2 böcker att “sätta tänderna i”

Nu har mina två böcker kommit som jag snart ska fördjupa mig i. Det är Fernholms Ett sötare blod och Mickes Gluten och Mjölk, serien om de vita gifterna.
Båda böckerna ska bli superspännande att läsa och recensera här på bloggen, dock kommer det ta lite tid, då mitt liv just nu består av mer än att bara läsa ;)

Så hav tålamod, det kommer recensioner vad det lider…

 

Pasta LCHF
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
6 ägg
200 gram färskost
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Gör så här:
Detta recept florerar lite överallt och är helt fantastiskt. Receptet är anpassat så att det blir lagom tjocklek att göra på 2 plåtar.

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Bred ut smeten tunt på 2 st bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen lite extra, den ska täcka hela plåten annars blir pastan för tjock.Tag av det översta bakplåtspappret. Det ska inte vara några luftbubblor kvar i pastan. Doppa fingarna i vatten och släta till smeten om det behövs.
6. Grädda i ca 10 minuter
7. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor av degen (som tagliatelle)

Blanda pastan med det du ska ha till och värm på svag värme.

Tips! Vill du ha pastan till exempelvis lasange så skär du pastan i lagom stora plattor!

Vi provade även att köra dem färdiggräddade plåtarna genom vår pastamaskin och det fungerade utmärkt! Resultatet blev perfekt skurna tagliatelle/spaghetti!
Javisst är man med i GT idag!

För den som är nyfiken så kan man se det här.

GT_21 nov

Kul att GT lyfter upp  LCHF-bakning med både mig och Annika Rogneby. Jag fick med tre recept , varav ett ur nya Brödboken
Baka matbröd med LCHF
och mycket av den viktiga informationen jag delgav Gunnar kom med, bra!

Hoppas nu många får upp ögonen för hälsosam bakning. Så folkhälsan kan förbättras…

 

Bloggar etiketter: ,

Är jag med i GT idag?

Intervjuades av Gunnar på GT ang LCHF-bakning. GT ska ha en liten lchf-bakspecial och ville gärna få lite julrecept. Givetvis bidrog jag med lite recept  till tidningen. Nu återstår bara att se om det är med i dagens tidningen eller om den dyker upp de närmaste dagarna.

Om någon ser något berätta gärna för mig!

Bloggar etiketter: , ,

Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.

Yoghurtbröd UTAN ägg
Yoghurtbröd UTAN ägg
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: ca 20

Ingredienser:
4 ½ dl turkisk yoghurt
1 tsk honung

5 dl mandelmjöl
2 dl torkade gojibär
1 dl hela linfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl melonkärnor
1 dl pumpakärnor
2 dl grovt hackad valnöt
1 msk fiberhusk
1½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Ugn 175 grader

Blanda först yoghurten och honungen i en stor bunke.
Blanda de torra ingredienserna separat i en annan bunke och blanda.
Blanda ner de torra ingredienserna i yoghurtblandningen och blanda väl. Låt stå en liten stund medan ni tar fram ett stort bläck med smörpapper. Om ni har ett som är "fett", alltså som inte behöver smöras eller oljas in så naturligtvis behöver ni inte det. Men har ni papper som är torrt så olja gärna in papperet med rapsolja eller dylikt så brödet inte fastnar.
Klappa ut brödet med hjälp av blöta händer jämt ut i bläcket. Min smet räckte inte ut till kanterna och jag klappade ut det kanske 1 cm tjockt. Rekommenderar inte att göra det tunnare. Kanske om man vill pröva att göra det till ett hårdare bröd?

In i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills det är gyllenbrunt.

Låt svalna och skär sedan upp det.

Smaklig måltid!

Om ni gör detta bröd så hör gärna av er hur det funkade och smakade!!
Ny forskning om D vitamin släpps i morgon

Det är forskarna Jonatan Salzer och Peter Sundström på Umeå Universitet som säger:
“Förutom att skydda mot ms verkar även D-vitamin skydda mot barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer.”

SvD Opinion skriver:
“Imorgon publiceras en biobankstudie från Umeå universitet där blodprover från gravida kvinnor analyserats. I denna studie kan vi se att risken för multipel skleros (ms), en allvarlig neurologisk sjukdom, minskar markant hos de med höga nivåer av D-vitamin i blodet. Sedan tidigare finns en liknande studie från USA på män som visar på samma sak, samt ytterligare en som visar att kvinnor som tagit tillskott av D-vitamin har en minskad risk för ms. Förutom att skydda mot ms verkar även D-vitamin enligt stora och välgjorda studier skydda mot barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer. Detta utöver den välkända kopplingen mellan D-vitamin och skelettet.”

Man fortsätter:
“Det gränsvärde i blodet som Livsmedelsverket anger må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna ovan.”

LÄS HELA ARTIKELN I LÄNKEN
Och notera särskilt också dessa rader (min kursivering och fetstil):
I studien om D-vitamin och ms som publiceras på tisdagen verkade det även som att nivåerna av D-vitamin sjunkit gradvis i befolkningen under de senaste decennierna. Detta sannolikt på grund av att vi spenderar allt mindre tid utomhus, samt skyddar oss mot solen.

Skydda er aldrig mot solen!

Det är på tiden att livsmedelsverket ändrar i sina rekommendation och upplyser  oss alla om vikten av tillskott!

Holistic har ett 5000 IE tillskott och då räcker 1 kapsel om dagen. Ät det också året runt, sluta inte över sommaren, då vi alla här vet vilka somrar vi har, gråa och ofta regniga, + att hinna ut just mellan 11-15 kanske inte alltid är möjligt när man jobbar….Så ät tillskott jämt!

 

 

Bloggar etiketter:

Linas Vörtbröd
Linas Vörtbröd
Källa: Lina Petersen
Portioner: 1 limpa

Ingredienser:
5 ägg
1 dl grädde
60g smält smör
ca ½ dl sötning (jag använde stevia strö ifrån ICA)
½ dl pofiber
1 dl mandelmjöl
1 dl vetekli
1 dl dinkelmjöl fullkorn
3 msk kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 hel påse Vörtmix (90g ifrån Santa Maria)
½-1 dl porter /mörk öl (kan uteslutas!)
Gör så här:
Vispa äggen fluffigt i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt ölen, grädden och kryddmixen. Rör samman till en tjockare ?sås?.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål, inkl sötningen och tillsätt dessa i bunken med de vispade äggen.
Rör också ner ?såsen? med kryddor och smör. Blanda allt väl!
Smöra och ?bröa? en brödform (jag ?bröade? med pofiber), häll sedan ner smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt brödet svalna ordentligt innan du skär det i skivor.
Ät och njut!


OBS! Detta vörtbrödet är ej glutenfritt eftersom jag ville åt egenskaperna hos fullkornsmjölet-
Den mörka ölen går absolut att utesluta, för den som vill Jag räknade lite snabbt ihop kolhydratsinnehållet och beroende på hur många skivor man får ut utav sin limpa så hamnar kolhydratsmängden på 2-3g per skiva bröd.
Helt okej med andra ord! - Julen är räddad ;)
Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.

Mat & Hälsa och godsaker…

Idag  finns tidningen Mat & Hälsa i handeln.
Det som är särskilt roligt är att Anna Haeggman har fått en plats med ett smarrigt recept.
Kika gärna in på hennes blogg hon bakar lite som jag, med kokosmjöl, mandelmjöl och de klassiska ca “3 msk erytritol och 1/4 krm stevia”. :)

 

Bloggar etiketter: