50 st tips på tillbehör till grillat!

grillat_tillbehr_tips.jpg
Jag lovade ju att sammanställa alla tips på grilltillbehör ni kom med för en tid sen och oj så många bra, enkla och framförallt GODA tips! Här är hela listan lång ;

tillbehr_grillat.jpg

  1. Inlagda jalapeno’s snittas upp lite och fylls m ädelost, vira lite bacon runt och grilla!
  2. Mitt bästa grilltillbehör är grillade Quesadillas med philadelphia och sambal oelek! Det är så fantastiskt gott och har gått hem hos alla jag bjudit dem på. (Och så många som frågar efter receptet, oj oj!) :)

    Det man behöver är :
    (Kör inte med exakta mått utan man får testa dig fram!)
    6 st tortillabröd
    2 förpackningar philadelphiaost
    Sambal Oelek
    1 påse riven ost (Gärna lagrad för bästa smak)
    Eventuellt lite riven hackad lök
    Olivolja

    Blanda ihop philadelphiaosten med sambal oeleken i en bunke (eventuellt den finhackade röda löken också om det önskas). Smaka dig fram efter lagom hetta och smak! Bred sedan på ett lager med färskostblandningen på tortillabröden, strö sedan över lite riven ost och vik ihop dom till halvmånar.
    Pensla bröden med olivolja och grilla ett par minuter så de fått fin färg och osten smält. Skär sedan bröden i hälften och servera! Mums :)

  3. Bacon inlindade champinjoner fyllda med krämig vitlöksost!

  4. Mitt bästa grilltillbehör, som jag ibland glömmer bort, måste vara världens enklaste sås!
    1 påse riven västerbottenost
    1 burk färdig aioli (eller så gör man egen)
    Blanda ihop och servera! Passar till allt, korv, kyckling kött… Mums!

  5. Det bästa tillbehör jag vet är nog dessa potatispaket med otroligt gott kryddsmör! jag har t.o.m skurit ner korv och lagt direkt i paketen när vi åkt ut i skogen för att grilla, så då är hela måltiden klar på en gång *mums* http://alltommat.se/recept/potatispaket-3/

  6. Din ”Picklade Rödlök” !!! :-D

  7. Min favorit är en söt stark salsa/sallad
    Romantica tomater, chili, persilja, koriander, mango/jordgubbar/ananas eller vad annat sött man känner för, salt och peppar
  8. Ett måste till grillat är spett gjorda på paprika varvat med lök som man också grillar förstås. Så gott! :-)
  9. Turkisk yoghurt, gräddfil el dyl, en gnutta majonäs som blandas med rivet äpple och hackad lök. Krydda med salt och svartpeppar. En oslagbar kombo, supergod till grillat kött, korv…
  10. Eget vitlöksbröd. Gör eget vitlökssmör (jag har vitlök och grillkrydda i mitt) bred på rostebröd lägg dem dubbla och skär i trekanter. Grilla dem några minuter. Super gott
  11. En av favoriterna här hemma är grillkryddesmör!
  12. Det måste bli min ”Ajvarröra”. Matlagningsyoghurt, ajvar samt mosad fetaost. Så vansinnigt gott och passar till det mesta.
  13. Min favorit är grillad Halloumi ost.
  14. Tzatziki!grillat_tillbehör
  15. En underbar sås.
    3 dl gräddfil
    1 pressad vitlöksklyfta
    Rejält med nymalen svartpeppar
    Örtsalt
    1 msk färsk timjan
    1 msk färsk oregano
    1 msk färsk basilika
    Blanda. Låt stå i kylen medans du trixar ihop det grillade. Mums med allt!

  16. Grillad majs alla gånger
  17. Svårt att välja ett, men en grej som passar till nästan allt är grillade tomater. Jag delar dem i halvor och tar en liten tesked grön pesto och smörjer ovanpå, och sedan en skiva av någon smakrik ost överst, typ präst eller åt det hållet. Jag kör oftast dessa i ugnen, året om egentligen, men på grillen går också bra, men då gör jag som små foliebåtar att ställa dem i så att de inte rinner ner i grillen.
  18. Jag brukar göra en fetaoströra till det grillade köttet, fisken eller vad man nu har grillat. Det finns många varianter på röran men jag blandar en burk creme fraiche med 100 gram fetaost (smulas sönder med en gaffel), pressar i en klyfta vitlök, saltar och pepprar lite grann och rör ihop.
  19. Rimmat fläsk. SÅ gott att få en skiva till övrig mat på tallriken. Ingen sommar utan grillat fläsk. :)
  20. Kanongod röra; mixa en god äkta fetaost med creme fraiche. Den som vill kan ha hackade svarta oliver i.
  21. Grillade nypotatisar. Koka potatisar, låt kallna, pensla med olja och grilla potatisarna på gallret.
  22. Ta ett ark folie och lägg på fetaost, skivade tomater, chili och svartpeppar. Ringla sedan över olivolja och gör till ett paket och lägg på grillen. Mums
  23. En kall sås på mosad banan, krossade jordnötter, creme fraiche, curry, salt och peppar
  24. Baconlindade champinjoner fyllda med creme bonjour gräslök. Grillade då såklart :)
  25. Haricot verts i folie med kryddsmör. Mmm!
  26. Grillade majskolvar med Lindalhs nya aioli det är super gott :)
  27. Bacon inlindad halloumi som man grillar.
  28. Mitt tips är (fast nästan godare att äta bara dessa som tilltugg innan) fefferonis fyllda med grönmögelost och sen lindar man bacon runt och fäster med en tandpetare. Låter helknasigt men det blir en smakexplosion i munnen! Dock så måste man gilla lite hetta då fefferonisen ofta är lite starka. :)
    Sen ska de grillas så baconet blir lite krisp, alltså inte för fett ;)
  29. Späda morötter som grillas o får samsas med rucolasallad, fetaost o en skvätt olivolja. Ev lite rostade pinjenötter på toppen.
  30. Morotstzatziki
    Turkisk yoghurt
    Grovriven morot
    1 pressad vitlöksklyfta
    Flingsalt
    Svartpeppar
    En skvätt vitvinsvinäger
    Olivolja
    Oregano-torkad
    Blanda allt och ställ kallt minst 1 h innan servering.

    grilltillbehr.jpg

  31. Andra har säkert redan tipsat om dessa goda tillbehör, baconlindade dadlar. Absolut det godaste jag vet, mums!
  32. Baconlindad grön chili fylld med ost.
    Kapa ”botten” på chilin där kvisten sitter och töm fröhuset.
    Fyll med någon mild hårdost.
    Sätt för ploppen du skar bort med tandpetare.
    Linda runt bacon.
    Grilla ett par minuter tills osten smält.
    Ät & njut!

  33. Grön sparris i foliepaket med hela vitlöksklyftor. Ringla över olivolja. Strö på flingsalt och pressa över lite citron saft.
  34. Min grillsås!!!!!!!!!!!!!!!
    turkisk yoghurt
    massa pressade vitlökar
    och massor av GRILLKRYDDA !
  35. Mitt måste är getostfylld paprika. Dela paprikan i halvor fylld med getost som man smakar av med lite svartpeppar, salt och honung.
  36. Ett måste till kyckling! Salsa, gjord av avocado, färsk ananas, rödlök, tomat, mango, chili, lime och vitlök. Gillar man koriander kan man hacka i lite.
  37. Fetaost-creme!! Bara smula ner en god fetaost i creme fraiche, krydda med salt och peppar. Supergott!
  38. Avocado och jordgubbssallad med en vinegrettedressing med lite majonäs i.
  39. Just nu har jag snöat in på rabarberchutney.
  40. Grillad sötpotatis är helt klart min favvis!
    Förkoka de innan, halvera på längden, pensla med olivolja, strö över svartpeppar och flingsalt. Släng på grillen. Så underbart gött!

  41. En grillsås som alla gäster vill ha receptet på :-)
    3 dl turkisk yoghurt
    2 msk sweet chilisås
    2 pressade vitlöksklyftor
    1/2 tsk spiskummin
    Lite salt o svartpeppar
    Gör den gärna ett bra tag innan så smakerna får gifta sig ordentligt

  42. Blanda creme fraiche, sweet chili sås och pressad vitlök.. det godaste som finns till grillat :)
  43. 1 burk creme fraiche (med hög fett halt)
    1 burk philadephiaost
    1 kruka färsk basilika

    Mixa allt med stavmixer, mycket godare än vad man kan tänka sig :)

    Annat tips: panera fetaost med mjöl, ägg o ströbröd lägg i grillfolie ringla över olivolja på båda sidor. Lägg paketet med fetaost på grillen (eller stekpanna) en stund tills osten är genom varm o servera med ringlad honung ovan på, servera som förrätt.

  44. Mitt bästa tips är att blanda phiadelphiaost och rökig BBQ sås till kött och hamburgare.
  45. En sås som vi gör väldigt ofta när det ska grillas är en barnförbjuden vitlökssås, barnförbjuden eftersom det är vitt vin i den.

    2 dl matlagningsyoghurt
    ½ dl majonnäs
    2 msk vitt vin
    1 stor vitlöksklyfta, riven
    1 msk olivolja
    hackad dill efter behag
    salt och peppar
    Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt tills den ska serveras.

    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/09/i-gar-och-idag.html

  46. Mitt bästa tips är fyllda paprikor som blir färdiga på grillen medan man grillar sitt kött eller kyckling.
    Stek färska champinjoner, bacon och lök.
    Blanda ner creme fraiche – chili och paprikasmak
    blanda ner riven ost i röran och fyll paprikahalvor.
    Grilla gärna med stängt lock.

  47. Färska champinjoner med pressad vitlök, en skvätt olivolja, salt & peppar I ett foliepaket.och så lägger man det på grillen I 15-20 min. Så himla gott!
  48. Grillad MAJSBURK!
    Riv av etiketten på en burk majs. Häll av spadet. Salta. Lägg i en klick smör eller margarin. Stäng till burken med aluminiumfolie. Ställ på grillen en stund tills det blir varmt inuti. Öppna sen och rör runt lite och servera som tillbehör. Gott! Alla barn gillar garanterat :)

    PS. Tänk på att burken blir jättevarm. Grytvante på!

  49. Mitt bästa tillbehör är baconlindade bananer :D Dela en banan i 3 och linda en skiva bacon runt och grilla!
    Sedan är marinadkokt lök också gott! Man gör som en skål med folie, hackar ner gul lök i stora klyftor och häller på en påse färdig marinad, typ allround eller vitlök :)
    Sedan får det puttra på lite så löken mjuknar och blir söt :D
  50. Avokado salsa! :)

    3-4 avokados
    ett äpple
    färsk chili soera enligt enligt smak/hetta
    olivolja
    en ask coctail tomater
    salt peppar
    röd lök
    citronsaft

grillat.jpg

Fritera nyttigare pommes med 1 msk olja i Actifry

pommes_fritös_actifry_recept
För en tid sen fick jag hem en Actifry att prova. En smidig köksmaskin med många funktioner. Mest känd är den nog för att ”fritera nyttigare”. Med bara 1 msk olja istället för fettdrypande fritöser som både ryker och luktar gatukök.

Självklart blev jag nyfiken om den skulle imponera på mig så först ut i testet blev såklart pommes. Jag skar egna lite tjockare stavar av 3 bakpotatisar och behöll skalet på. 1 msk olja över och sen på med locket.

30 minuter senare fick vi såhär fina pommes. Går inte att jämföra om man skulle ha kört dom på en plåt i ugnen. Dom blev otroligt fina i konsistensen. Mjuka och ”mosiga” inuti och frasig, krispig yta. Helt perfekta! :-P

Förutom pommes kan man ”fritera” och tillaga allt möjligt tänkbart såsom grytor, woker, kyckling och grönsaker, fisk, kött mm. Ett fiffigt tillbehör är en metallkorg som kan sättas i istället för den roterande armen med vilken du kan tillaga panerade rätter såsom chili cheese, kroketter, schnitzel, fish n´chips mm.

Skulle du vilja vinna en egen Actifry?
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Lämna då en kommentar här nedan om varför just du behöver en sån här och vad du skulle laga i den! ;-)
Till och med lördag 5:e juli kan du vara med och tävla. Vinnaren presenteras här på kryddburken under söndagen.

Actifry är värd ca 1990 kronor och är superenkel att använda:

  1. Du lägger i det du vill tillaga, ex. kött, grönsaker eller potatis
  2. Ställer in tid
  3. Du går och hittar på något kul under tillagningstiden
  4. Den plingar till när maten är klar

actifry

actifry_pommes

actifry_fritera

actifry_recept_pommes_fritera

Pulled pork med Per Morbergs BBQ sås, pitabröd och goda tillbehör

pulled_pork_pitabröd_per_morberg
Häromdan gjorde jag pulled pork och bakade pitabröd. Min tanke var att prova Per Morbergs nya BBQ sauce Sweet smokey under tillagningen.

Jag gned in hela picnicbogen (1,6 kg) rejält med såsen på bägge sidor. Täckte med bakplåtspapper och lät hela steken stå i ugnen 7½ timme på 100 grader. Efter halva tiden tog jag ut den, vände och hällde på lite extra bbq sås.

Oh jädrans så perfekt gott det blev, inte för rökigt som det annars kan bli men väldigt smakrikt och med lite sötma.

Jag gjorde en stark vitlökssås till med massa vitlök, salt och peppar och en gnutta citronsaft. Serverade även med bbq såsen och inlagd rödlök. köttet drog jag isär och smaksatte med två matskedar D´Elidas. Sen blandade jag köttet med strimlad vitkål och fyllde pitabröd med. Det var så sjukt gott, en riktig fullträff. :-P

per_morberg_bbq_sauce

Det här behöver du : 
ca 1½ kg picnicbog alt. karré
1 flaska BBQ sauce (Per Morbergs sweet smokey)
Pitabröd, recept HÄR >>
Strimlad vitkål
Inlagd rödlök, recept HÄR >>
Vitlökssås, recept HÄR >>

pulled_pork_tillbehör

pulled_pork_pitabröd_tillbehör_per_morberg

pitabröd_pulled_pork_per_morberg_bbq_sauce

Inlagd rödlök

20140603-173922-63562193.jpg
Vill du ha ett galet gott tillbehör till tacos, pulled pork, till grillad fisk eller på tapasbuffen? Prova då detta busenkla tips!

Du behöver ett par rödlökar förstås sen är det bara en lag på vatten + ättika + socker + salt. :-P

Löken blir mjuk och härlig, mild men ändå smakrik.

Det här behöver du :
3 rödlökar
2 dl ättika 12%
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,5 dl salt

GÖR SÅHÄR :
Skiva rödlöken.
Koka upp ättika och vatten tillsammans med socker och salt tills det löst sig. Lägg skivorna av löken i en glasburk och slå på lagen.
Förvara i kylskåp. Hållbarhet; 3 veckor.

Grilltallrik med sommarens hetaste tips!

grillat_chimichurri_tillbehör_ryggbiff
Lova mig EN sak i sommar!
Att ni provar chimichurri – det är ta mig tusan sommarens höjdpunkt när grillen är tänd!
Man måste inte älska chili och stark mat för man kan göra denna chimichurri precis så som man själv vill ha den. Smakrik med ett uns av hetta, lagom-barnvänlig-variant och DÖSTARK om man så önskar! Men jag rekommenderar den till alla som vill prova något nytt tillbehör, till er som undviker/tröttnat på smör och feta såser och till alla er som älskar gooooood mat helt enkelt.

Den är sju resor godare än den ser ut faktiskt. Det är mycket örter, olivolja och vinäger, ett gäng vitlökar och förstås chilisåsen D´Elidas, den passade som handen i handsken i denna heta sås! ♥

chimichurri_recept
Är du nyfiken på chimichurri? Du kan både använda den som marinad och som tillbehör istället för vitlökssmör eller bearnaisesås. Klicka HÄR för receptet.

grillad_ryggbiff
Nicke vid rodret! :-P Ryggbiff och skinkschnitzel marinerade i chimichurri.

nypotatis_färskpotatis_grillat
Godaste grilltallriken är den med nypotatis/färskpotatis. Lite smör och havssalt så blir det en egen rätt! Kan inte motstå när de första kommer till affären… Det är ju bara så gott!

grillat_nötkött_ryggbiff_tillbehör_chimichurri
Ryggbiff till mig och Joline, och grillad skinkschnitzel till Nicke. Han gillar ju inte nötkött! ;-)

ryggbiff_grilllad_chimichurri
Och den härliga kryddstarka såsen! Helt magiskt gott…. :-P

Chimichurri

chimichurri_recept

Jag fick ett tips av Per-Anders på D’Elidas om att röra ihop en egen chimichurri. Han beskrev den som ”Kryddstark sås, pesto-liknande gegga från Argentina som förgyller vilken grillning som helst” Det kunde jag ju bara inte motstå att prova så igår till grillningen testade jag en egen variant och det var en riktig höjdare! :-P

Jag marinerade ryggbiff med den och serverade den även som tillbehör istället för bearnaisesås, det blev galet gott, fräscht och hett så den rekommenderar jag varmt till alla grillare där ute! ;-) Prova!

Det här behöver du : 
2 dl olivolja
3/4 dl rödvinsvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås
2 knippen persilja
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
1 tsk malen paprika
1 tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Mixa. Smaka av tills du ärnöjd med kryddning och hetta. Jag använde mig av torkade örter och gör du det tänk på att såsen får ”stå till sig” gärna ett dygn så alla smaker träder fram. Förvara i kylskåp. 

chimichurri

Godaste köttfärssåsen och nytt favorit-tillbehör

20140508-092542.jpg
Igår blev det efterlängtad köttfärssås till middag. Hade gott om tid på eftermiddagen så jag lät den puttra länge på spisen. :-P
Jag gör favoriten som alla här hemma älskar, med lök, rotselleri, morot och mycket ketchup. Den blir så ini bängens goood!!
Sen hittade jag en nygammal favorit i kyldisken på ICA häromdan, färskriven parmesan på burk! PROVA om ni inte gjort. Jag brukade förr ha en gul kryddburk med just sån här parmesan i kylen men har inte sett till dom i affären på några år. Älskar det fina pudret som lägger sig ovanpå och bara smälter ner.

6-8 port
Det här behöver du :
500 gram nötfärs
½ bit rotselleri
2 gula lök
2 morötter
3 dl mutti ketchup
4 dl kraftig köttbuljong alt.
4 dl vatten + 2 tärning
1 tsk D’Elidas chilisås
2 tsk oregano
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri, lök, morötter och river grovt. Jag kör ner allt i matberedaren på grövsta rivskivan. Häll detta över färsen och stek ca 5 min under omrörning. Häll sedan på vätskan, ketchup, buljong, chilisås och kryddor. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid. Den blir bara godare ju längre den får stå. Smaka sen av såsen med trocomare örtsalt och svartpeppar, red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti, tomat och riven parmesanost!

20140508-092605.jpg

20140508-092625.jpg

20140508-092647.jpg

20140508-092704.jpg

Pastasallad med kycklingfilé

pastasallad_kyckling
Längtar du till sommaren? Fräscha och enkla sallader? Det gör jag och då är pastasalladen det givna valet. Funkar alltid och kan förberedas och göras i större mängd om man ska bjuda på buffé eller annan tillställning. I och med att den serveras kall så tycker jag att bröd och sås är självklara tillbehör. Gärna baguette eller surdegsbröd och vad gäller sås så passar nästan alla kalla såser, allt ifrån rhode island, vitlökssås, örtdressing eller tzatziki som jag serverade till denna sallad.

Den här pastasalladen är en sån där klassiskt, god och enkel som man lätt svänger ihop med stekt kycklingfilé, pasta och valfria grönsaker. Jag har även tärnad ost i och serverar den som sagt med tzatziki och bröd, det blir extra gott! :-P

6 port
Det här behöver du :
ca 500 gram kycklingfiléer
Rapsolja att steka i
2 tsk malen paprika
Trocomare örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olja. Stek kycklingfiléerna på medelvärme ca 8-10 min på varje sida. Krydda. Kontrollera att de är genomstekta, att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Lägg upp på skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp dom i skivor och blandar med pastasalladen.

Salladen :
4 port kokt pasta (dressa pastan med lite olivolja, örtkrydda, salt och peppar)
Romansallad
Tomat
Gurka
Tärnad goudaost

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

kyckling_kycklingfile_pasta_sallad
Godaste pastasalladen med kyckling, grönsaker och tärnad ost. Servera med tzatziki och bröd.

Tema – påskbuffé; Krustader och tilltugg

påskbuffe_tilltugg_snittar_krustader_tunnbrödsrullar_plockmat_buffe
Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.

Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. :-P Allt för 20 kr.

Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).

Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. ;-)  Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.

Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén! :-P

Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami : 
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami

12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor : 
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor

12 st
Paprikahönor : 
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika

12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.

till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra : 

3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

krustader_fyllning_salami_brieost
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.

snittar_tunnbröd_plockmat_buffe_skaldjur_rullar_påskbuffe
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.

buffe_påskbuffe_tilltugg_plockmat_skaldjur_krustader_råkor
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.

snittar_tilltugg_buffe_plockmat_mingelmat_recept
Paprikahönor! :-P
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.

påskbuffe_dekoration
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P

kryddburken_buffe_krustader_plockmat_snittar_skaldjur_recept
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥

jennys_matblogg_räk_cheesecake
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>

Pytt i panna i Lunchlådan
Ida, snart 21 år och min "mellantjej", läser sedan ett år tillbaka på Chalmers. Maskinteknik under 5 år.
Ja, hon vill gärna ha lunchlådor med sig till skolan. Hon har väl vid några tillfällen testat av vissa lunchställen i närheten till skolan, men tycker att det fungerar alldeles utmärkt att ta med sig färdigt hemifrån. 
Hon plussar nog för smidigheten av att jag ser till så att det står färdiga i kylen, här hemma samt av ekonomiska skäl :))

Jag försöker verkligen att variera och laga mer av middagsmaten för att det skall räcka till ytterligare portioner.
Soppa är ju inte helt enkelt att frakta med sig, utan det blir ofta typ någon kycklingrätt med ris eller pasta med tillbehör.
Förra veckan berättade hon om en skolkamrat som allt som oftast har med sig pytt i panna till lunch. Han tyckte väl att det började bli väl tröttsamt, men har tydligen eget hushåll och då kan jag tänka mig att det är både hyggligt billigt och smidigt att äta det.
Ida sa att hon var sugen på att ta med sig det som lunchlåda någongång....under några dagar har jag glömt av det, men idag kom jag allt ihåg att köpa hem.