Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! ;-)

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! :-P

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! :-P


Njuuut….

Marianns Ostkaka

4-6 portioner
Ingredienser:
250 gram väl sköljd lätt urkramad finfördelad keso
100 gram mascarpone
2 dl grädde
0,5 dl finhackade mandlar
3-4 st finrivna bittermandlar
ev 0,5 msk Bakery+
4 ägg

Gör så här:
Blanda keso och mascarpone väl, blanda ner grädden, mandlar och de finrivna bittermandlarna. Vill du söta blandar du här ner sötningen.
Vispa sedan ner ett ägg i taget. Häll upp i en liten ugnsfast form ca 15×25 cm. Grädda i ca 175 grader i ca 30 minuter.
Servera med lättvispad grädde och blåbär eller gör en lchf-sylt.

Tips: Vill du inte ha finhackade mandlar=crunch ta knappt 0,5 dl mandelmjöl istället.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter:

Hur gömmer du fett i maten?

Mina bästa tips är att koka grönsaksmoser på  blomkål, brysselkål och broccoli. Koka dem lätt mjuka i saltat vatten mixa dem med endast (ingen grädde)  ca 50 gram smör per portion. Jag brukar ta 100-200 gram grönsaker till mig själv.
Stek också grönsaker som suger upp smör ex vitkål, aubergine och zucchini är bra grönsaker som suger upp mkt smör och olivolja. Så som ratatouille på bilden.
Glöm inte att tina hackad spenat med ca 50 gram smör i per portion är supergott.
Ringla över olivolja där det passar.
Gör bearnaissmör och andra kryddsmörer.

Är det svårt att få i sig fettet med maten och man blir hungrig fort av den anledningen går det alltid att avsluta med en kopp lchf-te -kaffe-choklad, så har man fått upp fetthalten ändå.

Vilka tips har ni att gömma fettet?

Lägger till avokado som innehåller en fin fördelning av allt. Smörsugande andra grönsaker är lök och svamp.

 

Bloggar etiketter: , ,

Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då ;) det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte “ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;) . Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet ;)
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt “massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer “överallt” i svallvågorna efter “ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med “sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig ;)

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Rund smörgåstårta med krossade ostbågar


N
u va det ett tag sen smörgåstårtorna syntes här på burken. Kära svärmor fyller år idag och hade förbeställt en tårta vi skulle ha med oss, sagt och gjort! Denna gången en rund variant på hönökaka, 3 lagers för 8-10 pers. Kanten har jag garnerat med krossade ostbågar. Det är såå mycket godare än man tror och ger en mild fin ”ostig” smak, dessutom tycker jag det är himla snyggt också. :-P

Fyllningen; skinka/fruktcocktail, ägg/mjukost samt leverpastej/bostongurka.

Ost & skinka, gurka & tomat överst och så dom där räkorna som jag inte tycker passar in, men allt enligt önskemål skall ju uppfyllas, inte sant? ;-) Tårtan var omtyckt och svärmor gav tummen upp.

Några tips på vägen tänkte jag passa på att bjuda på; 

  • Gör en STOR sats grundröra som du blandar tillsammans med de olika lagerna. Hackad skinka och fruktcocktail rör du ut med lite av grundröran så du får en lös, bredbar konsistens. Likaså de kokta äggen med mjukost, salta gärna lite där också. Och för en mild smak av lagret med leverpastej/bostongurka rör du ut även de med grundröran.
  • När alla lager är gjorda, avsluta med grundröran runtom hela. Täck med plastfolié och låt stå kallt ett dygn.
  • Kantskär smörgåstårtan strax före du skall garnera den, då går det lättare att skära.
  • Ostbågarna krossar du enklast i en matberedare men en plastpåse och kavel funkar också fint.
  • När du ska få ostbågskanten på plats så var beredd på smulor överallt. Fyll handen med de krossade ostbågarna och ”klappa” in det runtom. När du är klar är det en fördel om du bär ut tårtan utomhus och blåser av det överflödiga.
  • Till garnering; Använd ingen ”ful vacumskinka” utan köp en fin, smakrik skinka från charkdisken, det ser trevligare ut och är bra mkt godare också. Osten jag använder är ofta färdiga skivor som är lite tjockare och större, dom passar bra till smörgåstårta.
  • Låt fantasin flöda och tänk i ”ringar” utifrån och in när du garnerar.
  • Snåla inte med färgerna! ;-)


O
stkanten är på plats. För att enkelt få bort överflödiga smulor, ta tårtan med dig utomhus och blås av den. Stå inte i motvind som jag gjorde idag bara… :-P

10 bitar
Det här behöver du :
Hönökaka (8st halvmånar, eller 4 stora runda)

1 sats grundröra (Vispa grädden och rör ihop med resten) : 
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs alt. mjukost naturell på tub
Salt & vitpeppar

Lager 1 :
Bregott
300 gram finhackad, strimlad rökt bog
1 burk konserverad cocktailfrukt
ca 2-3 dl av grundröran

Lager 2 : 
Bregott
½ tub mjukost
4 ägg, kokta, hackade
2- 3 dl av grundröran

Lager 3 :
Bregott
3 msk bredbar leverpastej (Lindbergs husmorspastej gräddbakad)
2 msk bostongurka
2-3 dl av grundröran

Täcke :
Grundröran runtom hela. (Det blir röra över)
Ställ tårtan i kylskåpet över natten och bred gärna på mer av grundröran andra dagen efter att du kantskurit den. Det räcker gott och väl till att täcka den två gånger.

Garnering : 
150 gram ostbågar
16 stora skivor goudaost
250 gram sotrökt skinka
Små plommontomater
Gurka
170 gram lyxräkor i lake


N
är jag börjar garnera brukar jag tänka i ”ringar” utifrån och in. Sen tar jag alltid den största ingrediensen först, som i det här fallet; ostskivorna som jag rullade ihop. Sen är det bara att bygga vidare, runt, runt, runt…


T
årtan är redo för avfärd.


Vad säger ni? Har ni provat ostbågar på en smörgåstårta?? ;-)

Kryddiga kalkonspett med ”double baked potatoes”


F
redag!! Tjohooo va härligt med helg, trots att regnet vräker ner här på ön så är det hur mysigt som helst att få tända lite ljus och fredagsmysa!

Vad har ni ätit för gott ikväll?

Har ni några bra filmtips att rekommendera?? 

Här hemma blev det marinerad kalkonfilé som jag gjorde spett av och serverade med ”double baked potatoes”. Varför låter det så mycket godare på engelska än ”dubbelbakad potatis”? Kan varmt rekommendera detta iallafall. Hela familjen gav tummen upp och allt gick åt förutom tre halvor potatoes! ;-)

Helgen här ser lugn ut, en födelsedag och beställd smörgåstårta till på söndag ska fixas och imorgon ska jag överraska familjen med lite rolig ”mini-mat”… Mer om det imorgon, ha nu en finfin fredagkväll alla därute!

4 port
Kalkonspett i marinad :
2 kalkonfiléer
½ dl olivolja
en skvätt soya
½ pressad citron
1 pressad vitlök
1 krm cayennepeppar
Salt & grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kalkonfiléerna i bitar. Lägg i en plastpåse. Tillsätt ingredienserna till marinaden, knyt ihop påsen och massera in kryddorna. Låt ligga i kylskåpet ca 2 timmar.

Hetta upp en stekpanna och vänd ner bitarna med marinaden och fräs hastigt på hög värme tills de fått fin färg. Lägg upp bitarna på en tallrik. Trä på spett varvat med grönsaker, här använde jag röd och gul paprika samt zucchini. Slå in i folié och efterstek i ugnen tillsammans med den bakade potatisen (ca 220 grader) ca 10min tills köttet är genomstekt. Servera.

Double baked potatoes : 
4 bakpotatisar
En klick smör
1 äggula
Mjölk
Salt
Vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Baka potatisen i ugnen, 200 grader ca 45-50 min. Ta ut och dela dom på mitten. Gröp ur halvorna och lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt en klick smör, lite mjölk, en äggula. Mosa ihop med rotfruktstöt, smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse och spritsa i varje skalhalva. Gratinera i 220 grader tills moset fått fin färg, ca 15-20 min.


K
alkonspetten görs förs när bitarna fått bryna till fin färg. Efterstek spetten i ugnen, inlindade i folié.


B
akpotatisarna är klara.


D
ela på mitten…


G
röp ur inkråmet och gör en fint duchessmos av det.


S
pritsa moset i skalhalvorna. Gratinera i ugnen på 220 grader tills de fått fin färg.


S
maklig måltid! ;-)

Cupcakes

Cupcakes av Ingrid Hancock Bjerknes

A Piece of Cake

Cupcakes har äntligen kommit även till Sverige för att stanna. Under de senaste åren har såväl bagerier och konditorier som tv-kockar och matbloggare anammat trenden. Med utgångspunkt i enkla basingredienser som mjöl, socker och smör får du reda på allt du behöver veta för att skapa dina egna cupcakes.

När norska Ingrid Hancock Bjerknes under en tid bodde i San Fransisco i USA bekantade hon sig med de bakverk som fanns överallt där, och föll pladask för de söta cupcakes som fyllde bageriernas fönster. Och hon är inte ensam – kön utanför Magnolia Bakery i New York, känt från tv-serien Sex & The City, ringlar sig alltid lång, full av turister från hela världen. Den här underbart vackra boken är inte bara perfekt för den cupcakes-frälsta som är ute efter en ny utmaning, utan även för den som just satt igång.

 
Här får du allt du behöver för att baka perfekta bakverk – enkla steg-för-steg-beskrivningar, experttips och hemliga tricks, pynt och tillbehör och vilken utrustning du behöver. Cupcakes är som små konstverk i miniformat, och i den här boken får du såväl 50 av Ingrids unika recept som massor av inspiration och kunskap för att skapa dina egna.

Ge bort världens saftigaste citroncupcakes i gå bort-present, servera äppelcupcakes till kaffet, överraska din käresta med sexiga mörka chokladcupcakes till frukosten på sängen eller fixa mintcupcakes till Fars dag. Eller testa att baka fotbollscupcakes, prinsesscupcakes eller Hello Kitty-cupcakes tillsammans med barnen, mojitocupcakes eller cosmopolitancupcakes för de vuxna, eller mer klassiska smaker som after eight-cupcakes eller skogsbärscupcakes. Eller varför helt enkelt inte prova allihop?

Köp Cupcakes här!

Cupcakes

Cupcakes av Ingrid Hancock Bjerknes

A Piece of Cake

Cupcakes har äntligen kommit även till Sverige för att stanna. Under de senaste åren har såväl bagerier och konditorier som tv-kockar och matbloggare anammat trenden. Med utgångspunkt i enkla basingredienser som mjöl, socker och smör får du reda på allt du behöver veta för att skapa dina egna cupcakes.

När norska Ingrid Hancock Bjerknes under en tid bodde i San Fransisco i USA bekantade hon sig med de bakverk som fanns överallt där, och föll pladask för de söta cupcakes som fyllde bageriernas fönster. Och hon är inte ensam – kön utanför Magnolia Bakery i New York, känt från tv-serien Sex & The City, ringlar sig alltid lång, full av turister från hela världen. Den här underbart vackra boken är inte bara perfekt för den cupcakes-frälsta som är ute efter en ny utmaning, utan även för den som just satt igång.

 
Här får du allt du behöver för att baka perfekta bakverk – enkla steg-för-steg-beskrivningar, experttips och hemliga tricks, pynt och tillbehör och vilken utrustning du behöver. Cupcakes är som små konstverk i miniformat, och i den här boken får du såväl 50 av Ingrids unika recept som massor av inspiration och kunskap för att skapa dina egna.

Ge bort världens saftigaste citroncupcakes i gå bort-present, servera äppelcupcakes till kaffet, överraska din käresta med sexiga mörka chokladcupcakes till frukosten på sängen eller fixa mintcupcakes till Fars dag. Eller testa att baka fotbollscupcakes, prinsesscupcakes eller Hello Kitty-cupcakes tillsammans med barnen, mojitocupcakes eller cosmopolitancupcakes för de vuxna, eller mer klassiska smaker som after eight-cupcakes eller skogsbärscupcakes. Eller varför helt enkelt inte prova allihop?

Köp Cupcakes här!

The post Cupcakes appeared first on Cupcakes.se.

Smaksatt olja, vinäger och örtsalt


N
är hösten står för dörren kan det vara kul att piffa upp lite i köket med ljuslyktor, lite nytt porslin eller härliga fruktfat. Nånting som jag tycker är supervackert är just flaskor med olja med härliga smaksättningar och färger. Varför inte ställa fram en gammal skärbräda med olja, vinäger och ett hemmagjort örtsalt. Lite örtkvistar och levande ljus och det blir genast mer höstromantik över middagarna runt bordet.

Dessa tre tips går supersnabbt att svänga ihop med lite färska och torkade örter hemma. Använd gärna chili, citron, vitlök etc. som du petar ner i flaskor så blir det extra smak och färg.

Eller varför inte en ”gå-bort-present” som du gjort själv? Finare än så blir det inte och garanterat uppskattat!

Olivolja & vinäger i separata flaskor med smaksättning; 
Chili, vitlök, färska örter; rosmarin, timjan, oregano.

Örtsalt;
2/3 maldon flingsalt mixat med 1/3 torkade kryddor;
Rosmarin, oregano, lavendel, timjan och chiliflakes.


O
livolja och vinäger i fina flaskor är alltid trevlig till en middag. Här kan du också avgöra själv hur mycket du vill ha av respektive. Vill du göra färdiga salladsdressingar/vinegretter, ta en titt här >> och här >>


Ö
rtsaltet är den perfekta bordskryddan till alla måltider. När du ändå är i farten kan du göra örtsalt som passar extra bra till tex. viltkött smaksatt med enbär, eller rostad vitlök till lamm. Lökpulver, senapspulver (colmans) passar utmärkt  att ta i en gnutta av till fisk och kötträtter. Curry till kyckling etc etc. Prova dig fram och gör ett par burkar. Förvara torrt och mörkt.

Allvaret har börjat!


Ja, nu är allvaret igång, skolorna har börjat och rutiner med matlistor och bättre planering skall införas, men va svårt det är att komma igång. Jag vill ju laga grytor, saftiga skinkstekar, ugnsgratänger, lufsor och rulla palt, men det är liiite för varmt för det ännu! ;-)

Jag brukar iallafall ha en liten strategi när jag planerar veckans mat; 

  • Utgår från Hemköpsbladet och kollar erbjudanden och tips!
  • En kött, en fågel, en fisk och en vegetarisk vill jag gärna ha med i veckans planering.
  • Innan jag handlar kollar jag alltid frysen och vad som finns för basvaror, kanske en skinkstek, eller en kyckling, en flaska fryst buljong till en god soppa. Broccoli, ärtor mm till en gratäng osv.
  • Sen pusslar jag ihop hemköp + frysen och tänker enligt ovan… Kött, fisk, fågel etc…

Enkla, fräscha vardagsrätter; Ge mig dina 3-i-topp! 

 

Här startade vi veckan och skolstarten med falukorv, de va väl passande och bra. En hederlig ugnsbakad sådan med tomat, ost, bostongurka, lite senap och grädde och skjuts in i ugnen. Potatismos till de. Ja, det ÄR bara så gott!  Men nu undrar jag om du kan ge mig dina 3-i-topp vad gäller fräsch, enkel vardagsmiddag?

Har du förresten sett denna appen, den har jag haft länge i iphonen men tål att uppmärksammas då det är lätt att köra ”dubbla maträtter” som skolan ibland! Supersmidigt tycker jag.

Läs mer och ladda hem skolmatssappen här >>

 


Såhär ser våra barns skolmat ut den här veckan. Idag fick dom visst efterrätt till lunch!!? …Ja, så tycker jag iaf… Pannkakor och sylt är inte lunch för skolbarn. Tur det finns en fin salladsbuffé då! :-P