Igår lyckades jag äntligen få fram en middag på bordet. Vi har fortfarande sjukstuga här hemma och Joline och jag började bli ganska trötta på eländet så vi beslöt oss för att försöka laga middag. Febriga och förkylda lyckades vi få ihop en köttfärslimpa, kokt potatis, morötter och gräddsås, men det tog en hel eftermiddag. Känns som vi hade bomull i huvudet bägge två men slutresultatet blev himla gott!
Av 800 gram färs blir det en köttfärslimpa som räcker gott och väl till 4 port. Vi fixade ihop en fyllning av finhackad paprika, philadelphiaost och riven ost – det blev super! En väldigt saftig och smakrik köttfärslimpa, självklart serverad med kokt potatis och rykande god gräddsås.
Det här behöver du :
800 gram nötfärs
1 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
½ dl mjölk
2 msk oxfond
2 tsk malen paprika
Salt & peppar
Fyllning :
½ röd paprika
½ gul paprika
50 gram philadelphiaost
2 dl riven, lagrad ost
2 tsk malen paprika
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till köttfärslimpan. Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Finhacka paprika och rör ihop med philadephiaost, riven ost och malen paprikakrydda. Det ska bli en ganska fast fyllning, den går att forma till en avlång rulle att lägga i mitten. Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en urgröpning/skår i mitten och placera fyllningen där. Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan. Grädda i ugn ca 50 min i 175 grader.
Gräddsås :
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt
GÖR SÅHÄR :
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.
Använd 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en fördjupning och lägg i fyllningen.
Täck med resten av smeten och släta till ytan.
Grädda ca 50 min i 175 grader. Koka ihop såsen och servera med potatis och morötter. Smaklig måltid!
Häromdan skickade jag in en plåt med kycklingklubbor i ugnen. Så himla smidigt som tillagar sig själv i princip och fungerar både till middag varma och som mellanmål, utflyktsmat om det blir några över. Jag brukar göra på 2 kg när jag ändå är igång och marinaden till dessa är värd att koka ihop lite extra, det blir verkligen supergott så prova den gärna, även till helstekt kyckling också.
En enkel pastasallad med massa härliga färger och fjärilar, endast toppad med lite olivolja, salt och peppar och som pricken över i:et en kall fetaostkräm. Middagen är fulländan.
Grillade kycklingklubbor, marinad till 2 kg :
2 kg kycklingklubbor
150 gram smör
2 msk köttfond el. 2 köttbuljongtärningar
1 msk balsamico vinäger
1 msk kikkoman soya
1 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 msk Tony´s krydda
Vitpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till marinaden och låt koka upp. Ställ åt sidan sålänge. Lägg upp kycklingklubbor på ett ugnsfast fat. Det går bra med frysta och det är de jag använt i detta recept. Korta ner stektiden i ugnen om du använder färska och kolla köttet lite extra emellanåt om det är klart.
Pensla kycklingklubborna med marinaden och stek i ugn på 180 grader ca 1½ timme. Vänd klubborna två gånger under stektiden och avsluta med skinnsidan uppåt. Pensla dom med stekskyn som bildats vid varje vändning.
Pastasallad :
Fjärilspasta
Tomater i blandade färger
Röd spetspaprika
Gul paprika
Gurka
Ruccola
Olivölja
Salt & peppar
Fetaostkräm, bara att mosa ihop :
1 förp fetaost (150 gram)
2 dl creme fraiche
1 tsk flytande honung
Salt & peppar
1 knippe finhackad persilja
Härligt färgglad pastasallad med fjärilar och tomater och blandad kulör piggar alltid upp.
Fetaostkrämen går snabbt att mosa ihop med creme fraiche och kryddor.
Varmrätten är även den en klassiker som måste dammas av lite extra. Speciellt vid festligare tillfällen för det är ju så vansinnigt gott och med lite lyxkänsla av två fina filéer och två härliga såser, det kan liksom inte bli bättre!
I en riktig black and white ska det vara oxfilé och kalvfilé, men jag har bytt kalvfilén mot fläskfilé. Såsen med rött vin och tryffelolja är en riktig höjdare så ta er tid att laga den, ni kommer inte bli besvikna. Bearnaisen däremot är Lohmanders på burk, passar riktigt bra med den tjocka härliga såsen vid sidan om den varma tryffelsåsen men vill man göra sin egen bearnaise finns receptet HÄR >>
Varmrätten serverade jag med smörslungade sockerärter och gul paprika samt Jacksonpotatis. Recept på potatisen och även dessert kommer lite senare.;-)
4 port
Det här behöver du :
500 gram oxfilé
500 gram fläskfilé
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa köttet och bind upp den med steksnöre så det får fin rund och jämn form. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lyft över i ugnsfast form. Använd stektermometer och låt köttet eftersteka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen på oxfilén och fläskfilén visar 60 grader för medium.Oxfilén tar längre tid i och med att den är tjockare. Låt sedan köttet vila i folié minst 20 min före det skärs upp.
Rödvins/tryffelsås :
2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 morot i tunna slantar
1 tsk hel vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
2 dl rött vin
1 msk socker
1 msk tryffelolja
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i kastrull och tillsätt lök, morot och hela vitpepparkorn. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Tillsätt resten av ingredienserna utom tryffelolja. Låt såsen sjuda på svag värme ca 15 min. Smaka av. Sila såsen och smaksätt med tryffeloljan.
En ingrediens för mig totalt okänd i köttgrytor är julmust. Jag gillar att prova udda smakkombinationer men detta var nytt. Jag har kokat julskinka i coca cola, gjort chili och köttgrytor med porter och mörkt öl. Bakat vört har jag gjort på julmust och kokat såser med glögg men inte en enda köttgryta med julmust. Förrän idag!
Resultatet eller smaken var väl inte så imponerade som glöggsåsen jag gjorde men dock så pass välartat god att jag väljer att delge er receptet.
Julmustkyckling har ni säker läst nånstans, kanske till och med provat men jag måste erkänna att här var det ingefäran i receptet som gjorde susen! En kycklinggryta med pepparkakssmak? – Ja, de säger sig självt att det måste till nåt hett o kryddigt för att möta upp det söta så jag lovar, ingefäran här sviker inte. Överdosera gärna!
Det här behöver du :
4 kycklingfiléer
smör
Salt & peppar
2 msk kycklingfond
2 msk färsk riven ingefära (ta 4 msk)
3 dl julmust
2 dl grädde
1 msk soya
1 burk wokgrönsaker
GÖR SÅHÄR :
Bryn kycklingfiléerna i het panna med smör. Salta och peppra. När de fått fin färg, tillsätt resten av ingredienserna och låt småkoka på medelvärme ca 10-15 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt o peppar.
Kycklingfiléerna bryns. Saltat och peppras.
Övriga ingredienser jag valde till grytan var grädde, julmust, soya, ingefära och wokgrönsaker.
Här får allt nu puttra ihop för att sedan smakas av med salt och peppar. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Servera med ris eller potatis, smaklig spis!
Brukar ni köpa tjocka revben och tillaga? Det är ofta en prisvärd köttdetalj som blir vansinnigt god i en gryta som de får puttra i länge med ben och alla goda smaker.
Jag köper ofta ett par kilo och bryner på i stekpanna, lyfter sen i en större gryta och låter sen allt få koka flera timmar tills köttet är riktigt mört och benen trillar loss. Sen plockar jag bort ben och reder av såsen med grädde och lite kryddor och sen tillbaka med köttet…
Ni anar inte hur gott detta är. Det är en riktigt favoritgryta här hemma och slukas av alla i familjen. Prisvärd också. Godare köttgryta med fläskkött finns bara inte.
8 port
Det här behöver du :
3 kg tjocka revben
Smör
Salt & peppar
3 morötter i slantar
2 gula lök i grovskurna
3 lagerblad
3 köttbuljongtärningar
Vatten så det precis täcker köttet i grytan
Såsen :
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & perppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg över allt i en större grytan allt efterhand det är brynta. Tillsätt resten av ingredienserna och vatten så det precis täcker köttet. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.
Ta upp revbenen och plocka bort benen som nu lossnar lätt. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt grädde, soya och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. En nypa socker. Låt såsen koka upp, smaka av.med salt & peppar. Goda tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.
Allt på plats i stora grytan efter att revbenens brynt i panna. Låt nu grytan småkoka med lock ca 3 timmar.
Ta upp revbenen och plocka bort benen. Lägg ner i grytan igen.
Tillsätt ingredienserna till såsen och låt koka upp några minuter. Klart! Smaklig måltid.