Bruce Springsteens bästa konsert ever?

Jag vet ju nu att konserten i lördags slog alla tidigare rekord i SVERIGE! Vi fick bevista Sveriges största konsert!
Vi var 66.561 som sjöng allsång… Allsång på skansen kan slänga sig i väggen för när över 66 tusen människor sjunger The River så  finns det ingen päls på någons kropp som inte lyfter sig…
Lyssna själva här:

När man idag sedan får läsa på Backstreet.com (den sajt på nätet som har bäst koll på Bruce Springsteen) att denna lördagskonsert kommer gå till historien och som de skriver i slutet på sin artikel om lördagskonserten:
… it really was the end to a show which not only can be described as the best of this tour by a good distance, the best of the decade (yes, St. Louis 2008 has served us well so far), and possibly, just possibly, the best one ever. I’m sure such a statement is up for grabs, but there’s no doubt this is a strong contender.

Det får en att förstå att det man var med om i lördags var något helt väldigt speciellt…

Ville bara dela med mig av en upplevelse som ännu inte lämnat mig… tror aldrig den gör det…
Mitt eget lilla foto från i lördags

 

Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet?

Docent Ralf Sundberg skriver i sin blogg om “Socker är ett gift” och nämner en undersökning av kostvanor som gjorts på kvinnor i ett Sydamerikanskt naturfolk och en grupp indiankvinnor i slummen i Lima. Läs i bloggen om de intressanta resultaten.

Det Ralf också skriver är:
“Vad gäller spannmål vet vi att dagens vete inte är detsamma som det som din mor eller mormor bakade med för trettio år sedan. Proteinhalten är väsentligt lägre och stärkelseinnehållet är högre, varför nivåerna av det fettbildande hormonet insulin blir högre av det bröd som bakas idag. Men även glutenproteinerna har förändrats av den omfattande växtförädlingen, något som lett till att glutenintolerans blivit dubbelt så vanligt i befolkningen. Glutenintolerans är sannolikt bara toppen på isberget. Mycket tyder på att dagens gluten har negativa hälsoeffekter på långt fler människor genom att vara inflammationsdrivande.

Sockerarten fruktos kanske dock är det största hälsoproblemet. Många luras av att fruktos inte höjer blodsockret, alltså blodglukos och därmed har ett lågt GI, men det är tyvärr en överförenkling som missar det väsentliga. När vi äter socker höjs nämligen blodets halt av fruktos. Denna sockerart är sju gånger mer reaktiv än glukos och bildar så kallade Advanced Glycaemic End products genom att förena sig med proteiner, vilka därmed inte fungerar optimalt i sina olika biologiska uppgifter. Att vi glömt bort fruktos beror på att vi inte rutinmässigt mäter det!”

Så att använda ett sk. GI socker som ju är till största delen fruktos gör kanske att vi lurar oss själva?
Var hittar vi fruktosen?
Ex
Honung består av ca 70% socker fruktos och glukos, ju mer flytande den är ju högre halt av fruktos är det.
Kokossocker som nu har blivit lite populärt har ett GI på 35, tyder på att största delen är sockerarten fruktos.
Agavesirap som också är ett GI socker, GI 27, det tyder också på att det är till största delen fruktos.
Vitt socker (sackaros) är lika delar glukos (druvsocker) och fruktos.

Att fruktos får ett lågt GI har att göra med att den ombildas till glukos i levern.
Fruktos kan också bildas vid tillagning, ex bildas det fruktos i stekt lök.

Hur är det då med frukt?
Man brukar säga att 5% av fruktens vikt är fruktos. Fruktosrika frukter är, äpplen, päron och druvor.
Här ser ni en bra tabell hämtad från Johannas kostblogg.

fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9  2,4
päron 6,2  2,8
vattenmelon 3,4  1,6
russin 29,8  27,8
morot 1,8  1,6
squash 1,4  1,1
tomat 2,0  1,3
tomatpuré 4,7  3,0
nypon 5,2  4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
torkade dadlar 21,6  27,2
vindruvor 7,8  7,6
HFCS 55-90  45-10
torkad aprikos 10,0  20,8
banan 2,7  4,4
ananas 1,4  2,3
broccoli 0,7  1,2
lök 1,5  1,6
brysselkål 0,7  1,2
blåbär 2,9  3,0
sirap 21,7  24,2

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Pizzaomelett


Har du 10 minuter över och sugen på en pizza – men vill inte äta all den där degen? Spana då in vårat snabba recept på Pizzaomelett!

LCHF Pizzaomelett
Från: Charlotte Helgesson på www.motbattreliv.se
Portioner: 2 st
Tid: 10 min

Ingredienser
2-3 ölkorvar (valde chili- och ostsmak)
6 st champinjoner
1 bunt grönsparris
5 ägg
2 dl vispgrädde
250g mozzarella
Salt
Pizzakrydda
Kokosolja för att steka i

Så här gör man:
1. Sker ner ölkorven i mindre bitar och hackar ner champinjonerna och sparrisen.
2. Ner med en klick kokosolja i en stekpanna och stek korven, sparrisen och champinjonerna, så att de får lite färg.
3. Vispa ägg och grädde. Tillsätt salt och pizzakrydda efter smak.
4. Häll ner smeten över det andra i stekpannan.
5. Får kanske skruva ner värmen något.
6. När omeletten börjar bli lite fast, så skär mozzarella och lägg ovan på omeletten. Låt den för smälta något innan den serveras. Klart!

Servera med grönsallad eller en vitkålssallad.

Pyssel med stenar och hönsnät


Lite pyssel måste också hinnas med. Här har jag använt vanligt hönsnät och gråsten och gjort ett ”stenhjärta” i rätta bemärkelsen. Har man en snäll make som kan borra hål i stenarna blir det ännu roligare och man kan göra massor med fantasifulla mobiler och vindspel. Ett sånt här hjärta kan du även fylla med talgbollar till fåglarna i vinter. Snyggt att hänga upp i ett träd t ex.

En kruka som jag planterade ner sticklingar från min porslinblomma fick sig en krona av hönsnät också. Den ”knöt” jag ihop med ståltråd och dekorerade med små snurror jag böjde till som fick hänga och dingla. När man väl börjar pyssla med sånt här är det bara sååå svårt att sluta och man får massor av idéer som poppar upp. Just hönsnät, sten, hampasnöre, lite pärlor… Det blir en charmig känsla av alltihopa!

Har två projekt till på gång… Får visa de när det börjar bli klart, det är lite större projekt om man säger så… :-P


Stenhjärtat”


Krukan gjorde jag i ordning till syrran som fyllde 19år i helgen.


Och såhär blev den, nu är det bara porslinsblomman som måste börja slingra sig lite… ;-)

 

Efterrättsbomb
Efterrättsbomb
Källa: Katarina
Portioner: 25

Ingredienser:
Till mandelmassa
150 g mandel
150 g sukrin
några droppar vatten

Till fyllning
100 g smält smör
2,5 dl grädde
250 g mörk choklad
250 g vit choklad (alt olika sorter mörk choklad 70 o 50, kan också vara mörk choklad med smaksätttning)

Hallon, blåbär eller andra bär.
Gör så här:
Kör ingredienserna till mandelmassan i matberedare och droppa i vatten till bra konsistens. Tryck ut mandelmassan i en form med löstagbar botten. Ställ kallt medan du gör fyllningen.

Smält smöret med grädden och låt koka upp. Ta av plattan och rör i chokladen.

Häll blandningen på mandelmassabotten och låt stå kallt minst 4 timmar.

Kakan blir kompakt och man behöver bara en pyttebit. Håller länge i kyl.
Fransk äppelkaka

Fransk äppelkaka – recept på en riktig god Fransk äppelkaka! Ingredienser Pajdeg 1 rulle färdig pajdeg (finns i frysdisken) eller 4 dl vetemjöl 3 msk socker 1/2 tsk vaniljsocker 1 knivsudd bakpulver 100 g smör, kallt 1 ägg 2 msk vatten Pajfyllning 1 kg syrliga äpplen 2 dl socker 1 citron, saften av 1 msk … Continue reading Fransk äppelkaka

Inlägget Fransk äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Årets musikupplevelse?

Är det kvällens konsert med Bruce Springsteen som blir årets stora musikupplevelse?
Jag, maken och säkert 60.000 till hoppas väl på detta…

Får kanske anledning att återkomma under kvällen om det hinns ;)
Så här såg det i alla fall ut i går kväll

 

 

Avokado- & chokladmousse
Avokado- & chokladmousse
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 2

Ingredienser:
1 mogen avokado
ca 1½ msk kakao
4 msk vispgrädde
ca 2- 3 msk stevia strö eller motsvarande
2/3 krm vaniljpulver


Gör så här:
Mosa en avokado med gaffel. Häll på kakao, vispgrädde, sötning (jag använder stevia strö, men det går lika bra med socker eller motsvarande) och vaniljpulver. Vispa någon minut med elvisp tills konsistensen blir som mousse. Lägg upp i små skålar eller glas. Toppa gärna med hackad eller riven choklad.
Laddar för en varm, solig dag med frukost-smoothies!


Gomorron, eller… hhmm… Goförmiddag! :-P
Här står solen högt på himlen idag och det är riktigt varmt så det gäller att ladda vätskeförrådet redan från början. Vi börjar dagen med en härlig iskall morgon-smoothies. Muggen jag har använt är en sån där liten som man kan köpa minipaprikor & jalapeno/chili i mm, perfekt till smoothies med sugrör!

4 port

  • 225 gram frysta hallon & blåbär
  • ca 10 st isbitar fryst äppeljuice
  • 1 banan
  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk honung
  • ca 1½-2 dl naturell yoghurt/port

Kör allt utom yoghurten i blendern och mixa slät. Varva smoothisen med yoghurt och du får en alldeles perfekt start på morgonen.


Smoothies-konst?!

EU stoppar ekoskydd??

Nu går skam på torra land (igen) vilken värld är detta vi lever i? Detta frågar man sig ofta i dessa sk moderna tider där det ska petas i allting…
Nu har EU förbjudit alla utom de som är certifierade KRAV att bespruta sina jordgubbar med naturliga bekämpningsmedel  så som matolja, såpa/diskmedel.
SVT skriver:
“Jordgubbar har många fiender – mögel och skadeinsekter, värst just här är tripslarven. Men för att slippa giftiga kemikalier har odlaren Ann-Helen Börjesson använt ett medel som anses helt ofarligt. Hon blandar själv såpa, olja och vatten för att spruta på jordgubbarna.

- Det som är problemet här är tripslarverna, då kan man använda såpa och olja – om man hade fått.

Men det får man inte längre. Under våren började nämligen en ny EU-förordning att gälla som gör att kommersiella odlare inte får använda såpa och olja som växtskyddsmedel. De är inte godkända för det ändamålet.

Tillfällig dispens

Det finns en tillfällig dispens, men bara för Krav- och Sigill-odlare.

- Det ska föreligga en fara som inte går att avvärja på något annat, rimligt sätt. Och när det gäller de ekologiska medlen, finns inga andra att tillgå. Men i den konventionella odlingen finns andra medel att använda, säger Johan Lindh, jurist på Kemikalieinspektionen.

Länsstyrelsens trädgårdsrådgivare, Kirsten Jensen, tycker det är ett märkligt resonemang.

- Det är en väldigt konstig signal att skicka, att ett medel som är ekologiskt inte får användas längre, innan ett företag betalar riktigt dyra pengar för att få det godkänt, säger hon.”

Vad gör man?

 

Bloggar etiketter: , ,