Nutella Mug Cake
Och testade ikväll, gudars så gott det var och enkelt att göra:) Det står i receptet att det blir en stor mugg men jag gjorde 2 stycken kaffekoppar. Och delade upp det på 4 personer och det räckte gott och väl. Väldigt gott men mäktigt. Jag hade vispad grädde och körsbärssås på, ljuvligt.

Nutella Mug Cake
4 msk mjöl
4 msk socker
1 ägg
3 msk kakao
3 msk Nutella
3 msk mjölk
3 msk olja

Blanda ihop allt i en skål och fördela i 2 koppar. Kör i micron i ca 2 minuter.
Servera med grädde och valfritt tillbehör såsom, mini marshmallows, strössel, kolasås etc etc.
Sallads special no.1

 


Jag har fått en del frågor och mail om tips på sallader till de mer vardagliga måltiderna. Dom där enkla man svänger ihop i ett kick och som inte bara består av isbergssallad, tomat & gurka! ;-) Självklart ska jag tipsa, det är svårt med sallader tycker jag och jag är ingen novis på det området men har ändå hittat en del favoriter som vi kör i repris då och då.

Jag har hoppat över de kokta alternativen här då jag tycker dom står sig mer ihop med respektive maträtt. Kokta morötter och ärtor till husman, brysselkålen till kalkonen, den kokta broccolin, sugarsnapsen och blomkålen till alla LCHF:fantaster etc etc. Jag lämnar det utanför, den fantasin har vi alla i bakfickan ändå. :-P

Jag har beskrivit dessa salladers ingredienser kort med + plus +, samt lagt till vad dom kan behöva för tillbehör och vad dom passar extra bra till!

Lämna gärna ditt eget bidrag på din bästa vardagssallad i kommentarsfältet.
Har du dessutom en BILD? Maila den till mig så publicerar jag den i inlägget och fyller på listan! (kryddburken@telia.com)
Lämna en likande beskrivning på salladen som jag gjort nedan i så fall.

PIFF-EXTRA : 
För extra vardags-piff kan du :

  • Lägga upp salladsblad, grönsaker, hackade örter, fruktskivor direkt på tallriken
  • Ringla över lite crema di balsamico
  • Riv över parmesan, smulad fetaost, getost, brie etc
  • Strössla med nötter, solrosfrön, linfrön
  • Dressa med en god vinegrette
  • Krydda med nymald peppar och flingsalt
  • Å så den där menlösa lilla örtkvisten som man ändå petar bort, *envis* men det är ju snyggt!! ;-)
  • Vår & sommartid kan du garnera med en liten ätbar (eller icke-giftig) blomma på tallriken
  • Tänk i färger, många färger så blir man lite extra glad av salladen också!


Isbergssallad + tomat + rödlök + färsk timjan + svartpeppar + flingsalt
Tillbehör; Kall vitlökssås
Passar extra bra till; Färsrätter, fisk och pasta.


Tomatsallad
Tomater, olika sorter + nypa socker + gurka + sallat + färska örter + gul lök


Gurka & Majssalsa
Gurka + majskorn + heta kryddor
Passar extra bra till; Tacos, gratänger, grillat.


En god olivsallad
Fetaostfyllda oliver + soltorkade tomater + isbergssallad + gurka.
Passar extra bra till; Kött & kyckling, eller som den är, alt till pasta.


Fetaostsallad med gurka
Gurka + fetaost + rödlök
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger, pasta.

Vinegretten skakas snabbt ihop i en liten flaska av 2dl olivolja, 1 dl vitvinsvinäger, 2 tsk dijonssenap, ½ finriven vitlök, salt, torkade örter & finmalen vitpeppar och en liiiiten nypa socker.


Fetaostsallad med tomat
Tomat + rödlök + fetaost + gurka/squasch
Tillbehör; Tzatziki
Passar extra bra till; Grillat, gratänger!
Hela receptet hittar du här >> 


Tomat & mozzarellasallad
Tomat + mozzarella + vinegrette + basilika + chili
Passar extra bra till; Buffé, grillat, pasta, kallskuret.
Hela receptet hittar du här >>


Coleslaw på rödkål.
Rödkål + rödlök + morötter + creme fraiche + majonäs + citron.
Passar extra bra till; Grillat, hamburgare, färsrätter.


Råkostsallad
Isbergssallad + röd endive + morot + alfalfagroddar.
Passar extra bra till; Husmanskost. Ugnspannkaka, blodpudding, raggmunkar, lasagne.
Hela receptet hittar du här >>


Avocado + rädisor + gul paprika + fetaost
Passar extra bra till; Tacos, färsrätter, quesadillas, enchiladas.


Pizzasallad med ättika.
Vitkål + ättika + olja.
Passar extra bra till; Pizza, varm mackor, som grundsallad till vardags.


Snabb & enkel vinegrette till vardags :

Det här behöver du :
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tätslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.


När fantasin tryter och kylskåpet är knapert kan även den enklaste salladen med enbart isbergssallad och tomat bli otroligt god med en fin vinegrette. Bättre än ingenting med andra ord! ;-)

Varma sallader


Haloumisallad med nektariner
Haloumiost + färska nektariner  + körsbärstomater + romansallad.
Passar extra bra till; Som den är, till grillat.


Varm champinjonsallad
Färska champinjoner + vitkål + tomat + rödkål +  haricots verts + persilja.
Passar extra bra till; Grillat kött med sås, kött, fisk, kyckling eller som ensamrätt.
Hela receptet hittar du här >>


Varm sallad med nötter.
Färsk majs + gurka + paprika + nötter.
Hela receptet hittar du här >> 

 

Saftig stek av fläskkarré i gryta


En relativt snabb och framförallt saftig stek får du om du låter en fläskkarré småputtra i gryta med lock. Karrén gör sig alldeles ypperligt till detta då den är fint insprängd med fett och ger ett smakrikare kött. Den här biten är heller inte så stor, ca 1 kg och blir utmärkt till en middag på 4 pers + kanske nån matlåda. Såsen av den här skyn blir vansinnigt god dessutom. Gör man inte av med all sky kan man frysa in hälften och ta fram som såsbas vid ett annat tillfälle. Spara, spara! :-P

4 pers
Det här behöver du :
ca 1 kg hel benfri karré  (det blir godare med ben)
Smör till stekning
Salt & nymalen svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika (Perstorp 24%)
Buljong så det täcker köttet till hälften i grytan (använd med fördel hemmagjord buljong, alt. tärning, fond + vatten) 

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram köttet i god tid så det inte är direkt kylskåpskallt när det ska tillagas. Smält smöret i en het stekgryta. Bryn köttet runtom så det får fin yta. Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötter och lök. Häll i rödvinsvinägern i den heta gryta och skrapa med träslev mot botten så du får upp alla smaker. Tillsätt tomatpurén, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Låt det få fräsa ihop nån minut. Lägg sedan i köttet och slå på buljong så det täcker ca hälften av steken. En kork ättika tycker jag gör köttet mört då det inte ska ”långlagas” men jag har bara laborerat ett par gånger, fast med gott resultat. Sänk värmen och låt köttet småputtra med lock tills köttets innertemperatur visar 72 grader. Ta upp det och slå in i aliminiumfolié för att vila.

Såsen :
Sila skyn från grytan.
Häll tillbaka den i grytan igen.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt en liten skvätt grädde (nån matsked bara för att runda av smaken) & en nypa socker.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så den bara hålls varm.
Smaka av med salt och peppar.


Gott omdöme har Bodalsgrisen fått runtom bland olika matbloggare. Vill du läsa mitt första inlägg, kan du göra det här >>


Steken i gryta. Bara slå på buljong, en kork ättika och på med locket (liiite på glänt brukar jag hade dock) till 72 grader.


Skyn är silad och tillbaka i grytan. Denna såsen blir helt fantastiskt god med lite syra av både vinäger och ättika men ändå en rund smak av grädde och den obligatoriska nypan socker. ;-) Prova!


Skiva upp köttet som nu fått vila.


Servera med kokt potatis och de tillbehör du vill ha. Kokt potatis, inlagd gurka, kokta morötter, ärtor, vinbärsgelé mm mm.

Kycklingleverpastej
Kycklingleverpastej
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4

Ingredienser:
100 g kall stekt kycklinglever
100 g eko smör
1 krm worchestersauce
Gör så här:
Mixa pastejen i matberedare.

Om man vill krydda extra, smaka och ev tillsätt lite mer salt, peppar, lökpulver.

Förvara i burk i kylskåpet. Gott på fikabröd, till lite grönsaker som 'paté.
Frones, nöt och fröscones
Frones, nöt och fröscones
Källa: Sockerfritt
Portioner: 10-12

Ingredienser:
Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

1 dl mandelmjöl
0,5 dl malda valnötter
( om ni inte har valnöt, ta 1,5 dl mandelmjöl el t.ex mald hasselnöt)
= ca 2 - 2,5 dl malda nötter..
+
1 dl kokosflingor
1 msk krossade linfrön (hela går också bra)
+
0,5 dl naturella solrosfrön
0,5 dl gröna pumpafrön
+
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader, ta fram en plåt + bakplåtspapper.

Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

Blanda torrt för sig och sedan ner i äggvispet;

Blanda ihop och klicka ut i 10-12 klickar på bakplåtspappret, grädda 20 minuter tills de fått färg

Goda nybakade varma med smör och ost, eller kalla i matsäck.. glutenfritt, sockerfritt, mjölkfritt.

Kryddning: jag tycker de är goda naturliga med lite salt, men man kan ju prova att krydda med malen kardemumma, kanel, kanske lite ajwain sellerifrön, kanske fänkål och kummin, brödkryddor.
Socker och stärkelse göder cancer enligt vetenskapens värld

Detta har ju sagts inom LCHF så länge jag har läst på lågkolhydrats sidor i snart 4 år.
har ofta läst detta inne hos Annika Dahlqvist och på Kolhydrater i fokus.

Nu säger man på Vetenskapens värld att socker får cancerceller att växa!

Nu tar vetenskapens värld upp detta och man säger att IGF-1 får cancerceller att växa när de väl bildats. Nu jobbar läkemedelsindustrin på ett botemedel (givetvis gör de det). Varför inte bara äta rätt?

Som Annika Dahlqvist uttrycker det
så kan de som vill fortsätta äta kolhydrater i stor mängd kan hoppas på att läkemedelsindustrin hittar en medicin mot detta (och utan biverkningar).

Vi andra kan fortsätta minimera våra kolhydrater (LCHF) och minska risken för cancer.

 

Bloggar etiketter: , ,

Chokladbollar med lakritspulver
Chokladbollar med lakritspulver
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
ca 0,5 dl kokosfett, naturligt oraffinerat, ohärdat
ca 0,5 - 1 dl kokosflingor
2-3 tsk kakao
0,5 dl lakritspulver, naturligt, sockerfritt
Gör så här:
Knåda ihop chokladbollar med kokosfett, kokosflingor och kakao, ta mer av något om det behövs.

Rulla i lakritspulvret, små eller större kulor, ställ i kylen en liten stund
Hemlagade ostpuffar
Hemlagade ostpuffar
Källa: Sockerfritt
Portioner: 12 st

Ingredienser:
1 äggvita, hårt vispad
2 dl riven parmesan
Gör så här:
1 ägg vita vispas hårt

Blanda med ca 2 dl riven parmesan

Klicka ut på bakplåtspapper, in i 200 grader varm ugn några minuter tills de börjar få ljusbrun färg, ta ut och låt bakpappret med puffarna glida ner på diskbänken där de får svalna en stund, servera sedan som snacks, drinktilltugg, kvällsmys eller stoppa i en påse som färdkost på resa.
Kanelbulle-sockerkaka


Häromdan under påsklovet bakade Joline sockerkaka med lite annorlunda tvist med smak av kanelbulle. Receptet finns lite överallt och vi blev lite sugna på att prova. Den enda skillnanden mot den vanlig klassisk sockerkaka är att denna varvar du smeten med 2-3 lager av pudrad kanel och socker och sen häller på mer smet och så nytt lager kanel och socker osv… Ja, ni fattar. Men det blir en otrolig smak och doften av kanelbulle är ju heller inte fy skam. :-P

Det här behöver du :
Smör till att smörja formen med
Ströbröd till formen
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl vatten

Kanel + socker

GÖR SÅHÄR :
Smörj formen noga med smör och bröa med strödbröd. Vispa ägg & socker. Blanda ihop vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt vattnet och rör ihop. Häll lite av smeten i botten på formen, pudra över socker, inte så mycket sen ett lager kanel, mer smet o nytt lager socker/kanel och ny smet osv. Grädda ca 30 min i 175 grader. Vänd upp kakan på en tallrik och låt den svalna något. Receptet på sockerkaka är det Joline alltid använder ur boken ”Vi bakar & lagar mat”.


Färdiggrädda kanelbulle-sockerkaka.


Dom flesta tycker nog kakan ser ut som tigerkaka, men ack så dom bedrar sig! ;-)


Jättegott med ett glas kall mjölk att mumsa på sockerkaka och kanelbulle på samma gång!

 

Schweizernöt cookies


Häromdan gjorde jag ett experiment att härma köpekakorna ”Marabou Cookies”, den sorten med schweizernöt dessutom. Skall också erkänna att jag som inte är ett dugg förtjust i kakor överhuvudtaget har haft dessa i huvudet sen förra helgen. Mamma hade med sig kakorna hit då vi fikade ute på gården, ja sen var jag såld!

Jag tyckte framförallt om de salta inslaget och att dom var nötiga med inslag av stora chokladbitar. Där har jag nog lyckats, men konsistensen är svår! Köpekakorna är sprödare. Färgen är heller inte lika ljus, men det beror nog på att jag tog större delen farinsocker, men jag gillar kolasmaken man får med farinsocker så att dom inte blev lika ljusa gjorde ingenting. Dessa blev också lite sega i mitten men vansinnigt goda. Men som sagt, det är inte samma, samma men man känner likhet, ja… Ungefär så, jag är nöjd i alla fall! :-P

Önskar er alla en lugn & mysig helg för det är vad jag tänker ha.
Jag är inte helt piggelin ännu och har haft ett väldigt lugnt påsklov med Joline hemma. Trött o sjuk mamma som inte sover om nätterna, och hostig, hängig Joline så har det blivit en hel del film, måla, rita &  pyssla, allt i snigel-takt. Går allt som jag vill nu o det inte blir mer bakslag ska jag börja jobba på måndag, känns som jag behöver bli lite ”människa” igen… Ja, kram på er alla, imorgon ska ni fått ett roligt recept på vardags-bak!

Det här behöver du :
125 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 gram vit choklad
100 gram mjölkchoklad
60 gram hasselnötter
2 msk nötcreme
knappt ½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör och sockret med elvisp. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner utan elvisp. Hacka chokladen och nötterna och rör ner tillsammans med nötcremen. Tillsätt flingsalt och arbeta ihop degen med händer till en stadig klump. Rulla ut i länger och ta ut mått stora som en pingisboll. Forma dom runda och lägg på plåt. Tänk på att de behöver utrymme att bakas ut så lämna ca 5-7 cm runt varje boll. Grädda i 175 grader ca 15-20 min beroende på om du vill ha dom helt torra eller lite sega i mitten, du får prova dig fram. Låt svalna på galler.


Cookie-deg… Kan vara snäppet godare än färdiggräddade kakor… Väldigt farligt att ha stå i kylskåpet… ;-)


Rulla små oregenbunda ”pingisbollar” och lägg på plåt med generösa mellanrum. Grädda 15-20 min i 175 grader.


Ät & njut!