Dagens Medicin:Studie om att mer fett gav mest fettförbränning = hälsa

Samma dag som DN skriker om att lågkolhydrats dieter dödar folk så skriver Dagens Medicin:
“En diet som bestod av mest fett och lite kolhydrater gav större energiförbrukning hos personer som redan gått ner i vikt, jämfört med en diet som bestod av lite fett, enligt en ny studie i tidskriften Jama.”

Forskarna drog slutsatsen:

“Sammanfattningsvis anser forskarna att resultaten indikerar att en diet med mycket lite kolhydrater, snarare än mycket lite fett, kan vara den mest gynnsamma för att behålla viktnedgång och på så sätt minska risken för hjärt-kärlsjukdom.”

Visst är välden märklig?

 

 

 

Lågkolhydratskost är inte detsamma som högproteinkost

“Proteinrik kost med lite kolhydrater ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Det visar en ny svensk-amerikansk studie, som är en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills om de långsiktiga effekterna av lågkolhydratdiet.

– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga viktresultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.”
Skriver DN idag.

Varför går det inte in att LCHF inte betyder mer kött?
LCHF redan i bokstäverna säger vad det handar om:
Lite carb=kolhydrater och högre fett

Meningen med LCHF är ju att vi byter ut kolhydraterna mot mer fett.
Vi äter samma mängd protein som man alltid rekommenderat, ca 1-2 gram per kilo egen kroppsvikt brukar vara det man säger.
Men däremot så tar vi bort kolhydrater och ersätter den energin med fett.
Det gör också att maten inte simmar i fett, vi äter inte bacon simmandes i smör…
Bilden visar hur mina middag i regel ser ut. Två biffar, lite sallad eller kokta grönsaker och en liten sås till.

Tycker nog att folk som kommenterar LCHF också måste sätta sig in i vad det egentligen betyder och inte bara gissa.

Per Wikholm på LCHF.se gör en bra kommentar

 

 

 

Bloggar etiketter:

Rabarber- och kanelmuffins

Här kommer det sista rabarberreceptet för i år.
Dessa är underbart goda och här inser man att rabarber mycket väl kan ta platsen som syrliga äpplen…

ca 12-16 st beroende på stl av formarna

50 gram smält smör
5 ägg
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 dl grädde
1 dl Aman Prana kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

200-250 gram rabarber
25 gram osaltat smör
2 tsk kanel
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia

Gör så här.
Ansa och skiva rabarbern, välj själv om du vill ha tunna skivor eller större bitar, eller varför inte blanda?
Stek upp rabarbern i smör, den ska absolut inte brännas. Strö över sötning och kanelen blanda väl runt, låt svalna av.
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda ner grädden och det smälta smöret i smeten, blanda väl. Blanda torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Vänd sist ner rabarbern.
Skeda upp i formar och grädda mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: , , ,

Torskfilé med ägg och ärter i smörsås
Dom allra godaste vitlöksbröden…


Små naggande goda vitlöksbröd är ju bland det bästa som finns till förrätt tycker jag. Att sitta och doppa i en kall tzatziki och massor av vitlök o en skvätt fin olivolja på de, det är bara sååå gott! Särskilt nu i grilltider…
Här är mitt bästa recept på framförallt smöret till vitlöksbröden men också tzatzikin. Använd helst surdegsbaguetter och gärna nån dag gammalt, inte direkt nybakade, det blir inte alls samma smak då!

(16 snittar)
Vitlökssmör till bröden :
4 medelstora, ljusa baguetter
150 gram smör
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
3 rivna vitlöksklyftor
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Halvssalt

Dela varje baguette på längden och sen snitta dom tvärs över på diagonalen. Bred på smöret, lägg ihop lite slarvigt på en plåt och gratinera i 225 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg. Låt svalna något före servering. Doppa i tzatziki. :-P

Tzatziki

Det här behöver du :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

LCHF recept för Kalkongryta

Här är ett gott och nyttigt recept för dig på LCHF-metoden. Passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Kalkongryta
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
600 g kalkonbröstfilé
5 dl grädde
100 g vitkål
1 grön paprika
1 broccoli
Valfria kryddor
1 tsk guarkärnmjöl

Så här gör man
Skiva kalkonbröstet i tunna skivor, lägg den i en plastpåse som du häller olja i och valfria kryddor, skaka runt ordentligt och låt det dra till sig lite. Skriva under tiden ner vitkålen, paprikan och broccolin.
Ta en traktörpanna och släng ner en stor klick smör, ner med kalkonbröstet och stek ordentligt så det får en fin yta, ner med grönsakerna och blanda runt bra, så allt blir genomstekt och får färg. Ner med grädden och guarkärnmjölet(eller redix, finns att köpa lchfbutiker på nätet, jättebra redning!) så det får en lite fastare konsistens. Smaka av och justera kryddning vid behov.

Cantadou färskost – vinnaren är…


”På mitt och pojkvännens favoritställe i Sillvik, Göteborg. Med ryggen lutad mot en klippa, blickandes ut över Göteborgs skärgård. Med en nygräddad, fortfarande varm baguette och cantadou vitlök/basilika! Det hade nog gjort att jag fått flashbacks till tiden jag bodde i Frankrike. Så såg min frukost ut då!”

Med den kommentaren gratulerar jag vinnaren av 5 varucheckar Cantadou!
Grattis Malin!

Maila mig (kryddburken@telia.com) dina adressuppgifter så kommer checkarna på posten.


Inlägg och tävling i samarbete med Cantadou


Dillstuvad “potatis” – zucchini

Underbart gott till rimmat, korv, stekt och kokt fisk mm mm

ca 500 gram skalad zucchini i potatisbitar
minst 100 gram smör
2-3 dl grädde
salt och peppar
3 msk finklippt dill
lite redix

Gör så här:
Koka zucchinin i lättsaltat vatten  i ca 3-5 min.
Smält smöret i en gryta och rör ner grädde, dill och salta o peppra. Vispa ner lite redix för tjockare stuvning.
Låt små puttra några minuter. Häll i väl avrunnen zucchini. Blanda och servera.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,

Bödasågen allhandel – shopping på Öland väl värt besök!

bödasågen_allhandel_shopping_öland

Jag tänkte att ni som befinner er på Öland i sommar ska få ett i särklass bästa shoppingtips!

Bödasågen allhandel beläget på gamla Bödasågen (Böda) har allt en shoppingsugen kan önska och lite till! Förutom fräscha, upplysta, nybyggda lokaler hittar ni Lillan & Mogge med familj på plats med ett leende, alltid pigga och serviceinriktade!

Jag ska låta bildregnet tala för sig, varsågoda att njuta av just en gedigen allhandel!

(Bloggat och bilder fr/med iphone 4)

Bödasågen alhandel lillan_mogge
Klicka på bilden för att komma till deras webbhandel >>

bödasågen_allhandel_shopping_öland_böda

öland_shopping_bödasågen_allhandel

öland_shopping_bödasågen

bödasågen_allhandel

shopping_öland

shopping_öland_bödasågen

varuhus_öland_bödasågen

varuhus_öland_bödasågen_allhandel

varuhus_öland_bödasågen_allhandel_

öland_bödasågen_allhandel_varuhus

öland_bödasågen_allhandel_varuhus_shoppa

bödasågen_allhandel_varuhus_shoppa

20120625-182454.jpg

bödasågen_allhandel_varuhus

20120625-182523.jpg

bödasågen_allhandel_

varhus_öland

varhus_öland_bödasågen

varhus_öland_bödasågen_allhandel

varhus_öland_bödasågen_allhandel_

öland_bödasågen_allhandel

öland_bödasågen_allhandel_varuhus

öland_bödasågen_allhandel_varuhus_shopping

bödasågen_allhandel_varuhus_shopping

bödasågen_allhandel_varuhus_

bödasågen_allhandel_varuhus_öland

allhandel_varuhus_öland

allhandel_varuhus_öland_bödasågen

bödasågen_allhandel_varuhus_öland_bödasågen

LCHF recept för Helstekt kotlett med bacon/lök pasta

En riktig middag för familjen eller vännerna! Ett supergott recept för dig som är sugen på kött!

LCHF Helstekt kotlett med bacon/lök pasta
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 kg benfri kotlettrad med svålen kvar
2 dl olja
Rosmarin
Persilja
Basilika

2 pkt Shiratakinudlar Fettucine
3 dl grädde
1 pkt bacon
1/2 gul lök
1 tsk ketchup med stevia
1/2 tsk Redix

Så här gör man
Börja med att massera in olivolja över hela steken, lägg sedan ut alla kryddor du vill ha på en plåt; rosmarin, persilja,basilika, paprika, vitlök, salt, peppar,cayenne och chili använde vi oss av. Rulla sedan steken i kryddorna och lägg köttet i en plastpåse där du häller ner 1 dl olja och kryddorna som blir över. In med det i kylen, helst över natten, men några timmar fungerar bra också :)

Värm en stekpanna och lägg ner rikligt med smör, sätt ugnen på 175 grader. Ner med steken i stekpannan några miuter så den får fin yta. Lägg sedan steken på galler eller i ugnsfast form och in i ugnen i ca 35-40 min, köttet skall ha en innertemp på 72 grader.

För att göra pastasåsen börjar du med att skiva ner bacon och släng i en varm kastrull med smör. Ner med den hackade löken också. När det fått färg så kan du hälla på grädden och ketcupen. Krydda med valfria kryddor. Öppna påsen med nudlarna och spola i kallt vatten några minuter. Sen kan du slänga ner de i såsen och sänka värmen till 2an, ner med lite redix för att reda såsen till valfri tjocklek.

När köttet är klart blir svålen krispig och smakrik. Servera med kryddsmör. Blanda 50 g extrasaltat bregott med 50 g philadelfia och ner med lite örter.
Njut!