Viktorias namnsdag idag
Äldsta dottern Kajsa och Kronprinsessan Victoria firar namnsdag idag. Grattis till Er båda :))
Här fick vi besök av "vår" Viktoria och åt lite gott och fikade efteråt.
Min Prinsessa Kajsa, här tillsammans med min bror
Sveriges Kronprinsessa :)).



Kajsa arbetar på ett livsmedelslager här i Göteborg. Där finns även en liten butik, som endast de anställda kan handla i, där varor vars detaljförpackning är trasig eller på annat sätt inte kan levereras till butik. Oftast inga korta datum, för det.

Och priserna är otroligt billiga.....typ, knappt något.......en krona för en förpackning Lipton Te, godispåse tre kronor etc, etc.
När hon direkt efter arbetsdagens slut, vet att hon skall till mig, brukar hon ringa och fråga om det är något särskilt hon skall handla.

Helt okej för mig :))


Korvstroganoff – en vardagsfavorit!

korvstroganoff_recept_vardagsmat_husmanskost
Det är vardagsmaten som står i fokus nu, det pratas om topplistor över svenska maträtter både bland matbloggar och i TV. Igår gjorde Peter Jihde en klassiker – spagetti och köttfärssås, eller som han kallade den själv; Peters ”köttasås”. ;-) Med lök, kalvfärs, pesto, grädde och topping med b la. purjo, tomat, vitlök och parmesan. Såg riktigt god ut!

Varianterna på den rätten är oooooändliga och det är väl de som gjort den så populär att den just går att variera så mycket! Jodå, jag har några varianter jag med; b la. HÄR och HÄR och skolans köttfärssås HÄR och ett till recept HÄR

En annan vardagsfavorit är korvstroganoff – går snabbt att svänga ihop och passar lika bra till ris som makaroner. ;-)

4 port
Det här behöver du :

ca 500 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och sallad.

falukorv_korvstroganoff

mitt lilla inlägg om bakery+ vs andra socker gav upphov till…

DSC_0106 lite tankar hos fler av er ;) och många behövde hitta förevändningar för att ändå inte finna fördelar med Bakery+ ;) :P

Jag jämförde äpplen med päron. Som svar till det så jämför jag sötning som sötning, inte vilken sort.

Man sötar ju med många olika märken  tom strösocker men man sötar ju ex EN SOCKERKAKA, och det är där min jämförelse är. Dvs priset i förhållande till den faktiska mängden som behövs för att söta en sockerkaka ;)

Vilket socker man än drar fram så står sig Bakery+ prismässigt. men inte i tillgänglighet.
Men nu handlade ju inte jämförelsen om tillgänglighet heller, för då vet vi ju alla att då är det Canderel och Hermesetas och ICA-Sötströ som vinner. Detta beror ju givetvis på att de har så stor del av marknadsandelarna och tillhör stora och ofta multinationella koncerner.

Att många köper dessa är ju givetvis helt ok.

Jag föredrar att köpa från mindre företag när jag kan och gärna svenska, och visar det då sig också bli billigare så tyckte jag att detta behövdes påpekas ;)

Frakt var också något som påpekades. Frakten för många internetbutiker är oftast gratis vid order över 600 kr, det verkar vara en policy för många. Så att jämföra frakt eller andra kostnader man har för att ta sig till och från affär mm var ju inte heller det som jag jämförde.
Jag jämförde priset på påsen och priset för att söta en sockerkaka.

men när man ex kollar priset för frakt med posten blir 250 gram (vikt på bakery+ 240 g) 24 kr. För att då jämföra en påse med frakt så blir det 153 kr/påse.  = 0,6375 för 1 gram.  Det gör att en sockerkaka kostar 12,75.

För att då påminna om alla andra jämförda sötningar:
1 sockerkaka med erytritol kostar ca 16 kr
1 sockerkaka med ICA sötströ kostar 12.60 kr
1 sockerkaka med Sukrin+ kostar 16.02 kr
1 sockerkaka med Bakery+ kostar 10.75 kr
1 sockerkaka med Bakery+ och frakt med post/brev 12,75
1 sockerkaka med Bakery+ och gratis frakt vid köp av 12 påsar 8,60 kr
 

Så argumentet med att Bakery+ blir så dyrt med frakt visar sig heller inte hålla 100… Det skiljer alltså 15 öre mot ICA sötströ…
men visst frakten kanske är annorlunda på företagen..

Tänk vad billigt Bakery+ hade blivit för oss alla om den funnits lättillgänglig på ICA, COOP , WILLYS eller CITY GROSS mfl!!

 

Bakery+ vs ICA-Sötströ/sukrin/Sötin/Sötrix prismässigt

Sockerkaka - LCHFIdag ska vi ägna oss åt ett räkne-exempel. Många menar ju på att Sötströ osv är långt billigare att använda än ex Bakery+. Så nu ska vi se om det verkligen förhåller sig så och hur stor skillnad är det egentligen på priset per ”normal kaka” typ sockerkaka.

Erytritol som ICA sötströ, Sukrin, Sötin och sötrix där väger 1 dl ca 90 gram. Som här efter kallas med sitt rätta namn erytritol.
Bakery+ 2 msk väger 20 gram.

Erytritol köps oftast för  89 kr för 500 gram – ett gram kostar 0,178
(ICA-sötströ för ca 42 kr 300 gram =  1 gram 0.140)
Bakery+ köps för 129 kr för 240 gram –  1 gram kostar 0,5375
20 gram Bakery+ kostar alltså 10,75 kr
90 gram erytritol kostar alltså 16.02 kr (ICA -sötströ 12.60 kr)

Det gör att du får ut ca 5- 7 sockerkakor på en 500 g påse erytritol  och du får ut ca 12-14  sockerkakor på en påse 240 g Bakery+.
och ca 8-9 sockerkakor på ICA -sötströ.

Vilket socker blir då billigast i längden?

Vill du sedan göra det riktigt billigt för dig  köper du en 12 pack bakery+ då kostar påsen endast 103 kr ;) och givetvis ingen frakt

edit: Möjligens är det oklart… men om vi säger så här
1 sockerkaka med erytritol kostar ca 16 kr
1 sockerkaka med ICA sötströ kostar 12.60 kr
 1 sockerkaka med Bakery+ kostar 10.75 kr ( om du köpt 12 pack endast 8.60 kr)
1 sockerkaka med Sukrin+ kostar 16.02

Ytterligare en edit :
Sukrin+ kostar 89 kr för 250 gram det gör 0,356 kr 1 gram blir för 0,5 dl som bör väga 45 gram, det blir 16.02 kr för en dos i en sockerkaka.

Jag ville bara påvisa att bakery+ inte är så dyrt som många tror och att jag bara valde några sötningar är bara för att ge några exempel, det handlar inte om en fullständig uträkning och jämförande, lite får ni allt göra själva. Ville ge er en tanke ;)
Inte heller att jämföra äpplen med päron… här jämförs sötning som sötning, inte vilken sorts sötning det är…

 

 

Korvstroganoff med blomkålsris

DSC_0114Här på bloggen blir detta det tredje ”blomkålsriset” det finns ett recept på stekt blomkålsris och ett curryris, nu kommer det ett vanligt traditionellt kokt blomkålsris!

Korvstroganoff är ju alltid gott och går precis lika bra att göra på strimlad biff!
Den lilla krydda som lite finhackad ättiksgurka tillför tycker vi nästan är avgörande ;)

3-4 portioner

ca 500 gram falukorv med hög kötthalt
1 stor gul lök
2 dl grädde
ca 8 skivor inlagd gurka
2-3 msk tomat puré
smör till stekning
salt och peppar

Blomkålsris:
1 blomkålshuvud
Vatten och lite salt

Gör så här:
Skär korven i skivor och skär  strimlor, ca 3-4 strimlor av en skiva.  Fräs den i rikligt med smör i en gryta. Finhacka löken och låt den fräsa med efterhand. Häll över grädden och krydda med salt , peppar och tomatpurén. Rör runt ordentligt. Låt småputtra.

Riv blomkålen på det grövsta. Koka upp vatten med lite salt i och häll i blomkålsrivet och låt det koka i ett par tre  minuter.
Sila av och servera till korvstroganoffen.

 

 

 

En dag med extra allt …..
Vissa dagar nöjer man sig inte bara med att arbeta, utan vill ju även insupa lite av allt det andra trevliga:))

Lilltösen spelade minicup med handbollen, ute vid Önnered. Japp, bara att slänga sig iväg med bilen, efter jobbet.

Och i detta underbara vårväder spelade mellantösen fotbollsmatch, med Qviding Fifs Damlag, på Härlanda Park. Okej, lite kyligt var det......men att andas in frisk vårluft, är guld värt :))


Klimatsmart i lagom tempo
Ja, sådana dagar behöver man emellanåt. Småfixa lite här och där.
Senare delen av eftermiddagen ägnades åt maten. Både att tillaga nytt, men också en närmare titt in i frysen. 
 
Nu är det ju, förhoppningsvis, snart dags för varmare klimat och då brukar inte höstens och vinterns middagar smaka lika bra. Årstidsbunden som man är även med maten.
 
Nästa vecka läggs fokus på att äta ex. kålpudding, fiskbiffar och köttbullar från frysen.
I kylen finns även en färdigköpt Pulled Pork, håller sig iofs till början på juni, men känns också helt rätt att försöka äta upp den inom det snaraste.
 
 
 
 
Det är så otroligt lätt att stoppa in  mat i frysen, men så svårt/trist, ibland, att ta fram. Bättring där !!

Ja, ibland är man bara bäst…..

........en flaska vin från goa kollegan när man hjälpt till med något arbetspass :)).......klart man gör !!




Amaltea från producenten Loxarel i Penedès i nordöstra Spanien är ett bra, gott och enkelt rödvin som passar till det mesta av höstens viltkött och långkok. Familjen Mitjans levererar en välgjord blandning av merlot och cabernet sauvignon till ett otroligt bra pris. Biodynamiskt dessutom vilket betyder att producenten spenderar en hel del tid i vingården och ser till att den är i balans. Det ger bättre druvor och, enligt min erfarenhet, allt som oftast mer komplexitet. Men som sagt, det är inget svårt vin, det är ett utmärkt husvin med bra syra, lite halvsträva tanniner, en touche ek och mogen frukt. Köp en låda (alltså ett gäng flaskor, ingen trist box) så har du alltid någonting hemma att dricka till ost och mat eller att ta med till grannen på middag. Artikel 316901, 79kr

                                                                                                  Från artikel i Allt om Mat
Mer protein till de äldre!

IMG_0504Detta att äldre 65+ lever längre med mer protein det väljer jag  att ta fasta på vad gäller  den nya amerikanska studien (DN och SvD).   Det diskuteras  friskt idag i flertalet LCHF-bloggar.  :)

Yngre och medelålders dör i förtid av för mycket protein.  Man nämner IGF-1 som huvudorsaken till cancer och sjukdom och det vet ju väl alla numera att det är det myckna kolhydratsätandet och de därpå följande insulinfrisättningen som är boven i det drama.

Hur något kan vara ofarligt efter man fyllt 65 är för mig obegripligt… kan det vara så att man i USA som ung och medelålders äter annat bjäffs som pommes och vitt bröd och inte att förglömma läsk till sitt protein och de som är över 65 inte gör det i samma utsträckning?

Kolla in denna på riktigt nyttiga hamburgare! Bild ur baka matbröd med LCHF

Hoppas detta med ”mer protein till äldre” slår igenom i äldreomsorgen ;)

 

Krämbullesemlor – LCHF-Semlor med vanilj och kanel

DSC_0106Eftersom vi i gamla tider (dvs för 6 år sedan) kunde lyxa till oss med Byttorps Finbageris Krämbullar så vaknade idén igår att varför inte passa på att göra en sådan semmel-variant!
Krämbullar enligt Byttorps Finbageri är en semmelbulle som man sprutar full av härlig vaniljkräm och sedan strösslar man med kanel och strösocker. Kan säga att det är den godaste bullen jag ever smakat ;)

så här får ni nu Krämbullesemla!

4-6 st semlor
Gör enligt mitt tidigare recept på semlor. Givetvis görs inte mandelmassan.

Vaniljkrämen/glasskräm:
1 gelatinblad
2 äggulor
1 dl grädde
0,5 msk bakery+ sötning
0,5 tsk vaniljpulver eller motsvarande essence eller vaniljstång
50 gram osaltat smör

+1 dl grädde som ska vispar rätt hårt och blandas ner i kall vaniljkräm.

Gör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten. Lägg alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull, låt sakta sjuda under vispning tills den är tjock, får inte koka.
Ta från värmen och vispa ner gelatinet. Lägg i smöret i bitar och vispa ordentligt. Ställ kallt!
Vispa 1 dl grädde rätt hårt och vispa ner den kalla vaniljkrämen. Eventuellt vispa vidare med en elvisp till spritsbar konsistens.

Dela bullarna på lite mindre än hälften. Spritsa lagom mängd vaniljkräm på bullen och lägg till baka locket. Pudra över kanel och bakery+.