Källa: Dzena
Portioner: ca 20 st
Ingredienser:
200 gr malda eller finhackade hasselnötter
50 gr smör
1 dl sötningsmedel
1 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 gr
Blanda hasselnötter med smält och avsvalnat smör.
Lägg till sötningsmedel och ägg.
Blanda väl.
Klicka smeten med en sked på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt en hel nöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen i ca 13-14 minuter.
Låt dem svalna på plåt.
Mina nöttoppar blev gräddade i 16 min därför lite mörka så det ska räcka med 13-14 min!!
Tips: Toppar går även bra att doppa i smält mörk choklad till hälften eller bara dekorera med smält choklad med en sked ovanpå.
Ha det söt!
Källa: Dzena
Portioner: 4
Ingredienser:
4 st kycklingfiléer
3 dl Crème fraiche
2 dl vispgrädde
salt, peppar
2 msk Ajvar relish
1/2-1 kycklingbuljong tärning
riven ost
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i önskade bitar och stek i en stor mängd smör eller olja tills dem får lite färg.
Flytta över kycklingen till ugnsform.
Blanda crème fraiche, visp grädde, ajvar och kryddor och smula i buljongtärningen.
Häll blandningen över kycklingen och grädda i ca 20 minuter i 220 gr.
Servera med blomkålsris eller kokta brocolli buketter...
Krämigt och gott!
från icke LCHF varor.
Om detta skriver Expressen idag och de har fått hjälp av Anna Hallén.
Vilket är tur…
Jag skulle bara vilja lägga till stevia vid sukrinet. Så man verkligen kan dra ner på sötningen ordentligt
Bilden visar mitt kylskåp.Som vi säger i familjen -
Utan ägg försmäktar vi på denna Ö…
ps. man kan gott lägga till smör också…ds.
En god köttbit med sås
Höjden av njutning för många, är väl en saftig köttbit med Bearnaisesås.
Det var en av de rätter som sålde bäst under mina 18 restaurangår på 80- och 90-talet.
På den tiden slog jag ofta bearnaise på 30 äggulor, gissa om det gav rejäla armmuskler.
I den kost jag äter sen 3 år, som går under bokstavsbenämningen LCHF, är just en köttbit och en smörsås på äggulor synonymt med rena hälsokosten.
Gräsbeteskött och ekologiskt odlade ägg ger oss gott om omega-3 och andra näringsämnen som fallit bort i matindustrins fotspår.
En del av kostmodellens förespråkare äter mest bara kött, smör och ägg, då är det desto viktigare att deras val faller just på naturligt odlad mat.
Jag och många med mig, njuter av en tallrik där det också får plats mycket grönsaker, som ger viktiga vitaminer och mineraler.
Potatisen, riset, pastan och brödet är numera ett minne blott i min tallriksmodell, men gott om grönt får alltid ackompanjera mina måltider.
Så kommer det att förbli, kan inte tänka mig att leva endast på animaliska produkter.
För mig är det helt enkelt naturlig mat som gäller, sånt som vi ätit i alla tider. Konstgjord mat med artificiella aromer hamnar aldrig i min kundvagn.
Har tänkt en del på det här med olika benämningar på koster och dieter. LCHF, LC, GI, Atkins, Paleo är ju nästan samma sak.
Vi vill alla inom dessa områden äta så ursprunglig och obehandlad mat som möjligt, som dessutom håller oss mätta länge.
Alltså en kost med få kolhydrater och rik på bra proteiner och nyttiga fetter.
Då betyder inte en samling bokstäver så mycket för att beskriva vad jag har på tallriken, det enklaste blir att framhålla att jag äter naturlig mat utan tillsatser.
Den mat vi alla är anpassade att äta, genom årtusenden av generationer.
Vill Du få tillgång till ännu fler recept på mat med lite kolhydrater, så gå in på LCHFrecept.com.
Där hittar Du nu också 3 recept från min kokbok LCHF för seniorer.
Boken var också med hos Malou på hennes program Efter Tio igår.
Alexandra Zazzi pratar om flera nya LCHF-böcker, Här kan Du se inslaget. Det var verkligen riktigt kul att se min bok på TV.
Örtsmörsås med Paprika
3 Ekologiska Äggulor
200 gr Smör
1 msk Balsamvinäger
1 msk pressad Citron
2 msk hackad Persilja
1 msk hackad Timjan
½ finhackad Röd Paprika
Havssalt och Chiliflingor efter smak
Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten.
Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.
Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.
Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra. Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan.
Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.
Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle. Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.
Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft. Rör ner hackade örter och paprika.
Servera såsen till Entrecôte och smörstekta Champignoner med grön Paprika.
Vill Du ha tips på hur Du ska steka en köttbit, så titta in Här.
Du kan också vispa äggen i en bunke i varmt vattenbad, men det tycker jag blir för krångligt till en så här liten sats.
Beskrivning på det hittar Du här, i mitt recept på Bearnaisesås.
Portioner: 4
Ingredienser:
1st zuccini
1st paprika
1st röd lök
250g färska champinjoner
Valfri mängd kött ex bacon älgkött eller kryddig korv
salt och peppar
smör
Tillbehör
creme fraiche med smulad fetaost
Gör så här:
Stek ihop allt i en stekpanna med rikligt med smör.
Mosa fetaosten i creme fraichen (kan smaksättas med vitlök om man vill.)
Minipajerna serverade jag på den italienska buffén och här kommer receptet. Dom gick åt i ett nafs och blev mångas favorit! Jag använde mig utan färdigkavlad smördeg och gjorde 20 stycken. Självklart kan du halvera eller dubblera receptet efter behov. Pajerna går bra att förbereda så långt att du fyllt dom, ställ bara in dom i kylen och grädda strax före servering. Variera även osten efter tycke och smak. En grönmögelost, västerbottensost eller grevé passar bra!
Det här behöver du :
2 förp färdigkavlad smördeg
2 dl pinjenötter/cashewnötter
4 dl grädde
Trocomare örtsalt
1 påse 400 gram färsk babyspenat
2 dl riven parmesanost
GÖR SÅHÄR :
Hacka nötterna fint. Hetta upp en torr stekpanna och rosta nötterna lätt. Slå på grädde och vispa ihop. Salta & smaka av. Tillsätt spenaten och låt den sjunka ner och koka in nån minut. Riv ner osten och dra av från plattan. Låt svalna något. Lägg ut smördegen på en skärbräda och ta ut runda mått lite större än mazarinformar. Använd ett upp & nedvänt glas. Du får ut 10st bottnar av varje smördeg. Tryck ut rundlarna i mazarinformarna och fyll med spenatröran. Grädda i 200 grader ca 20 min eller tills pajerna fått fin färg. Kan ätas både varma, lätt ljumna och kalla.
Snabbmat igen
Haft lite krångel med datorn, tydligen inte bara jag som drabbats av virus.
Testar nu för att se om det går att få iväg det här, både snabb mat och snabbskrivet inlägg.
Nu är den färska vitkålen som bäst här nere i Alanya.
Vi bor granne med stans bästa grönsaksbutik, Vitamin Manav, så vi behöver inte bära hem de stora huvudena ända från marknaden.
För det är verkligen storlek på vitkålen här, aldrig sett så stora någon annanstans.
Sprängfyllda är de av både smak och C-vitamin, dessutom ett utmärkt val av grönsak om man äter LCHF.
Nu när jag varit lite krasslig passade det perfekt att göra en coleslaw som tillbehör till de ofta förekommande kycklingbrösten, från Altinbicak Et.
När man ändå skär kål, kan man lika gärna göra en större sats . Kålsalladen blir bara godare när den står till sig i kylen nån dag.
Den här fick lite extra fräschhet och mer vitamin C av en pressad citron, blev faktiskt den godaste coleslaw jag gjort.
Coleslaw
1 liter strimlad Vitkål
2 rivna Morötter
Saft av 1 Citron
2 dl Majonnäs
1 dl Turkisk Youghurt
Havssalt
Svartpeppar
Häll den strimlade vitkålen i en bunke, kram den lite mellan fingrarna så blir den saftig.
Blanda ner morötter och häll på citron, salt och peppar. Blanda väl.
Rör ihop majonnäs och yoghurt, bland med kålen. Låt stå i kylen en stund, så smakerna mognar.
Servera till ett stekt Kycklingbröst kryddat med Havssalt och Chiliflingor.
Jag skär bröstet mitt itu, nästan helt igenom och fläker ut till en schnitzel.
Då går stekningen riktigt snabbt och kyklingen behåller sin saftighet.
Smör, Avocado, Cocktailtomat och Persilja till.
Gjorde lite chokladklubbor också: http://www.strosselannat.se/blog/strossel-annat-blogg/posts/chokladklubbor?XBLG=f98ff5e6bae1e0e3ae1d7a8e4feb2050
Turkisk Lasagne
Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.
Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.
Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.
Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.
Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.
Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.
Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.
Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.
Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.
Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.
Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.
Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.
Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.
Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.
På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.
På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.
Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.
Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.
Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.
Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.
Lasagne 2-3 port
300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur
1 gul Lök
2 Vitlöksklyftor
2 Tomater
3 msk Smör
1 msk Tomatpuré
1 msk Oregano
1 msk Paprikapulver
1 msk Balsamvinäger
1 tsk Worcestersauce
Havssalt och Svartpeppar
Att varva med
1 liten Aubergine
200 gr Mangold
3 msk Smör
Havssalt
Osttäcke
3 Ekologiska Ägg
50 gr riven Halloumi
2 dl Grädde
Havssalt och Svartpeppar
Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.
Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.
Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.
Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.
Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.
Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.
Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.
Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.