad med nya teckningar och tillverkade prydnadssaker så jag skulle lätt kunna öppna ett museum! :-P Vilken fantastisk kuriosa för dom när dom blir vuxna!

Påsken är lättsam så för jag pyntar BARA köksbordet, samt blommor inne och ute. Påskliljor och andra lökar är ju sååå vårigt och färgglatt så det kan jag inte motstå! Fick en fin gammal kopparkittel av Nicke idag, (modell STOR) på smidesställning som jag tänkte plantera murgröna och lite lökar i till helgen. Påskriset är ju också ett måste med vackra fjädrar men det tar vi inte in förrän tidigast långfredag! Brukar ni påskpynta mycket hemma hos er? 

Imorgon blir det alltså födelsedag här hemma i Öjkroken! Nicke fyller 37år!! Herrejösses va gammal han har blivit, minns det som igår när han fyllde 30år och vi höll på bygga på huset! Han fick smörgåstårta och en fin ”dyr-klocka” med gravering som vi skramlade till från hela släkten. Den har han än idag, och huset är färdigbyggt och sju år har passerat! Även i äktenskap går tiden i rasande fart, det måste ju bara bero på att man har så in i helsikes roligt hela tiden så man hinner inte med!? ;-)

Självklart blir det ”pappa-middag” med KÖTTFÄRS, som är hans favorit… Börjar bli svårt att hitta på nya rätter nu tills hans födelsedagar men jag har ett ess i skjortärmen som vi ska laga till imorgon. Mer om det och dessert imorgon som sagt!


Pärlhyacinter… Men inte riktiga! ;-) Dom är såå läckra tycker jag!

 

 

Soja, ingefära, kanel-marinerad karré
Soja, ingefära, kanel-marinerad karré
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
1 kg benfri fläskkarré

Marinering idag

1 msk olja, t.ex sesamolja, rapsolja, jordnötsolja
+
0,5 dl varmt vatten
2 cm finhackad färsk ingefära
1 cm harissa från tuben, eller 1 tsk sambal
eller annan chili
1 tsk malen paprika
1 tsk malen kanel
lite svartpeppar, malen
Gör så här:
Skiva ner ett kilo karré i såsen, låt stå i kylen en timme, stek i olja och smör, kokosfett eller ghee.. grilla.. gott kallt som varmt!

Tips; när ni stekt klart köttet, släng i lite skivad purjolök och paprika och stek i det goda kryddade stekfettet..
LCHF och sjukhusvistelse?

Ja hur överlever man en sådan vistelse?
Jag låg inne från lörd-torsd. Fick “mat” först på måndag, någon sorts välling, jag hade sagt ifrån att allt måste  vara glutenfritt. Så slapp jag i alla fall den påfrestan på min kropp. Bara kolhydraterna…

Jag mötte fler sköterskor som förstod mkt väl vad lchf var och någon hade tom provat, men kom väl inte förbi omställningen tänker jag.
jag fick tipset från en av de gulligaste skötersorna att beställa stor portion, då jag ju inte beställde några kolhydrater i större mängd. Vilket var ett bra tips.
Dock är det ju margarin i allt och man kunde verkligen märka att kroppen längtade efter smör.

Gick några gånger ut i dagrummet för att se lite tv och även vid frukost ett tillfälle, men det var så deprimerande att se denna “mat”vagn med bara massa sött, söta drickor i alla former och skorpor och kex och givetvis flora milda. Diabetiker satt där med sina stickor…

Min frukostbricka bestod av 1 ägg, 2 skivor ost och prickikorv, en liten kopp kaffe och vatten.

Frågan man kan ställa sig hur överlever man? Der gör man knappt om man inte har en familj som bryr sig. Min man och dotter kom upp minst en gång om dagen med livrätten ÄGGMJÖLK, några kokta ägg , ost o smörrulle och en gång lax och räkor till kvällsmat.

Skulle säga att hamnar ni på sjukhus se till att någon kan tillverka äggmjölk, passar super som flytande och är ju mat på riktigt
Hur gör jag min kanske någon undrar.
1 ägg och 1-2 gulor
1/2 tsk kakao
2-3 dl vatten
30-50 gram smör

Vattnet kokas upp med smöret och hälften slås på äggen och mixas, koka upp den andra delen och slå den över de mixade äggen och mixa igen. Då har man försäkrat sig att äggvitan blir ordentliget tilllagad. Jag fick upp en termos på kvällen och den var ljummen och fin på morgonen när jag slurpade den vid 06 tiden.

Man blev väldigt ledsen många gånger då man tänker på att maten är så undermålig och att så sjuka människor det ju ändå handlar om på sjukhus inte ens kan få de rätta byggstenarna för helande…

Någon sa att det är sjukvård, inte friskvård….

Ligger mycket i det citatet. Visst vårdas man till viss friskhet, men…

Ha det gott alla och håll er friska för sjuttongrubbar!

 

Bloggar etiketter: ,