Sommarkyckling

hel_kyckling_kycklinggryta_recept_middagstips
Nu ska ni få recept en supergod kycklinggryta med massor av härliga sommarsmaker. Den här gjorde jag igår och den borde ni verkligen prova. Använd med fördel HEL, färsk kyckling. Billigt kilopris och fler smakrika delar än enbart filéer. Det är inte så knepigt att stycka den och inte heller att bena ur. Här blir det ju dessutom ett ypperligt tillfälle att lära sig om inte annat då det ändå ska bli grytbitar! ;-)

Tips när du styckar & benar ur : 
Börja med att lägga den hela kycklingen på rygg. Bryt ut lår och vingar så det knakar till. Skär med vass kniv först genom skinnet, bara följ kycklingens kroppsform och skär sedan igenom lederna. Nu har du klubbor och vingar fria. Klubborna kan du sen dela i lår och ben. Skär sedan ett längsgående snitt vid sidan om bröstbenet och du har en filé lös. Gör likadant på motsvarande sida om bröstbenet.

För att bena ur den skär längs med/runt alla ben och lossa köttet. Det finns många bra videor på youtube bland annat om du söker på stycka eller bena ur hel kyckling. Det är så mycket godare och mycket mer ekonomiskt. Dessutom får du kvar skrovet som du kan koka god buljong på. :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling
2 morötter
1 gul lök
1 msk malen ungersk paprika (söt)
2 msk konc grönsaksfond
2 msk tomatvinäger
1 msk flytande honung
3 dl vatten
3 dl grädde
Salt & peppar

Knipplök
1 näven körsbärstomater

GÖR SÅHÄR : 
Stycka kycklingen och bena ur alla ben från bröst, lår och vingar. Ta bort skinnet och skär kycklingen i bitar. Fräs på i het panna med lite olja. Tillsätt hackad lök och morötter skurna i mindre stavar. Pudra över paprikapulvret och låt allt få fräsa ihop nån minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom tomat och knipplök. Låt grytan småkoka på svag värme ca 10 min. Red ev av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med skuren knipplök och tomathalvor.

kycklinggryta_hel_kyckling
Kycklingbitarna som fräser ihop med lök, morötter och paprikapulver.

recept_kyckling_hel_kycklinggryta
Resten av ingredienserna är tillsatta och här har jag avslutat med lite skuren knipplök och tomat.

kycklinggryta_sommarkyckling
Smaklig måltid!

Gästbloggare Kinna Jonsson

kinna
Jag har drivit bloggen Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005 och var en av de 20-30 första matbloggarna i Sverige. Materialet från bloggen blev så småningom två böcker som jag skrivit med min mamma och gett ut på familjeförlaget Klefstad förlag. I böckerna ”I mormors berså” och i ”I Mormors skafferi” med fem generationers recept har jag tagit vara på gamla kunskaper och recept kring bakat, konservering, dryck och dessert.

Jag började läsa Kryddburkens blogg redan 2008 då Linda/Kryddburken flitigt kommenterade inne hos mig på Kinnas blogg. Jag blev imponerad över hur snabbt Linda fick ihop bilder, recept och en stor läsekrets. Därför är det extra roligt att få vara gästbloggare här.

Till vardags jobbar jag med min firma Fiduser Communication som strateg och rådgivare kring sociala medier och webb.

Sommaren på burk
Nu blommar flädern. Brutalt vackra med sina stora vitgula blomkorgar. Doften är bedövande och härligt somrig. Många gör fläderblomssaft och använder det framför allt som saft att dricka men flädern är god som smaksättare i brännvin, sill eller i hemgjord glass (parfait). Saften kan också användas koncentrerad som grunden till en svensk kir. Häll över lite vitt vin så har du en läcker sommardrink. Med lite kolsyrat vatten istället för vin har du en alkoholfri variant. En del använder blommorna som raffinerad smaksättare i pannkakor. Så som du förstår är det bara fantasin som hindrar oss från att hitta användningsområden.

Det däremot inte så många vet är att fläder anses vara en nyttig ört. Ofta förknippar vi den med just fläderblomssaft på blommorna men både blommor och bär har i alla tider använts inom folkmedicinen. Forskare har t o m har tagit fram extrakt som är effektiva mot förkylning och influensa. Blommorna innehåller nämligen svettdrivande ämnen och är milt urindrivande.

Passa på att plocka nu när flädern blommar och spara torkade blommor i burkar med tättslutande lock eller i en brun papperspåse så att de skyddas mot ljus. Må gott hela vintern, håll dig friskare och njut av sommaren på burk. Torkade fläderblommor kan användas som te eller strössel på morgonfilen. Hittar du fler användningsområden? Tipsa gärna.

Torka fläderblommor
Repa blommorna från blomfästen och torka på smörpapper eller liknande.

Te på fläderblommor :
2 tsk blommor
1 kopp hett vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt dra ca 10 min och drick varmt.

fläder

Korv & mosbricka

mosbricka
Idag har regnet vräkt ner här på ön, det blev varken bad eller marknad. Istället åt vi frukost i TV-soffan till ”Svensson, Svensson” och där blev vi kvar med tända ljus medan regnet smattrade utanför fönsterna. Himla mysigt med såna dagar ändå, göra ingenting och bara bara sitta och mysa under varsin filt.

Till middag ikväll gjorde vi kokt wienerkorv och potatismos, eller som det heter i gatuköken; ”Mosbricka” – fy bubblans så gott! Speciellt hemmagjort! ;-)

Vad sysselsätter ni er med när det regnar en hel dag och vad fixar ni till lunch o middag, bästa tipsen tack?? :-P

Öjkrokens kvällmiddag en regning önsdag; 

  • IKEA´s wienerkorv
  • Ketchup & senap
  • Potatismos
  • Gurkmajonäs
  • Bostongurka
  • Rostad lök
  • Sallad, gurka o tomater

Snabbmat hemma – när det är som godast!

Hemmagjort potatismos; 
Koka skalad potatis, Asterix eller King Edward
Stöt potatisen med rotfruktsstöt
Ljumma mjölk i micron och slå på
Tillsätt en klick smör – äkta smör!
Salt, vitpeppar och några riv med muskotnöten
Och en gnutta socker för guds skull!
Vispa nu moset slätt med ballongvisp
Späd med mer mjölk för tunnare konsistens.
Så gör jag, å det blir alltid lika gott!

wienerkorv_mos_mosbricka

korv_mosbricka

Sommarens fruktsallad med limeyoghurt

fruktsallad_jordgubbar_limeyoghurt
Nu frossar vi i frukter och jordgubbar så det nästan ryker ur öronen, men det är ju så gott! Ett väldigt mumsigt tips är denna jordgubbssallad med färsk ananas, vindruvor och röda plommon. När alla dessa smaker få stå och gotta till sig av varandra blir det en himmelsk dessert, somrig och garanterat uppskattad av både stora och små!

Servera den med en sötsyrlig limeyoghurt – man kan ju inte alltid äta glass ju! ;-)

Fruktsallad : 
1 färsk ananas
1 liter jordgubbar
1 klase vindruvor
6 röda plommon

Limeyoghurt :
2 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung
rivet skal från 1 lime
1 pressad lime

lime_limeyoghurt_turkisk_yoghurt
Rör ihop ingredienserna till limeyoghurten, låt den med fördel stå till sig några timmar i kylen.

fruktsallad_jordgubbar_ananas_plommon_vindruvor
Servera allt i en stor skål, bjud till dessert, mellanmål, frukost eller bara för att! ;-)

fruktsallad_sommar_jordgubbar_jordgubbssallad
Sommarens absolut godaste! :-P

Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.

Smörgåstårta med lax och räkor och ny grundröra

rund_smörgåstårta_lax_räkor
Det hör inte till vanligheten att jag gör smörgåstårtor med fisk och skaldjur men denna var beställd så. I vanliga fall brukar charktårtor med ost/skinka vara mer efterfrågat. Nu kände jag dock att jag ville byta ut min vanliga grundröra som jag har både i fyllning och som täcke. Den gör jag alltid på lättvispad grädde, lite majonäs, salt och peppar. Här fick jag tips av Sussi att blanda med creme fraiche, stenbitsrom och dill vilket blev galet gott och själva grundröran smakar precis som en perfekt kall sås till fisk och potatis. :-P

Jag gjorde dock lite för mycket av den men har justerat mängden i receptet så den enbart räcker till just smörgåstårtan. Nu har jag en burk i kylen över som ska få bli just en kall fisksås till nån av grillkvällarna i midsommar.
Så, vad har vi här då? 
En rund smörgåstårta med två lager, ett med ägg och räkost och ett med skagenröra. Garnering med kallrökt lax och räkor.

8 stora bitar
Det här behöver du : 

6 halvmånar hönökaka (2 förp)
Bregott
Grundröra
Skagenröra
Garnering

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

Fyllning 1 : 
1/4 av grundröran
1 tub räkost (175 gram) 
4 kokta ägg
1 msk mjukt smör
Salt och peppar

Fyllning 2 : 
1/4 av grundröran
Skagenröra

Garnering;
1/4 av grundröran
Salladsblad
8 ostskivor
1 kilo räkor med skal
300 gram Kallrökt lax (9 skivor)
Citronskivor
Gurkskivor

GÖR SÅHÄR : 
Bred alla brödskivor med bregott. Första lagret täcker du med en tub räkost och mosade ägg, jag mosar dom med lite smält smör och salt. Lite av grundröran uppepå äggen och på med nästa lager bröd. Andra fyllningen är en skagenröra med räkor sen ett sista lager bröd och täck tårtan runtom hela med grundröran. Garnera med ostskivor, laxrosor, räkor, citron och gurka.

rund_smörgåstårta_garnering_lax_räkor
Alla lager monterade och tårtan täckt med grundröra.

grundröra_smörgåstårta_lax_räkor
Grundröran som blev över som nu får bli en kall fisksås. ;-)

räkor_smörgåstårta
Handskalade räkor…

garnera_smörgåstårta_lax_räkor

smörgåstårta_lax_räkor
Garnerad och klar för leverans! Smakbetyget blev toppengott! :-P

Biffar i tomat & paprikasås

biffar_pasta_tagliatelle_paprikasås
Tack för alla tips på facebook igår om vad jag skulle göra med färsen. Massor med kanonbra förslag såsom; järpar, köttfärslimpa, kåldolmar, köttfärspizza, kebab, paj, wallenbergare, falsk fläskfilé, civapcici, shepherd’s pie mm mm. Det föll på biffar som jag lagade till med en dundergod tomat & paprikasås serverad med tagliatelle. Nu ska jag bums i säng efter en lång dags jobb för imorgon är det smörgåstårt-tillverkning på agendan igen! En annorlunda variant ni inte sett här tidigare… ;-)

ca 14 st
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 dl ströbröd
3 dl köttbuljong*
1 msk malen ungersk paprika (söt)
Salt & peppar

(jag hade en hemmagjord, nykokt köttbuljong
i kylen men det går bra med 1 tärning el 1 msk fond + vatten också)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop färsen med ströbrödet som har fått stå och  svälla i buljong. Tillsätt paprikakrydda, salt & peppar. Forma till runda biffar och stek i panna. Lägg upp på fat vid sidan om allt efter de fått fin färg runtom.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.

*Grillade paprikor kan även köpas inlagda i glasburk, tex. Fontanas. 

Tomat & paprikassås :
1 gul lök
2 hela grillade paprikor, röda
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Finhacka lök och vitlök och fräs på i samma panna som du stekt biffarna i. Tillsätt paprikaköttet, tomatvinäger och tomatpuré. Slå på en burk finkrossade tomater. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så den får småputtra ca 10-15 min. Tillsätt grädde och smaka av med salt & peppar. Lägg i biffarna i såsen och låt dom puttra med ca 5 minuter. Servera till pasta.

biffar_köttfärs_recept_middagstips_färs

Snabba köttbullar

Dessa köttbullar är gjorda på mycket smör och grädde och det är som att gå och äta smågodis! Servera med valfritt LCHF tillbehör. Kötbullarna innehåller 39 e, 3 p, 2 f och 0 k.

Gör såhär

  • Blanda allt utom vispgrädden i en bunke
  • Rör i vispgrädden i omgångar till en jämn smet.
  • Forma 30-40 köttbullar.
  • Glöm inte att blöta händerna med kallt vatten med jämna mellanrum, så blir bullarna jämna och fina.
  • Smält smöret i en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar.

Tips!
Du kan även göra som kockarna och spritsas färsen ner i kokande buljong och fiska ipp dom när de flyter upp till ytan. Sedan är det bara att steka dom i smör, lagom till servering.

Hotta cips med jalapeno & cheddar

starka_chips_jalapeno
Semestertider och sommarlov närmar sig med stormsteg så här kommer ett hot hot tips på en uberhäftig ”gå-bort-present” till den superhotta chiliälskaren. Kan vara både kvinna och man så ingen nämnd, ingen glömd där! ;-)

Dessa chips tillhör MANNEN i vår familj iallafall! Ingen nallar i hans påsar, ingen tänker ens tanken! Dom är starka – JA. Jodå, vi har smakat allihopa. Jag och barnen har med samma ”förtjusning” överlåtit dom helt och hållet till Nicke – där dom hör hemma!

Goda?? Tja, jo visserligen en hundradels bråkdels sekund när cheddarsmaken uppenbarade sig på tungspetsen men sen slängde vi oss alla tre på vattenkranen medan mannen i huset satt kvar, stilla och njöt… Skadeglädjen och den hundraprocentiga vinsten med äganderätt på befintliga chipspåsar var totalt! Ja, varsågod älskling, det är du värd! :-P

Chipsen går att beställa på kryddlandet.se och mina odds om att maken skulle gilla dom föll i god jord. Jo… Jag känner honom, denna där…

Med smak av jalapeno och cheddar, rikligt kryddade så blir man inte besviken om man är en ”hard män”….
I stil med denna kanske? :-P :-P :-P
Klicka; http://www.youtube.com/watch?v=ub2gY2WQCik

 

Lyxiga LCHF-wraps

Wraps är bland det godaste och lyxigaste du kan ta med dig till jobbet! Stek ett par wraps på kvällen och förvara sedan mellan smörpapper på en tallrik. Då är det enkelt att på morgonen ta med sig en wrap och fylla den med det du har hemma!

Gör så här
1. Vispa samman ingredienserna och häll i en panna med en klick smör, vicka runt smeten så den täcker pannan.
2. Stek så pannkakan stelnar och vänd sedan med bred stekspade och ett resolut handgrepp.
3. Tänk på att smeten inte innehåller mjöl/gluten, som annars gör den naturligt seg. Smeten är sprödare.
4. När pannkakan är stekt på bägge sidorna är det bara att stjälpa upp på fat eller tallrik, klädd med smörpapper.
5. Täck med platst om du bara gör en, stapla annars med dem ovanpå varandra, gärna med smörpapper mellan.
6. Fyll sedan med favoritfyllning, rulla ihop och förvara i smörpapper och plastpåse.

Ett hett tips är en fyllning av lax och cream cheese.