Våffla som bröd
Våffla som bröd
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: 1-2

Ingredienser:
1 ägg
½-1 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 msk bakepro
ca ½ dl smält smör
Salt efter smak
Gör så här:
Detta är ett jättebra alternativ till frukostmackan! Tänk att få nygräddat "bröd" som bara tar cirka fem minuter att göra iordning? Smakar som ett rostat bröd.

Ni måste ha ett våffeljärn.

Blanda alla ingredienserna (börja med ½ dl mjölk) och låt svälla en stund. Smeten ska vara smidig och inte allt för stabbig. Om den har blivit det så spä ut med lite mer mjölk. Använd cirka 2 msk av smeten för en våffla. Det blir två våfflor.

Jag brukar äta dom med smör och ost men har använt även andra pålägg som rökt lax med färskost eller om man verkligen vill lyxa: Grädde och färska bär som en "vanlig" våffla.
Fungerar även som förrätt med rom, crème fraiche och hackad rödlök.

Pröva och säg vad ni tycker!
( På bilden äter jag med smör, ost och egengjord marmelad)
LCHF vaniljbullar med vaniljkräm!
LCHF vaniljbullar med vaniljkräm!
Källa: Evelinas värld
Portioner:

Ingredienser:
Bullar
4 ägg
3/4 dl sukrin och ½ krm stevia
50 g smält smör
1dl grädde
0,75 dl kokosnötsmjöl
0,75 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Vaniljkräm
2 dl grädde
3 äggulor
2 st gelatinblad, som du blötlägger 5 minuter i kallt vatten
3 msk sukrin flor
1 tsk vaniljpulver


Gör så här:
Börja med vaniljkrämen då den ska stå och tjockna i kylen.

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda och vispa under tiden.
Låt sjuda en stund under vispning, lägg i gelatinbladen rör om.
Ta ifrån kastrullen och ställ i kylskåpet.

Under tiden det står i kylen gör du bullarna.

Vispa ägg och sötning med elvisp.
Tillsätt smält smör och grädde, vispa. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål
och häll i smeten, blanda.
Låt svälla 10 minuter. Klicka ut 8 st bullar på ett bakplåtspapper med hjälp av 2 skedar.
Forma till bullarna med blöta fingrar.
Gör ett rätt så stort hål med ett finger i mitten på bullarna.
Fyll hålet med vaniljkräm.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 20-25 min.
Låt bullarna svalna innan servering.
Pudra över med lite sukrin flor ät och njut!

Du hittar massor med fler smarriga LCHF recept på min blogg:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Mustiga chokladmuffins al’a LCHF!
Mustiga chokladmuffins al'a LCHF!
Källa: Evelinas värld
Portioner:

Ingredienser:
0,5 tsk vaniljpulver
4 ägg
200 g mörk choklad (minst 70%)
200 g smör
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull och ta av från värmen.
Lägg i chokladen och låt den smälta i det varma smöret.
Vispa äggen fluffigt och ha sedan i grädde och vaniljpulver, vispa.
Häll sedan i chokladsmeten och vispa.
Fyll smeten i muffinsformar och grädda i ugn i 10-12 minuter på 225 grader.
Låt muffinsen svalna innan du äter och ät förslagsvis med lite vispgrädde till.

Du hittar massor med andra LCHF recept på min blogg:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Hur gör man mejerifria kakor och bröd?

IMAG0169Jag får ofta frågor om hur man kan göra kakor och bröd helt mejerifria.
Detta är inget större problem, smöret går ju lätt att byta ut mot kokosfett och givetvis väljer man en sort helt utan smak.

När det står mycket mjukt smör låter man kokosfettet stå framme i rumstemperatur då kan man mixa det med mjölerna man valt.
Tänk på att kokosfett blir kokosolja vid högre temperatur än 24 grader. Smält också kokosfettet försiktigt så det inte blir för hett och låt svalna som man gör med smöret. Man vill ju inte tillverka omelettklumpar i smeten.

Hur tänker man med grädden och creme fraiche mm. Allt detta är ju vätska så det enda man måste se till är att vätskemängden hålls.
Så vad du väljer att ersätta den med blir ett eget val. Det enda jag vill avråda ifrån är sojamjölk då jag är övertygad om att sojan är ytterst ohälsosam för oss.
Välj annars vilken vätska som du själv tycker passar. Ni som äter mer GI kan ju kanske välja havregrädde. Kokosgrädde/mjölk passar fint där kakan ändå ska smaka kokos, annars är det kasnke inte alltid ett så lyckat val.

En variant tycker jag kan vara vatten och att man då ökar något på fettet ex 50 gram extra fett och 0,5 dl vatten vid 1 dl vätska i ett recept.
En annan variant är ett extra ägg, 25 g extra fett och 0,5 dl vatten vid samma mängd vätska i ett recept.

Här får man prova sig fram till vad man själv tycker passar smakmässigt, smaken är ju som bekant delad…

Dela gärna med er här i kommentarerna av era erfarenheterna med att göra bakverk/bröd helt mejerifria

Ps, kakorna på bilden är Kokos- och svartvinbärstarteletter 

 

Bloggar etiketter:

LCHF sockerkaka!
LCHF sockerkaka!
Källa: Evelinas värld
Portioner:

Ingredienser:
50 g smält smör
3 dl mandeljmöl
3 msk fiberhusk
1 dl sukrin + 1 krm stevia
1 dl grädde
3 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 ägg

Gör så här:
Smörj en avlång form, eller en kransform.
Vispa sötning och ägg pösigt Smält smöret och rör ner grädden i smöret.
Blanda ner mandelmjöl, vaniljpulver, fiberhusk och bakpulver i äggsmeten, blanda.
Ta sist i smör och gräddblandningen och rör till en slät smet
Häll ner smeten i formen , grädda på 175 grader i cirka 35 minuter.
Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.
Låt kakan stå och svalna innan servering

Ca 1,2 gram kolhydrater per skiva!

En supergod sockerkaka al'a LCHF!

Har massor med LCHF recept på min blogg!
Du hittar den här: Recept på LCHF sockerkaka:
http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Potatis & löksoppa

potatissoppa
Idag kokade jag soppa till syrran och har nyss varit och levererat i termosar till henne. Hon har opererat sig i munnen och kan verkligen inte äta. Svullen o eländig och lite blåsvart om käken. :( Soppor är i såna lägen tacksamt att äta och utan starka smaker, bara len, ljummen soppa så får man i alla fall i sig lite näring!

Det här är min favoritsoppa och fungerar även när man är ordentligt förkyld, då kan man peppra i lite extra chili, ingefära och vitlök också men den här är den mildaste och enklaste när man har sår och inte ”kan äta” men ändå behöver få sig nåt matigt…

ca 2 liter
Det här behöver du : 
1 gul lök + smör
1 liter mild köttbuljong
6 potatisar
Örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatis och skär i skivor. Skala och finhacka löken. Fräs på löken med lite smör i en rymlig kastrull bara så den blir lätt genomskinlig. Slå på buljongen och lägg i potatisskivorna. Låt koka på medelvärme ca 15-20 min. Vispa soppa för hand när potatisen blivit mjuk så den ”går sönder”, då får soppan en naturlig ”redning” och blir lite tjockare i konsistensen utan att man måste använda mixxerstav.

En klar buljongsoppa är bra mycket godare tycker jag än när den är helt mixad. Bitarna i denna är så små och mjuka så man behöver ändå inte tugga. Smaka av soppan med örtsalt.

potatis_löksoppa

The post Potatis & löksoppa appeared first on Kryddburken.se.

Citronmuffins

ca 8 st beroende på stl på formen, här är det stora formar

4 ägg
2 msk Bakery+  Mariannsocker
1 stor citron, rivet skal och saft
75 gram smält osaltat smör
1 dl creme fraiche
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1, 5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt.
Häll i citronsaft o skal, smör och creme fraiche, blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten.
Skeda upp i formar och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter.

Tips. Om du inte vill ha ”flisiga” muffins som på bild stryk till dem något i formarna med ryggen av en blöt sked.

©MariannAndersson

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Pastagratäng med köttfärs

pastagratäng
Gratänger allt-i-ett är himla smidigt när man bara fyller en ugnsform och skjutsar in i ugnen. Igår tog jag upp en låda från frysen med köttfärssås, till de kokade jag makaroner och vispade ihop en snabb bechamelsås. Allt som behövs för en god pastagratäng. Hällde i en burk majskorn och så riven ost på toppen.

Lite ”mac n cheese” blir det över det hela med tanke på gratängsåsen. :-P

6 port
Det här behöver du :
6 port kokta makaroner
600 gram färdig köttfärssås
1 burk majskorn
1 sats bechamelsås
riven ost

GÖR SÅHÄR :
Fördela makaroner, köttfärssås och majskorn i en ugnsfast form. Slå över bechamelsåsen och vänd runt. Strö över osten och gratinera i 225 grader ca 25-30 min.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Några droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Örtsalt
2 äggulor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Krydda med D´Elidas chilisås, vitpeppar och örtsalt. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.

pastagratäng_köttfärs
Dögott!! :-P

The post Pastagratäng med köttfärs appeared first on Kryddburken.se.

Carpaccio
Carpaccio
Källa: http://www.karinslchf.blogg.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Ca 200 g oxfilé
Ruccola
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Pinjenötter
Parmesan
Gör så här:
Linda in köttet i plastfolie och låt det halvfrysa i frysen. Blanda under tiden pressad citronsaft och olivolja i en liten skål, torrosta pinjenötterna i en het panna (använd ingen olja eller smör och passa dem noga så de inte bränns!) och skölj ruccolan.
Ta ut köttet och skär lövtunna skivor med den vassaste kniven i lådan. Lägg upp på tallrikar och toppa med ruccola. Ringla över citronoljan, strö över flingsalt, nymald svartpeppar och de rostade pinjenötterna. Hyvla sist över parmesan.
Kycklinggryta med lite sting

Kycklinggryta med lite stingJag gillar grytor ”alltiett” här kommer en variant som vi tycker mycket om:

Snabblagad kycklinggryta ”alltiett” och med lite sting!

ca 4 portioner

4 kycklingfilé , gärna Bosarpskyckling och då kan det kanske räcka med 3 filéer
1 strimlad purjolök
250 gram skivade champinjoner
1 liten påse valfria wokgrönsaker (eller andra grönsaker)
300 gram cream cheese
salt och peppar
1 msk paprikapulver
1-2 tsk chilipulver beroende på valet av hetta och sting
2 tsk curry
2 tsk lökpulver och ev lite vitlökspulver eller en pressad klyfta

Gör så här:
Strimla eller skär kycklingen i mindre bitar, fräs den i rikligt med smör. Lägg i svampen att fräsa med och sedan purjon.
Krydda upp och blanda runt. Häll i de frysta wokgrönsakerna ( eller andra) och blanda väl runt, låt detta fräsa upp lite och ta sedan i cream cheesen och låt det hela blandas samman och låt grytan koka i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är färdig och grönsakerna mjuknat något och tagit åt sig kryddorna.

 

Bloggar etiketter: , ,