Bakkursen i Borås gick strålande!

Tack vare deltagarna!
Helt underbara, härliga och fantastiskt snälla människor som  kom och bakade med mig idag i Borås. Vi var hela 14 personer och det rådde en härlig aktivitet och ugnarna fick verkligen gå varma. Hoppas alla fick veta vad de ville veta om “trix och fix” när det gäller lågkolhydratsbakning.
Alla fick ju baka både Frökusarna (ur framtida brödboken) och Kanellängd (ur bakboken), så man fick verkligen känna på hur degarna blir ;) .
Sedan fikade vi alla det jag hade svängt ihop och sitt egenhändigt bakade fikabröd fick tas med hem för att smaka i lugn och ro och bjuda andra nära och kära på. Här kommer lite härliga bilder från dagen.

Tack alla ni som kom och delade denna dag med mig, ni var super!

 

 

Bloggar etiketter:

Toblerone & mandelkaka

Mandelkaka
 
4 d mjöl
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
35 gr mald mandel
2 dl mjölk
1 ägg
150 gr smör
1 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och mandelmjöl.
Smält smöret och blanda ner mjölken. Rör!!! ner detta och ägget i mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, Grädda i mitten av ugnen i 1-1 timme och 10 minuter.
 
Tobleronefrosting:
Jag har lånat recept ifrån Sockerrus men bytte ut choklad mot Toblerone istället.
Mönstret gorde jag med ett skrapkort.
Gästblogg – En smak av Karin


Hej! Karin heter jag. Jag är 32 år och driver matbloggen
En Smak Av Karin sedan början av 2007.

Jag har alltid varit intresserad av mat – både att laga den och äta den – och till en början startade jag min blogg för att jag ville ha ett bra ställe att samla mina recept på. Det dröjde en tid innan jag började utveckla bloggen till vad den är idag, dvs en personlig blogg som handlar om mig, min familj och naturligtvis MAT, massor med mat!
En stor inspirationskälla var när jag första gången hittade hit till Lindas blogg. Jag blev otroligt imponerad av Lindas fantastiska bilder, kreativitet i köket och ödmjuka förhållningssätt – trots att bloggen var så stor! Så sedan 2007 har jag nyfiket följt Kryddburken och flera andra matbloggar som har en lika matnördig ägare som jag själv :-) Det är därför en mycket stor ära att få gästblogga här inne på Kryddburken!
Naturligtvis ska jag bjuda er på ett recept också! Tillägnat Linda och hennes rötter från norr har jag här valt att bjuda er på en rejäl och mustig älggryta med hemmagjorda gnocchi! Fantastiskt gott såhär på hösten!
Mustig älggryta med gnocchi
(4 personer)
Det här behöver du : 
800 g grytbitar av älg
2 gula lökar
2 stora morötter
5 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
3 msk koncentrerad viltfond
2 tsk socker
2 msk finhackad färsk rosmarin
2 tsk torkad timjan
50 g torkad svamp, t ex Karl-Johan eller trattkantareller
Gnocchi:
600 g potatis av mjölig sort
1 ägg
½ tsk salt
1½-2 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR : 
Skala och hacka lök och morot.
Fräs grönsakerna i smör tills de fått lite färg och lägg över i en gryta.
Stek köttet i omgångar så det får lite färg. Lägg över det i grytan.
Tillsätt vin, balsamvinäger, fond, svamp och kryddorna.
Låt puttra under lock på låg värme i ca 1½-2 timmar.
Gnocchi:
Koka potatisen oskalad.
Det handlar om att potatisstärkelsen ska vara kvar.
Skala och pressa den nykokta potatisen.
Tillsätt ägg, salt och mjöl till en mjuk deg, men ta bara så mycket mjöl att det inte klibbar (beror på potatisen).
Dela degen i bitar och rulla ut i stänger av en tummes tjocklek.
Skär dem i bitar om 2 cm.
Våffla bitarna genom att trycka dem lite dem mot en gaffel.
Lägg dem efter hand på lätt mjölad handduk.
5Koka lite gnocchi i taget i rikligt med saltat vatten.
De är färdiga när de flyter upp och det tar bara någon minut.
Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.
Hetta up en stekpanna med lite smör och stek gnocchin på ganska hög värme tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Salta och peppra.
Servera grytan tillsammans med frasiga, nystekta gnocchi! Fantastiskt gott och köttet blir sådär mört att det bara trillar isär. Mums! :-D
  

Då tackar jag för mig! Hoppas vi ses snart igen!

The post Gästblogg – En smak av Karin appeared first on Kryddburken.se.

Behövs en varning för Risentas kokosmjöl?

Risenta annonserar nu att –  de hänger på den nya trenden att baka med kokosmjöl (som jag startade :D )
Men problemet blir att veta om det är “rätt” mjöl? Har någon här testat detta mjöl och bakat med det?
Då man läser om mjölet har det allt för liten fiberhalt och också för låg kostnad för att man säkert ska avgöra om det är rätt mjöl.
Man skriver att det har 43% fibrer, mot det rätta mjölet ska ha runt 60%, de nämner inget om kolhydraterna och då är de nog höga.

Troligtvis måste Risentas mjöl komma med varningstext att det kanske inte har samma bakegenskaper som det rätta mjölet har i mina bakverk.

Om någon har testat eller testar berätta gärna hur det blev här!

 

Bloggar etiketter: , ,

14 dagar kvar av utlottningen

Det kommer in recensioner nu av Mariannsocker och för den som undrar så är de inte publicerade på Stevia Vitals sida.
Jag tror däremot att alla har fått ett svar som bekräftar att de är med i utlottningen i alla fall.
Förhoppningsvis blir recensionerna publicerade i en framtid. Men alla som mailar en kort recension av Mariannsockret deltar hur som helst.

Givetvis kan inte recensioner av andra sötningar tas med i utlottningen eller publiceras på sidan. Så använder du andra sötningar så är det liksom ingen idé att tycka nått allmänt om steviasocker till Stevia Vital med den tron att man är med i utlottningen.

Så nu påminner jag nytillkomna läsare och bakare att provar du bakery+ och vill vara med i utlottning av min bakbok eller brödbok så finns det ännu chans kvar att hinna maila in en kort recension av sockret till info@steviavital.se och delta.
1/12 dras en vinnare och vinnaren väljer vilken bok som önskas.

 

 

Bloggar etiketter:

Matkalendern för 2013


Ja, här sitter jag och smygläser lite… Jag beställde denna Matkalender från Jolines jultidningar i år, och även Stora Juljournalen och en cd-skiva ”Äntligen jul”

Undra om jag inte ska ge mig på att putsa lite fönster och hänga upp nya gardiner i helgen och samtidigt dra på lite julstämmning?! Låter väl inte så tokigt? Amaryllislökar har jag börjat samla på mig och köper jag en i veckan nu ett tag till så blir det som jag vill ha det med blomningen också!

Ja tänk va, snart är det jul!! :-P


Dom här fina lyktorna fick jag av kära maken ikväll och en bukett rosor! Visst är dom söta? ;-)

The post Matkalendern för 2013 appeared first on Kryddburken.se.

Jordnöt & chokladmazariner
 
ca 36 st
 
 
500 gr mandelmassa
250 gr farinsocker
175 gr smör
175 gr choklad
3 st stora ägg
1 tsk vaniljsocker
150 gr jordnötter
 
Ugn: 200°c
 
Smält smöret och chokladen tillsammans, vispa ihop smör och mandelmassa rör sedan ner choklad/smöret. Tillsätt ägg, vaniljsocker och rör ner jordnötterna.
Spritsa i mördegsfodrade mazarinformar.
Baka i ca 15 minuter.
Crêpes med ägg och tonfiskröra


Krämiga röror att fylla till exempel baguetter med är ju himla gott och kan varieras som tillbehör till det mesta. Just den här röran passar utmärkt som pålägg till olika smörgåsar, till bakad potatis, till kokt pasta som sås och jag har faktiskt använt den i smörgåstårta också.

Många som inte gillar just tonfisk brukar bli förvånade hur gott det ändå är så prova om du är skeptisk, jag lovar det är vansinnigt gott bara provsmaka en liten knivsudd på rostat bröd… ;-)

Här har jag fyllt crepes med röran och ett salladsblad, rullat till små strutar och ätit kalla till förrätt, eller kvällstilltugg, och de passar också utmärkt att göra många och servera på buffé.

Har du nån riktigt god favoritröra att dela med dig av? 

Det här behöver du :
4 kokta ägg
1 rödlök
1 burk tonfisk i vatten
1 burk creme fraiche
Citronpeppar, mycket… Smaka av!

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen medium/hårdkokta. Skala och finhacka. Finhacka rödlöken och blanda med resten av ingredienser i en skål, smaka av med citronpeppar. Fyll crepes med salladsblad, tonfiskröra och rulla ihop till strutar.


Jag är visserligen inte storkonsument av tonfisk men föredrar tonfisk i vatten före den i olja, och sen tittar jag alltid på burken där det ska finns märkt att fisket inte skadar delfinbeståndet.


Rör ihop och smaka av.


Super, super, supergott!! Prova! :-P

 

The post Crêpes med ägg och tonfiskröra appeared first on Kryddburken.se.

Förberedelser för bakkurserna

Nu är jag inne i en intensiv fas med att förbereda för bakkurserna som ska hållas.
Först ut är Borås på söndag och den är fulltecknad, jag och 13 baksugna ska träffas och baka dels ett recept ur brödboken och dels ett ur bakboken!
Deltagarna här kommer också redan nu få 5 recept ur brödboken med sig hem att börja med. Det blir också 3 recept ur bakboken och flera bonus recept. Hoppas de alla kommer uppskatta den lilla receptfoldern!
Möjlighet att köpa Mariannsocker och bakboken till ett billigt pris finns också.

Sedan den 26/11 är det Uppsalas tur och PriMaten, där bakar vi också ett recept ur brödboken men däremot blir det lussekatter där då 1 advent är i antågande. Även där får alla deltagare med sig en liten receptfolder med i stort sett samma recept som de i Borås.
Även här kommer bakbok och Mariannsocker att kunna köpas för ett billigt pris.
maila lisa@primaten.org om du är intresserad att höra om det finns finns platser kvar till den.

Ser så fram emot att få träffa er alla!

 

 

 

 

Pistage & körsbärsmazariner
ca 16 st
 
250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1/2 dl malda pistagenötter
 
Pistageessence
 
Grön livsmedelfärg
 
Körsbärssylt eller marmelad
 
Choklad
 
Ug: 200°c
 
Blanda mandelmassan och smör, blanda ner malda pistagenötter, essence och färg, tillsätt sedan äggen ett i taget.
 
Lägg en klick körsbärssylt i varje mördegsfodrad for.
 
Spritsa eller klicka i smeten i formarna, baka i ca 15 minuter.
 
Spritsa lite smält choklad ovanpå.