Fransk nougat med frukt & nötter


Mer godis!! Fransk nougat är ju ett måste. Seg, karamellig och fylld med frukt och nötter den här gången. Förra året gjorde jag en med pistagenötter och färgade hälften rosa, man kan göra lite som man vill och smaksätta hur som helst egentligen, vansinnigt gott är det då! :-P

Det här behöver du : 
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt

2 äggvitor
1½ dl jordnötter + torkade frukter

GÖR SÅHÄR :
Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull, gärna med tjock botten. Använd en termometer och koka upp till 130 grader. Undvik att röra, då kristalliseras sockret och du får en mörk färg på nougaten.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.

När sockerlagen gått upp till 130 grader, ta kastrullen från plattan en minut. Koka sedan upp den igen till 135 grader (går snabbt) och häll den därefter i en fin stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något men inte för länge då får du en tjock, smulig deg istället. Rör sist ner nötter och frukt.

Bred ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med oljade händer och lägg plastfolié över, kavla ut till önskad tjocklek.

Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat helt. Förvara i burk med lock.


Du kan blanda lite maizenamjöl med florsocker (50/50) för att vända runt bitarna i om du ska förvara i glasburk.
Annars är det fint att slå in avlånga större bitar i cellofan också.

The post Fransk nougat med frukt & nötter appeared first on Kryddburken.se.

Smaksatt olja, vinäger och örtsalt


N
är hösten står för dörren kan det vara kul att piffa upp lite i köket med ljuslyktor, lite nytt porslin eller härliga fruktfat. Nånting som jag tycker är supervackert är just flaskor med olja med härliga smaksättningar och färger. Varför inte ställa fram en gammal skärbräda med olja, vinäger och ett hemmagjort örtsalt. Lite örtkvistar och levande ljus och det blir genast mer höstromantik över middagarna runt bordet.

Dessa tre tips går supersnabbt att svänga ihop med lite färska och torkade örter hemma. Använd gärna chili, citron, vitlök etc. som du petar ner i flaskor så blir det extra smak och färg.

Eller varför inte en ”gå-bort-present” som du gjort själv? Finare än så blir det inte och garanterat uppskattat!

Olivolja & vinäger i separata flaskor med smaksättning; 
Chili, vitlök, färska örter; rosmarin, timjan, oregano.

Örtsalt;
2/3 maldon flingsalt mixat med 1/3 torkade kryddor;
Rosmarin, oregano, lavendel, timjan och chiliflakes.


O
livolja och vinäger i fina flaskor är alltid trevlig till en middag. Här kan du också avgöra själv hur mycket du vill ha av respektive. Vill du göra färdiga salladsdressingar/vinegretter, ta en titt här >> och här >>


Ö
rtsaltet är den perfekta bordskryddan till alla måltider. När du ändå är i farten kan du göra örtsalt som passar extra bra till tex. viltkött smaksatt med enbär, eller rostad vitlök till lamm. Lökpulver, senapspulver (colmans) passar utmärkt  att ta i en gnutta av till fisk och kötträtter. Curry till kyckling etc etc. Prova dig fram och gör ett par burkar. Förvara torrt och mörkt.