Ja, vilken långhelg vi haft! Helt galen på många sätt men nu är det åter vardag och jag sitter och laddar in alla bilder ur kameran. Uttrycket; ”det blir inte alltid som man tänkt sig” stämmer bra in på denna helg. Jag ska förklara lite närmare…
I torsdags kväll efter att vi grillat hamburgare flög det in en papegoja i garaget, en väldigt vacker, grå nymfparakit som någon släppt ut, förlorat eller bara valt att ”göra sig av med”.?!? Efter att Alfred (katten) fått syn på den och tyvärr satt klorna i den lyckades vi fånga den med svetshandskar på och tack o lov var den inte biten eller på något sätt mer skadad än lite fjädrar som fattades. Vi körde runt med fågeln under en handduk och knackade dörr i grannskapet och byarna omkring men ingen saknade en kakadua och ingen hade sett eller hört om någon som gjorde. Vad gör man då mitt i natten med en galen papegoja och klockan för länge sen passerat läggdags?? Jag tog in den till oss såklart och lät den få husrum i en av våra råttburar vi hade till övers. Mat och vatten och till och med hirskolv fanns hemma så den fick lite lugn och ro och ett skynke för att slappna av över natten. Hungrig som en varg och törstig… Bilder finns på min instagram HÄR!
Dagen efter var den på benen och flög runt lite i buren men inte alls hanterbar och dessutom väldigt rädd. Fortsatte min jakt på eventuell ägare men utan resultat så det var bara att gilla läget. Öjkroken här hemma blir lätt till ett zoo snart om fler djur tänker fortsätta komma hit. Men sagan tog slut ett abrupt slut dagen därpå då den låg på sidan i buren och hade ingen balans i benen och DÅ kunde jag till och med lyfta upp den men ingen styrsel på lilla pippin alls. Huvudet hängde i 90 grader och den såg verkligen lidande ut så jag fick låta den somna in… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Vem vet vad den har varit med om? Nåja, vi gjorde vad vi kunde och försökte hitta både ägare och ett nytt hem men den klarade sig inte. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tänk va livet är orättvist mot oskyldiga djur som inget kan säga till om själv…
Hur som helst så grillade vi galet goda burgare samma kväll innan fågeln dök in i garaget. En hemmaversion av Johan Jureskogs burgare som finns på Mc Donalds. Jösses vilka smaker och för att inte tala om såserna. Det är lite pyssel att förbereda allt om man vill göra det själv, men visst kan man köpa färdig majonäs, glaze och cajunsås men jag tycker nog det är värt att mecka ihop allt själv och med den picklade rödlöken… Ja, det blev såååå bra! Här kommer recepten :
4 burgare
Det här behöver du :
500 gram nötfärs
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen försiktigt med salt och peppar och forma till burgare. Grilla!
Texas Cajunsås :
1 ½ dl vatten
1 finhackad röd paprika
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad röd chili
3 msk tomatpuré
½ msk ättika (12%)
2 msk Cajun seasoning (Fiddes Payne)
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop samtliga ingredienser och låt gärna stå och dra i kylskåp i burk med lock minst ett par timmar före servering.
BBQ glaze :
3 dl ketchup
2 dl vatten
1 dl sweet chilisås
5 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
2 msk oxfond
1 msk balsamicovinäger
1 msk mörk sirap
2 msk farinsocker
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk mushroom soya
2 tsk malen rökig paprika
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser till glazen i en kastull. Koka upp och sänk värmen, låt den stå och småkoka ca 15 min. Häll upp på burk och låt svalna. Förvara sedan i kylskåpet. Räcker till fler grillningar och kan användas både som sås, glaze eller marinad.
Hemmagjord majonäs :
1 äggula
1 tsk dijonsenap
½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
2 dl rapsolja
GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha samma temperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Elvisp eller mixerstav funkar bra. Mot slutet kan du vispa samtidigt som du häller i oljan i en fin stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.
Övrigt :
Picklad rödlök
Isbergssallad
Rökt goudaost (jag använde emmentaler)
Stekt bacon
Briochebröd
Färdigt för grillen. Tre olika såser; majonäs, BBQ och Cajun. Den klassiska hamburgerdressingen ligger i lä efter denna kombination. Briochebröden la jag på paninigrillen som jag tidigare stekt bacon på.
Picklad rödlök är busenkelt att göra! Jag brukar göra på två rödlökar. Jag blandar 3 dl vatten med 2 dl socker och 1 dl ättika (12%) i en burk och rör tills det löst sig. Lägger ner skivad rödlök och på med lock. Låt stå till sig en halv dag eller längre. Förvara i kylskåp.
BBQ glazen blev pricken över i:et på dessa burgare.
Börja med cajunsåsen i bottenbrödet, därefter picklad rödlök, burgare med rökig glaze, (det ska egentligen vara TVÅ burgare med glazen emellan men vi fick oväntat besök så istället för två hamburgare fick jag sadla om allt till fyra! Därfeter ost, bacon, isbergssallad och majonäs i locket.
Montera med grillat briochebröd och servera!